Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
malchov 
Wysłany: 2009-03-20, 16:20   Lakier na ÂścianĂŞ
0
UP DOWN

KierujĂŞ zapytanie do Malarzy Âściennych. Czym zabezpieczacie swoje prace na Âścianie? A moÂże nie pokrywacie murali lakierem?

Zaznaczam, Âże nie dysponujĂŞ pistoletem lakierniczym ( nie wiem nawet, czy to dobra opcja w maÂłym pokoiku dzieciĂŞcym na przykÂład). W takim razie jak uporaĂŚ siĂŞ z "klarem" na Âścianie? Spray? WaÂłek?

Podzielcie siĂŞ proszĂŞ swoimi doÂświadczeniami w "lakierowaniu" Âściany w kwestii materiaÂłu i techniki.

artkol 
Wysłany: 2009-03-22, 16:24   
0
UP DOWN

MoÂżna malowaĂŚ zwykÂłymi farbami akrylowymi rozcieĂączonymi wodÂą destylowanÂą.
A na to BEJCA do ÂŚCIAN bezbarwna, ale nie perÂłowa. MoÂżna kupiĂŚ w Castoramie z FOX dekorator.

acidhouse
Wysłany: 2009-03-22, 18:56   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

pytanie jest takie - a po co je zabezpieczaĂŚ czymkolwiek? przecierz nie dziaÂłajÂą na nie warunki atmosferyczne - po 2 latach sie nudzi to waÂłek zamalujesz i nowe a nie dÂłubanie caÂłej Âściany - ja osobiÂście nie widzĂŞ takiej potrzeby Âżeby zabezpieczaĂŚ ÂścianĂŞ wewnÂątrz, a jak sÂą juÂż maÂłe dzieci to co innego - cieniutko werniks jakiÂś Âżebyt byÂło mozna zmyĂŚ bazgroÂły i Âłapki

malchov 
Wysłany: 2009-03-23, 00:29   
0
UP DOWN

Zabezpieczenie œciennych malunków podobno ma œwiadczyÌ o profesjonalizmie maluj¹cego - z tak¹ opini¹ spotka³em siê na Zachodzie. Nie wmówisz takiemu Niemcowi, ¿e farby s¹ dobre i nie schodz¹ nawet w praniu z koszulek. Musisz to zabezpieczyÌ i koniec. Jeszcze nie skoùczysz malunku, a ten ju¿ pyta jaki lakier po³o¿ysz, jak gruby, czym to czyœciÌ i takie tam. Jakby nie wiadomo co chcia³ na tej œcianie póŸniej wyczyniaÌ ( albo jak grube imprezy czy orgie w cha³upie odstawiaÌ ).

acidhouse
Wysłany: 2009-03-23, 17:20   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

temat jest dosyĂŚ kontrowersyjny - to zaleÂży od zleceniodawcy - dla mnie to w ogĂłle nie Âświadczy profesjonaliÂźmie, a wrĂŞcz na odwrĂłt - bo gdyby mnie ktoÂś zapytaÂł czy ma pokrywaĂŚ ÂścianĂŞ lakierem - to odpowiedziaÂłbym Âże nie, ba dostaÂłby zjeby za sztuczne podbijanie kosztĂłw, a Âże niemcy sÂą tempaki - wiem bo wiem byÂłem, freski restaurowaÂłem - to sobie lakierujÂą Âściany bo lubiÂą jak coÂś bÂłyszczy, mam jakieÂś talkie wraÂżenie, Âże powierzchnia bĂŞdzie siĂŞ brzydko ÂświeciÂła i jeszcze brzydziej bĂŞdzie siĂŞ starzeĂŚ, nie odrestaurujesz jej bo ÂściÂągajÂąc lakier Âściagniesz obrazek - co nieco odskoczni od tej mojej negatywnej opinii na ten temat - MONTANA GOLD - wymyÂślona wÂłaÂśnie przez niemcĂłw - produkt od graficiarzy dla graficiarzy - Âświetne ciÂśnienie, Âświetne krycie, Âświetnie zabezpiecza ÂścianĂŞ i powierzchniĂŞ, szybko schnie, mniej Âśmierdzi niÂż hiszpanka, duÂża gama kolorystyczna, moÂżna jÂą probowaĂŚ wÂładowaĂŚ do aerografu (pewnie pĂłjdzie) i co najwaÂżniejsze nie robi refleksĂłw od flesza w aparacie - tadaaam :D

No-limit
Wysłany: 2009-03-23, 19:07   Re: Lakier na ÂścianĂŞ
0
UP DOWN

malchov napisał/a:
KierujĂŞ zapytanie do Malarzy Âściennych. Czym zabezpieczacie swoje prace na Âścianie? A moÂże nie pokrywacie murali lakierem?

Zaznaczam, Âże nie dysponujĂŞ pistoletem lakierniczym ( nie wiem nawet, czy to dobra opcja w maÂłym pokoiku dzieciĂŞcym na przykÂład). W takim razie jak uporaĂŚ siĂŞ z "klarem" na Âścianie? Spray? WaÂłek?

Podzielcie siĂŞ proszĂŞ swoimi doÂświadczeniami w "lakierowaniu" Âściany w kwestii materiaÂłu i techniki.

Wiem,¿e posypi¹ sie na mnie j.by.Ale w odpowiedzi na Twoje pytanie,sa bazy emulsyjne akrylowe wodorozcieùczalne bezbarwne do zastosowaù wewn. i fasadowych,nie zmywalne/mo¿na myÌ //pog³êbiaj¹ kolory/ np.LEVIS baza H3 bezbarwna-matt;LEVIS baza H7 bezbarwna-po³ysk satynowy.Mo¿na je k³aœÌ na wszelkie od³o¿a,równie¿ rozcieùczlnikowe,pod warunkiem,¿e s¹ ca³kowicicie wyschniete.Aplikacja dowolna tzn.:pêdzel,wa³ek,pistolet do farb.

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-24, 08:02   
0
UP DOWN

Te¿ siê zastanawia³em nad wykoùczeniem œcian i jakoœ nie przemawia³a do mnie opcja klaru samochodowego.... zastanawia³em siê nad werniksami, ale pewnie przyczepnoœÌ nieby³aby odpowiednia.... te bazy levisa to mo¿e byÌ strza³ w dziesi¹tkê :spoko: to jest medium do tworzenia kolorów w mieszalniku?

No-limit
Wysłany: 2009-03-25, 14:24   
0
UP DOWN

LoboLoco napisał/a:
Te¿ siê zastanawia³em nad wykoùczeniem œcian i jakoœ nie przemawia³a do mnie opcja klaru samochodowego.... zastanawia³em siê nad werniksami, ale pewnie przyczepnoœÌ nieby³aby odpowiednia.... te bazy levisa to mo¿e byÌ strza³ w dziesi¹tkê :spoko: to jest medium do tworzenia kolorów w mieszalniku?

Tak.Jest to czysta ¿ywica akrylowa wodorozcieùcz. .Mieszam farby na tych bazach od 10-ciu lat.Krótko mówi¹c -sprawdzone,ani jednej wpadki czy reklamacji.Bardzo ³atwa aplikacja i du¿a wydajnoœÌ.Warunek najwy¿szej jakoœci-nie rozcieùczaÌ.

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-25, 14:39   
0
UP DOWN

Bêdê musia³ wgryŸÌ siê w temat.... dziêki za info :spoko:

No-limit
Wysłany: 2009-03-25, 15:25   
0
UP DOWN

LoboLoco napisał/a:
Bêdê musia³ wgryŸÌ siê w temat.... dziêki za info :spoko:

Inne produkty do wypróbowania to:Domalux"Boazeria"pó³mat;Hydroparkiet"Boazeria"po³..

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-26, 07:33   
0
UP DOWN

Domalux Boazeria znam .... sprawuje siê ca³kiem nieŸle na p³ótnie, ale na œciane jeszcze nie próbowa³em....

acidhouse
Wysłany: 2009-03-26, 07:51   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

boa zeria bo to z boa weÂża wyciÂąg jest - dusi Âściany tak mocno, Âże wyglÂądajÂą jak deski ;P - wybaczcie mi gÂłupoty jakiÂś taki porypany chumor ostatnio mam

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-26, 08:29   
0
UP DOWN

Boa-ze-ria .... chodzi o tak zwany gadzi oddech... :x: :fiu:

No-limit
Wysłany: 2009-03-26, 15:35   
0
UP DOWN

BoÂła zebra i juÂż ni ma :shock:

manieks 
Wysłany: 2009-07-24, 00:52   
0
UP DOWN

temacik stary ale go odœwie¿ê bo dopiero zauwa¿y³em :0

NajbliÂższe mi rozwiÂązanie tom, to, ktĂłre zaproponowaÂł ACID ... czyli bez, bo wyglÂąda taka Âściana jak psu jajeczka na wiosnĂŞ ... ale, jeÂżeli juÂż jest taka potrzeba to sugerowaÂłbym dwa rozwiÂązania, niekoniecznie najtaĂąsze, ale dosyĂŚ dobrze zdajÂące egzamin:

werniks matowy w sprayu

lub jakiÂś lakier dla modelarzy ale teÂż koniecznie matt

hlecter
Wysłany: 2009-08-30, 10:53   
0
UP DOWN

zabezpieczaĂŚ Oo , a po co na co? wszystkie Âściany matowe a tu prosze jest obrazek ktĂłry piĂŞknie sie nam mieni w Âświetle pomysÂł dziwny,,,,jak juz byÂło pisane Âściany majÂą to do siebie ze sÂą malowane co 2-3 lata , a nie wiem jak wyglada nakÂładanie farby waÂłkiem na klar....pewnie nie ciekawie , ja tam maluje farbkami dla plastykĂłw chromoakryl;D wszystko Âładnie siĂŞ trzyma , problemem moze byĂŚ Âściana pomalowana wczesniej farbÂą latexowÂą , na niej wodorozcieĂączalne schnÂą dÂłuÂżej...

LoboLoco 
Wysłany: 2009-08-31, 08:17   
0
UP DOWN

Istnieje takÂże wykoĂączenie matowe... i w lokalach uÂżytkowych nie wyobraÂżam sobie zostawienia malowania bez klaru... a tak moÂżna szmatÂą piwo zetrzeĂŚ ze Âściany i po problemie. ZresztÂą kaÂżdy kto woli swoje dzieÂło zachowaĂŚ jak najdÂłuÂżej szanujÂąc wÂłasnÂą pracĂŞ , zabezpieczy je... proste.

Dementor
Wysłany: 2009-09-02, 21:09   
0
UP DOWN

Ja u siebie na kominku zabezpieczy³em lakierem akrylowym do drewna w wersji pó³mat, nak³adanym wa³eczkiem z flocka i jest git. Wszelkie okopcenia schodz¹ bez problemu na mokro detergentem.
A cena to 19 zÂł/litr

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu