Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
malchov 
Wysłany: 2009-03-10, 16:00   TEMAT TABU
0
UP DOWN

Nie wiem, czy ta kwestia by³a ju¿ poruszana, ale jakoœ wzmianki znaleŸÌ nie mogê.
A moÂże rzeczywiÂście to temat TABU i o takich rzeczach siĂŞ nie mĂłwi.
Proponujê ukróciÌ milczenie i, byÌ mo¿e, wywi¹zaÌ z tego jak¹œ dyskusjê.

Chodzi mianowicie o ceny Waszych "ProduktĂłw".

Na jakiej podstawie wystawiĂŚ klientowi rachunek: czy liczycie swojÂą pracĂŞ wedÂług poÂświĂŞconego czasu, w zaleÂżnoÂści od zÂłoÂżonoÂści dzieÂła, a moÂże od np. dm kwadratowego?

Ile kosztuje "wrzucik" na aucie, kasku, p³ótnie, koszulce, skórze, œcianie?

Na ile wycenia siê Artysta Airbrush odliczaj¹c koszta materia³ów?

Czy ProfesjonaliÂści czasem nie zawyÂżajÂą ceny swojej pracy, a Amatorzy nie zaniÂżajÂą, powodujÂąc tutaj swoisty konflikt?

Nie chodzi mi tutaj o pewne odgĂłrne normowane ustalenia co do ceny dzieÂła, ale pewne refleksje i przykÂłady realizacji. Bo gdy zwracaÂłem siĂŞ bezpoÂśrednio z tematem do konkretnych twĂłrcĂłw, zawsze zbywali mnie tekstami typu: "to zaleÂży", "dogadamy siĂŞ", "do osobistego uzgodnienia".

Mam nadziejĂŞ, Âże nie zrodzi to jakiejÂś BURZY tutaj, bo przewaÂżnie, gdy pojawia siĂŞ temat pieniĂŞdzy pojawiajÂą siĂŞ teÂż problemy.

Pozdrawiam

sebsa
Wysłany: 2009-03-10, 17:15   
0
UP DOWN

wydaje mi sie ze nie da sie wrzucic do "szuflady" cen za prace przeciez to wlasnie zalezy od wielkosci pracy ilosci detali i ogolnie od jej trudnosci inaczej sie maluje na plutnie inaczej na kasku czy jakims skuterze dlatego wlasnie wszystkie te czynniki skladaja sie na cene pracy a profesjonalisci dlatego maja takie ceny bo sa profesjonalistami patrzysz na jego dziela i wiesz ze gosc wie co robi a jak patrzysz na takiego co maluje zobie rok to mozesz miec wiele do zyczenia wyglada to jak wygladac powinno ale brakujm profesjonalnosci (nikogo nie chce urazic ) tak to wyglada z mojego punktu widzenia

malchov 
Wysłany: 2009-03-10, 19:05   
0
UP DOWN

spoko, wiem, Âże temat jeÂżeli nie draÂżniÂący to przynajmniej zÂłoÂżony,
ale problemem jest dla mnie oszacowanie wÂłasnej pracy, nie chcĂŞ klienta konkretnie skroiĂŚ, ale za darmoszkĂŞ teÂż robiĂŚ siĂŞ nie da - pĂłjdziemy z torbami

ustalenie TARYFY cen usÂług byÂłoby bez sensu, ale moÂże przynajmniej podzielicie siĂŞ jakimiÂś doÂświadczeniami, przykÂładami

PS. znajomy airbrusher z Belgii zdradziÂł mi, Âże liczy sobie 25-30 EURO za swojÂą godzinĂŞ pracy, ale to na Zachodzie; jakie warunki mamy w Polsce?

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-11, 08:24   
0
UP DOWN

No nie jest to ³atwy temat... chyba najbardziej sprawiedliwa jest cena za godzine pracy... za powierzchnie ciê¿ko policzyÌ z uwagi na detale.... powiedzmy kask w trupie g³ówki z szablonu i kask w celtyckie wêz³y.... t¹ ³amig³ówke powinni jednak rozwi¹zaÌ ci , którzy kasuj¹ za swoj¹ pracê, niestety w¹tpiê ¿eby tak siê sta³o ^^ Robienie ceny to jest gra, w któr¹ bawi siê wykonawca i klient.... patrzysz jak jest ubrany, jakim samochodem podjecha³, oceniasz ile jest w stanie zap³aciÌ, dyskutujesz, t³umaczysz.... im mniej chce zap³aciÌ tym mniej pracy w³o¿ysz w jego zlecenie.... Ju¿ pracowa³em z klientami i uwierz mi, nie ma przepisu. W miarê czasu wiesz na oko ile byœ chcia³ kasy za robote bo wiesz ile pracy bêdzie ciê to kosztowa³o. Wielu ludzi chce ¿eby im zrobiÌ coœ zajebistego za bezcen, takich trzeba olaÌ..... i tak mo¿na sobie gadaÌ i gadaÌ w temacie cen. A teraz konkretnie, ja znalaz³em kiedyœ post, ile za swoj¹ pracê bierze chyba Primo, nie chce mówiÌ ile to by³o ¿eby nie sk³amaÌ. Reszte pozostawiam tym, co wiedz¹ ile kosztuje godzina ich pracy.... te¿ jestem ciekaw takich powiedzmy górnych i dolnych granic cenowych. No powiedzmy ¿e tylko dolnych :D

acidhouse
Wysłany: 2009-03-11, 16:11   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

ja robiê tanio bo nie mieszkam w aglomeracji, jak juz mam zlecenie to robie koszt materia³ów x 2 lub 2,5 w zale¿noœci tak jak Lobo stwierdzi³ czym kolo podjecha³, zazwyczaj zwykli lanserzy którym siê wydaje ze to siê robi od tak jakbyœ pstrykno³ palcami chc¹ zap³aciÌ nic a najlepiej zeby by³o zebys im doplaci³ ze wogole mozesz to robic - tak jak wy¿ej - do zsypu...

acidhouse
Wysłany: 2009-03-11, 16:12   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

a no na materiaÂłach oczywiÂście nie oszczĂŞdzam i zabieram rechy ^^

dawid
Wysłany: 2009-03-14, 18:22   
0
UP DOWN

jesli na aucie to licze normalna robocizne elemetu ( cene w danym zakadku swiata) plus malowanie (airbrush) na godzine, godzine mniejwiecej tyle ile zarabiam w regularnej pracy po godzinach:) druga sprawa ustalam z klijetem jak ma to wszystko wygladac na podstawie portfolio ktore jest niezbedne! w tego typu zleceniach wtedy wiem ile mniejwiecej bedzie mnie kosztowala godzin praca i tyle mowie. W rzeczywistosci spedzam nad nia wiecej h niz zakladam ze wzgledu na to ze nigdy nie jestem zadowolony z efektu koncowego nie zaleznie od tego jak dobre by to bylo!

No-limit
Wysłany: 2009-03-14, 20:00   
0
UP DOWN

dawid napisał/a:
jesli na aucie to licze normalna robocizne elemetu ( cene w danym zakadku swiata) plus malowanie (airbrush) na godzine, godzine mniejwiecej tyle ile zarabiam w regularnej pracy po godzinach:) druga sprawa ustalam z klijetem jak ma to wszystko wygladac na podstawie portfolio ktore jest niezbedne! w tego typu zleceniach wtedy wiem ile mniejwiecej bedzie mnie kosztowala godzin praca i tyle mowie. W rzeczywistosci spedzam nad nia wiecej h niz zakladam ze wzgledu na to ze nigdy nie jestem zadowolony z efektu koncowego nie zaleznie od tego jak dobre by to bylo!

Nie wiem dlaczego.ale zawsze mi wychodzi.¿e wzi¹³em za ma³o/nie robiê w airbrush-u/.Jak klient docenia pracê jest OK!Ale zdarzy³o mi siê daÌ kopa! :D

dawid
Wysłany: 2009-03-14, 21:08   
0
UP DOWN

Lakiernictwo i aerograf to podobne sprawy pod wzgledem "ile za ta robote" w jednych jest mniej w drugich wiecej z tym ze w lakiernictwie jest Eurotax. Jeszcze nikt mi w aero nie krecil nosem:) a co do lakiernictwa to typ z ubespieczalni wymaga 100% na elemecie cieniowanym:)

manieks 
Wysłany: 2009-03-16, 21:39   
0
UP DOWN

Przez x lat uÂżywaÂłem aero jako pĂŞdzla wspomagajÂącego ale od jakiegoÂś czasu wiedzie on prym w tym co robiĂŞ, dlatego pozwolĂŞ sobie zabraĂŚ gÂłos i odpowiem jak juÂż jednemu "artyÂście" odpowiedziaÂłem na zarzut skierowany wprawdzie nie do mnie to jednak pod moim tekstem:

"
Artysta:
... Âśrednia EUROPEJSKA kwota za metr kwadratowy wynosi 150zÂł, 250zÂł w przypadku uÂżycia aerografu.a nie 300 czy 500zÂł.polecam niezaleÂżnych artystĂłw ktĂłrych nie zrzesza ...., poniewaÂż malujÂą oni za poÂłowe kwoty jakÂą proponuje wam ...... poniewaÂż...nikt nie bierze profitu!

Odpowiedz

Szanowny Panie artysto!
Nie istnieje coÂś takiego (przynajmniej w tej branÂży) jak Âśrednia cena. Jest to kwestia umowna- a ÂśredniÂą cenĂŞ kaÂżdy malujÂący moÂże okreÂśliĂŚ jedynie w odniesieniu do wÂłasnych prac.
Nie tak dawno pewna Pani z Berlina zap³aci³a za pomalowanie œcian (2 razy 10m x 5m) 50 000 Euro ... i by³a szczêœliwa poniewa¿ uda³o jej siê znaleŸÌ kogoœ kto "sprosta" jej oczekiwaniom. Czy to du¿o, czy ma³o? ... nie wiem, ale s¹dz¹c po zadowoleniu w jej oczach nie mia³o to wiêkszego znaczenia.
Dla przykÂładu podam jeszcze Panu Âśrednie ceny usÂług glazurniczych w Polsce
1.UkÂładanie glazury,terakoty 20x20- 48.94 zÂł/m2
2.UkÂładanie glazury, terakoty wiĂŞksze formaty 59zÂł/m2
3.UkÂładanie mozaiki 114.5 zÂł/m2
4.UkÂładanie gresu 57/m2
Lecz sÂą tacy artyÂści, ktĂłrzy ÂżyczÂą sobie jako "najemnicy" (o zgrozo) Âśrednio 12-15 zÂł/m2.

SÂą ludzie na Polskim rynku bardzo przyzwoicie wÂładajÂący aerografem, zaniÂżajÂą jednak cenĂŞ byleby zÂłapaĂŚ klienta, i przypuszczam Âże jest to w pewnym sensie dobra strategia. Czy dÂługofalowa?... hmmm - nie wiem, siĂŞ okaÂże ;)

NajczĂŞÂściej wykonujĂŞ malowidÂła na Âścianach, wiĂŞc na ich temat mogĂŞ kilka zdaĂą napisaĂŚ.
Ceny staram siĂŞ utrzymywaĂŚ raczej w staÂłym przedziale od 150 PLN do 800 PLN za metr kwadratowy, zaleÂżnie od komplikacji, stylu, rozmiaru, iloÂści etc. PrzedstawiajÂąc klientowi kilka propozycji projektu dajĂŞ mu do wyboru jednoczeÂśnie ramy cenowe np:

• 150 PLN / m² - Specjalna oferta dla dzieci do piÂątego roku Âżycia!
Prosty projekt. (niewielka iloœÌ detali / powierzchnia pionowa do 2,5-3m wysokoœci)

• 200 PLN / m² - Prosty projekt. (niewielka iloœÌ detali / powierzchnia pionowa do 2,5-3m wysokoÂści)

• 400 PLN / m² - PoÂśredni projekt (wiĂŞksza iloœÌ detali / sufit - do 2,5-3m wysokoÂści)

• 400 - 800 PLN / m² - Projekt kompleksowy i /albo bardzo duÂża iloœÌ szczegó³ów.

Co zawiera cena?

• PoczÂątkowe konsultacje
• Do trzech odmiennych koncepcji
• Do dwĂłch kompozycji/szkicĂłw
• Wykonanie

NiektĂłrzy twierdzÂą, Âże to duÂżo inni nie zaprzÂątajÂą sobie tym specjalnie gÂłowy, bo cena ma znaczenie 3-cioplanowe (tych klientĂłw lubiĂŞ najbardziej, bo moÂżna poszaleĂŚ :roll: ). OsobiÂście jestem imbecylem w kwestii "PiaRu" takÂże nie bardzo lubiĂŞ
dyskutujesz, t³umaczysz.... - a tym bardziej póŸniej nie potrafiê : im mniej chce zap³aciÌ tym mniej pracy w³o¿ysz w jego zlecenie...." (taka dewiacja p³atnych ... ;) )- lecz co jednego siê zgodzê:

Wielu ludzi chce Âżeby im zrobiĂŚ coÂś zajebistego za bezcen, takich trzeba olaĂŚ.... ;)

malchov 
Wysłany: 2009-03-16, 22:17   
0
UP DOWN

konkretna odpowiedÂź

acidhouse
Wysłany: 2009-03-17, 00:51   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

C I S Z A . . .

:cisza:

manieks napisał/a:
Przez x lat uÂżywaÂłem aero jako pĂŞdzla wspomagajÂącego ale od jakiegoÂś czasu wiedzie on prym w tym co robiĂŞ, dlatego pozwolĂŞ sobie zabraĂŚ gÂłos i odpowiem jak juÂż jednemu "artyÂście" odpowiedziaÂłem na zarzut skierowany wprawdzie nie do mnie to jednak pod moim tekstem:

"
Artysta:
... Âśrednia EUROPEJSKA kwota za metr kwadratowy wynosi 150zÂł, 250zÂł w przypadku uÂżycia aerografu.a nie 300 czy 500zÂł.polecam niezaleÂżnych artystĂłw ktĂłrych nie zrzesza ...., poniewaÂż malujÂą oni za poÂłowe kwoty jakÂą proponuje wam ...... poniewaÂż...nikt nie bierze profitu!

Odpowiedz

Szanowny Panie artysto!
Nie istnieje coÂś takiego (przynajmniej w tej branÂży) jak Âśrednia cena. Jest to kwestia umowna- a ÂśredniÂą cenĂŞ kaÂżdy malujÂący moÂże okreÂśliĂŚ jedynie w odniesieniu do wÂłasnych prac.
Nie tak dawno pewna Pani z Berlina zap³aci³a za pomalowanie œcian (2 razy 10m x 5m) 50 000 Euro ... i by³a szczêœliwa poniewa¿ uda³o jej siê znaleŸÌ kogoœ kto "sprosta" jej oczekiwaniom. Czy to du¿o, czy ma³o? ... nie wiem, ale s¹dz¹c po zadowoleniu w jej oczach nie mia³o to wiêkszego znaczenia.
Dla przykÂładu podam jeszcze Panu Âśrednie ceny usÂług glazurniczych w Polsce
1.UkÂładanie glazury,terakoty 20x20- 48.94 zÂł/m2
2.UkÂładanie glazury, terakoty wiĂŞksze formaty 59zÂł/m2
3.UkÂładanie mozaiki 114.5 zÂł/m2
4.UkÂładanie gresu 57/m2
Lecz sÂą tacy artyÂści, ktĂłrzy ÂżyczÂą sobie jako "najemnicy" (o zgrozo) Âśrednio 12-15 zÂł/m2.

SÂą ludzie na Polskim rynku bardzo przyzwoicie wÂładajÂący aerografem, zaniÂżajÂą jednak cenĂŞ byleby zÂłapaĂŚ klienta, i przypuszczam Âże jest to w pewnym sensie dobra strategia. Czy dÂługofalowa?... hmmm - nie wiem, siĂŞ okaÂże ;)

NajczĂŞÂściej wykonujĂŞ malowidÂła na Âścianach, wiĂŞc na ich temat mogĂŞ kilka zdaĂą napisaĂŚ.
Ceny staram siĂŞ utrzymywaĂŚ raczej w staÂłym przedziale od 150 PLN do 800 PLN za metr kwadratowy, zaleÂżnie od komplikacji, stylu, rozmiaru, iloÂści etc. PrzedstawiajÂąc klientowi kilka propozycji projektu dajĂŞ mu do wyboru jednoczeÂśnie ramy cenowe np:

• 150 PLN / m² - Specjalna oferta dla dzieci do piÂątego roku Âżycia!
Prosty projekt. (niewielka iloœÌ detali / powierzchnia pionowa do 2,5-3m wysokoœci)

• 200 PLN / m² - Prosty projekt. (niewielka iloœÌ detali / powierzchnia pionowa do 2,5-3m wysokoÂści)

• 400 PLN / m² - PoÂśredni projekt (wiĂŞksza iloœÌ detali / sufit - do 2,5-3m wysokoÂści)

• 400 - 800 PLN / m² - Projekt kompleksowy i /albo bardzo duÂża iloœÌ szczegó³ów.

Co zawiera cena?

• PoczÂątkowe konsultacje
• Do trzech odmiennych koncepcji
• Do dwĂłch kompozycji/szkicĂłw
• Wykonanie

NiektĂłrzy twierdzÂą, Âże to duÂżo inni nie zaprzÂątajÂą sobie tym specjalnie gÂłowy, bo cena ma znaczenie 3-cioplanowe (tych klientĂłw lubiĂŞ najbardziej, bo moÂżna poszaleĂŚ :roll: ). OsobiÂście jestem imbecylem w kwestii "PiaRu" takÂże nie bardzo lubiĂŞ
dyskutujesz, t³umaczysz.... - a tym bardziej póŸniej nie potrafiê : im mniej chce zap³aciÌ tym mniej pracy w³o¿ysz w jego zlecenie...." (taka dewiacja p³atnych ... ;) )- lecz co jednego siê zgodzê:

Wielu ludzi chce Âżeby im zrobiĂŚ coÂś zajebistego za bezcen, takich trzeba olaĂŚ.... ;)

:spoko:

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-17, 08:06   
0
UP DOWN

MĂłwiÂąc: "dyskutujesz, tÂłumaczysz.... im mniej chce zapÂłaciĂŚ tym mniej pracy wÂłoÂżysz w jego zlecenie.... " miaÂłem na myÂśli to co napisaÂłeÂś , czyli :
200 PLN / m² - Prosty projekt. i niewielka iloœÌ detali , 800 PLN / m² - Projekt kompleksowy i /albo bardzo duÂża iloœÌ szczegó³ów .... I klient powinien o tym wiedzieĂŚ, Âże moÂże byĂŚ bardziej lub mniej skomplikowane i to ma swoje odzwierciedlenie w cenie. Tutaj potrzebne jest portfolio, by nie byÂło niedomĂłwieĂą.... dla jednego duÂżo szczegó³ów to obecnoœÌ tĂŞczĂłwki w oku, dla innych to bliki i odpowiednie kolory na tej wÂłaÂśnie tĂŞczĂłwce. Ja teÂż nie umiem urabiaĂŚ ludzi sÂłodkÂą gadkÂą, ale im wiĂŞcej siĂŞ powie na poczÂątku tym Âłatwiejsza bĂŞdzie puÂźniejsza wspó³praca.
A z tym zaniÂżaniem ceny jest jeszcze jedna zmora.... najczĂŞÂściej prace robione za bezcen sa bardzo kiepskiej jakoÂści, co zniechĂŞca innych do wykonania airbrushu na swoim samochodzie itp.

manieks 
Wysłany: 2009-03-17, 08:42   
0
UP DOWN

LoboLoco - sorki jeÂżeli poczuÂłeÂś siĂŞ dotkniĂŞty. Moim zamiarem nie byÂło "picie do Ciebie", jedynie wykorzystaÂłem kilka cytatĂłw z tekstu, ktĂłry napisaÂłeÂś.(jak wczeÂśniej wspomniaÂłem- kontakty interpersonalne nie sÂą mojÂą silnÂą stronÂą).
Nie mam tak¿e zamiaru kwestionowaÌ czyjegokolwiek podejœcia do klienta, czasami nawet troszkê zazdroszczê ludziom, którzy nie doœÌ ¿e znaj¹ wartoœÌ swojej pracy to jeszcze potrafi¹ na dzieù dobry j¹ œwietnie sprzedaÌ. Jak napisa³eœ: im wiêcej siê powie na pocz¹tku tym ³atwiejsza bêdzie póŸniejsza wspó³praca.
Ka¿dy ma jak¹œ piêtkê achillesow¹ ... ale staram siê jak mogê :)
pozdro

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-17, 09:11   
0
UP DOWN

Nie poczulem siĂŞ dotkniĂŞty, poprostu lubiĂŞ gdy wszystko jest jasne.... takie zboczenie ;) dokÂładnie rozumiem o co chodzi... teÂż wolaÂłbym mieĂŚ jakiegoÂś menadÂżera, ktĂłry fajnie by sprzedawaÂł to co zrobiĂŞ... gdybym miaÂł fajnÂą gadkĂŞ, wiele Âżeczy byÂłoby Âłatwiejszych :tak: ale nie chodziÂło mi o urabianie klienta, ale o kompleksowe przedstawienie projektu...
wiem te¿ , ¿e ciê¿ko jest ceniÌ siebie, gdy potrzebuje siê pieniêdzy, a wiêkszoœÌ ludzi chcia³aby, ¿eby robiÌ dla nich najlepiej za darmo... takie prawa rynku.... grunt to nie daÌ siê r¿n¹Ì od ty³u, bo jeszcze ktoœ pomyœli ¿e wszyscy artyœci to prostytutki ;P

manieks 
Wysłany: 2009-03-17, 09:16   
0
UP DOWN

LoboLoco napisał/a:
.... grunt to nie daÌ siê r¿n¹Ì od ty³u, bo jeszcze ktoœ pomyœli ¿e wszyscy artyœci to prostytutki ;P

:rotfl:
- a nie jest tak? -heh - no moÂże nie wszyscy, masz racjĂŞ co poniektĂłrym siĂŞ udaÂło wydymaĂŚ resztĂŞ Âświata ;) jak np. Warholowi czy Dalemu

a'propos menagerĂłw
- w Polsce jak dotychczas nie istniaÂła tego typu instytucja (bez nawiÂązaĂą do komuszej DESSy), moÂże warto by nad tym pomyÂśleĂŚ?! ;)

dawid
Wysłany: 2009-03-17, 09:24   
0
UP DOWN

Moze sie wlacze i powiem ze malowalem doslownie za darmo tylko za materialy chcialem zwrot czym wiecej moich prac jezdzi na samochodach tym wiecej ludzi widzi moje prace im wiecej ludzi widzi moje prace tym wiecej ludzi przyjezdza ( autoreklama) a co do gatki to jest potrzebna ale nie do konca ja np maloje w norwegii i w zab nie umiem norweskiego zostaje angielski z tym ze nie wszyscy norwedzy umieja norweski wiec najleprzyn sprzedaniem samego siebie jest portfolio i to dziala w 100%

I dodam jeszcze ze trzeba sie nauczyc odmawiac ludzia ktorzy nie chca zaplacic naszej ceny i przestat myslec ze ich zaplata to zawsze pare groszy w przod bo to nie prawda

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-17, 09:54   
0
UP DOWN

Menad¿erowie zajmuj¹ siê np. rynkiem fonograficznym juz od dawna... artyœci ³atwiej znajduj¹ zamówienia bêd¹c reprezentowani przez jak¹œ organizacjê itp. ogólnie jest tak, ¿e aby siê ca³kowicie poœwiêciÌ tworzeniu lepiej mieÌ g³owê woln¹ od spraw typu co za ile komu dlaczego itp... pomijaj¹c fakt osobistych "blokad" w kontaktach miêdzyludzkich, menad¿er miej¹cy marketnigowe podejœcie do sztuki jest bardzo przydatny... ale to ju¿ wy¿sza pó³ka... jak mia³bym siê podzieliÌ profitami z przedstawicielem to bym musia³ dop³acaÌ....

Jak siê zaczyna to faktycznie lepiej robiÌ za zwrot kosztów. Jest to lepsze ni¿ robienie "do szuflady" p³¹c¹c za materia³y z w³asnej kieszeni, jednak to wszystko jest w ma³ej skali. Wiêkszego projektu nie zrobiê po pracy, robi¹c go 2 godzinki co drugi dzieù... A jak ktoœ ma zaplecze, portfolio itp i bierze siê za profesjonalne malowanie to nie powinien zani¿aÌ cen...
@dawid a robiÂłeÂś te zlecenia za zwrot kosztĂłw znajomym, czy klientom z zewnÂątrz?

dawid
Wysłany: 2009-03-17, 10:38   
0
UP DOWN

tylko i wylacznie znajomym ale zaraz pojawiali sie klijeci z zewnatrz wiec wtedy biore kase taka jaka ja uwazam za sluszna:) jesli dla kogos to za duzo odmawiam mowiac ze to nie retowne, ale w 70% odmow wracaja i zgadzaja sie na moja cene:) ja wiekrzosc prac robie po pracy i poswiecam temu nawet do 6h dla mnie to relax wiec jest ok

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-17, 10:49   
0
UP DOWN

Ja niestety nie mam po robocie tyle czasu dla siebie... mam nadzieje , ¿e kiedyœ bêdê to robi³ W robocie :cool: kiedyœ myœla³em nawet o karierze lakiernika, by³aby to œwietna podstawa do pracy jako aerografik, ale darcie szpachli to nie dla mnie, zbyt wielka monotonia.... przerobi³em kilka elementów, pozna³em podstawy wiedzy lakierniczej i .... da³êm se spokój :D

Oby kaÂżdy miaÂł odwage sprawdziĂŚ, czy klient wrĂłci :spoko:

A tak wracaj¹c do tematu g³ównego.... czy ktoœ z maluj¹cych na pojazdach jest w stanie naszkicowaÌ jakieœ ramy cenowe za swoje us³ugi? Bo licz¹c od metra kwadratowego to taki wrzut na kachol z fajnym detalem to nawet 800pln/m2 jest tanioszka... zw³aszcza ¿e detal na pojazdach musi byÌ dok³adniejszy ni¿ na œcianach....

manieks 
Wysłany: 2009-03-17, 12:06   
0
UP DOWN

:D hehehe- OMG! - sorki, ale w trakcie poszukiwania po necie stronek z cenami malowania aero trafiÂłem wÂłaÂśnie na coÂś co moÂżecie swoim klientom podawaĂŚ za niedoÂścigniony wzĂłr wysokiej - niskiej ceny ;)

Malowanie Aerografem

Witam Was serdecznie,
chcia³bym zaproponowaÌ Wam wspó³pracê w zakresie malowania sprzêtu jakiego dosiadacie lub te¿ macie na g³owach .
Malowaniem zajmuje siê od 15 roku ¿ycia ( szkice , p³ótno a tearz aerograf) wykonam ka¿de zlecenie. Moja zasda wychodzicie z propozycj¹ ja maluje :) Ceny do uzgodnienia tak mniej wiêcej:
- kask od 200zÂł
- caÂły motor wszystkie elementy moÂżliwe do malowanka od 800zÂł....
Maluje w ciÂągu jednego dnia wszystko plus czas potrzebny na dostarczenie schniĂŞcie caÂłkowite szlif polerkĂŞ i takie tam ..

idÂąc dalej jego tropem:

gostek w ramach wypromowania siebie, jako wschodz¹cej gwiazdy airbrush, krzykn¹³ (jeœli dobrze zrozumia³em) 2 setki :

http://bikepics.com/pictures/1567590/
http://bikepics.com/pictures/1567587/
http://bikepics.com/pictures/1567585/

- ale te 200 zÂłociszy to pikuÂś - przeczytajcie .... caÂły wÂątek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

odcinajÂąc siĂŞ od w/w znalazÂłem jeszcze takie ceny (nie wiem czy aktualne?):

Cennik malowania aerografem :
Malowanie kaskĂłw aerografem -od 500zÂł
Malowanie motocykli(baku) aerografem-od 600zÂł
Malowanie maski samochodu aerografem-od 800zÂł
Malowanie motocykla aerografem- od 1400z

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-17, 14:04   
0
UP DOWN

O kur*a.... ale koleÂś sobie poleciaÂł... :fiu: motyw spajdermena :rotfl:
trochê wspó³czujê yubemu... na szczêœcie nie by³a to droga lekcja....

A co do tych cen 500-1400 to skoro napisane jest Âże "od" to pewnie chodzi o elementy bez wgniotek itp. tylko matowanko, malowanko itd....

Wogóle zajebiste jest to , ¿e co niektórzy na Allegro daj¹ na swoje aukcje fotki innych wykonawców... przegl¹daj¹c galerie na stronkach co niektórych aerografików równie¿ natkn¹³em siê na zamieszczone fotki innych artystów , nawet z polski.... czêsto odbiegaj¹ce dosyÌ znacznie od poziomu autora danej stronki....

p.s.
JakiÂś czas temu na forum byÂła rozmowa o amatorach i profi....
http://picasaweb.google.c...hal/Aerografik#

dawid
Wysłany: 2009-03-17, 14:21   
0
UP DOWN

Manieks skad ty to wynalazles to jakas poracha:)

Co do cen kiedys rozmawialem z jedym z artystow z tej stronki http://www.4friends.ru/air.html

oni zaczynaja rozmowy od 4 tys dolarow za dwa boki zalezy to tez od tego czy ma byc to malowane ze zdjcia czy jakis specjalny pojekt itp ale to bylo 2 lata temu teraz maja odroma roboty i przebieraja w zleceniach :)

Jesli chodzi o mnie to za samo malowanie ja zaczynam od 2 tys zl ok 8h (ale zuzywam wiecej ze wzgledu na duza samokrytyke:))) plus matrialy i czas na pzygotowanie do malowania plus malowanie czyli zwykla robocizna za elemet w zaleznosci od wielkosci jest to nastepne 2 tys zl

acidhouse
Wysłany: 2009-03-25, 12:01   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

ja pierrr.. gdzie znajdujecie klientów bo mi cie¿ko ze wzglêdu na prowincjonalnoœÌ ludzików - gdybym ¿ygno³ np nie wiem 600 z³ + materia³y, za obudowê np kompa - to nigdy ale to przenigdy nikt by siê nie zecydowa³ hehehehe - Manieks niestety autor stronek które wywiesi³eœ musia³ siê tu zjawiÌ bo ju¿ ich nie ma heheheh ¿a³uje ¿e nie widzia³em

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-25, 12:45   
0
UP DOWN

Fajnie ze temat powrĂłciÂł.... mi siĂŞ wydaje Âże za obudowĂŞ to ciĂŞÂżko bĂŞdzie i 200 z materiaÂłem dostaĂŚ... tuning komputera robiÂą przede wszystkim mÂłodzi i robiÂą to za niewielkie pieniÂądze, a koleÂś ktĂłry kupiÂł motor za kilkanaÂście czy kilkadziesiÂąt tysiĂŞcy jest w stanie zapÂłaciĂŚ za fajnie pomalowany kask nawet kobel.... pozatym powraca widmo klienta, co chce coÂś za nic... kiedyÂś sprzedawaÂłem koszulki na koncertach i zdaÂżaÂło siĂŞ Âże kolesie chcieli zapÂłaciĂŚ mniej niÂż ja w churtowni za pusty t-shirt....

manieks 
Wysłany: 2009-03-29, 16:57   
0
UP DOWN

acidhouse napisał/a:
ja pierrr.. gdzie znajdujecie klientów bo mi cie¿ko ze wzglêdu na prowincjonalnoœÌ ludzików - gdybym ¿ygno³ np nie wiem 600 z³ + materia³y, za obudowê np kompa - to nigdy ale to przenigdy nikt by siê nie zecydowa³ hehehehe - Manieks niestety autor stronek które wywiesi³eœ musia³ siê tu zjawiÌ bo ju¿ ich nie ma heheheh ¿a³uje ¿e nie widzia³em

Klienci w Polsce bardzo powoli przekonuj¹ siê do nadania np. "blaszakowi wyj¹tkowego charakteru i na dzieù dzisiejszy, wed³ug moich obserwacji, wygl¹da to wci¹¿ jak pionierskie kreowanie popytu na tego typu rzeczy

ACID, nie "wywieszaÂłem" nic prĂłcz tego, co nadal wisi powyÂżej ;)
(znalazÂłem watek na jakimÂś forum motocyklowym i zauwaÂżyÂłem, Âże omawiane tam zdarzenie dotoczy prawdopodobnie tego samego artysty, ktĂłrego prace znajdujÂą siĂŞ pod linkiem wstawionym przez LabLoco)
Nie mam zamiaru wypowiadaÌ siê na temat kunsztu jaki reprezentuje goœÌ, który pope³ni³ owe dzie³a (ka¿dy maluje jak potrafi najlepiej), ale po przeczytaniu ca³ego w¹tku z owego moto forum s¹dzê, ¿e takie zachowania powinno siê publicznie napiêtnowaÌ- bo moim zdaniem jest to zwyczajne Sku@&%~*stwo!

emsikej 
Wysłany: 2009-04-03, 18:15   
0
UP DOWN
emsikej

Witam wszystkich. Poczytalem wasze wypowiedzi...Zanim zaczniecie (mowie do wszystkich ktorzy nie koniecznie potrafia malowac airbrushem) zaczniecie sprzedawac cokolwiek na rynku czy to polskim czy jakimkolwiek innym pomalujcie pare lat dla siebie. Pieprzenie ze ktos niechce placic lub ze nie moge mowic wiekszej ceny jest po prostu farmazonem. Najpierw naucz sie jeden z drugim malowac a potem zacznij to sprzedawac. Przez takich przedstawicieli pseudo artystow traca kazdy z ludzi ktorzy maluja lata i zyja z tego bo robia to profesjonalnie!!!!!!!!!!
Maluje juz 15 lat roznymi technikami natryskowymi zaczynalem od graffiti lecz nanim pokazalem sie na scianie musialo minac troche czasu.
Pozdrawiam wszystkich
Nie neguje nauki...bo sam sie caly czas ucze ...
Neguje sprzedawanie gĂłwna w papierku airbrush i psucie rynku przez zdolnych inaczej.

dawid
Wysłany: 2009-04-03, 19:10   
0
UP DOWN

A no to powrzucaj pare swoich prac, slowa musza miec pokrycie

sebsa
Wysłany: 2009-04-03, 19:31   
0
UP DOWN

to samo mialem powiedziec jak malujesz od 15 lat to troche prac powinienes miec

Kanabeer 
Wysłany: 2009-04-03, 21:47   
0
UP DOWN

Na pocz¹tku chia³bym sie przywitac bo jest to mój pierwszy post na forum mimo ¿e czytam je regularnie od jakiegoœ czasu.Po czêœci zgadzam siê z Emsikej ,jest wielu kozaków którzy dostali w swoje rêce aero i maluj¹c nim pare obrazków uwa¿a sie za wielkich "artystów" ,wiem ¿e w polsce jest to wci¹¿ s³abo rozwiniêta dziedzina a niektórzy to po prostu wykorzystuj¹.Ostatnio pojawi³ siê temat który zosta³ usuniêty a w nim jakiœ jegomoœc reklamowa³ swoje "profesjonalne" us³ugi w kolejnym mo¿na by³o zobaczyÌ osi¹gniêcia polskiej aerografii "przypominam reklame kolesia na jakimœ forum gdzie malowa³ kask spidermana". Nie wiem czy wszycy kojarz¹ te przypadki ale w tej chwili nie moge podaÌ linków.Chia³em tylko na tych przypadkach zwrócic uwage ¿e jest wielu ludzi którzy tak naprawdê ma³o umiej¹ a reklamuja sie jako profesjonaliœci w dziedzinie aero.Sam aerografi¹ interesuje sie od jakiœ 6 miesiêcy od trzech mam kompresor i aerograf ,maluje w ka¿dej chwili ostatnio po 5-6 godzin dziennie i nadal jestem zdania ¿e to co teraz przezentuje nie nadawa³o sie do czegokolwiek, choÌ z rysunkiem i malarastwem mam d³uszy sta¿ :) .Chodzi o to ¿e tacy ludzie og³aszaj¹ siê jako "profesjonaliœci" a tak naprawdê psuj¹ ogólne wra¿enie jeœli chodzi o aerografie w polsce.Moim zdaniem zdaniem zanim wyjdzie sie z czymœ do ludzi trzeba mieÌ odpowiedni warsztat, praktyke i coœ do zaoferowania a nie ³adnie brzmi¹ce zdania w reklamie na allegro czy innych serwisach . Dziêkuje i pozdrawiam.Mam nadzieje ¿e ktokolwiek to zrozumie bo sie strasznie rozpisa³em a nied³ugo sam wrzuce jak¹s prace na galerie :>

dawid
Wysłany: 2009-04-03, 22:06   
0
UP DOWN

Siemanko dobrze ze sie ujawniles!! wiitam\y

Kazdy widzi kto jak maloje i nie mysle zeby spiderman mial klijetow he

Czekamy na prace!!

Pozdrowiony

sebsa
Wysłany: 2009-04-04, 07:28   
0
UP DOWN

i wlasnie dobrze ze jest takie forum bo mozna sobie zabaczyc jak ludzie maluja i porownac i wtedy widzimy czy ten co sie oglasza jako profesjonalista nim jest czy moze sobie tylko malowac do szyflady, a poza tym w kazdej dziedzinie jest pelno pseudo profesjonalistow ktorym sie duzo wydaje i tego sie nie uniknie

dawid
Wysłany: 2009-04-04, 09:22   
0
UP DOWN

amen'

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-06, 08:24   
0
UP DOWN

emsikej, powiedziaÂłeÂś coÂś takiego:
"Pieprzenie ze ktos niechce placic lub ze nie moge mowic wiekszej ceny jest po prostu farmazonem. "
a potem , Âże malujesz od 15 lat.... coÂś mi siĂŞ wydaje, Âże malujesz tylko "do szuflady", bo kaÂżdy z nas, ktĂłry stara siĂŞ sprzedawaĂŚ swoje prace wie dokÂładnie jak to jest z "klientami"...
Czekam na twoje prace, i pochwal siĂŞ na ile ty wyceniasz swojÂąpracĂŞ....

dawid
Wysłany: 2009-04-06, 13:10   
0
UP DOWN

To sie Lobo chyba nie doczkasz bo ja czekam i czekam:))

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-06, 13:15   
0
UP DOWN

B¹dŸmy dobrej myœli, jak koleœ maluje ró¿nymi technikami natryskowymi ju¿ 15 lat to pewnie nie jest mu ³atwo wybraÌ te najlepsze okazy do galerii... ;)

dawid
Wysłany: 2009-04-06, 16:23   
0
UP DOWN

Raczej:)

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-08, 13:49   
0
UP DOWN

Emiksej ma w swoim profilu odnoÂśnik do stronki.... moim zdaniem to koleÂś naprawdĂŞ daje rade... nie zmienia to jednak faktu, Âże niebardzo rozumiem post o tym farmazonieniu z problemem z klientami... Emsi, pochwal siĂŞ na ile siebie cenisz.... wydaje mi siĂŞ, Âże po kosztach nie robisz, wiĂŞc nie uwierze jak powiesz, Âże ty woÂłasz cene a klient z uÂśmiechem siĂŞga po prtwel... ^^
nie chodzi mi o jakieœ tam szczegó³y, bo wiadomo, ¿e ¿aden klient nie chce ¿eby ktokolwiek wiedzia³ ile zap³aci³... ale o orientacyjne ramy.... no chyba ze to tajemnica zawodowa.... :x:
WidziaÂłem , Âże niektĂłre fotki robione sÂą za granicÂą (UK?) w polsce jest lepiej na scenie airbrush niz na zachodzie...?

er-ha
Wysłany: 2009-04-11, 19:55   
0
UP DOWN

witam ponownie i mam pytanko troche z innej beczki ale takÂże temat tabu
ile powinienem wg was braĂŚ [Âżeby siĂŞ nie osmieszaĂŚ ale zeby tez nierobiĂŚ za drmo ] za takÂą dÂłubaninĂŞ szablonami , generalnie aerografu typowego tu nieduÂżo , wiĂŞcej opiera siĂŞ na szablonach i oklejaniu trudno dostĂŞpnych miejsc

prawde mĂłwiÂąc myslaÂłem o cenie 450zÂł na kieszeĂą ludziskĂłw z polski wliczajÂąc w to lakiery podkÂład baza klar i szblony
z gĂłry dziĂŞki za info

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu