Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-28, 09:14 Maska samochodowa
|
0
|
|
|
|
Witam!
Mam problem z mask¹ w samochodzie .nieca³y 1 rok temu lakiernik mi j¹ "pomalowa³ " znaczy siê ne mi tylko ojcu bo ja prawka nie mam jeszcze.Sprawa by³a taka ,¿e na masce popêka³a szpachla zaczê³o siê od rowka na znaczek opla na masce,PóŸniej posz³a w góre i tak w kilku miejscach popêka³o .druga sprawa to ktoœ mi j¹ porysowa³ ostro. Ojciec odda³ do lakiernika i lakiernik pomalowa³.Teraz jest tak ,¿ê szpachla znowu popêka³a ma³o tego na œrodku maski tam gdzie wczeœniej by³o popêkane jest taka wielka plama jakby od szpachli .Dodam póxniej zdjêcia ti zobaczycie jak to wygl¹da i co z tym zrobiÌ ,czy kupowaÌ now¹ maskê i j¹ malowaÌ czy z tej coœ jeszcze bêdzie.Jestem ostro wkurzony bo to tak wsiursko wygl¹da jakby j¹ ktoœ pêdzlem malowa³ .Jeszcze idiota polerki nie zrobi³,py³ki sie poprzylepia³y do lakieru
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-28, 13:17
|
0
|
|
|

|
Daj fotki maski z wierzchu i do Âśrodka, tak Âżeby byÂło widaĂŚ szkielet wzmocnienia. Ciekawe czy go podklejono jak naleÂży, Âżeby pÂłat blachy nie pracowaÂł za bardzo. Ciekawe teÂż ile dano szpachli i jakiej? RobiÂłem kiedyÂś pokrywĂŞ silnika w Oplu Frontera po otwarciu w czasie jazdy, masakra. Pozdro |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-28, 16:25
|
0
|
|
|
|
zaloze sie ze pan fachowie polozyl szpachle na gola blache. moja rada : czesci sa tanie, wiec poszukaj dobrej UZYWANEJ maski i polakieruj. jesli chcesz zrobic ta maske - zdzieraj szpachle do golej blachy, laduj podklad i dopiero nowa szpachla. |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-28, 17:28
|
0
|
|
|
|
rbfm równie¿ rozwa¿a³em tak¹ opcje ale koleœ lakiernik ju¿ taki porz¹dny powiedzia³ mi ,¿e mo¿na t¹ maskê równie¿ odwaliÌ ,¿e nie bêdzie ani œladu .Ta fujara co mi to malowa³a pewnie tak jak mówisz nie da³a podk³¹du i na go³¹ blache szpachle da³a zara wrzuce fotki
[ Dodano: 2007-10-28, 17:28 ]
maska kosztuje 80-90 zÂł |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-28, 19:26
|
0
|
|
|

|
Ale nie sprawdzaÂłeÂś czy tak byÂło z tÂą szpachlÂą faktycznie ? WiĂŞc nie wyrokuj zawczasu. SprawdziÂł bym wzmocnienia pod pokrywÂą, jeÂżeli puÂściÂł klej do blach wzmacniajÂący konstrukcjĂŞ pokrywy, to pÂłat blachy podczas zamykania pracujÂąc moÂże powodowaĂŚ pĂŞkanie szpachli. InnÂą sprawÂą jest, Âże mogÂła byĂŚ uÂżyta niewÂłaÂściwa szpachla, ktĂłra moÂże tak reagowaĂŚ na czĂŞste i wyÂższe temperatury panujÂące na pokrywie silnika. Im grubiej szpachli na takich elementach tym czĂŞstsze sÂą takie przypadki pĂŞkania. Poza tym moÂże szpachla byÂła poÂłoÂżona na Âźle zmatowionÂą lub nie odtÂłuszczonÂą powierzchniĂŞ. Trudno powiedzieĂŚ bo przyczyn moÂże byĂŚ wiele. Co do plamy po to faktycznie moÂże siĂŞ odznaczaĂŚ szpachla, ktĂłrÂą Âźle wymieszano lub w nieprawidÂłowych proporcjach i na dokÂładkĂŞ nie odciĂŞto siĂŞ porzÂądnie podkÂładem i jeÂżeli potem byÂła wygrzana w komorze mogÂło siĂŞ tak to objawiĂŚ, po prostu w tym miejscu szpachla siadÂła. MoÂże i moÂżna tĂŞ pokrywĂŞ naprawiĂŚ, tyle Âżeby koszt naprawy nie byÂł wiĂŞkszy od nowej pokrywy z malowaniem. Pozdro |
|
|
|
 |
marikk
|
Wysłany: 2007-10-28, 20:41
|
0
|
|
|
|
WÂątpie Âże szpachla byÂła poÂłoÂżona na Âźle zmatowionÂą powierzchniĂŞ i nie odtÂłuszczonÂą bo wyszÂło by to przy szlifowaniu tyle z mojej strony pozdrawiam |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-28, 20:51
|
0
|
|
|

|
Mo¿e i tak, ale jakiœ powód pêkania musi byÌ. A jaki naj³atwiej poznaÌ dobieraj¹c siê do tego a nie wró¿enie z fusów. Mo¿e mo¿e mo¿e, zbyt ma³o informacji. A wyrok bez oglêdzin jest zbyt poœpieszny. No niech by luki32 choÌ te fotki poda³, mo¿e by siê co nie co wyjaœni³o. Pozdro |
|
|
|
|
 |
marikk
|
Wysłany: 2007-10-28, 21:15
|
0
|
|
|
|
Podejrzewam Âże musiaÂło byĂŚ za duÂżo szpachlii i byÂła to szpachlĂłwka uni lub byÂła teÂż niedosuszona |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-28, 21:25
|
0
|
|
|

|
No wÂłaÂśnie tak jak mĂłwiÂłem duÂżo tego moÂże. Nie wiem czy ta plama nie moÂże byĂŚ spowodowana przebijaniem ciemniejszego, lub Âźle obrobionego podkÂładu spod farby. A wÂłaÂśnie to jest kolor jedno czy dwu warstwowy ? |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-28, 21:45
|
0
|
|
|
|
jak jedno czy dwuwartswowy.Chodzi wam czy to jest metalik czy akryl?? jak tam to metalik kurde sory ale dzisiaj nie damb rady zrobiĂŚ fotek bo ojciec pojechaÂł gdzieÂś ale jutro obiecuje ,Âże napewno dam fotki pozdro |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-28, 22:31
|
0
|
|
|

|
Wiesz luki32 tak w skrĂłcie lakier jednowarstwowy 2K to pigmenty(akryle ale mogÂą byĂŚ i w starszych wozach metaliki) wraz z lakierem (ÂżywicÂą) tworzÂące jednolitÂą warstwĂŞ, natomiast dwuwarstwowy to baza( pigmenty nie koniecznie metaliczne , bo mogÂą byĂŚ akryle, metaliki i perÂły ) pokryte lakierem bezbarwnym.Systemu trĂłjwarstwowego nie bĂŞdĂŞ opisywaÂł bo i tak ci to na nic siĂŞ nie przyda, a jak zechcesz to poszukasz. Jak sprawdziĂŚ jaki jest system? A no trzeba pastÂą polerskÂą na Âścierce potrzeĂŚ po lakierku i zobaczyĂŚ czy Âścierka siĂŞ zabarwia na kolor nadwozia (jednowarstwowy), czy pozostaje czysta (dwuwarstwowy} Nie mĂłwiĂŞ tutaj o brudzie z samochodu. Hej |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-29, 05:55
|
0
|
|
|
|
rzeczywiscie, bardzo wazne czy to 1, 2 czy tez 3 warstwowy lakier w kwestii pekania szpachli. rotfl... |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-29, 16:34
|
0
|
|
|

|
No i jak zwykle ty i te twoje "rotfl". Zada³em to pytanie z ciekawoœci jaki lakier jest na tym autku. Nic po za tym a ty jak zwykle zaczynasz wyszydzaÌ. Feeee. Je¿eli nie masz nic konstruktywnego do dodania to po co szukasz zwady? WidaÌ, masz taki charakter, lubisz zadymiaÌ.. Co ? A móg³byœ, te¿ trochê koledze lukiemu32 wyjaœniÌ parê kwestii dotycz¹cych rozró¿niania rodzai lakierów. Je¿eli nic nie chcesz dodaÌ do mojego opisu pozostaje jeszcze kwestia lakierów 1K, trzywarstwowych i w koùcu kameleonów (które w Autokolorze nazywaj¹ siê Harlekin).Sam bym by³ ciekaw jak w sposób przystêpny byœ to opisa³? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-29, 16:51
|
0
|
|
|
|
Cytat: | No i jak zwykle ty i te twoje "rotfl" |
po prostu zaczlem wytykac ci bledy. sam do tego doprowadziles. smiecisz na forum. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-29, 17:14
|
0
|
|
|

|
Widzisz luki32, nikt nie chce tego problemu opisaÌ w bardziej ogólny obrazowy sposób. No có¿ pozostaje ten temat nadal kwesti¹ otwart¹. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-10-29, 17:15
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Widzisz luki32, nikt nie chce tego problemu opisaÌ w bardziej ogólny obrazowy sposób. No có¿ pozostaje ten temat nadal kwesti¹ otwart¹. |
klamiesz. ja opisalem rzeczowo i konkretnie. gola blacha + szpachla = problem lukiego. po co tu wiecej sie rozpisywac.
rozwiaznia problemu sa 2: zedrzec ten syf do golej blachy, naprawic zgodnie z technologia lub rozwiazanie nr 2 - kupic nowa maske. po co wiecej smiecic na forum ? |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-29, 17:29
|
0
|
|
|

|
No luki32 w kwestii naprawy lub wymiany uzyska³eœ odpowiedŸ. Co do powodów powstania tego problemu( pêkanie i plama) wydaje mi siê ¿e nie do koùca jest to pewne co by³o przyczyn¹, bo nikt z nas poza tob¹ tego nie widzia³, a wró¿yÌ mo¿na wiele. Poza tym w sprawie rozró¿niania lakierów samochodowych nikt nic ciekawego nie doda³.
[ Dodano: 2007-10-29, 17:47 ]
Wiesz luki32 z tym darciem do goÂłej blachy bym nie przesadzaÂł, moÂże tam jest jeszcze oryginalny lakier, moÂże podkÂład, no i warstwa ocynku, ktĂłrÂą warto by zachowaĂŚ. PrzecieÂż nikt tego jeszcze nie sprawdziÂł. |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-30, 18:19
|
0
|
|
|
|
mam te fotki choĂŚ mogÂą byĂŚ trochĂŞ niewyraÂźne bo mam taki kolor ktĂłry ciĂŞzko jest zfotografowaĂŚ
[ Dodano: 2007-10-30, 18:23 ]
jeszcze tu
DSC01328.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 1603 raz(y) 157.45 KB |
DSC01334.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 975 raz(y) 119.81 KB |
DSC01323.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 945 raz(y) 137.86 KB |
DSC01339.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 1332 raz(y) 146.59 KB |
DSC01332.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 1190 raz(y) 143.93 KB |
DSC01331.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 1633 raz(y) 146.88 KB |
DSC01316.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 882 raz(y) 142.1 KB |
|
|
|
|
 |
ktoÂś
|
Wysłany: 2007-10-30, 20:33
|
0
|
|
|
|
Ta plama na Âśrodku maski to wyglÂąda jakby szpachla "siadÂła" moim skromnym zdaniem w tym wypadku byÂło by najlepiej kupiĂŚ nowa maskĂŞ ( ze zÂłomu) ale to jest moje zdanie |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-30, 21:09
|
0
|
|
|

|
Dla mnie te¿, widaÌ dodatkowo œlady po obróbce grubym papierem. Na œrodku pokrywy odznacza siê wyraŸnie granica naprawy. Masakra, ¿e takie rzeczy ludzie wyprawiaj¹! Wiesz na z³omie lub allegro, albo z podróbek, mo¿e da³oby siê coœ znaleŸÌ w rozs¹dnej cenie, wtedy warto kupiÌ i pomalowaÌ. A je¿eli naprawiaÌ to tylko u dobrego fachowca, który nie zaoszczêdzi na podk³adzie i szpachli da naprawdê w³aœciwe produkty. Jakie produkty nie piszê bo ka¿dy jedzie na czym innym. Ale najrozs¹dniej by³oby j¹ wymieniÌ. A tak w ogóle ogl¹da³eœ wzmocnienia pod spodem pokrywy, jak wygl¹da klej ³¹cz¹cy szkielet z p³atem wierzchnim? A mo¿e sam szkielet jest poprzeginany? |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-30, 22:33
|
0
|
|
|
|
jutro dam fotki i bĂŞdzie jasne szczerze mĂłwiÂąc nie zaglÂądaÂłem po pokrywĂŞ ,kurde wÂłaÂśnie chyba tak bĂŞde robiÂł,kupiĂŞ maskĂŞ i dopiero pomalujĂŞ jÂąu lakiernika. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-10-31, 18:37
|
0
|
|
|

|
Wiesz co byÂś z tÂą pokrywÂą nie robiÂł to zawsze bĂŞdzie na niej kupa szpachli. No chyba, Âże trafi do dobrego blacharza i lakiernika. A tacy to sobie Âładnie liczÂą, wiĂŞc koszt kupna nowej i lakierowania, moÂże byĂŚ mniejszy. Pozdro |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-10-31, 23:21
|
0
|
|
|
|
Znaczy siĂŞ mam kumpla lakiernika mieszka dom dalej ode mnie ale teÂż za bardzo nie chce tego robic bo mĂłwi ,Âże w takich sytuacjacj lepije jest kupiĂŚ uÂżywanÂą maskĂŞ niz tÂą malowac i waliĂŚ na niÂą szpachli bo i tak bĂŞdzie pĂŞkaÂło
[ Dodano: 2007-10-31, 23:27 ]
aha ten lakier to mam dwuwarstwowy |
|
|
|
 |
marcin
|
Wysłany: 2007-10-31, 23:52 maska
|
0
|
|
|
|
Mo¿na to wszystko drzeÌ wyprostowaÌ jak nale¿y zpunktowaÌ jeœ³i jest rzeczywiœcie bardzo zmasakrowana to wycynowaÌ co zmniejszy radykalnie iloœÌ szpachli ale jeœli auto jest stare to chyba lepiej bêdzie kupiÌ u¿ywkê |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-11-01, 11:14
|
0
|
|
|
|
Tak podliczy³em sobie i za³ó¿my nowa maska 120z³.S¹ taùsze ale kurde maj¹ rdze lub wgniotki (op³aca siê takie braÌ??) ,lakier pewnie ze 3 setki bazy i 300 setki klaru ale klar siê daje 2 warstwy wiêc chyba wiêcej bedzie trzeba,i te cenzuraó³ki typu rozcieczalnik do bazy .Tylko pyanie jakbym kupi³ maskê za³ó¿my w bardzo dobrym stanie bez rdzy ,wgniotów to muszê na ni¹ ca³¹ k³aœÌ podk³ad czy podk³adem tylko zamalowaÌ miejsca gdzie s¹ rysy ???? .Ogólnie to ze 300 -400 z³ trzeba by wydaÌ |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2007-11-01, 16:20
|
0
|
|
|
|
Najlepiej weŸ tak¹ bez ¿adnej rdzy. Co do podk³adu, jeœli by³a malowana akrylami(a w¹tpiê,¿eby nie by³a,ale mo¿na na wszelki wypadek sprawdziÌ,czy siê nie wa¿y), nie trzeba wogóle malowaÌ podk³adem, chyba,¿e bêdzie gdzieœ szpachlowane, ale je¿eli u¿yjesz szpachlu jednosk³adnikowego, nphttp://www.novol.pl/strony/1/i/63.php , to na niego mo¿na ju¿ od razu k³aœÌ bazê, ale jego k³adzie siê w bardzo cienkich warstwach i trochê siê kurczy po wyschniêciu. Aha, 0.3 l w zupe³noœci wystarczy, nawet 0,25, baza jak dobra, dobrze kryj¹ca to nawet 0,2l |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-01, 19:01
|
0
|
|
|

|
Doda³ bym jeszcze, ¿e stosuj¹c odpowiedni odcieù podk³adu (np.m/m) mo¿na jeszcze poprawiÌ wydajnoœÌ bazy. Bo weŸmy np. pokrywê w kolorze bia³ym i jak na to bêdzie kryÌ bordowa baza i ile jej pójdzie by uzyskaÌ ten sam odcieù co na reszcie auta. Co do iloœci komponentów wszystko zale¿y od malarza jednemu mo¿e i 200 starczy a drugiemu 500 zabraknie. Wiêc niech lakiernik sam zdecyduje ile mu czego potrzeba. Pozdro |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2007-11-01, 20:03
|
0
|
|
|
|
W sumie racja z tym podkÂładem, jak malowaÂłem swĂłj samochĂłd(czerwono-pomaraĂączowy metalik)i miaÂłem czerwony podkÂład, to kryÂło nawet niÂźle, ale jak na masce kawaÂłek domalowaÂłem podkÂładem 1K -szarym, to nie szÂło tego zakryĂŚ, Âżeby nie wychodziÂło z pod spodu |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-01, 22:08
|
0
|
|
|

|
Mo¿e akurat nie to mia³em na myœli, ale mniej wiêcej w tym sens. Widzisz mia³em na myœli odpowiedni odcieù szaroœci a nie podbarwiony pigmentem podk³ad. W Autocolorze mam 7 odcieni szaroœci (SG), które zapewniaj¹ optymalne krycie farby, od bia³ego podk³adu do ciemno szarego. Jaki mam u¿yÌ odcieù podk³adu mam podane w czasie przygotowywania farby. To dzia³a tak jak telewizor z wy³¹czonym kolorem, obraz nie ginie tylko zmienia siê na czarno-bia³y, a zatem ka¿demu kolorowi odpowiada odpowiedni odcieù szaroœci. W przypadku czerwono-pomaraùczowej pokrywy by³ by to jasny podk³ad (SG02 mo¿e SG03, gdzie szry w spreju jest przewa¿nie SG05) Pozdro |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-11-01, 22:39
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
ÂŻe pozwolĂŞ sobie tak gÂłupio zapytaĂŚ
Gdzie mogĂŞ siĂŞ dowiedzieĂŚ jaki kolor szaroÂści widmowej ma mieĂŚ mĂłj podkÂład?
Z kart chark. bazy? |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2007-11-01, 22:49 np Novol spectral ma
|
0
|
|
|
|
Ja pisaÂłem o podkÂładzie novola-ms 3+1, on jest w kilku kolorach, m.in. czerwonym, wiĂŞc nie byÂło potrzeby dobarwiania.
Co do odpowiednich odcieni szaroÂści, Novol spectral ma mieszalnik i baz i podkÂładĂłw, tam wÂłaÂśnie dobiorÂą Ci odpowiedni odcieĂą |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-11-01, 23:00
|
0
|
|
|
|
patrzyÂłem dzisiaj na te wzmocnienia maski i nigdzie nie zauwaÂżyÂłem ,Âżeby coÂś byÂło odklejone. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-01, 23:26
|
0
|
|
|

|
Ja bym wola³ tê pokrywê wymieniÌ, spa³bym spokojniej. Ale je¿eli mia³byœ j¹ naprawiaÌ to wa¿ne ¿eby wszystko trzyma³o siê razem. Wtedy podczas zamykania klapy p³at wierzchni tak nie pracuje, czyli miejsca szpachlowane s¹ mniej nara¿one na drgania i pêkanie. Tylko, w tym sêk, ¿eby teraz to wszystkie dziadostwo usun¹Ì, byÌ mo¿e poprawiÌ blacharkê aby zmniejszyÌ iloœÌ nak³adanej szpachli i po³o¿yÌ dobr¹ i odpowiedni¹ szpachlê na takie miejsca. Dobry fachowiec powinien sobie z tym poradziÌ, a za ile to inna sprawa. |
|
|
|
 |
daniel____
|
Wysłany: 2007-11-02, 01:04
|
0
|
|
|
|
luki 32 , a ile cie kosztowalo zrobienie tej maski, bo moÂże nic dziwnego ze ta szpachla popĂŞkaÂła |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-11-02, 09:12
|
0
|
|
|
|
Wiesz ojciec robi³ u tego goœcia ju¿ progi i nadkola .2 lata i siê trzyma.Wiêc myœla³ ,¿edobrze robi odda³ mu to to jeszce spawa³ pod³ogê,malowa³ mi kawa³ek zderzaka tylniego ,grilla i maskê .Za wszystko zap³aci³ 50 z³ (kurde zdziwko mnie wziê³o straszne) ale w³aœnie tez mi siê tak coœ zdaje daniel___ ,¿e nic dziwnego ,¿e popêka³a .Normalnie to powienien zap³aciÌ ze 130 z³ .Ojciec da³ mu 3 setki lakieru i bezbarwniak.A co on póŸniej k³ad³ to cholera wie ,napewno szpachle k³ad³ a co jeszcze to nie wiem.
ZnalazÂłem na allegro juÂż goÂścia co ma maske w tym samym kolorku co ja samochĂłd i siĂŞ zastanawiam .Wtedy chyba by duzo lakierku nie poszÂło ,moÂże by bez malowania podpasiÂła.
Panowie mam jeszce taki drobniutki problem a nie chcem zak³adaÌ drugiego tematu .Mam na dachu dziwn¹ sprawê .Otó¿ ca³y dach mam w jednolitym kolorku,tylko ma³y kawa³ek dachu (10-15cm) mam takie jakby ró¿ni¹ce siê jakby takie troche wyblak³e .Dach nigdy malowany nie by³ bo wczeœniej tego nie mia³em.Czy tutaj polerka za³atwi sprawê?.Takie moje przypuszczenie jakby stary lakier zacz¹³ traciÌ swój po³ysk i matowia³. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-02, 21:16
|
0
|
|
|

|
No i wszystko jasne. Co moÂżna uzyskaĂŚ za takie pieniÂądze, a facet nie jest chyba instytucjÂą charytatywnÂą i do interesu nie dokÂłada? Na tym dachu to moÂże byĂŚ przebarwienie, lub pÂłowienie po substancji agresywnej (nitro, pÂłyn hydrauliczny, Âśrodek do usuwania lakierĂłw, kwas albo diabli wiedzÂą co ludzie potrafiÂą poÂłoÂżyĂŚ na dachu) |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-11-03, 08:11
|
0
|
|
|
|
Amiggo ale na dachu nic siê nie wyla³o .W³aœnie wygl¹da to jak przebarwienie czy polerk¹ mam szanse zniwelowaÌ to albo usun¹Ì,
Co do maski to mi siê zdaje ,¿e wzi¹³ zje..³ robote i wiedzia³ o tym i dlatego pewnie wzi¹³ 50z³,bo siê ba³ ,¿e jeszcze bêdzie musia³ za lakier oddawaÌ i malowaÌ to na nowo.Bo nigdzie za tyle elementów nikt by mi nie wzi¹³ 50z³!! Ale dobra by³o minê³y wiêcej ju¿ mój samochód u niego siê nie znajdzie niech siê buja.Obecnie moja nowa klapa tylna stoi u kumpla co mieszka 2 domy obok i tam bêde oddawa³ wszystkie rzeczy lakiernicze,bo wiem jak on robi i widzia³em efekty jego pracy.Na przedni¹ polujê i wyczai³em goœcia coma klape ciemn¹ œliwkê ,dok³adnie taki mam kolor .Mo¿liwe to jest ,¿e bêdzie pasowa³a bez malowania czy jednak bêdzie inny odcieù?? |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-03, 10:06
|
0
|
|
|

|
Na idealne pasowanie w odcieniu bym nie liczy³, zawsze bêdzie widaÌ drobn¹ ró¿nice z b³otnikami. PolerowaÌ zawsze mo¿na spróbowaÌ, tylko uwa¿aj ¿eby nie przegi¹Ì. Nie mówiê ¿e na tamto miejsce ty coœ musia³eœ wylaÌ, móg³ to zrobiÌ ten fachowiec, mo¿e nieœwiadomie po³o¿y³ coœ nas¹czonego jakimœ dziadostwem. Jakaœ przyczyna musi byÌ. Hej |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-11-03, 13:21
|
0
|
|
|
|
ludziska, po co wy oddajecie wozki paprokom co za 50 zeta maluja wam cala maske?????????? normalna cena u mnie za maske to jest 10x wyzsza! |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-03, 15:17
|
0
|
|
|

|
Ja za takÂą kasĂŞ to bym moÂże zaprawkĂŞ na zderzaku zrobiÂł, ale tak bez przeÂżywania. |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-11-04, 15:01
|
0
|
|
|
|
rbfm a sk¹d ja mia³em wiedzieÌ ze on to spie..li wczeœniej mi robi³ progi i reparaturki i wszystko dobrze wysz³o.Zap³aci³em za to 400 z³ i ju¿ 2 lata i sie trzyma ³adnie.Za 500 z³ to ja bym sobie u kumpla pó³ samochodu przemalowa³ i to on jest dobrym fachowcem tylko szkoda ,¿e dopiero po tym jak ten spiepszy³ mi te maske go pozna³em . Nie no decyzja podjêta nowa maska i heja do lakiernika
DziĂŞki za pomoc a z polerkÂą to bĂŞde robiÂł jak tutaj ktoÂś opisaÂł Âładnie chyba dr cruel czy ktoÂś tam.
[ Dodano: 2007-11-04, 15:03 ]
Jakbym kupiÂł tÂą maskĂŞ co mĂłwiÂłem ,Âże wyczaiÂłem to juÂż by mi malutko lakieru poszÂło na to ?? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-11-04, 17:07
|
0
|
|
|
|
luki32 napisał/a: | skÂąd ja miaÂłem wiedzieĂŚ ze on to spie..li |
jak skad? wnioskujac z ceny uslugi. a za 500 to moze bys sobie kupil ale material na te polowe auta. |
|
|
|
 |
Benos77
|
Wysłany: 2007-11-04, 20:06
|
0
|
|
|
|
No niestety (jak dla mnie ) ceny za lakierowany element s¹ bardzo niskie i jeszcze tacy ludzie co pó³ auta robi¹ za 500 z³ bardziej psuj¹ rynek.Potem przyje¿d¿a goœciu i chce ¿ebym mu drzwi za 100 z³ wyklepa³ i pomalowa³. Dla porównania by³em ostatnio na szkoleniu z baz wodnych Novola i goœÌ opowiada³ ¿e w Kazachstanie( Novol ostro tam dzia³a na rynku) za œredniej wielkoœci element p³aci siê w przeliczeniu ok700 z³...Malowanie w warunkach gara¿owych. I jak tu siê rozwijaÌ... |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-11-04, 20:23
|
0
|
|
|
|
Benos77 napisał/a: | I jak tu siĂŞ rozwijaĂŚ... |
czas wyjechac do kazachstanu ? pol roku pracy i jestes bogaczem pomysl ile tam biora w aso(jesli takowe istnieja)
mam nadzieje ze ceny uslug podrozeja min dwukrotnie bo z tego co widze ze wiekszosc lakiernikow ledwie przedzie. u mnie w krakowie tez wiekszosc zrobi element za stowe (+ material). niestety trzeba obniza ceny zeby w ogole miec robote. mi to w zasadzie nie przeszkadza bo robie 'grube' roboty z zabytkami a tu juz sie troche inaczej liczy. czasem bedzie to 1 robota na rok, a czasem jedna na kilka lat. a lakierowanie w mojej robocie to jakies 10% calej roboty. czasem mysle zeby koncowe lakierowanie powierzac wlasnie komus kto zrobi to za grosze. z drugiej strony nie moglbym sobie pozwolic na odwalenie fuszery przez takiego podwykonawce. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-04, 20:36
|
0
|
|
|

|
TakÂże mam takÂą nadziejĂŞ, bo na obecnÂą chwilĂŞ faktycznie lepiej byÂło zostaĂŚ mechanikiem. |
|
|
|
 |
luki32
|
Wysłany: 2007-11-04, 22:04
|
0
|
|
|
|
No dobra o tym ,Âże to spier..iÂł dowiedziaÂłem siĂŞ jak to zobaczyÂłem ,ale skÂąd ja miaÂłem wiedzieĂŚ ,Âże on to zepsuje jak oddawaÂłem do niego maske.Akurat na caÂły mĂłj samochĂłd poszÂło by 800zÂł za caÂły materiaÂł. Auto to vectra a.Jeden koleÂś malowaÂł vectre a to za robocizne daÂł 600zÂł za caÂłe autko i autko wyglÂąda super.Drugi daÂł 2500 za robocinzĂŞ, ale wymieniaÂł progi reparaturki,wstawiaÂł szybĂŞ ,spawaÂł nowÂą konstrukcjĂŞ szyby ,szpachlowaÂł wgnioty i caÂła reszta z malowaniem. Rbfm ja siĂŞ tobie nie dziwiĂŞ ,Âże ty bierzesz tyle kasiory za roboty jak siĂŞ zajmujesz zabytkami. |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2007-11-04, 22:25
|
0
|
|
|
|
A ja jestem w³aœnie mechanikiem, ale w czasie studiowania(ju¿ koùczê) zaj¹³em siê lakierowaniem i teraz tym sobie dorabiam, w zwi¹zku z czym te¿ nie mogê braÌ za du¿o, mimo,¿e w okolicy Poznania bior¹ nawet 500 za element |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-11-05, 09:06
|
0
|
|
|
|
czlowieku 600 zl za pomalowanie calego auta moze wziac tylko konkretny paprok ! przez takich fuszerowcow porzadni lakiernicy musza tez zaczac walic fuszery zeby w ogole im sie robota oplacila ! za 600 zl to u mnie mialby sam wjazd na warsztat na czas lakierowania. no moze w tej cenie bylbym w stanie mu rozbroic wozek, ale nic wiecej ! chyba ze tu jest mowa o lakierowaniu w stylu : okleic co sie da, zmatowic i jazda lakierem. tak to ja moge zrobic dziennie 10-20 wozkow po 600 zeta |
|
|
|
 |
marcin
|
Wysłany: 2007-11-05, 14:36
|
0
|
|
|
|
Witam
jestem ciekaw ile kolega rbfm bierze za caÂłe auto skoro maske maluje za 500 pln jestem ze slÂąska i gdybym powiedziaÂł komuÂś za pomalowanie maski piĂŞĂŚ stĂłw podejrzewam ze zabiÂłby mnie smiechem u nas normalnie bierze sie 250 do 300 zÂłotych za element. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-11-05, 16:58
|
0
|
|
|
|
kolego za cale autko biore od 10000 w gore . mozesz przekazac swoim znajomym beda zrywac boki ze smiechu
i powiem ci ze wcale nie narzekam na brak zlecen. i co ty na to ?
tylko wez pod uwage ze ja nie robie przystankow kupionych po 5 euro, no i nie mieszkam na wsi. |
|
|
|