Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
-BARON-
Wysłany: 2009-02-09, 20:31   Star evo-T V2 pomoc
0
UP DOWN

Witam jestem w sumie swiezym posiadaczem tego pistola i mam pytanko do jego uzytkownikĂłw ktĂłrych kilkoro napewno jest na forum z tego co zauwazyÂłem.Mianowicie jakie ciÂśnienie ustawiaĂŚ na manometrze pod pistoletem wszedzie widze okoÂło 2 barow w postach na pistolu jednak jest 1.1-1.7 ?? WiĂŞc jakie do akrylu jakie do bazy a jakie do klaru nastĂŞpnie jak odkĂŞciĂŚ te poszczegĂłlne "potencjometry" w tych lakierach dawaĂŚ max miotÂłe max materiaÂłu max powietrza czy to poskrĂŞcaĂŚ na mniej miÂło by byÂło poznaĂŚ troszke rad bardziej doÂświadczonych.

a i mam dysze 1.3 mm. lvpl

No-limit
Wysłany: 2009-02-09, 21:40   Re: Star evo-T V2 pomoc
0
UP DOWN

-BARON- napisał/a:
Witam jestem w sumie swiezym posiadaczem tego pistola i mam pytanko do jego uzytkownikĂłw ktĂłrych kilkoro napewno jest na forum z tego co zauwazyÂłem.Mianowicie jakie ciÂśnienie ustawiaĂŚ na manometrze pod pistoletem wszedzie widze okoÂło 2 barow w postach na pistolu jednak jest 1.1-1.7 ?? WiĂŞc jakie do akrylu jakie do bazy a jakie do klaru nastĂŞpnie jak odkĂŞciĂŚ te poszczegĂłlne "potencjometry" w tych lakierach dawaĂŚ max miotÂłe max materiaÂłu max powietrza czy to poskrĂŞcaĂŚ na mniej miÂło by byÂło poznaĂŚ troszke rad bardziej doÂświadczonych.

a i mam dysze 1.3 mm. lvpl

Sa bazy,lakiery/akryle/rzadsze i gestsze;gestosc lakierow zalezy w duzym stopniu od ich temperatury,dlatego producenci lakierow dokladnie podaja stos.objetosciowy lub wagowy utwardzacza,a rozcienczalnika i jego rodzaju z duza tolerancja.Dlatego podaja rowniez gestosc lakieru mierzonÂą Kubkiem Forda.MIerzy sie czas/w sekundach swobodnego/grawitacyjnego/ wyplywu okreÂślonej ilosci lakieru przewaznie o okreslo przenej temp. /przewaznie 20 st.c/z kubka/o . dyszy sr. np.4mm
Ale dalem czadu :D Jak na manometrze prze pist.ustawisz 2 bary bedzie dobrze.Przy gunie masz przeciez zaworek do precyzyjnego ustawienia cis..Do klaru wieksza dysza/lepsza bylaby 1,4/.Przed chwila pisalem o ustawianiu oistoletu.Krotko:dajesz max cis.producenta,/a nawet ciut wiecej j.w./;max miotle.Wlewasz lakier i iglica regulujesz iloœÌ wyplywajacego lakieru tzn.wkrecasz iglice do momentu wyraznego zmniejszenia wyplywu lakieru i delikatnie znajdujesz moment kiedy nawet po duzym wykrêceniu nic sie nie dzieje i wkrecasz do delikatnego zmniejszenia sie strumienia lakieru.Po tym reguluj miotle i cisnienie/kwestia ok +-0,3bara,na klarze wiêksza dysza i ok.2-2,8bara-zalezy czy rozciencz.,czynie/

Dawid1989 
Wysłany: 2009-02-09, 22:26   
0
UP DOWN

TeÂż mam evo-ta i bazÂą maluje na 2 atm,zaÂś klarem na 2.5. Jak maluje bazÂą to nie daje miotÂły na max.Przy bezb. materiaÂł prawie na max a miotÂła na max. Co do ciÂśnienia podanego na pistolecie.....malowaÂłem parĂŞ razy na takim ciÂśnieniu i wydawaÂło mi siĂŞ Âże jest za niskie(baza).A klarem wolaÂłem nawet nie prĂłbowaĂŚ.

No-limit
Wysłany: 2009-02-09, 23:46   
0
UP DOWN

Dawid1989 napisał/a:
TeÂż mam evo-ta i bazÂą maluje na 2 atm,zaÂś klarem na 2.5. Jak maluje bazÂą to nie daje miotÂły na max.Przy bezb. materiaÂł prawie na max a miotÂła na max. Co do ciÂśnienia podanego na pistolecie.....malowaÂłem parĂŞ razy na takim ciÂśnieniu i wydawaÂło mi siĂŞ Âże jest za niskie(baza).A klarem wolaÂłem nawet nie prĂłbowaĂŚ.

Tak wiec masz dwie zgodne opinie.Na bazie z wyczuciem,na klarze na maxa i kropka //byle bez zaciekow/mozna wyciac//. :spoko: A,inie zapomnij,ze ta dysza jest za maÂła do podkÂł.akr.,wiec musisz go bardziej rozcienczyc niz przewiduje producent.

-BARON-
Wysłany: 2009-02-10, 00:50   
0
UP DOWN

do podkÂładĂłw zakupiÂłem inny pistol jakiÂś niezadrogi fobo hp i poprosiÂłem o dysze 1.8mm a wÂłaÂśnie tym pistolem jak ustawic ciÂśnienie na podkÂład do tej pory miaÂłem taki z kompletu akcesori za 60 zÂł?ale po lekturze tego forum troszke mi siĂŞ w gÂłowie przejaÂśniÂło, a odnoÂśnie klaru rozumiem im gĂŞstszy tym wiĂŞksze ciÂśnienie zapodaĂŚ im zadszy tym mniejsze :) narazie niemam jak go wyprubowaĂŚ bo zajmuje sie kitowaniem maski w megance po zetkniĂŞciu ze sÂłupem oÂświetleniowym troszke po kowalsku ale coÂś siĂŞ tam ksztaÂłtuje wiem Âże mogÂłem kupiĂŚ inna ale to w ramach doÂświadczenia chce sobie tÂą zrobiĂŚ

i powoli ale idzie

No-limit
Wysłany: 2009-02-10, 09:34   
0
UP DOWN

-BARON- napisał/a:
do podkÂładĂłw zakupiÂłem inny pistol jakiÂś niezadrogi fobo hp i poprosiÂłem o dysze 1.8mm a wÂłaÂśnie tym pistolem jak ustawic ciÂśnienie na podkÂład

3,5 bara .

Dawid1989 
Wysłany: 2009-02-10, 16:26   
0
UP DOWN

3,5 bara
dokÂładnie tak :tak:

-BARON-
Wysłany: 2009-02-12, 20:35   
0
UP DOWN

:) dzisiaj prysnoÂłem czerwonym akrylem zderzak od megan atrapki oraz dekielki lusterek czerwonym akrylem za pomocÂą "evota" ciÂśnienie 2 bary i niepowiem Âże nawet niewiedziaÂłem Âże jestem takim "profesionalistÂą" podkÂład nakÂładaÂłem wczoraj pistoletem fobo i teÂż wyszÂło ok.niewiem czy duÂży wpÂływ ma temperatura gdyÂż na dworzy byÂło dziÂś kolo 1 stopnia a garaÂż mam nieogrzewany :( ale sie piĂŞknie rozlaÂło i efektem jestem zaskoczony a robiÂłem tak jak wyczytaÂłem na forum 1 raz przeleciaÂłem delikatnie nawet niepokrywajÂąc do konca chwilka przerwy poleciaÂłem juÂż konkretniej przerwa i 3 raz juz powoli przesuwaÂłem pistolet i gÂładzkutko jak na szkieÂłku pozatym kilka paproszkĂłw weszÂło :roll: ale dalmnie miodzio lakier 2:1 i daÂłem 15 % rozcienczalnika.

No-limit
Wysłany: 2009-02-12, 21:46   
0
UP DOWN

-BARON- napisał/a:
:) dzisiaj prysnoÂłem czerwonym akrylem zderzak od megan atrapki oraz dekielki lusterek czerwonym akrylem za pomocÂą "evota" ciÂśnienie 2 bary i niepowiem Âże nawet niewiedziaÂłem Âże jestem takim "profesionalistÂą" podkÂład nakÂładaÂłem wczoraj pistoletem fobo i teÂż wyszÂło ok.niewiem czy duÂży wpÂływ ma temperatura gdyÂż na dworzy byÂło dziÂś kolo 1 stopnia a garaÂż mam nieogrzewany :( ale sie piĂŞknie rozlaÂło i efektem jestem zaskoczony a robiÂłem tak jak wyczytaÂłem na forum 1 raz przeleciaÂłem delikatnie nawet niepokrywajÂąc do konca chwilka przerwy poleciaÂłem juÂż konkretniej przerwa i 3 raz juz powoli przesuwaÂłem pistolet i gÂładzkutko jak na szkieÂłku pozatym kilka paproszkĂłw weszÂło :roll: ale dalmnie miodzio lakier 2:1 i daÂłem 15 % rozcienczalnika.

Dobry poczÂątek :tak: paproszki wytniesz P2000 polerka i lakier bĂŞdze jak nowy :D

jurek 
Wysłany: 2009-02-12, 22:29   
0
UP DOWN

za takie pieniÂądze to evo-t jest super . :spoko: :cool:

-BARON-
Wysłany: 2009-02-13, 07:26   
0
UP DOWN

a no wÂłaÂśnie a wogĂłle braĂŚ sie za polerowanie tych duperelek bo zderzak to jeszcze jakis tam rozmiar posiada ale te dekielki od losterek i atrapki nie sÂą wielkie i ponadto atrapki maja dziwny ksztaÂłt czym ja tam dojde ?

No-limit
Wysłany: 2009-02-13, 09:58   
0
UP DOWN

-BARON- napisał/a:
a no wÂłaÂśnie a wogĂłle braĂŚ sie za polerowanie tych duperelek bo zderzak to jeszcze jakis tam rozmiar posiada ale te dekielki od losterek i atrapki nie sÂą wielkie i ponadto atrapki maja dziwny ksztaÂłt czym ja tam dojde ?

Atrapki nie poleruj.

wastag
Wysłany: 2009-03-23, 20:52   
0
UP DOWN

a ja mam pytanie wiem ze na manometrze przed gunem mam miec 2am do bazy i 2.5 do klaru ale co wtedy zrobic z tym pokretÂłem przy gunie od regilacji powietrza tym na dole.? odkrĂŞciĂŚ go na maksaczy zostawic w pozycji fabrycznej?

kamilbusko
Wysłany: 2009-03-23, 20:56   
0
UP DOWN

odkrĂŞĂŚ max i wtedy mierz sobie na manometrze

bandita7 
Wysłany: 2009-04-01, 23:23   
0
UP DOWN

Witam ja tez jestem nowym posiadaczem evo-t z dysza 1,3 tak wyczytaÂłem na forum ze lepsza a pewnym temacie o evo-t wiec jak to jest ?? mam wymieniac na 1,4 bo jezcze nie rozpakowany czy dac sobie ;P siana i malowac prosze o szybka odpowiedz

bandita7 
Wysłany: 2009-04-01, 23:27   
0
UP DOWN

i jeszcze jeden mam dylemat... wiec moge kupic duzo taniej takie cos nowe itd http://www.allegro.pl/ite...10060_hvlp.html tylko nie wiem jaka ma dysze albo 1,3 albo 1,5 warta lac w to klar ?? czy zmieniac evo-ta na 1,4 i miej jeden do wsio :) nie licze podkÂładu fobo daje rade :D :D:D:D:D:D:

Dawid1989 
Wysłany: 2009-04-01, 23:28   
0
UP DOWN

1.3 TeÂż moÂże byĂŚ :spoko: jak umiesz malowaĂŚ to i z dyszÂą 1.0 pomalujesz. .

Dawid1989 
Wysłany: 2009-04-01, 23:33   
0
UP DOWN

Ten z aukcji ma wiĂŞksze zapotrzebowanie na powietrze. Ja bym braÂł evot ;) maluje tym pistolem 2 lata i nie mam zastrzeÂżeĂą. WÂłaÂśnie maluje opla astre 2006r (czekam aÂż baza wyschnie) i bazĂŞ tak rĂłwno i cienko kladzie ze masakra.Wiadomo to nie to co sata czy inne markowe guny ale...

bandita7 
Wysłany: 2009-04-01, 23:43   
0
UP DOWN

ile bierze wiatru to mi nie istotne ale czy bardzo rĂłznica w 1,3 a 1,4 nie jestem super lakiernikiem itd ale moze bedzie trzeba bardziej rozcieczac materiaÂł do 1,3 i nie bedzie sie tak klar rozlewaÂł myslaÂłem zeby kupic te 2 guny i jeden do bazy evo-t a walcolm do klaru hvlp ale narazie jednym musze moje 3 auta obielic sek w tym ze dwa auta z klarem trzeba a nie chce polerowac itp nie chce go zalac farba i okaze sie ze nie leci ^^ a nie kupie nastepnego z 1,4 wiec jestem :help: w kropce...

bandita7 
Wysłany: 2009-04-01, 23:56   
0
UP DOWN

Dawid1989 a z ciekawosci jaka masz dysze przy swoim evot ???

Dawid1989 
Wysłany: 2009-04-02, 00:50   
0
UP DOWN

1.4. Ale w pracy maluje optimÂą 1.3 i teÂż super sie maluje :)

Dawid1989 
Wysłany: 2009-04-02, 00:54   
0
UP DOWN

I tak bedziesz musiaÂł polerowaĂŚ bo nie wierze w cuda ze nic ci nie wpadnie :nie:

bandita7 
Wysłany: 2009-04-02, 08:06   
0
UP DOWN

dzieki za odpowiedzi zagadam do sprzedawcy moze bedzie chciaÂł sie zamienic na 1,4 z moimi kosztami a jak nie to bede walczyc z 1,3 :cool: pozdro:) ;)

Bisuside14 
Wysłany: 2009-04-02, 08:43   
0
UP DOWN

bandita7 napisał/a:
wiec moge kupic duzo taniej takie cos nowe itd http://www.allegro.pl/ite...10060_hvlp.html :

:shock: kiedyÂś na allegro sprzedawali je po 400zÂł

gola 
Wysłany: 2009-04-02, 12:11   
0
UP DOWN

i nadal takowe sprzedaja ale nie HVLP ;)

bandita7 
Wysłany: 2009-04-02, 12:40   
0
UP DOWN

http://www.allegro.pl/ite...t_10062_hp.html taki HP jest za 450 a ten z linku wyzej hvlp moze ktos maluje tym hvlp ??? jak sie klasuje do evota ??? bede wdzieczny za odpowiedz a evot wysÂłany na zamiane :) 1,4 i w :D :tak:
chce uzywac evota do bazy a tego walcoma hvlp do klaru bedzie dobrze ??? prosze o odpowiedz posiadacza walcoma jak na tym sie mu psika. dzieki

ZIEMBA
Wysłany: 2009-04-02, 18:52   
0
UP DOWN

Dawid1989 napisał/a:
I tak bedziesz musiaÂł polerowaĂŚ bo nie wierze w cuda ze nic ci nie wpadnie

Dawid, musisz zaczÂąc wierzyc w cuda bo da siĂŞ pomalowac bez syfĂłw;)

michalLbn
Wysłany: 2009-04-02, 20:12   
0
UP DOWN

ZIEMBA napisał/a:
Dawid1989 napisał/a:
I tak bedziesz musiaÂł polerowaĂŚ bo nie wierze w cuda ze nic ci nie wpadnie

Dawid, musisz zaczÂąc wierzyc w cuda bo da siĂŞ pomalowac bez syfĂłw;)

W warunkach garaÂżowych teÂż w to wÂątpie. :) Co do pistoletu to osobiÂście posiadam walcoma nie hvlp i kosztowaÂł mnie 2 lata temu 330 zÂł. Teraz go nie uÂżywam bo mam inne hvlp ale pistolet widaĂŚ konkretny naprawde jak na takie ceny oczywiÂście.

ZIEMBA
Wysłany: 2009-04-03, 18:29   
0
UP DOWN

michalLbn napisał/a:
W warunkach garaÂżowych teÂż w to wÂątpie.

MichaÂł, przy takiej pogodzie jakÂą mamy teraz zrĂłb test. Pomaluj sobie w dzieĂą w lakierni jakiÂś element, na 99% paprochy bĂŞdÂą (nie mĂłwie tu oczywiÂście o kabine bo to inna bajka) A nastĂŞpnego dnia wstan o 5 rano wystaw np.drzwi na dwĂłr przed budynek i pomaluj je tam. Na 99% nie bedzie na nich Âżadnego paprocha. Wiem to z doÂświadczenia bo od jakiegoÂś czasu sam tak robie. Warunkiem jest taka Âładna pogoda jak teraz. Wiem Âże to profanacja i wogĂłle ale nie na darmo Gola nazwaÂł mnie kamikadze :D :D Sprubuj MichaÂł i sam siĂŞ zdziwisz.

baqo 
Wysłany: 2009-04-03, 20:22   
0
UP DOWN

ZIEMBA napisał/a:
A nastĂŞpnego dnia wstan o 5 rano wystaw np.drzwi na dwĂłr przed budynek i pomaluj je tam.
@ZIEMBA, ale rano o tej porze to jest przymrozek :blee:

jurek 
Wysłany: 2009-04-04, 09:08   
0
UP DOWN

juÂż nie ma,ale sÂąsiad z giwerÂą wyskoczy bo jest myÂśliwym jak usÂłyszy o 5 rano Âże kompresor pracuje.

ZIEMBA
Wysłany: 2009-04-04, 18:23   
0
UP DOWN

Baqo, wstaniesz o 5, ogarniesz siĂŞ, zjesz, pootwierasz wszystko, powÂłanczasz i bĂŞdze po 6. U mnie o tej porÂże juz nie mrozi :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu