Autor |
Wiadomość |
 |
malchov
|
Wysłany: 2009-03-20, 16:20 Lakier na ÂścianĂŞ
|
0
|
|
|

|
KierujĂŞ zapytanie do Malarzy Âściennych. Czym zabezpieczacie swoje prace na Âścianie? A moÂże nie pokrywacie murali lakierem?
Zaznaczam, Âże nie dysponujĂŞ pistoletem lakierniczym ( nie wiem nawet, czy to dobra opcja w maÂłym pokoiku dzieciĂŞcym na przykÂład). W takim razie jak uporaĂŚ siĂŞ z "klarem" na Âścianie? Spray? WaÂłek?
Podzielcie siĂŞ proszĂŞ swoimi doÂświadczeniami w "lakierowaniu" Âściany w kwestii materiaÂłu i techniki. |
|
|
|
 |
artkol
|
Wysłany: 2009-03-22, 16:24
|
0
|
|
|
|
MoÂżna malowaĂŚ zwykÂłymi farbami akrylowymi rozcieĂączonymi wodÂą destylowanÂą.
A na to BEJCA do ÂŚCIAN bezbarwna, ale nie perÂłowa. MoÂżna kupiĂŚ w Castoramie z FOX dekorator. |
|
|
|
 |
acidhouse
|
Wysłany: 2009-03-22, 18:56
|
0
|
|
|
Kustom Kulture

|
pytanie jest takie - a po co je zabezpieczaĂŚ czymkolwiek? przecierz nie dziaÂłajÂą na nie warunki atmosferyczne - po 2 latach sie nudzi to waÂłek zamalujesz i nowe a nie dÂłubanie caÂłej Âściany - ja osobiÂście nie widzĂŞ takiej potrzeby Âżeby zabezpieczaĂŚ ÂścianĂŞ wewnÂątrz, a jak sÂą juÂż maÂłe dzieci to co innego - cieniutko werniks jakiÂś Âżebyt byÂło mozna zmyĂŚ bazgroÂły i Âłapki |
_________________ Training all life
 |
|
|
|
 |
malchov
|
Wysłany: 2009-03-23, 00:29
|
0
|
|
|

|
Zabezpieczenie œciennych malunków podobno ma œwiadczyÌ o profesjonalizmie maluj¹cego - z tak¹ opini¹ spotka³em siê na Zachodzie. Nie wmówisz takiemu Niemcowi, ¿e farby s¹ dobre i nie schodz¹ nawet w praniu z koszulek. Musisz to zabezpieczyÌ i koniec. Jeszcze nie skoùczysz malunku, a ten ju¿ pyta jaki lakier po³o¿ysz, jak gruby, czym to czyœciÌ i takie tam. Jakby nie wiadomo co chcia³ na tej œcianie póŸniej wyczyniaÌ ( albo jak grube imprezy czy orgie w cha³upie odstawiaÌ ). |
_________________ www.fotolog.com/honda_attack |
|
|
|
 |
acidhouse
|
Wysłany: 2009-03-23, 17:20
|
0
|
|
|
Kustom Kulture

|
temat jest dosyĂŚ kontrowersyjny - to zaleÂży od zleceniodawcy - dla mnie to w ogĂłle nie Âświadczy profesjonaliÂźmie, a wrĂŞcz na odwrĂłt - bo gdyby mnie ktoÂś zapytaÂł czy ma pokrywaĂŚ ÂścianĂŞ lakierem - to odpowiedziaÂłbym Âże nie, ba dostaÂłby zjeby za sztuczne podbijanie kosztĂłw, a Âże niemcy sÂą tempaki - wiem bo wiem byÂłem, freski restaurowaÂłem - to sobie lakierujÂą Âściany bo lubiÂą jak coÂś bÂłyszczy, mam jakieÂś talkie wraÂżenie, Âże powierzchnia bĂŞdzie siĂŞ brzydko ÂświeciÂła i jeszcze brzydziej bĂŞdzie siĂŞ starzeĂŚ, nie odrestaurujesz jej bo ÂściÂągajÂąc lakier Âściagniesz obrazek - co nieco odskoczni od tej mojej negatywnej opinii na ten temat - MONTANA GOLD - wymyÂślona wÂłaÂśnie przez niemcĂłw - produkt od graficiarzy dla graficiarzy - Âświetne ciÂśnienie, Âświetne krycie, Âświetnie zabezpiecza ÂścianĂŞ i powierzchniĂŞ, szybko schnie, mniej Âśmierdzi niÂż hiszpanka, duÂża gama kolorystyczna, moÂżna jÂą probowaĂŚ wÂładowaĂŚ do aerografu (pewnie pĂłjdzie) i co najwaÂżniejsze nie robi refleksĂłw od flesza w aparacie - tadaaam |
 |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-23, 19:07 Re: Lakier na ÂścianĂŞ
|
0
|
|
|

|
malchov napisał/a: | KierujĂŞ zapytanie do Malarzy Âściennych. Czym zabezpieczacie swoje prace na Âścianie? A moÂże nie pokrywacie murali lakierem?
Zaznaczam, Âże nie dysponujĂŞ pistoletem lakierniczym ( nie wiem nawet, czy to dobra opcja w maÂłym pokoiku dzieciĂŞcym na przykÂład). W takim razie jak uporaĂŚ siĂŞ z "klarem" na Âścianie? Spray? WaÂłek?
Podzielcie siĂŞ proszĂŞ swoimi doÂświadczeniami w "lakierowaniu" Âściany w kwestii materiaÂłu i techniki. |
Wiem,¿e posypi¹ sie na mnie j.by.Ale w odpowiedzi na Twoje pytanie,sa bazy emulsyjne akrylowe wodorozcieùczalne bezbarwne do zastosowaù wewn. i fasadowych,nie zmywalne/mo¿na myÌ //pog³êbiaj¹ kolory/ np.LEVIS baza H3 bezbarwna-matt;LEVIS baza H7 bezbarwna-po³ysk satynowy.Mo¿na je k³aœÌ na wszelkie od³o¿a,równie¿ rozcieùczlnikowe,pod warunkiem,¿e s¹ ca³kowicicie wyschniete.Aplikacja dowolna tzn.:pêdzel,wa³ek,pistolet do farb. |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-03-24, 08:02
|
0
|
|
|

|
Te¿ siê zastanawia³em nad wykoùczeniem œcian i jakoœ nie przemawia³a do mnie opcja klaru samochodowego.... zastanawia³em siê nad werniksami, ale pewnie przyczepnoœÌ nieby³aby odpowiednia.... te bazy levisa to mo¿e byÌ strza³ w dziesi¹tkê to jest medium do tworzenia kolorów w mieszalniku? |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-25, 14:24
|
0
|
|
|

|
LoboLoco napisał/a: | TeÂż siĂŞ zastanawiaÂłem nad wykoĂączeniem Âścian i jakoÂś nie przemawiaÂła do mnie opcja klaru samochodowego.... zastanawiaÂłem siĂŞ nad werniksami, ale pewnie przyczepnoœÌ niebyÂłaby odpowiednia.... te bazy levisa to moÂże byĂŚ strzaÂł w dziesiÂątkĂŞ to jest medium do tworzenia kolorĂłw w mieszalniku? |
Tak.Jest to czysta ¿ywica akrylowa wodorozcieùcz. .Mieszam farby na tych bazach od 10-ciu lat.Krótko mówi¹c -sprawdzone,ani jednej wpadki czy reklamacji.Bardzo ³atwa aplikacja i du¿a wydajnoœÌ.Warunek najwy¿szej jakoœci-nie rozcieùczaÌ. |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-03-25, 14:39
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-25, 15:25
|
0
|
|
|

|
LoboLoco napisał/a: | BĂŞdĂŞ musiaÂł wgryŸÌ siĂŞ w temat.... dziĂŞki za info |
Inne produkty do wypróbowania to:Domalux"Boazeria"pó³mat;Hydroparkiet"Boazeria"po³.. |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-03-26, 07:33
|
0
|
|
|

|
Domalux Boazeria znam .... sprawuje siê ca³kiem nieŸle na p³ótnie, ale na œciane jeszcze nie próbowa³em.... |
|
|
|
 |
acidhouse
|
Wysłany: 2009-03-26, 07:51
|
0
|
|
|
Kustom Kulture

|
boa zeria bo to z boa weÂża wyciÂąg jest - dusi Âściany tak mocno, Âże wyglÂądajÂą jak deski  - wybaczcie mi gÂłupoty jakiÂś taki porypany chumor ostatnio mam |
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-03-26, 08:29
|
0
|
|
|

|
Boa-ze-ria .... chodzi o tak zwany gadzi oddech... |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-26, 15:35
|
0
|
|
|

|
BoÂła zebra i juÂż ni ma |
|
|
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2009-07-24, 00:52
|
0
|
|
|

|
temacik stary ale go odœwie¿ê bo dopiero zauwa¿y³em :0
NajbliÂższe mi rozwiÂązanie tom, to, ktĂłre zaproponowaÂł ACID ... czyli bez, bo wyglÂąda taka Âściana jak psu jajeczka na wiosnĂŞ ... ale, jeÂżeli juÂż jest taka potrzeba to sugerowaÂłbym dwa rozwiÂązania, niekoniecznie najtaĂąsze, ale dosyĂŚ dobrze zdajÂące egzamin:
werniks matowy w sprayu
lub jakiÂś lakier dla modelarzy ale teÂż koniecznie matt |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.pl | www.maniex.pl | www.muraliki.pl
 |
|
|
|
 |
hlecter
|
Wysłany: 2009-08-30, 10:53
|
0
|
|
|
|
zabezpieczaĂŚ Oo , a po co na co? wszystkie Âściany matowe a tu prosze jest obrazek ktĂłry piĂŞknie sie nam mieni w Âświetle pomysÂł dziwny,,,,jak juz byÂło pisane Âściany majÂą to do siebie ze sÂą malowane co 2-3 lata , a nie wiem jak wyglada nakÂładanie farby waÂłkiem na klar....pewnie nie ciekawie , ja tam maluje farbkami dla plastykĂłw chromoakryl;D wszystko Âładnie siĂŞ trzyma , problemem moze byĂŚ Âściana pomalowana wczesniej farbÂą latexowÂą , na niej wodorozcieĂączalne schnÂą dÂłuÂżej... |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-08-31, 08:17
|
0
|
|
|

|
Istnieje takÂże wykoĂączenie matowe... i w lokalach uÂżytkowych nie wyobraÂżam sobie zostawienia malowania bez klaru... a tak moÂżna szmatÂą piwo zetrzeĂŚ ze Âściany i po problemie. ZresztÂą kaÂżdy kto woli swoje dzieÂło zachowaĂŚ jak najdÂłuÂżej szanujÂąc wÂłasnÂą pracĂŞ , zabezpieczy je... proste. |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2009-09-02, 21:09
|
0
|
|
|

|
Ja u siebie na kominku zabezpieczy³em lakierem akrylowym do drewna w wersji pó³mat, nak³adanym wa³eczkiem z flocka i jest git. Wszelkie okopcenia schodz¹ bez problemu na mokro detergentem.
A cena to 19 zÂł/litr |
|
|
|