Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
dooku 
Wys³any: 2009-04-02, 20:59   podklad
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: £ód¼
witam.
czy uzywacie do podkladow rozcienczalnikow akrylowych?
slyszalem dwie opinie ze mozna dodawac to podklad sie ladnie rozleje i bedzie mniej szlifu, oraz ze moze to pozniej miec zle skutki.
jak wiadomo nie wszystkie podlkady sa rzadkie i fajnie sie nakladaja :)

kalbi 
Wys³any: 2009-04-02, 21:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
to zale¿y od producenta podk³adów. W karcie technicznej masz napisane ile siê zaleca % dodania rozcieñczalnika. Ja akurat nie dodaje nic (w karcie mam napisane do 5% - APP 5:1)

bandita7 
Wys³any: 2009-04-02, 21:25   
0
UP DOWN

kalbi na takim podk³adzie robisz autka ?? po opiniach na forum chwala go i ze nie odcina sie prawda ?? a jak szlif na nastepny dzien ??
http://www.allegro.pl/ite...acrylfiler.html

kalbi 
Wys³any: 2009-04-02, 21:30   
0
UP DOWN

bandita7 napisa³/a:
kalbi na takim podk³adzie robisz autka ?? po opiniach na forum chwala go i ze nie odcina sie prawda ?? a jak szlif na nastepny dzien ??
- tak na tym podk³adzie. Wstêpnie szlif na maszynce 360 na sucho dalej 800 i 1200 mokro. POdk³ad dobry w swim przedziale cenowym tak¿e mo¿esz spróbowaæ.

michalLbn
Wys³any: 2009-04-03, 06:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
co do dodawania rozcieñczalnika akrylowego jest to dozwolone w wiêkszo¶ci produktów. A napewno jest to lepsze rozwi±zanie od nitro

pawelc 
Wys³any: 2009-04-03, 14:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
No w³a¶nie 5% tylko co siê stanie jak siê da wiêcej ?,tak 10-15%?,bo na razie te podk³ady akrylowe które stosowa³em wszystkie jakie¶ pieruñsko gêste a k³a¶æ je dysz± 2,5 jako¶ nie za bardzo wydajnie wychodzi ,ostatnio jaki¶ wynalazek kupi³em niby z dodatkiem reaktywnego czy co¶ takiego ma prawo byæ czy to tylko ¶ciema ?

mebArth 
Wys³any: 2009-04-03, 16:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Jak zaleca producent? Przeciez w puszce kazdego podk³adu jest KIT wiec musi sie dolaæ rozcienczalnika. Dolewa sie ile trzeba, czy 5% czy 20% to nie ma znaczenia, wa¿ne zeby podk³ad zalal i sie nie zla³. Rozcienczalnik pasuje ten sam co do baz. Akurat ja uzywam HAYA do baz i podk³adów. Zalezy tez jaki pistol masz z jak± dysz±. wiadomo ze kit nie przejdzie przez 1.3 a jak rozcienczysz za bardzo to lubi odcinaæ ³aty i gwno zalejesz.

domagalka 
Wys³any: 2009-04-03, 20:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: Beszowa
mebArth napisa³/a:
Rozcienczalnik pasuje ten sam co do baz.

Jak to ten sam??? Ja zawsze dolewa³em akrylowego bo do baz leje rozcieñczalnika bazowego. To jak to w koñcu jest?

kalbi 
Wys³any: 2009-04-03, 21:38   
0
UP DOWN

bandita7 napisa³/a:
Jak zaleca producent?
w karcie technicznej mam napisane wyra¼nie w razie konieczno¶ci dodaæ do 5 % rozcieñczalnika. Ja rozcieñczalnika nie dodaje wcale. Robie dysz± 2.0 na tym podk³adzie. Jasne, ¿e jakbym mia³ rêcznie to obrabiaæ to bym siê ostro wkurza³ ale pocz±tkowy szlif robie maszynk± 360 na sucho potem delikatnie 800 i musne 1200 na mokro i git.

baqo 
Wys³any: 2009-04-03, 21:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
domagalka napisa³/a:
To jak to w koñcu jest?
no jest tak ¿e jeden rozcieñczalnik s³u¿±cy do wszystkiego.i do baz, i do akryli,do podk³adu,do lakieru. do tego jeszcze jest np.jeden utwardzacz który siê leje do bezbarwnego,do kolorów i podk³adu.wygoda! co nie :cool:

mebArth 
Wys³any: 2009-04-04, 06:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
domagalka napisa³/a:
mebArth napisa³/a:
Rozcienczalnik pasuje ten sam co do baz.

Jak to ten sam??? Ja zawsze dolewa³em akrylowego bo do baz leje rozcieñczalnika bazowego. To jak to w koñcu jest?

Nie pokaze ci opakowania HAYA bo nie ma mnie w robocie. Sa 2 rodzaje Haya - zielony do lakierów AKRYLOWYCH i czerowny(ok³adka) do baz metalicznych i podk³adów akrylowych. Mog³em pomylic kolory ale napewno tak jest napisane. Poszukaj na alledrogo, moze s±. Ja zawsze leje bazowy rozpuch. Mam wrazenie ze lepiej sie rozlewa podk³ad.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: