Autor |
Wiadomość |
 |
michalLbn
|
Wysłany: 2009-03-28, 16:37 Fiat coupe project
|
0
|
|
|
|
Witam! Jestem nowy na forum i od razu chciaÂłem sie pochwaliĂŚ swoja robotÂą. Nie mam zbyt dobrych warunkĂłw do lakierowanie poniewaÂż mam pomieszczenie ok. 100m kwadratowych z ogrzewaniem, ale mie mam wydzielonego pomieszczenia do lakierowanie, wiĂŞc przygotowuje tam gdzie i maluje. Przedstawiam wam zdjĂŞcia fiata cupe, ktĂłrego wczoraj malowaÂłem. Auto miaÂło pogiĂŞty i rozerwany tylny bÂłotnik i zderzak po klejeniu. Po blachaÂżu dostaÂłem auto i wziaÂłem sie do pracy. W poniedziaÂłek polerka. ÂŁadnie siĂŞ rozlaÂł ale pyÂłki sÂą.
coup.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 171 raz(y) 26.01 KB |
coup6.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 260 raz(y) 59.77 KB |
coup5.JPG podkÂład 1k |
 |
Plik ściągnięto 177 raz(y) 34.99 KB |
coup3.JPG zderzak |
 |
Plik ściągnięto 141 raz(y) 27.33 KB |
coup4.JPG przed lakierowaniem |
 |
Plik ściągnięto 207 raz(y) 42.44 KB |
|
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-03-28, 17:04
|
0
|
|
|

|
moim zdaniem robota super. Jesteœ nowym userem na forum i musisz wiedzieÌ , ¿e dzia³ Fotorelacje jest aby siê pochwalic swoimi pracami , ale takze by inni mogli zwróciÌ uwagê na ewentualne b³êdy i niedoci¹gniêcia wiêc niech Ciê nie ra¿¹ krytyczne uwagi innych.
Jeœli chodzi o mnie to mogê doczepic sie do tasmy przyklejonej na ostro na s³upku tylnego b³otnika, myslê ¿e du¿o ³atwiej by³oby to przytrzec i spolerowac gdybys zawin¹³ papier i wpyli³ farbe nawet na niezmatowany lakier.
Ale to nie zmienia faktu ze i tak mi sie podoba |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
michalLbn
|
Wysłany: 2009-03-28, 17:15
|
0
|
|
|
|
Cytat: | moim zdaniem robota super. Jesteœ nowym userem na forum i musisz wiedzieÌ , ¿e dzia³ Fotorelacje jest aby siê pochwalic swoimi pracami , ale takze by inni mogli zwróciÌ uwagê na ewentualne b³êdy i niedoci¹gniêcia wiêc niech Ciê nie ra¿¹ krytyczne uwagi innych.
Jeœli chodzi o mnie to mogê doczepic sie do tasmy przyklejonej na ostro na s³upku tylnego b³otnika, myslê ¿e du¿o ³atwiej by³oby to przytrzec i spolerowac gdybys zawin¹³ papier i wpyli³ farbe nawet na niezmatowany lakier.
Ale to nie zmienia faktu ze i tak mi sie podoba |
Dziêki! Co do taœmy na s³upku to jest ona zawiniêta na pó³, a lakier nie jest na samym koùsu idealnie dopylony. Zawsze tak robi³em i da³o siê zapolerowaÌ bez œladu. 1,5 roku temu pracowa³em na lakierni nie u siebie tylko w innym warsztacie i tam lakiernik tak robi³ jak piszesz. Mo¿e te¿ spróbuje. |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-03-28, 17:33
|
0
|
|
|

|
michalLbn napisał/a: | DziĂŞki! Co do taÂśmy na sÂłupku to jest ona zawiniĂŞta na pó³, a lakier nie jest na samym koĂąsu idealnie dopylony. Zawsze tak robiÂłem i daÂło siĂŞ zapolerowaĂŚ bez Âśladu. 1,5 roku temu pracowaÂłem na lakierni nie u siebie tylko w innym warsztacie i tam lakiernik tak robiÂł jak piszesz. MoÂże teÂż sprĂłbuje. |
sprubuj, mi sie wydaje ze duÂżo Âłatwiej |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
Grzesiek11
|
Wysłany: 2009-03-28, 17:50
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-03-29, 08:31
|
0
|
|
|
|
ÂŁadnie
Punk1 za papier a nie oferty LIDLa i punkt za cieniowanie, przynajmniej od razu wejdzie kolor a nie gdybanie czy mi sie uda |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-03-29, 11:07
|
0
|
|
|
|
to do nadania szaroÂści widmowej pod ten czerwony kolor? |
|
|
|
 |
michalLbn
|
Wysłany: 2009-03-29, 12:02
|
0
|
|
|
|
Bez tego podkÂładu mam problem z kryciem na czerwonych bazach a poza tym mniej bazy mi idzie |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-03-29, 12:41
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Bez tego podkÂładu mam problem z kryciem | moÂżesz zastosowaĂŚ od razu podkÂład w takim odcieniu,zamiast tego ktĂłry masz teraz. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-03-29, 12:50
|
0
|
|
|
|
BAQ a sa markowe podkÂłady kolorowe? Bo robiÂłem kiedys na czerwonym jakiejs tam firmy (gold chyba) i szlifowaÂł sie jak UNIKOR. I smierdziaÂł jak unikor. Niezbyt mi siĂŞ to podobaÂło. WolĂŞ zabarwiĂŚ podkÂład i nie przedzierac sie na rantach. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-03-29, 13:03
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | BAQ a sa markowe podkÂłady kolorowe? Bo robiÂłem kiedys na czerwonym jakiejs tam firmy (gold chyba) i szlifowaÂł sie jak UNIKOR. I smierdziaÂł jak unikor. Niezbyt mi siĂŞ to podobaÂło. WolĂŞ zabarwiĂŚ podkÂład i nie przedzierac sie na rantach. |
czerwony odklad na czerwonym kolorze bedzie trudniej przykryc niz odpowiednia szarosc widmowa. |
|
|
|
 |
michalLbn
|
Wysłany: 2009-03-29, 13:31
|
0
|
|
|
|
wÂłaÂśnie o to chodzi. Ja stosuje ten podkÂład i baza kryje idealnie na 2 razy. Do wyboru przy zakupie mam podkÂład szary jasny lub taki jak na foto |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-03-29, 22:35
|
0
|
|
|

|
mebArth napisał/a: | Bo robiÂłem kiedys na czerwonym jakiejs tam firmy (gold chyba) i szlifowaÂł sie jak UNIKOR. I smierdziaÂł jak unikor. Niezbyt mi siĂŞ to podobaÂło |
raz robiÂłem tym podkÂładem . pierwszy i ostatni. bodajze wÂłaÂśnie czerwony gold, syf niesamowity, miekki w obrĂłbce aÂż do przesady. 800 na mokro zostawiaÂł na nim bruzdy ktĂłre wyszÂły zaraz po lakierowaniu na czerwonym akrylu |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-03-29, 22:37
|
0
|
|
|

|
michalLbn napisał/a: | Bez tego podkÂładu mam problem z kryciem na czerwonych bazach a poza tym mniej bazy mi idzie |
Nie bardzo rozumie. Ten podkÂład to tÂło w postaci odpowiedniej szarej taniej bazy czy to rzeczywiscie podkÂład z czego wynikaÂłoby ze malujesz m/m ??? |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
michalLbn
|
Wysłany: 2009-03-29, 22:58
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Nie bardzo rozumie. Ten podkÂład to tÂło w postaci odpowiedniej szarej taniej bazy czy to rzeczywiscie podkÂład z czego wynikaÂłoby ze malujesz m/m ??? |
Ten szary podkÂład to specjalny podkÂład 1k przeznaczony do stosowania bezpoÂśrednio pod lakier. Idealnie siĂŞ rozlewa (lepiej niÂż baza) i schnie w oczach a do tego moÂżna w chwilĂŞ nalaĂŚ grubsza warstwĂŞ. Przydatny jest teÂż wtedy, gdy klient da do malowania idealnÂą nowa maskĂŞ lub bÂłotnik. Wtedy tylko matujesz i podkÂład 1k bez docierania, za 5 minut baza |
|
|
|
 |
michalLbn
|
Wysłany: 2009-04-01, 18:31
|
0
|
|
|
|
Po kilku dniach przerwy przy coupe co spowodowane byÂło tym ze blacharz je skÂładal dziasiaj po poludniu dokoĂączyÂłem prace przy tym aucie. Klientka zarzyczyÂła sobie polerkĂŞ caÂłego auta i tak tez zrobiÂłem. DokÂładne mycie, czarna gÂąbka+ pasta presto na sucho, dokÂładne mycie, mleczko acclaim, tablica rozdzielcza plak, siedzenia skĂłrzane- preparat do tapicerki skĂłrzanej (nie z powodu syfu od szpachli, bo go nie byÂło tylko Âżeby miÂło dla oka byÂło )
 |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-04-01, 19:55
|
0
|
|
|

|
|
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
kriskos997
|
Wysłany: 2009-04-03, 10:44
|
0
|
|
|

|
widaÌ ze szpachlowa³ês zderzak na zdjêtym bo ci sie powierzchnia nie zgra³a chodzi mi o po³¹czenie zderzak b³otnik tylny moze sie myle ale na foto widac |
|
|
|
 |
michalLbn
|
Wysłany: 2009-04-04, 08:14
|
0
|
|
|
|
kriskos997 napisał/a: | widaĂŚ ze szpachlowa³ês zderzak na zdjĂŞtym bo ci sie powierzchnia nie zgraÂła chodzi mi o po³¹czenie zderzak bÂłotnik tylny moze sie myle ale na foto widac |
Bo tam mnĂłstwo kitu jest ale wyglÂąda na tym zdjĂŞciu gorzej niÂż naprawde bo zdjĂŞcie od doÂłu robiÂłem. W rzeczywistoÂści tak jak stoisz i patrzysz na samochĂłd to nic nie widaĂŚ. SzpachlowaÂłem na zdjĂŞtym ale poÂźniej przymierzyÂłem przed podkÂładem. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-04-09, 00:17
|
0
|
|
|

|
michalLbn napisał/a: | kriskos997 napisał/a: | widaĂŚ ze szpachlowa³ês zderzak na zdjĂŞtym bo ci sie powierzchnia nie zgraÂła chodzi mi o po³¹czenie zderzak bÂłotnik tylny moze sie myle ale na foto widac |
Bo tam mnĂłstwo kitu jest ale wyglÂąda na tym zdjĂŞciu gorzej niÂż naprawde bo zdjĂŞcie od doÂłu robiÂłem. W rzeczywistoÂści tak jak stoisz i patrzysz na samochĂłd to nic nie widaĂŚ. SzpachlowaÂłem na zdjĂŞtym ale poÂźniej przymierzyÂłem przed podkÂładem. |
@gola pyta dlaczego nie wysyÂłam fotek.WÂłaÂśnie dlatego,Âże niestety oszukujÂą. |
|
|
|
 |
bartek
|
Wysłany: 2009-04-09, 00:34
|
0
|
|
|

|
buhaha a na moich zawsze wyglada 10x lepiej niz jest |
|
|
|
 |
michalLbn
|
Wysłany: 2009-04-09, 08:16
|
0
|
|
|
|
Fotki zawsze s¹ pogl¹dowe i mog¹ oszukiwaÌ. Jak ktoœ chce pokazaÌ innym co robi i jak robi to wstawia temat w galerii ale wiadomo ze szczegó³y to tylko na ¿ywo mo¿na obejrzeÌ. |
|
|
|