Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
adam12
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:24 Nietypowy problem - oczka na podk³adzie.
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 94
|
witam. mój problem dotyczy podk³adu. otó¿ maluje ca³e auto w kolor. buda po przygotowaniu szpachlowaniu itd na koniec obróbka ca³o¶ci maszyn± p220. podk³ad by³ lekko zabarwiony akrylem 9005 dla ¶ciemnienia. maluj±c podk³adem zaczê³y mi sie robiæ tzw oczka ale nie do samej starej pow³oki tylko takie lekkie za³amania ¶wiat³a. pojawi³y sie na ca³ej budzie i parze drzwi które malowa³em na stojaku. po zauwa¿eniu my¶la³em ¿e mg³a olejowa w wê¿u wiêc przep³uka³em w±¿ od butli do pistoletu benzyn±. nic nie da³o. przemyte napewno by³o dobrze wszystko. co mo¿e byæ przyczyn± i jakie mog± byæ skutki po pomalowaniu tego w kolor. jutro zaczne to matowaæ na mokro tylko boje sie ¿e co¶ mo¿e wyj¶æ podczas malowania. dodam tylko ¿e podk³ad sta³ tydzieñ czasu rozcieñczony lekko nitrem. poradzcie co¶ bo nie wiem co robiæ czy matowaæ i lakierowaæ czy zdzieraæ pow³oke i od nowa |
|
|
|
|
mezotr
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 172
|
podkladu nie rozciecza sie nitrem i moze to bylo przyczyna
nitro sluzy do mycia narzedzi |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 184
|
to ze podk³ad by³ rozcieñczony jaki¶ czas mo¿ê mieæ znaczenie. Mia³em tak kiedy zosta³o mi pod³adu rozrobionego i zala³em go nitrem aby nie wysech³. Za dwa dni malowa³em tym podkladem i mia³em efekt zat³uszczenia,a wszystko by³o na pewno umyte. Jako ze by³a to tylko maska to rozrobi³em nowy podk³ad, ale zala³em go na ten oczkuj±cy i nic sie nie dzia³o |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:37
|
0
|
|
|
|
podklad wchodzi w reakcje z nitrem podobno. Technik mi t³umaczy³ zeby nie rozcieñczaæ nitrem bo nitro rozrywa cz±steczki podk³adu, czy jako¶ tak. Moze w³asnie po d³u¿szym czasie dzia³ania nitra na podk³ad jest taki efekt |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
pomijajac juz fakt rozcienczania nitrem...Jak mozna uzywac podklad,ktory stoi zmieszany z utwardzaczem tydzien czasu? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
2 b³edy:
1 - rozcienczasz podk³ad nitrem a nitro to z³o.
2 - Masz syf/t³uszcz/wode w wêzu/kompresorze.
Zeby sie pozbyc oczek to wyp³ukaj kompresor denaturatem, kup nowego wêza, kup filterek pod pistol. To zawsze pomoze.
Co do podk³adu po tygodniu to miszczu....tak sie nie rooooobi. I jakim cudem on Ci nie zasech³?
Co to odt³uszczania to kup rolke srajta¶my i przemyj ca³osc zmywaczem silikonu. To taka najtansza wersja przemywania. Ja osobisie uzywam reczników takich jak szybiarze maj± takie niebieskie bezby³owe...ale jak nie masz recznikó to i srajtasma da rade.
I tak jak kolega wczesniej pisa³ - nitro to tylko do mycia narzedzi. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:52
|
0
|
|
|
|
Kto nie spróbuje ten sie nie nauczy Przynajmniej u mnie tak jest |
|
|
|
|
adam12
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:53
|
0
|
|
|
|
by³o tylko nitro bez utwardzacza utwardzacz dola³em zaraz przed malowaniem. czyli mam w ogóle nie rozrabiaæ podk³adu?? przecie¿ za gêsty bêdzie
poza tym u¿ywam odwadniaczy i rêcznika do przemywania. podkre¶lam przyczyna nie le¿y po stronie odt³uszczania!! i powietrza. pierwszy raz mi sie takie co¶ sta³o i pierwszy raz mia³em rozcieñczony nitrem podk³a tyle czasu. moje pytanie.... co mo¿e sie staæ bo teraz to jest najwa¿niejsze ¿eby moja praca nie posz³a na marne nie mówie ju¿ o pieni±dzach na per³e i bezb. auto nale¿y do mnie. |
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:55
|
0
|
|
|
|
adam12 napisa³/a: | by³o tylko nitro bez utwardzacza utwardzacz dola³em zaraz przed malowaniem. czyli mam w ogóle nie rozrabiaæ podk³adu?? przecie¿ za gêsty bêdzie |
zle zrozumialem.Podklad mozesz oczywiscie rozcienczyc,ale napewno nie nitro. |
|
|
|
|
adam12
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:57
|
0
|
|
|
|
a czym?? akrylowym?? gola daj mi twoje gg musze problem z fachowcem omówiæ bo pilne |
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:58
|
0
|
|
|
|
akrylowym,ale najlepiej tej samej firmy co podklad. |
|
|
|
|
adam12
|
Wys³any: 2009-03-31, 20:03
|
0
|
|
|
|
je¶li podk³ad by³ goldar to jaki akrylowy u¿yæ??? mam na stanie nopper. dobry bêdzie?? |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-03-31, 20:18
|
0
|
|
|
|
Lepszy od nitro zdecydowanie. |
|
|
|
|
adam12
|
Wys³any: 2009-03-31, 20:21
|
0
|
|
|
|
dobra czyli ju¿ wszystko wiem oprócz jednego. czy to tylko utrudni mi obróbkê?? czy mo¿e mieæ konsekwencje dalsze?? bo teraz buda jest w podk³adnie a ja w kropce
w³a¶nie by³em zobaczyæ jak schnie i tragedi nie ma. ale czy podk³ad ten ma przyczepono¶æ tak± jak± powinien mieæ??? |
|
|
|