Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-25, 20:21 Malowanie ramion wycieraczek
|
0
|
|
|
|
Witam!
Mam takie pytanie otó¿ moje ramiona wycieraczek s¹ strasznie pordzewia³e i chciabym je odnowiÌ takim tanim sposobem.Ramiona s¹ ju¿ wyczyszczone do go³ej blachy.Chia³bym to pomalowaÌ sprayem czarnym matowym.Teraz gdy oczyszczone s¹ ju¿ do go³ej blachy to co trzeba je odt³uœciÌ ,na³o¿yÌ podk³ad antykorozyjny(mam w domu zwyk³y który siê pêdzlem nanosi )czy moge nanieœÌ go pêdzlem a póŸniej papierkiem go wyrównaÌ ,czy tez kupiÌ podk³ad w sprayu?? Po na³o¿eniu podk³adu mogê od razu sprayem to pomalowaÌ cZy te¿ coœ jeszcze mam zrobiÌ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-25, 21:07
|
0
|
|
|
|
cokolwiek bys nie robil z metod opisanych przez ciebie to i tak wyjdzie fuszera :] |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-25, 21:27
|
0
|
|
|
|
dobra to teraz zapytam jak wy byÂście te malowanie tych ramion widzieli?? Jak to zrobiĂŚ ,Âżeby byÂło w miarĂŞ dobrze.
Pozdro
[ Dodano: 2007-10-25, 21:29 ]
W miarĂŞ dobrze i nie za drogo.Jakie sprzĂŞty bĂŞdÂą potrzebne? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-25, 21:51
|
0
|
|
|
|
nie ma czegos jak "w miare dobrze". albo sie robi dobrze albo zle.
a jesli dobrze to tak samo jak kazda inna czesc samochodu. 2 podklady i na to czarny akryl. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-25, 22:00
|
0
|
|
|

|
A przygl¹da³eœ siê rbfm, kiedyœ nowym ramionom jak s¹ malowame ? liki pomaluj to jak chcesz, daj podk³ad. Ramiona i tak prêdzej czy pó¿niej ci skoroduj¹, ale przez jakiœ czas bêd¹ odnowione. Nie ma nic wiecznego. Pozdro |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-25, 22:01
|
0
|
|
|
|
aha czyli teraz na te odtÂłuszczone elementy muszĂŞ poÂłozyĂŚ podkÂład ale jaki pierwsze zwykÂły antykorozyjny?? czy podkÂład akrylowy??? i na to dopiero czarny akryl a coÂś matowiĂŚ trzeba???
[ Dodano: 2007-10-25, 22:06 ]
no w³aœnie kurde tak myœlê nad tym ,bo w sumie amiggo ma poniek¹d racjê ,ramiona to i tak jest taki element który prêdzej czy póŸniej siê zniszcz¹ (np:podczas wymiany wycieraczek) .A chcia³bym to zrobiÌ tak ,¿eby trochê to wytrzyma³o a nie po miesi¹cy siê rozj..³o
[ Dodano: 2007-10-25, 22:07 ]
Amiggo chĂŞtnie bym posÂłuchaÂł twojej opinii czym ty byÂś to pomalowaÂł ?? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-25, 22:23
|
0
|
|
|
|
Cytat: | A przyglÂądaÂłeÂś siĂŞ rbfm, kiedyÂś nowym ramionom jak sÂą malowame ? |
wiem, fabryczne malowanie to te fuszera. ja bym to zrobil zgodnie ze sztuka lakierowanie karoserii. |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-25, 22:27
|
0
|
|
|
|
rbfm to na to jak bym chcia³ malowaÌ profesjonalnie to trzeba daÌ podk³ad antykorozyjny pierwsze a póŸniej akrylowy??Coœ matowiÌ trzeba?? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-25, 22:30
|
0
|
|
|
|
papierem 60 przejedz, poloz podklad epoksydowy i na to lakier. ale po co ja ci to pisze skoro ty chcesz to robic pedzlem? koszt samego podkladu bedzie wyzszy niz koszt nowych ramion. a gdzie reszta... ? |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-25, 22:33
|
0
|
|
|

|
¯eby trochê wytrzyma³o - tzn ile ? Jaki masz sprzêt( pistolet, spray) ? Najlepiej daj na wyczyszczone ramiona podk³ad antykorozyjny(bezchromian,epoksyd), na to podk³ad akrylowy a na akryl lakier jednowarstwowy akryl. Matuj pod podk³ad P320-340, pod lakier P800 dobrym wyjœciem do tak drobnych elementów jest w³óknina do matowania np 3M-a fioletowa. Nie zapomnij o odt³uszczeniu elementów. To tak na d³u¿ej, bo jak na krótsza metê to wiesz spray. Pozdro
[ Dodano: 2007-10-25, 22:36 ]
Koszt fakt wiĂŞkszy tego malowania od nowych ramion, chyba Âże czujesz do nich sentyment. |
|
|
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2007-10-26, 10:19
|
0
|
|
|

|
jak juz masz te ramiona wyczyszczone z rdzy to po odtluszczeniu pomaluj pedzelkiem jakas zwykla czarna farba i efekt tez bedzie ok, maznij z 2 warstwy i bedzie git,
a jak bardziej chcesz sie w to bawic to wymien je na nowe - szkoda kasy i czasu
no chyba, ze jak wspomnial amiggo, czujesz do nich sentyment |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
 |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-26, 14:25
|
0
|
|
|
|
rbfm a kto ci powiedziaÂł ,Âże ja chcĂŞ to pĂŞdzlem robiĂŚ??? tylko siĂŞ zapytaÂłem czy moÂżna tak a tu juÂż jakieÂś domysÂły BĂłg wie jakie.Jedno ramiĂŞ do opelka kosztuje 80 zÂł nowe.2 ramiona 160zÂł .A taki podkÂładzik epoksydowy ile kosztuje w przybliÂżeniu??
JeÂśli bym chciaÂł to pomalowaĂŚ sprayem to muszĂŞ teÂż to zmatowiĂŚ i poÂłoÂżyĂŚ podkÂład antykorozyjny( moÂże byĂŚ w sprayu?)zmatowiĂŚ ten podkÂład i na niego poÂłoÂżyĂŚ czarny kolorek ?? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-26, 17:01
|
0
|
|
|
|
luki32 napisał/a: | rbfm a kto ci powiedziaÂł ,Âże ja chcĂŞ to pĂŞdzlem robiĂŚ??? |
no skoro zapytales, to przyjalem ze tak chcesz zrobic. a teraz pytasz o spraj....nie ma w spraju podkladow. sa jakies badziewia zwane 'podkladami'. epoksydowy novolu kosztuje chyba 50 zl za 0,8. mniejszych nie ma. widze ze sie uparles i nowych nie kupisz wiec mam dla ciebie propozycje nie do odrzucenia. znajdz jakas lakiernie proszkowa i oddaj to tam. oni to ladnie wypiaskuja i pokryja ci lakierem proszkowym. zaplacisz pewnie ze 20 zl. |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-26, 18:34
|
0
|
|
|
|
Czyli mĂłwisz ,Âże podkÂładu w sprayu dobrego nie znajdĂŞ nigdzie??
50 zÂł podkÂład novola +podkÂład akrylowy+akryl+robocizna to pewnie by ze 150 zÂł wyszÂło mi .Teraz tak z czystej ciekawoÂści zapytam na czym polega ta metoda proszkowa ?? czy ona jest dobra ?? |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-26, 21:07
|
0
|
|
|

|
No i zapytaj ile kosztuje. S¹ dobre podk³ady w sprayu. Ch³opie jêœli chcesz dobrze to daj te ramiona do znajomego lakiernika, chyba ¿e masz te farby na pistolet u siebie to siê pobaw. Jak nie chcesz iœÌ do lakiernika a farb nie masz to zrób to sprayem, a jak co po roku poprawisz i bêdzie na jakiœ czas odnowione. |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-27, 00:44
|
0
|
|
|
|
Nie no sprawa jest ju¿ jasna wiem co potrzebuje do tego i jak to robiÌ tylko teraz pytam inne rzeczy ,¿eby nie zak³adaÌ drugiego tematu póŸniej.O t¹ metodê proszkow¹ pyta³em z ciekawoœci ,¿eby siê dowiedzieÌ na czym polega.
Jeszcze pytanie jakich firm polecalibyscie podk³ady w sprayu .Ja szuka³em to znalaz³em podk³ady typu BOLL,MOTIP i coœ tam jeszcze pytam tak na przysz³oœÌ ,¿eby w rqazie czego wiedzieÌ co mam kupiÌ i nie jedŸcie mnie za te pytania bo ja jestem pocz¹tkuj¹cy i wole siê o wszystko wypytaÌ ni¿ potem ¿a³owaÌ ,¿e czegoœ nie zrobi³em .
Druga strona medalu to forum jest od tego ,Âżeby rĂłwnieÂż zadawaĂŚ pytania
Pozdro |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-27, 17:32
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | SÂą dobre podkÂłady w sprayu |
rotfl. z kazdym postem przekonujesz mnie coraz bardziej do swojego "profesjonalizmu". |
|
|
|
 |
ktoÂś
|
Wysłany: 2007-10-27, 19:20
|
0
|
|
|
|
rbfm wyrobiÂłem sobie na twĂłj temat zdanie nie wiem kto ciĂŞ uczyÂł tego fachu ale jak mĂłj ojciec ktĂłry ma 20 lat doÂświadczenia w tym fachu i 2 warsztaty to sie maÂło nie posikaÂł ze Âśmiechu z tego co ty piszesz owszem w kilku postach miaÂłeÂś racje ale w wiĂŞkszoÂści nie.Aty na jakiej podstawie sadzisz ze jesteÂś profesjonalista kro ci powiedziaÂł ze sie daje wiĂŞcej utwardzacza do szpachli jak ktoÂś ja "zaprojektowaÂł" to wiedziaÂł dozo wiĂŞcej jak sie zachowuje i co sie z niÂą dzieje a ty na jakiej podstawie to sadzisz hmmm piszesz co ci wpadnie do gÂłowy a na temat pistoletĂłw jak ktoÂś potrafi malowaÂł to pomaluje wszystkim a jak nie to nawet sata nie pomoÂże i sie nie kÂłuĂŚ
zobaczymy co jeszcze wymyslisz!!! to forum nie jest dla cwaniakĂłw ktozy wszystko najlepiej wiedza !!!!!
[ Dodano: 2007-10-27, 19:22 ]
sorki za moja wypowiedz ale wku¿aja mnie takie osoby i sorki za b³êdy ortograficzne |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-27, 19:46
|
0
|
|
|

|
Tak jak "ktoœ" no ja te¿ nie zdzier¿ê. Co do wycieraczek daj podk³ady jakie masz, na to kolor. Dobrze by by³o na go³e ramiê daÌ podk³ad wytrawiaj¹cy, szybko schnie i w miarê zabezpiecza przed korozj¹ i jest taùszy od epoksydów, tylko czy wystêpuje w sprayu tego nie wiem. Ja u siebie stosuje podk³ady Autocoloru, o innych siê nie wypowiem. Wed³ug mnie nie warto przeginaÌ z kosztami. |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-27, 20:18
|
0
|
|
|
|
No jasne ,Âże nie opÂłaca siĂŞ przesadzaĂŚ z kosztami .Mi siĂŞ nie opÂłaca kupowaĂŚ nowych ramion za 160 zÂł jak mogĂŞ je odmalowaĂŚ za te 40-50 zÂł .No to ostateczna wersja malowania sprayem :
1.matowiĂŞ p340
2.OdtÂłuszczam.
3.KÂładĂŞ podkÂład wytrawiajÂący
4.matujĂŞ i odtÂłuszczam
5.KÂładĂŞ spray
6.Po wyschniĂŞciu polerka np:automaxem
JeÂśli bym chciaÂł to zrobiĂŚ to profesjonalnie :
1.matowiĂŞ p340
2.odtÂłuszczam.
3.kÂładĂŞ epoksyd(1 warstwa??)
4.kÂładĂŞ podkÂład akrylowy(1 warstwa??)
5matujĂŞ podkÂład akrylowy p180
6.odtÂłuszczam.
7.kÂładĂŞ akryl
8.Polerka
Ja wolê siê sam przy tym pobawiÌ dlatego ,¿e bardzo interesujê mnie lakiernictwo i chcia³bym zostaÌ w przysz³oœÌi lakiernikiem,dlatego te¿ tyle wam pytaù zadajê .
Pozdro |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-27, 20:33
|
0
|
|
|

|
1 matujesz p340
2 podkÂład wytrawiajÂący(jĂŞsli masz) x1
3 podkÂład zwykÂły x2
4 matujesz p 800 na mokro
5 kolor
Po ka¿dej obróbce odt³uœÌ
W tym profesjonalu to po epoksydzie daj 2x akryl a matuj go pod kolor p800 a nie 180.
JeÂżeli wyjdzie czysto to po co polerka na tak drobnych elementach ? Robota lakiernika bardzo fajnÂą jest, tylko Âżeby jeszcze w parze z niÂą szÂło zadowolenie finansowe byÂłoby dobrze. Co? Powodzenia |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-27, 20:50
|
0
|
|
|
|
ktoÂś napisał/a: | mĂłj ojciec ktĂłry ma 20 lat doÂświadczenia |
i to wszystko tlumaczy
gdzie napisalem ze jestem profesjonalista? hehe dobre. ciekawe co jeszcze wymislicie.
a co do utwardzacza, to porozmawiaj z kims np z novolu. nie twierzde ze mozna dac np 1:1 tylko troche wiecej niz 3% (czy ile tam zaleca producent). chodzi o minimalna ilosc.
Cytat: | 3 podkÂład zwykÂły x2 |
a gdzie taki mozna kupic? rotfl. podkald zwykly...... 'ktos' pokaz to swojemu tacie, moze posika sie drugi raz
a i tobie tez polecam kurs poprawnej pisowni
a i jeszcze cos. jak tata jest taki madry, ze sika ze smiechu czytajac moje posty, to moze niech napisze instrukcje jak efektywnie wymieszac 100g szpachlowki z 3g katalizatora (potocznie zwanego utwardzaczem). chetnie sie dowiem. no i niech jeszcze napisze jakiej to cudownej kosmicznej technologii uzywa do odmierzenie jednego i drugiego. pewnie ma wage aptekarska i namietnie jej uzywa w swojej 20 letniej praktyce. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-27, 23:16
|
0
|
|
|

|
Luki32 Podk³ad wytrawiaj¹cy jest podk³adem bezchromianowym, który nie powinien byÌ bezpoœrednio pokrywany lakierami 2K (u mnie jest to podk³ad na pistolet). Pisz¹c podk³ad zwyk³y mia³em na myœli podk³ad 1K w aerozolu, u mnie ma on oznaczenie P565-908 i mo¿na go k³aœÌ na drobne przetarcia do blachy,2x oznacza dwie warstwy.
Pozdro |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-28, 09:00
|
0
|
|
|
|
nie no rozumiem pierwsze k³adziemy podk³ad wytrawiaj¹cy(BEZCHROMIAN 1warstwê) póŸniej podk³ad zwyk³y w sprayu(2warstwy) .Kolega rbfm chyba nie zrozumia³ o co ci chodzi³o z tym podk³adem zwyk³ym . |
|
|
|
 |
ktoÂś
|
Wysłany: 2007-10-28, 09:04
|
0
|
|
|
|
rbfm to jak jesteÂś taki wszechwiedzÂący to napisz od poczÂątku jak ty to robisz od zera do koĂąca ja robie tak:
1 na goÂły metal daje epoxyd novol 1:1
2 matowanie epoksydu 240
3 szpachla (jak trzeba) dupont 769R
4 szlif od 150 do 320 (oczywiÂście szpachlowanie powtarzam tam gdzie trzeba )papiery SIa
5 podkÂład akrylowy Hs 5:1 ivat rush
6 matowanie podkÂłady pod akryl 600 pod bazĂŞ 800
7 lakierowanie
8 polerka (jak sa jakies male syfki a jak nic to niema polerki) pasta app p03 i p5 papierek 2500 i trzack z 3m
Ja robie tak moÂże ktoÂś robi inaczej |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-28, 09:13
|
0
|
|
|
|
Jeszcze tak od razu siê zapytam najlepsz¹ past¹ do polerki to jest farecla g3??? czy mo¿na j¹ stosowaÌ na ka¿dy lakier czy te pasty ró¿ni¹ siê jakoœ ,¿e ta do tego a ta do tego jest przeznaczona??oraz póxniej po polerce jakies mleczko tak?? |
|
|
|
 |
Benos77
|
Wysłany: 2007-10-28, 12:15
|
0
|
|
|
|
No tak i najlepiej to zrobiĂŚ jeszcze w komorze lakierniczej he he...
Ja bym zrobiÂł tak. Jak masz starego Opla to rĂłb sprayami. Jak masz nowe Bmw to kup se nowe ramiona i tyle.Trzeba mieĂŚ w koĂącu jakieÂś praktyczne podejÂście do sprawy. |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-28, 12:26
|
0
|
|
|
|
no benos77 masz racje tak samo myÂśle ,opel ma 17 lat i nie sensu wydawac 160zÂł na nowe ramiona za 160zÂł to ja mogĂŞ mieĂŚ jeden amortyzator bilstein b4 .Akurat mam do wymianki |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-28, 13:49
|
0
|
|
|

|
U mnie podobnie poza tym Âże:
1 Na go³¹ blachê podk³ad wytrawiaj¹cy bezchromianowy (P565-713)
2 PodkÂład akrylowy 2K (P565-510/565-511), lub m/m (P565-773/565-774)
3 Ewentualna szpachla poliestrowa(P551-1052)na podkÂład 2K (P565-510/565-511)
4 Szpachla wykoĂączeniowa (P551-1071)
5 Na miejsca szpachlowane podkÂład wytrawiajÂący bezchromianowy (P565-713)
6 Ponownie podkÂład akrylowy 2K (P565-510/565-511) w odpowiednim odcieniu szaroÂści Spectral Greys
7 Lakierowanie 2K lub Aquabase
8 Ewentualna polerka Âśrodkami 3M
Mniej wiĂŞcej tak to wyglÂąda , oczywiÂście matowienie zaleÂżne do potrzeb. PracujĂŞ na produktach Autocoloru. Pozdro |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-28, 16:29
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | 5 Na miejsca szpachlowane podkÂład wytrawiajÂący bezchromianowy (P565-713) |
oczywiscie. przeciez od wiekow wiadomo ze szpachla rdzewieje. ROTFL. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-28, 17:00
|
0
|
|
|

|
P565-713 zabezpiecza powierzchnie metalu przed korozj¹ i nadaje przyczepnoœÌ pow³oce.
PodkÂład P565-713 powinien byĂŚ aplikowany na:
- stal
- stal galwanizowanÂą
- aluminium
- stal ocynkowanÂą
- szpachle poliestrowe
Bez komentarza. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-29, 06:00
|
0
|
|
|
|
od wiekow wiadomo tez ze szpachla poliestrowa jest metalem. ponownie rotfl.
dowiedz sie jak dziala podklad trawiacy. jak mi zacytujesz ze nadtrawia szpachle poliestrowa, to jestes normalnie 'miszcz'. ale wyjasnie ci o co chodzi z aplikowaniem na szpachle poliestrowa. napewno sam do tego nie dojdziesz wiec czytaj uwaznie. kladziesz wash primer, na to podklad (zwany przez ciebie - cokolwiek by to znaczylo) 'zwykly'(w domysle akrylowy lub epoksydowy, ktorego nie polecam(ale to juz inna bajka). na to szpachla. szlifujesz i czasem docierasz sie do blachy. i teraz UWAGA: kladziesz w miejsca przetarte znowu podklad trawiacy-sila rzeczy zajezdzasz tez na obszar szpachli(operacja niespotykana w wiekszosci badziewnych warsztatow gdzie liczy sie sztuka a nie jakosc). i o to chodzilo wlasnie producentowi ze MOZESZ go polozyc na szpachle-ale odwrotnie nie wolno. ale ty znowu piszesz idiotyczna rade zeby klasc na szpachle podklad trawiacy. |
|
|
|
 |
ktoÂś
|
Wysłany: 2007-10-29, 16:07
|
0
|
|
|
|
rbfm a jakie jest twoje zdanie na temat epoxydów mo¿na je k³aœÌ na miejscjsca podrdzewia³e oczyszczone (wiadomo o co lata) a wash primery na nowa blachê bo na wash primer nie wolno k³aœÌ szpachli.A moje doœwiadczenie na temat epoxydów s¹ pozytywne w miejscu którym by³ tak owy epoxyd nie by³o ani grama rdzy i zawsze przed szpachlowaniem daje epoxyd i ewentualnie szpachle potem podk³ad i resztê |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-29, 16:27
|
0
|
|
|

|
"trawiacy" - a co to takiego, wytyka³eœ mi stosowanie nieprawid³owego nazewnictwa. A poza tym widaÌ, ¿e nie mia³eœ do czynienia z podk³adem P565-713, który jest podk³adem wytrawiaj¹cym (nie trawi¹cym) bezchromianowym, na który mo¿na k³aœÌ szpachle poliestrowe. Natomiast podk³adem, na który nie wolno k³aœÌ szpachli poliestrowych jest podk³ad wytrawiaj¹cy zawieraj¹cy chromiany. WidaÌ ¿e nigdy nie czyta³eœ pds-ów.
P551-1052, P551-1080 i P551-1077 moÂżna nakÂładaĂŚ rĂłwnieÂż na blachy ocynkowane i galwanizowane.
Nie nakÂładaĂŚ tych szpachli na podkÂłady wytrawiajÂące zawierajÂące chromiany.
Nie aplikowaĂŚ tych szpachli pomiĂŞdzy 2 warstwy powÂłok syntetycznych/ nitro.
Dla uzyskania najlepszej ochrony antykorozyjnej pokryĂŚ szpachle 2-skÂładnikowym podkÂładem wytrawiajÂącym przed naÂłoÂżeniem podkÂładu wypeÂłniajÂącego.
Po za tym nie wiem dlaczego w twoich wypowiedziach nie tylko w stosunku do mnie, ale i do innych uÂżywasz takiego tonu jakbyÂś wiedziaÂł wszystko lepiej i miaÂł ludzi majÂących inny poglÂąd za gÂłupcĂłw. Wychodzi na to, Âże kaÂżdy kto nie jest z tobÂą jest przeciwko tobie? Nie moÂżesz porozmawiaĂŚ spokojnie bez uszczypliwoÂści i sarkazmu? TrochĂŞ szacunku naleÂży siĂŞ kaÂżdemu czÂłowiekowi. Ja nie twierdzĂŞ, Âże nie masz racji w pewnych sprawach. Staram siĂŞ przedstawiaĂŚ jak u mnie wyglÂąda naprawa z zastosowaniem ÂśrodkĂłw mi dostĂŞpnych. WyÂśmiewasz to, Âże staram siĂŞ trzymaĂŚ opisĂłw pds, ale zrozum, Âże u mnie jest taka sprawa, Âże to co zrobiĂŞ objĂŞte jest gwarancjÂą na dwa lata, a kaÂżde odstĂŞpstwo od technologii popeÂłniam na swoje ryzyko i koszt. Jestem tylko pracownikiem serwisu blacharsko-lakierniczego i obowiÂązujÂą mnie pewne zasady, ktĂłrych muszĂŞ siĂŞ trzymaĂŚ. I wybacz, Âże nie wnikam w chemiczne aspekty niektĂłrych technologii, po prostu ja tego nie muszĂŞ robiĂŚ, bo nie jestem chemikiem tylko lakiernikiem. Pozdro |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-29, 16:59
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | ktĂłry jest podkÂładem wytrawiajÂącym (nie trawiÂącym) |
buahahaha - tyle moge napisac w tej kwestii
Amiggo napisał/a: | na ktĂłry moÂżna kÂłaœÌ szpachle poliestrowe. |
moze i mozna, ale sytuacja byla odwrotna i pytam o sens.
Amiggo napisał/a: | Nie moÂżesz porozmawiaĂŚ spokojnie bez uszczypliwoÂści i sarkazmu? |
na poczatku pisalem normalnie. teraz nie moge i twoja w tym zasluga-zaczles kozaczyc co to ja zle nie robie ale opisac co rzeczywiscie to nie mial kto. podobnie jak ktowj kolega co ma sikajacego tate. na poczatku bylem powsciagliwy, ale ciagle czytajac bzdury i idiotyczne rady na tym forum zmienilem swoj stosunek. ale nie do wszystkich. zauwaz ze tylko do ciebie odpisuje tym tonem. dostosowalem swoj poziom do rozmowcy.
dopoki beda idiotyzmy - ja bede je wysmiewal. to forum traktuje z przymrozeniem oka poniewaz nie ma ono zbyt wysokiego poziomu merytorycznego. niestety nie moge znalezc w necie niczego lepszego, wiec bawie sie tutaj.
Amiggo napisał/a: | I wybacz, Âże nie wnikam w chemiczne aspekty niektĂłrych technologii, po prostu ja tego nie muszĂŞ robiĂŚ, bo nie jestem chemikiem tylko lakiernikiem. |
i to jest twoj najwiekszy blad. nie mozna byc dobrym lakiernikiem nie bedac dobrym chemikiem.
Amiggo napisał/a: | Jestem tylko pracownikiem serwisu blacharsko-lakierniczego |
jestem przekonany ze nie trzymasz sie (ty i reszta zalogi serwisu) procesow technologicznych w kwestii napraw. sorry - znam wiele zakladow i nikt sie nie trzyma schematu. powiem wiecej - malo kto kupuje w sklepach lakierniczych podklady reaktywne. coz tu mozna wiecej dodac.... |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-29, 17:06
|
0
|
|
|

|
Nic dodaÌ do twojej wypowiedzi nic uj¹Ì. Wed³ug ciebie dooko³a siebie masz samych idiotów, zarozumialec. Po prostu przestajê odpowiadaÌ na twoje uwagi, bo nie jestem godzien panie wszechwiedz¹cy. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-29, 17:11
|
0
|
|
|
|
Cytat: | rbfm a jakie jest twoje zdanie na temat epoxydów mo¿na je k³aœÌ na miejscjsca podrdzewia³e oczyszczone (wiadomo o co lata) a wash primery na nowa blachê bo na wash primer nie wolno k³aœÌ szpachli.A moje doœwiadczenie na temat epoxydów s¹ pozytywne w miejscu którym by³ tak owy epoxyd nie by³o ani grama rdzy i zawsze przed szpachlowaniem daje epoxyd i ewentualnie szpachle potem podk³ad i resztê |
ja nigdy nie klade samego epoxydu nawet na miejsca oczyszczone. powod - nigdy nie oczyscisz w 100% (mimo ze golym okiem widac czysta blache, to jednak korozja to nie tylko to co widzisz). zawsze klade wash primer, nawet na nowa czysta blache. to niewiele kosztuje, a mam psychiczny spokoj. novol nie radzi klasc epoxydu na reaktywny jesli on dobrze nie wyschnie. przekonalem sie o tym przy remoncie taunusa. raz sie pospieszylem i reaktywny nie do konca wysechl i ladowalem epoxyd. efekt - szlifowana szpachla odlazila razem z epoxydem. teraz sie juz nie spiesze i wszystko jest ok. generalnie facet z novolu poradzil w przypadku stosowania reaktywnego zeby na niego ladowac akrylowy, a epoxydowy stosowac samodzielnie. ja na ytaunusie zastosowalem komplecik reakt-epoxy-akryl-szpachla-akryl. wszystko jednej firmy. wazne jesr aby na wash primer klasc kolejny podklad tej samej firmy gdyz rozne firmy maja rozne receptury i moga(ale nie musza) sie gryzc. taki to juz urok agresywnych podkladow reaktywnych, ktore w wiekszosci zawieraja kwas ortofosforowy(dlatego utwardzacze sa dostarczane w plastikowych butelkach zeby nie przezarly metalowej puszki).
[ Dodano: 2007-10-29, 17:14 ]
Amiggo napisał/a: | Nic dodaĂŚ do twojej wypowiedzi nic uj¹Ì. WedÂług ciebie dookoÂła siebie masz samych idiotĂłw, zarozumialec. Po prostu przestajĂŞ odpowiadaĂŚ na twoje uwagi, bo nie jestem godzien panie wszechwiedzÂący. |
nic takiego nie napisalem. odnioslem sie tylko do wyjatkow. mozesz nie odpisywac - i tak nigdy nic merytorycznego i konstruktywnego nie napisales w odpowiedzi na moje posty, wiec zadna dla mnie na strata. natomiast mozesz bcy pewien ze ja na twoje posty bede odpisywal zeby inni korzystajacy z tego forum nie stosowali sie do glupich rad. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-29, 17:40
|
0
|
|
|

|
KtoÂś coÂś pisaÂł o poprawnej pisowni Ze swojej strony pragnĂŞ przeprosiĂŚ wszystkich nie zainteresowanych za to bagno ktĂłre siĂŞ tu wyprawia. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-29, 17:53
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | KtoÂś coÂś pisaÂł o poprawnej pisowni |
i to jest wlasnie cala merytoryka twoich postow. a teraz idz na google i poszukaj co to jest 'literowka'. a za bagno nie przepraszaj, tylko go po prostu nie rob. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-29, 18:01
|
0
|
|
|

|
A propos merytoryki nie wiem czy ktoœ zauwa¿y³ kto czepi³ siê pisowni. B³¹d jest b³êdem w pisowni jak go nie nazywaÌ, i to w nadmiernej iloœci nie³adnie wygl¹da i oszpeca nasz piêkny ojczysty jêzyk. A przeprosiny by³y akurat nie do ciebie skierowane. I kto tu czyni bagno mo¿e siê niech inni wypowiedz¹ a nie ty. Ot co! |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-29, 22:30
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | A propos merytoryki nie wiem czy ktoÂś zauwaÂżyÂł kto czepiÂł siĂŞ pisowni. B³¹d jest b³êdem w pisowni jak go nie nazywaĂŚ, i to w nadmiernej iloÂści nieÂładnie wyglÂąda i oszpeca nasz piĂŞkny ojczysty jĂŞzyk. A przeprosiny byÂły akurat nie do ciebie skierowane. I kto tu czyni bagno moÂże siĂŞ niech inni wypowiedzÂą a nie ty. Ot co! |
chlopie ja sie czepiam twoich bledow, bo wstyd nie znac ortografii. aha pewnie jestes dyslektykiem, znaczy masz papier na debilizm. oki no to sorki. a przeprosiny - wiem ze nie do mnie i co z tego. przestan juz smeicic na tym forum. inni sie nie wypowiadaja bo nie znizaja sie do twojego poziomu, ja tez juz przestaje bo to nie ma sensu. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-30, 16:21
|
0
|
|
|

|
Wiesz postêpuj¹c jak ty parê postów wczeœniej powinienem napisaÌ, ¿e znalaz³em nowy sens w ¿yciu i bêdê œciga³ takie przypadki jak ty do koùca swoich dni. Wiesz nie ka¿dy dyslektyk jest debilem. Dobra koniec z k³ótniami i przysrywaniem. Wed³ug mnie ca³e nieporozumienie miêdzy nami polega na tym, ¿e ty u¿ywasz innych produktów a co za tym idzie innej technologii, jak sam zauwa¿y³eœ producenci stosuj¹ ró¿ne technologie i œrodki i niekiedy mog¹ siê produktami bardzo ró¿niÌ . Na pewno nigdy nie mia³eœ do czynienia z produktami Autocoloru, i nie znasz ich zastosowaù wiêc nie wiem dlaczego to czego nie znasz wyœmiewasz i uznajesz za gorsze. Ja o produktach, których nie znam siê nie wypowiadam. Gdyby zawsze brano za pewnik co g³osi jakaœ doktryna to s³oùce nadal krêci³o by œiê wko³o ziemi lub ¿yli byœmy w komunie, dlatego czasem warto pos³uchaÌ co maj¹ inni do powiedzenia. Nigdy nie staram siê nikomu narzucaÌ czym i jak ma pracowaÌ, uwa¿am ¿e to ka¿dego wolny wybór. Wiêc proponujê ci ¿ebyœmy zawarli dla dobra ogó³u jakieœ porozumienie, czy choÌby rozejm i spróbowali poszukaÌ tego w czym mamy takie samo zdanie a nie co nas ró¿ni. W koùcu forum jest miejscem gdzie mog¹ siê œcieraÌ ró¿ne racje i pogl¹dy i to wcale nie musi prowadziÌ do k³ótni. Dlatego od tej pory przestajê siê z tob¹ sprzeczaÌ i oczekujê tego tak¿e z twojej strony. Z powa¿aniem Amiggo |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-30, 23:07
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | nie wiem dlaczego to czego nie znasz wyÂśmiewasz i uznajesz za gorsze |
ja tylko wytknalem bledy twojej technologii a nie produkty ktorych uzywasz. zastanow sie i sam przyznaj ze klasc podklad trawiacy na szpachle to jest wyjatkowo idiotyczny pomysl. dokaldnie wytknalem ci bledy ale widze ze ty nie przyjales tego do wiadomosci. moze i sa rozni producenci, ale generalnie produkty chemicznie sa bardzo zblizone. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-31, 18:22
|
0
|
|
|

|
rbfm napisał/a: | ja tylko wytknalem bledy twojej technologii a nie produkty ktorych uzywasz. zastanow sie i sam przyznaj ze klasc podklad trawiacy na szpachle to jest wyjatkowo idiotyczny pomysl. dokaldnie wytknalem ci bledy ale widze ze ty nie przyjales tego do wiadomosci. moze i sa rozni producenci, ale generalnie produkty chemicznie sa bardzo zblizone. |
A ja ci kolejny raz powtarzam, ¿e jest to podk³ad bezchromianowy wytrawiaj¹cy i producent w karcie produktu dla tego podk³adu zaleca u¿ycie go na szpachlê, w celu zwiêkszenia przyczepnoœci. Piszesz o mojej technologii, a ja stosuj¹c siê do kart produktów stosujê siê do technologii danego producenta. Oczywiœcie s¹ w ofercie podk³ady na które nie wolno k³aœÌ szpachli jak i szpachle na które nie wolno k³aœÌ okreœlonych podk³adów. Ale to wszystko mam w kartach produktów i do informacji w nich zawartych staram siê stosowaÌ. Czy stosuj¹c siê do zaleceù producenta danego produktu robiê b³¹d ? A czy ty stosujesz si do zaleceù producentów twoich produktów ?
A tu masz link do karty podkÂładu P565-713 i sam sprawdÂź co zaleca producent.
https://buyat.ppg.com/Refinish_SSA/Common/ShowPdf.aspx?AppId=2&BrandId=1&LanguageId=58&IntDialCode=48&PdfId=5468&ProductCode=
ChciaÂłbym zaproponowaĂŚ ci jeÂśli mogĂŞ to abyÂśmy wymieniali w dalszej czĂŞÂści naszej dyskusji siĂŞ swoimi uwagami do siebie w prywatnej korespondencji. A wszystko to aby nie zaÂśmiecaĂŚ tematĂłw innych uÂżytkownikĂłw forum naszymi uwagami dotyczÂącymi naszych technologii. Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ i pozdrawiam |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-31, 23:44
|
0
|
|
|
|
Cytat: | ChciaÂłbym zaproponowaĂŚ ci jeÂśli mogĂŞ to abyÂśmy wymieniali w dalszej czĂŞÂści naszej dyskusji siĂŞ swoimi uwagami do siebie w prywatnej korespondencji. A wszystko to aby nie zaÂśmiecaĂŚ tematĂłw innych uÂżytkownikĂłw forum naszymi uwagami dotyczÂącymi naszych technologii. Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ i pozdrawiam |
a ja mysle ze lepiej wymieniac sie tutaj, przynajmniej ktos skorzysta. a co do meritum, to dajmy juz spokoj. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-01, 18:53
|
0
|
|
|

|
Umowa stoi tak jak pisa³eœ dajmy spokój k³ótniom i zacznijmy rozmawiaÌ jak ludzie, zawsze mo¿e coœ z tego wynikn¹Ì pozytywnego,dla nas lub innych. Pozdro |
|
|
|