Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 03:56
Autor Wiadomość
Piotrek 
Wysłany: 2009-03-23, 19:39   WydajnoÂśc Kompresora nawydechu
0
UP DOWN

Witam, posiadam kompresor Walter 100l 2.2kW przy wydajnoœci na wydechu 280 l/min. Zamierzam kupic piaskarkê która wymaga zapotrzebowanie od min 400-700 l/min. Wiadomo panowie ¿e to za duzo na kompresor, ale istnieje opcja aby do tego Waltera pod³¹czyc inny kompresor wraz z sprêzark¹ przez co istnia³y by dwie pod³¹czone ze sob¹ butle oraz dzia³a³y by dwie sprê¿arki na ten uk³ad ( spi¹Ì kompresory). Wtedy wzros³a by wydajnoœc na zapotrzebowanie powietrza. Proszê przez to opinie na ten temat, mo¿e stosuje ktos podobne rozwa¿anie. Pozdrawiam

adam12
Wysłany: 2009-03-23, 21:05   
0
UP DOWN

mo¿na tak zrobiÌ i du¿o osób tak robi ¿e wspomaga du¿a sprê¿arke ma³¹. wa¿ne aby dobrze poustawiaÌ ciœnienia w sprê¿arkach od-do i gitara. przy piaskowaniu dostan¹ troche po ty³ku....

Piotrek 
Wysłany: 2009-03-23, 21:19   
0
UP DOWN

Obroty mojej sprê¿arki to coœ oko³o 870 obr/min a zauwa¿y³em ze s¹ sprê¿arki z mocniejsz¹ wydajnoœci¹ od mojej których obroty wynosz¹ 1200 obr/min. Wiem ze bêdzie siê bardziej grza³a sprêzarka ale czy jak zmienie prze³o¿enie na pasku na wiêksze to poczynie dobry krok w kierunku zwiêkszenia wydajnoœci ?? Proszê o wasze opinie.A wydajnoœÌ 2 sprê¿arek to suma obu wartoœci czy œrednia wyci¹gniêta z 2 elementów. Pozdrawiam :)

adam12
Wysłany: 2009-03-24, 16:12   
0
UP DOWN

je¿eli jest to sprê¿arka fabryczna to ma ona ustawione optymalne obroty w stosunku do wydajnoœci i ¿ywotnoœci pompy. je¿eli zaczniesz coœ zmieniaÌ to nie polepszysz zbyt wiele a nawet mo¿esz pogorszyÌ. przerabia³em ten temat dawno temu na samoróbce. to nie prawda ¿e im szybciej sie krêci tym szybciej pompuje. mo¿e do okreœlonych obrotów tak jest ale powy¿ej ju¿ nie. jest nawet gorzej i sprê¿arka sie a¿ gotuje. do pracy z piaskiem najlepsze s¹ kompresory wolnoobrotowe (oczywiœcie mówie o dolnej pó³ce bo s¹ równie¿ œrubowe) o dwustopniowej fazie sprê¿ania. jeœli chcesz ¿eby sprzêt zarabia³ na siebie to zainwestuj w niego. ja tak zrobi³em i jestem zadowolony. kupi³em sam¹ pompe i silnik a reszte sam zrobi³em wysz³o ok 1000z³ taniej ni¿ bym kupi³ w ca³oœci nowe. polecam pompy ABAC ja posiadam model 3800B do gara¿owego lakierowania na jeden pistolet jest super naprawde z lekkim duchem pompuje. gama tych pomp jest bardzo szeroka zale¿y od wymagaù sprawdŸ allegro. inwestycja sie op³aca.

adam12
Wysłany: 2009-03-25, 02:29   
0
UP DOWN

patrz na allegro. tam konkurencja goni konkurencje. ja o Âśrubach wiem niewiele bo mnie ten temat niedotyczy

baqo 
Wysłany: 2009-03-25, 08:25   
0
UP DOWN

Cytat:
bĂŞdzie siĂŞ bardziej grzaÂła sprĂŞzarka ale czy jak zmienie przeÂłoÂżenie na pasku na wiĂŞksze to poczynie dobry krok w kierunku zwiĂŞkszenia wydajnoÂści
grza³a to nie wszystko ,tylko czy zawory nad¹¿¹ siê otwieraÌ i zamykaÌ :?:

Piotrek 
Wysłany: 2009-03-26, 19:47   
0
UP DOWN

adam12 napisał/a:
do pracy z piaskiem najlepsze sÂą kompresory wolnoobrotowe

MoÂżna wiedzieĂŚ czemu ??

Mam zamiar kupic sprĂŞzarke moze cos takiego:
http://moto.allegro.pl/it...esor_pompa.html

Do tego butla 50l ( wiêkszej nie mam, no chyba ze muszê kupic), ca³y osprzêt ( presostat, zawór zwrotny)... Wszystko po pod³¹czeniu bêdzie przypominac kompresor. I to co wysz³o podpi¹c do Waltera który posiadam. Wiêc jezeli kompresor samoróbka bêdzie posiada³ wydajnoœc efektywn¹ 320 L/min a drugi 280 L/min po pod³¹czeniu obu butli uk³ad bêdzie posiada³ zsumowan¹ wydajnoœc 600 L/min ?? Nie wiem czy moje przymyslenia maj¹ sens wiêc proszê o opinie, w sumie forum jest do udzielania porad... Pozdrawiam

adam12
Wysłany: 2009-03-27, 12:00   
0
UP DOWN

jeÂśli masz zamiar kupiĂŚ nowÂą pompe to polecam tÂą http://moto.allegro.pl/it...900_wloska.html
dlaczego? ma doœÌ dobr¹ wydajnoœÌ i jest co wa¿ne dwustoponiowa czyli wysokie ciœnienie to dla niej ¿aden problem!!! a do piasku potrzebujesz troche wiêksze ciœnienie ni¿ do malowania. wydajnoœci mo¿esz sumowaÌ i nie zmieniaj¹ sie one ze wzrostem pojemnoœci butli. pojemnoœÌ butli musi byÌ dostosowana do wydajnoœci kopresora(ów). jak bêdzie za ma³a butla to ci w kilka sekund nabije do pe³na i co chwila bêdzie sie w³¹czaÌ i wy³¹czaÌ ¿eby nabijaÌ. jak za du¿a to bêdziesz d³u¿ej czeka³ a¿ nabije butle i bêd¹ czêste d³ugie spadki. przy nowych pompach jest opis w jakim zakresie pojemnoœci butli pracuje. pozdrawiam. aha myœlê ¿e przy tej pompie nie musia³byœ do piaskowania pod³¹czaÌ tej ma³ej samoróbki. to wszystko zale¿y co i jak chcesz piaskowaÌ. jeœli chcesz piaskowaÌ dziennie 8godzin to œmiem twierdziÌ ¿e szybko zajedziesz ka¿d¹ pompe do 2000tys z³
Kompresory marki abac nie s¹ to marketówki i tania produkcjia. dobry serwis i wytrzyma³oœÌ. u mnie w pracy mamy abaca za ok 2500z³ (sama pompa) + butla 500l i pracuje 10godzin dziennie non stop - lakiernia i przecinarka plazmowa. s³u¿y ju¿ 6rok bezawaryjnie.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu