Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-03-03, 20:45 szpachla natryskowa do podk³ad epoksydowy.
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
|
Witam
pomalowa³em skorodowane miejsca podk³adem epoksydowym(1:1) i mam pytanie czy moge na niego daæ natrysk nie matuj±c go???Czy wystarczy jak przetrê go br±zow± w³óknin± matuj±c± ???Chodzi o to ze element ma w¿ery i jak matuje epoksyde to sie przeciera do blachy Proszê o szybk± pomoc bo jeszcze dzisiaj chcia³bym zrobiæ w natrysku . |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-03-03, 20:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
moze byc sama wloknina,ale epox musi byc dobrze wyschniety przed nalozeniem natryskowej. |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-03-03, 23:02
|
0
|
|
|
|
Epoksydem malowa³em w pi±tek wiêc chyba wysech³ Gola masz punkt |
|
|
|
|
MAJSTER [Usuniêty]
|
Wys³any: 2009-03-28, 22:44
|
|
|
|
KOLEGO "DAWID 1989", WYDAJE MI SIÊ, ¯E NA KOROZJÊ EPOKSYD SIÊ NIE NADAJE, NA KOROZJÊ S¡ GRUNTY REAKTYWNE, WIEDZA JAK¡ W TEJ KWESTII MAM MÓWI MI,¯E EPOKSYD CHRONI PRZED KOROZJ¡ A NIE J¡ "WI¡¯E", A SZPRYCÊ SPOKOJNIE MO¯ESZ PO£O¯YÆ NA EPOKSYD. |
|
|
|
|
rbfm6 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2009-03-28, 23:09
|
|
|
|
majster dobrze gada. zdzieraj to i wyczysc najpierw mechanicznie rdze bo jak zostawisz to po tygodniu zacznie ruda wylazic na nowo. |
|
|
|
|
acidhouse
|
Wys³any: 2009-03-29, 08:41
|
0
|
|
|
Kustom Kulture
Pomóg³: 10 razy Posty: 267
|
dok³adnie na korozje to po raz zeby usun±æ ognicho + kwa¶ny grunt na to dopiero recha jak w technologii przykazano |
_________________ Training all life
|
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-03-29, 10:37
|
0
|
|
|
|
Panowie ca³o¶æ by³o oczyszczona tarcz± a na koñcu tward± druciank±. Nawi±zuj±c do tematu... Kupi³em sobie now± zabawkê Audi a4 po obrocie na ¶niegu....W miejscach gdzie musia³em usun±æ lakier na zdrowa blachê da³em epoksyde.Czy dobrze zrobi³em??? MAm kolejny problem.Zosta³ mi jeszcze próg lewy próg do wstawienia.(blacha pod kierowc± jest troche skorodowana )I moje pytanie jest nastêpuj±ce...Na to musze daæ reaktywny???Ca³o¶æ w miarê mo¿liwo¶ci bedzie czyszczona. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-03-29, 12:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
To ja moze OffTopic zrobiê - od kiedy audi gnije? To ma obustronny ocynk. Jesli jest zgnite to by³o bite i ¼le naprawione. Mia³em cupete 19 letni± i nie by³o nigdzie rdzy tylko odpryski na rantach nadkoli. Teraz mam B4 i tez tylko ranciki. MIa³em cygaro 20 letnie zdrowe jak dzwon. Cosik strucla kupi³e¶, co¶ mi siê tak widzi. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-03-29, 13:26
|
0
|
|
|
|
Ca³ê audi mam zdrowe blachy tylko ten próg i kawa³ek pod³ogi skorodowane(wiem ze lewa strona by³a bita) Tak to jest strucl (dla zabicia wolnego czasu ) kupiony za 7tys .Bo na co dzieñ prykam audi a6 98r i w jednym miejscu mam pod³oge przerysowan± do go³ej blachy i jezd¿e tak rok i nic nie siwieje |
|
|
|
|
looqasch
|
Wys³any: 2009-03-29, 15:28
|
0
|
|
|
|
Kto¶ tu kiedy¶ pisa³, ¿e kwa¶ny grunt na rdze te¿ nie wolno k³a¶æ a jedyne co mo¿na zrobiæ to w³a¶nie zaizolowaæ epoksydem. Z do¶wiadczenia ju¿ wiem, ¿e epoksyd na rdzy nie wiele pomaga. To jak to w koñcu jest z tym kwa¶nym gruntem. Chodzi mi tylko o punktowe pozosta³o¶ci rdzy, których czêsto nie idzie zdj±æ.
Odno¶nie A4 to pod³oga nie jest ju¿, taka jak w B4 |
|
|
|
|
DrCruel
|
Wys³any: 2009-03-30, 01:06
|
0
|
|
|
|
looqasch napisa³/a: | To jak to w koñcu jest z tym kwa¶nym gruntem. Chodzi mi tylko o punktowe pozosta³o¶ci rdzy, których czêsto nie idzie zdj±æ. |
Je¿eli blacha jest doczyszczona maksymalnie ile siê da i zostaj± tylko ma³e w¿erki to sam epoksyd nie da 100% pewno¶ci. Trzeba daæ grunt kwa¶ny ale na niego koniecznie bardzo dobry akryl (tylko nie jaki¶ filler za 30 z³). Mo¿na te¿ epoksyd je¿eli producent dopuszcza tak± mo¿liwo¶æ i oba grunty s± tej samej firmy. W innym przypadku jest ryzyko, wiêc lepiej dla pewno¶ci po³o¿yæ porz±dny podk³ad akrylowy, najlepiej miêdzywarstwowy bo w wype³niaczach jest mniej ¿ywicy a chodzi o utworzenie bariery a nie bariery porowatej |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-03-30, 12:41
|
0
|
|
|
|
DrCruel- dok³adnie o takie co¶ mi chodzi³o...... jedni pisz± ze najlepszy epoksyd inni ze kwa¶ny....i w koñcu nie wiadomo co zastosowaæ |
|
|
|
|
bartek
|
Wys³any: 2009-03-30, 15:38
|
0
|
|
|
|
to ja sie dolacze do tematu.
zakladajac ze dany elemnt byl po na prawie blacharskiej - tylny blotnik,
wiec calkiem duza powierzchnia.... jak to bywa po naprawie u kowala,
w wiekszosci obdarty jest szlifierka z ze starego lakieru i warstwy ocynku...
ow element chcialbym jak najlepiej zabezpieczyc przed korozja na przyszlosc.
na miejsca przedarte aplikuje grunt reaktywny APP (przykladowo)
na to jakis dobry akryl lub expoxyd, tylko czy APP w swojej ofercie epoxyd ?
dodam, ze element nie widzialas nawet sladu korozji, byl po prostu uszkodzony
a przy naprawie jak juz pisalaem - obdarty z warstwy ocynku i fabrycznego podkladu.
jak w tym wypadku najskuteczniej go zabezpieczyc ? |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-03-30, 17:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
bartek napisa³/a: | to ja sie dolacze do tematu.
zakladajac ze dany elemnt byl po na prawie blacharskiej - tylny blotnik,
wiec calkiem duza powierzchnia.... jak to bywa po naprawie u kowala,
w wiekszosci obdarty jest szlifierka z ze starego lakieru i warstwy ocynku...
ow element chcialbym jak najlepiej zabezpieczyc przed korozja na przyszlosc.
na miejsca przedarte aplikuje grunt reaktywny APP (przykladowo)
na to jakis dobry akryl lub expoxyd, tylko czy APP w swojej ofercie epoxyd ?
dodam, ze element nie widzialas nawet sladu korozji, byl po prostu uszkodzony
a przy naprawie jak juz pisalaem - obdarty z warstwy ocynku i fabrycznego podkladu.
jak w tym wypadku najskuteczniej go zabezpieczyc ? |
Nie ma rdzy,wiec na zabezpieczenie antykorozyjne podk³. epoxy..Na przetarcia równie¿,na koniec podk³. akrylowy. |
|
|
|
|
Piotr112
|
Wys³any: 2009-03-30, 20:05
|
0
|
|
|
|
nie mo¿na na washprimery (kwas) nak³adaæ epoksydu (zasada) nawet novol siê z tego wycofa³
na metal czysty epoksyd , na lekkie w¿ery washprimer a potem akryl |
|
|
|
|
bartek
|
Wys³any: 2009-03-31, 10:07
|
0
|
|
|
|
No-limit napisa³/a: |
Nie ma rdzy,wiec na zabezpieczenie antykorozyjne podk³. epoxy..Na przetarcia równie¿,na koniec podk³. akrylowy. |
rozwin proszê
PS. w tygodniu podjade do Ciebie |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-03-31, 10:30
|
0
|
|
|
|
bartek napisa³/a: | No-limit napisa³/a: |
rozwin proszê |
Na go³± blache k³adziesz pod³. epoksydowy w jednej warstwie.Po ok. 24h mo¿esz szpachlowaæ.Po przeszlifow. szpachli miejsca przetarcia /mo¿esz rownie¿ po ca³o¶ci/malujesz epoxydem.Na epoxyd bez szlifowania na drugi dzieñ k³adziesz podk³.arylowy i iszlifujesz pod lakier. |
|
|
|
|
bartek
|
Wys³any: 2009-03-31, 10:50
|
0
|
|
|
|
ok. napisales to jak gdyby mialo byc cos jeszcze pod epoksydem.
stad moje pytanie |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-03-31, 11:08
|
0
|
|
|
|
bartek napisa³/a: | ok. napisales to jak gdyby mialo byc cos jeszcze pod epoksydem.
stad moje pytanie |
Sory.Powinno byæ "jako zabezp." nie "na zabezp./ |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-03-31, 16:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
Piotr112 napisa³/a: | nie mo¿na na washprimery (kwas) nak³adaæ epoksydu |
Dlaczego? Potwierdzi to kto¶ inny? Ja na reaktywny daje epoxyd i na to akryl. |
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2009-03-31, 17:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-03-31, 17:16
|
0
|
|
|
|
Zed, ale w któryms numerze lakiernika czyta³em ¿e najleprzym sposobem na zatrzymanie rdzy jest reaktywny, na niego epoxyd i dopiero szpachla. |
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2009-03-31, 17:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
ZIEMBA napisa³/a: | Zed, ale w któryms numerze lakiernika czyta³em ¿e najleprzym sposobem na zatrzymanie rdzy jest reaktywny, na niego epoxyd i dopiero szpachla. |
byc moze ze jakas firma dopuszcza nakladanie na reaktywny epoksyd w tych firmach ktore podalem nie zalecaja takiej metody .Uwa¿am ze po to sa tds'y coby sie do nich stosowac(mysle ze sztab ludzi nad tym pracuje w laboratoriach i od tak sobie tego nie pisza)
to tak samo jakby scieral szpachle na mokro efekt nie wyjdzie natychmiast tylko po czasie |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-03-31, 17:35
|
0
|
|
|
|
No mo¿e i tak. Ja u¿ywam epoxydu i reaktywnego profixa i tam pisz± ¿e na reaktywny nie mozna k³a¶c tylko szpachli. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-03-31, 18:28
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | Zed, ale w któryms numerze lakiernika czyta³em ¿e najleprzym sposobem na zatrzymanie rdzy jest reaktywny, na niego epoxyd i dopiero szpachla. |
w ktoryms numerze tego magazynu pisali rowniez o tym ze szpachle mozna nakladac na niedoschniety epoxyd.Zrob tak jak zalecaja i podziel sie z nami wrazeniami |
|
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-03-31, 18:29
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | ZIEMBA napisa³/a: | Zed, ale w któryms numerze lakiernika czyta³em ¿e najleprzym sposobem na zatrzymanie rdzy jest reaktywny, na niego epoxyd i dopiero szpachla. |
w ktoryms nomerze tego magazynu pisali rowniez o tym ze szpachle mozna nakladac na niedoschniety epoxyd.Zrob tak jak zalecaja i podziel sie z nami wrazeniami |
|
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-03-31, 18:50
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | w ktoryms nomerze tego magazynu pisali rowniez o tym ze szpachle mozna nakladac na niedoschniety epoxyd.Zrob tak jak zalecaja i podziel sie z nami wrazeniami |
Tego nie bêde próbowa³ Ale jak cu¶ siê bêdzie dziac z tym epoxydem na reaktywnym to dam znac. |
|
|
|
|
Piotr112
|
Wys³any: 2009-03-31, 19:52
|
0
|
|
|
|
parê lat temu zrobi³em tak ¿e na washprimer po³o¿y³em epoksyd na kilku autach (novol) ¿adna inna firma tego nie zaleca³a bo z chemii wiadomo ¿e kwas i zasada sie nie po³±cz± . Po kilku miesi±cach zaczê³³o to wszystko odpryskiwaæ przyjecha³ przedstawiciel handlowy porobi³ zdjêcia , pokilku miesiêcach a mo¿e po kilkunastu novol oficjalnie podaje ¿e nie nale¿y na woshprimer nak³adaæ epoksydu |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-03-31, 20:10
|
0
|
|
|
|
Piotr112 napisa³/a: | parê lat temu zrobi³em tak ¿e na washprimer po³o¿y³em epoksyd na kilku autach (novol) ¿adna inna firma tego nie zaleca³a bo z chemii wiadomo ¿e kwas i zasada sie nie po³±cz± . Po kilku miesi±cach zaczê³³o to wszystko odpryskiwaæ przyjecha³ przedstawiciel handlowy porobi³ zdjêcia , pokilku miesiêcach a mo¿e po kilkunastu novol oficjalnie podaje ¿e nie nale¿y na woshprimer nak³adaæ epoksydu |
fajnie ze na ludzkich bledach i stratach badania przeprowadzaja |
|
|
|
|
glover
|
Wys³any: 2009-04-01, 10:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 303
|
Piotr112 napisa³/a: | parê lat temu zrobi³em tak ¿e na washprimer po³o¿y³em epoksyd na kilku autach (novol) ¿adna inna firma tego nie zaleca³a bo z chemii wiadomo ¿e kwas i zasada sie nie po³±cz± . Po kilku miesi±cach zaczê³³o to wszystko odpryskiwaæ przyjecha³ przedstawiciel handlowy porobi³ zdjêcia , pokilku miesiêcach a mo¿e po kilkunastu novol oficjalnie podaje ¿e nie nale¿y na woshprimer nak³adaæ epoksydu |
nie chcê niczego przes±dzaæ bo nie znam twojej sprawy ale z tego co mi wiadomo to novol dlatego oficjalnie wycofa³ siê z takiego uk³adu bo nie ma jak dok³adnie opisaæ a co wa¿niejsze wyegzekwowaæ od lakiernika ile tego gruntu kwa¶nego trzeba nak³adaæ! Ju¿ kto¶ tu pisa³, ¿e ten grunt nie kryje a jedynie jest lekko zabarwiony dla kontroli grubo¶ci nak³adania ale to siê nie sprawdza, powinien w³a¶nie dobrze kryæ i wtedy jak napisaliby ¿e nak³adaæ jedn± cienk± warstwê to nie by³o by nieporozumieñ a tak jest problem z grubo¶ci± i czasem odparowania. |
|
|
|
|
glover
|
Wys³any: 2009-04-01, 10:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 303
|
nie chcê niczego przes±dzaæ bo nie znam twojej sprawy ale z tego co mi wiadomo to novol dlatego oficjalnie wycofa³ siê z takiego uk³adu bo nie ma jak dok³adnie opisaæ a co wa¿niejsze wyegzekwowaæ od lakiernika ile tego gruntu kwa¶nego trzeba nak³adaæ! Ju¿ kto¶ tu pisa³, ¿e ten grunt nie kryje a jedynie jest lekko zabarwiony dla kontroli grubo¶ci nak³adania ale to siê nie sprawdza, powinien w³a¶nie dobrze kryæ i wtedy jak napisaliby ¿e nak³adaæ jedn± cienk± warstwê to nie by³o by nieporozumieñ a tak jest problem z grubo¶ci± i czasem odparowania. |
|
|
|
|
Piotr112
|
Wys³any: 2009-04-01, 20:40
|
0
|
|
|
|
wiem ¿e ten podk³ad jest transparentny i nie ma "kryæ" dawa³em cienko zanim cokolwiek u¿yje zawsze czytam instrukcje i nie robie niczego na "oko:" |
|
|
|