Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 05:04
Autor Wiadomość
adam12
Wysłany: 2009-03-14, 18:20   baza honda r72p
0
UP DOWN

witam mam ma³e pytanie do kolorystów. zakupi³em 1.7 litra bazy z palety hondy R72P w mieszalni (profixx) - per³a. i zastanawiam sie czy wystarczy mi tej bazy na ca³oœciówke z wnêkami drzwi maska dwie strony. auto to honda civic 93r chatchback doœÌ ma³a buda. kupi³em 1.7 litra bo nie by³o wiêcej pigmentów i teraz pytanie czy czekaÌ dwa dni i dokupiÌ pó³ litra i wszystko razem wymieszaÌ ??? czy jest ktoœ pewny ¿e taka iloœÌ starczy?? baza jest do rozrobienia w stosunku 60%. lakierowanie pistoletem niskociœnieniowym

ZIEMBA
Wysłany: 2009-03-14, 18:38   
0
UP DOWN

Spokojnie powinno Ci starczyc na tÂą honde, one sÂą malutkie. Ja przy wodzie r-ma, setkÂą nie rozrobionÂą (tez rozrabia siĂŞ w stosunku 60%) maluje element. OczywiÂście jak np. pod ciemny kolor uÂżyje ciemnego podkÂładu a pod jasny jasnego.

gola 
Wysłany: 2009-03-14, 19:09   Re: baza honda r72p
0
UP DOWN

adam12 napisał/a:
witam mam ma³e pytanie do kolorystów. zakupi³em 1.7 litra bazy z palety hondy R72P w mieszalni (profixx) - per³a. i zastanawiam sie czy wystarczy mi tej bazy na ca³oœciówke z wnêkami drzwi maska dwie strony. auto to honda civic 93r chatchback doœÌ ma³a buda. kupi³em 1.7 litra bo nie by³o wiêcej pigmentów i teraz pytanie czy czekaÌ dwa dni i dokupiÌ pó³ litra i wszystko razem wymieszaÌ ??? czy jest ktoœ pewny ¿e taka iloœÌ starczy?? baza jest do rozrobienia w stosunku 60%. lakierowanie pistoletem niskociœnieniowym

nie znam profix-a i nie wiem o jakiej bazie piszesz,woda czy konwencja,nie znamy rowniez koloru poprzednieg (starego),czy jest to ten sam kolor,czy zmiana?,ale smiem zaryzykowac stwierdzenie ze braknie.
Jest to kolor czerwony,bordowy z tego co pamietam wiec i z kryciem nie bedzie za rewelacyjnie.
Ja pracujac na konwencji DuPonta na taka calosciowke razem ze zderzakami zrobil bym spokojnie 2.5 litra bazy.

adam12
Wysłany: 2009-03-14, 19:16   
0
UP DOWN

oczywiÂście maluje w konwencji poprzedni kolor to czerwony akryl. pytaÂłem o kolor podkÂładu to na mieszalni mĂłwiÂą Âże najlepiej jasny czary do tej bazy coÂś mi sie nie zgadza z tym jasnym szarym

Grzesiek11 
Wysłany: 2009-03-14, 19:23   
0
UP DOWN

Taka ilosc moze zabraknac tan odcien podkÂładu to moze lepiej ciemno szary ale nie wiem jak mysla inni ;)

gola 
Wysłany: 2009-03-14, 19:24   
0
UP DOWN

rekomendowany np przez DuPont-a jest VS od 4 do 6 w zaleznosci od odcienia.Domniemywam ze na calosciowke zrobili ci zerowke wiec VS4 (srednio szary).

ZENEK
Wysłany: 2009-03-14, 21:29   
0
UP DOWN

Ten kolor zbudowany jest z per³y i w tym wypadku jego si³a krycia jest stosunkowo niska.Jesli auto by³o w czerwonym akrylu i masz jakiekolwiek ³aty to bêdzie problem, najczêœciej na ³atach kolor wychodzi jaœniejszy i widac to w s³oùcu.Wed³ug programu podk³ad winien byÌ jasno szary, sprawdzi³em w kilku firmach.Jeœli tylko zmieniasz rodzaj lakieru na per³ê to mo¿e starczyÌ Tobie lakieru, ale na wszelki wypadek radzê dokupiÌ i zmieszaÌ wszystko razem

mebArth 
Wysłany: 2009-03-15, 08:53   
0
UP DOWN

Bordo, zielony, czerwony to braknie 1.7
Reszta kolorów to powinno stykn¹Ì ale z bólem serca.
Jakie proporcje ma Profix? Najlepiej by byÂło 1:1 jak jest 2:1 to bedzie dĂłpa a nie krycie bo lakier bedzie woda bez rozcienczania.

adam12
Wysłany: 2009-03-15, 15:15   
0
UP DOWN

auto poniewa¿ jest w akrylu i by³o ju¿ malowane, ca³e prysnê w podk³ad tak¿e ³at raczej nie bêdzie. musi wyjœÌ idealnie w ka¿dym calu. dziêkuje za ka¿d¹ wskazówke i pomoc

ZIEMBA
Wysłany: 2009-03-15, 15:42   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
nie znam profix-a i nie wiem o jakiej bazie piszesz,woda czy konwencja,nie znamy rowniez koloru poprzednieg (starego),czy jest to ten sam kolor,czy zmiana?,ale smiem zaryzykowac stwierdzenie ze braknie.
Jest to kolor czerwony,bordowy z tego co pamietam wiec i z kryciem nie bedzie za rewelacyjnie.
Ja pracujac na konwencji DuPonta na taka calosciowke razem ze zderzakami zrobil bym spokojnie 2.5 litra bazy.

Nie no, bez przesady gola. Jak na takÂą malutka honde byÂś zrobiÂł 2,5l to na swojÂą omege musiaÂł bym kupic ze 4l bo to prawie dwie takie hondy. Ale w sumie lepiej kupic wiĂŞcej Âżeby zostaÂło niÂż mniej i pÂłakac puzniej Âże brakÂło.

Grzesiek11 
Wysłany: 2009-03-15, 16:04   
0
UP DOWN

WÂłasnie lepiej niz zostanie niz ma braknÂąc bo pĂłzniej :sciana:

gola 
Wysłany: 2009-03-15, 16:51   
0
UP DOWN

ZIEMBA napisał/a:
Nie no, bez przesady gola. Jak na takÂą malutka honde byÂś zrobiÂł 2,5l to na swojÂą omege musiaÂł bym kupic ze 4l bo to prawie dwie takie hondy. Ale w sumie lepiej kupic wiĂŞcej Âżeby zostaÂło niÂż mniej i pÂłakac puzniej Âże brakÂło.

Dalej twierdze,ze na ta honde 2.5 litra bazy jest oki.Zwroc uwage na to iz to jest calosciowka razem z wnekami,maska dwustronnie,klapa tyl dwustronnie (pomimo tego iz mala),drzwi w srodku,na zewnatrz.oprocz tego konwencja i kolor slabo kryjacy.
Na maske i dach trzeba liczyc 600-700 gr,wiec sila rzeczy po odliczeniu tego na samochod i zderzaki nie starczy ci 1.1,1.2 kg.
Lakieruje czesto Hondy Jazz,samochod jeszcze mniejszy jak civic o ktorym mowa.Na taki samochod bez dachu,klapy tylnej i srodkow (tylko na zewnatrz) razem ze zderzakami przygotowuje 2 litry bazy.

ZIEMBA
Wysłany: 2009-03-15, 16:55   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
.Zwroc uwage na to iz to jest calosciowka razem z wnekami,maska dwustronnie,klapa tyl dwustronnie (pomimo tego iz mala),drzwi w srodku,na zewnatrz.oprocz tego konwencja

Nie no, w sumie to moze i masz racje, tym bardziej Âże to konwencja.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu