Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 05:40
Autor Wiadomość
skwaros 
Wysłany: 2009-04-01, 21:26   jakis fajny biaÂły kolor
0
UP DOWN

bĂŞdĂŞ lakierowaÂł swoje felgi na biaÂło i nie wiem jaki bĂŞdzie najlepszy, akryl, metalik a moÂże perÂła jakaÂś? WidaĂŚ wogle pigmenty metaliku czy tam perÂły na biaÂłym lakierze :) ?

Wie ktoÂś moÂże co to jest za lakier, poproszĂŞ o jakieÂś dane jak ktoÂś wie. Jest to akryl czy metalik, a moze i baza?

PoproszĂŞ ogĂłlnie o jakieÂś porady odnoÂście biaÂłych lakierĂłw.

Prezes
Wysłany: 2009-04-02, 23:36   
0
UP DOWN

Ja mogĂŞ tylko powiedzieĂŚ, Âże konstrukcje aluminiowe sÂą malowane obecnie na ÂśnieÂżnobiaÂły RAL 9016 (dawniej byÂły na 9010). W daewoo nubira na przykÂład symbol biaÂłego koloru to 11U.
Co do koloru ze zdjĂŞĂŚ, chyba jest fabryczny, wiĂŞc wpisz w google.pl: "volkswagen kolory nadwozia" lub coÂś w tym stylu i szukaj. Kto szuka, ten znajdzie :spoko:

mebArth 
Wysłany: 2009-04-03, 17:57   
0
UP DOWN

http://color.dupontrefini...rweb.dll/access szukaj se kolorĂłw. Pewnie chcesz takie cos jak ma OZ oryginaÂł na szprychach biaÂłe. To jest kolor podobny do AUDI L90E akryl ale moze byc w bazie zrobiony. Bardziej kremowy niz biaÂły. Ale mimo wszytsko...najlepszÂą powÂłoke da malowanie proszkowe na felgi. Wszedzie dojdzie i nie ma pieprzenia ze szlifem w zakamarkach.

jacklack 
Wysłany: 2009-04-03, 21:45   
0
UP DOWN

skwaros napisał/a:

Wie ktoÂś moÂże co to jest za lakier, poproszĂŞ o jakieÂś dane jak ktoÂś wie. Jest to akryl czy metalik, a moze i baza?

Jest to kolor Candyweiss wystĂŞpujÂący w akrylu(w DP system C500 Imron i Imronel) jak i w bazie niemetalicznej w systemach:konwencjonalnych ( w DPC6000) i w w systemach wodnych (w DP Cromax),, nie ma w skÂładzie tej bazy metali ani pereÂł ;)

baqo 
Wysłany: 2009-04-03, 22:41   
0
UP DOWN

Cytat:
jakis fajny biaÂły kolor
problem w tym Âże biaÂły to brak koloru :D :D

Bisuside14 
Wysłany: 2009-04-04, 20:04   
0
UP DOWN
MĂłw mi Bisu:D

baqo napisał/a:
problem w tym Âże biaÂły to brak koloru :D :D

KiedyÂś babka od plastyki tÂłumaczyÂła, Âże w plastyce biaÂły i czarny to nie sÂą kolory tylko rozjaÂśniacz i Âściemniacz czy jakoÂś tak.... Dla mnie biaÂły to jest kolor i juÂż! Jak ktoÂś siĂŞ mnie zapyta jakiego koloru jest to auto to co powiem ? Âże nie ma koloru? a co ono jest- przeÂźroczyste? :cool:
To czy biaÂły to brak koloru... to podlega dyskusji... czy jest jakaÂś definicja na biaÂły kolor? w jakim stopniu biaÂły ma byĂŚ biaÂły?
JuÂż siĂŞ pogubiÂłem :rotfl:

baqo 
Wysłany: 2009-04-04, 20:43   
0
UP DOWN

Bisuside14 napisał/a:
a co ono jest- przeÂźroczyste?
transparentne :D prawda jest taka ¿e bia³y odbija wszystkie fale ze œwiat³a,a z nich w³aœnie,z ich ró¿nych d³ugoœci bierze siê kolor.czarny z kolei poch³ania wszystkie fale . inne kolory czêœc poch³aniaj¹ ,czêœc oddaj¹. :)

Bisuside14 
Wysłany: 2009-04-05, 12:41   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
prawda jest taka ¿e bia³y odbija wszystkie fale ze œwiat³a,a z nich w³aœnie,z ich ró¿nych d³ugoœci bierze siê kolor.

No wÂłaÂśnie... Kolor biaÂły powstaje z trzech kolorĂłw podstawowych czyli jest kolorem. ÂŚwiatÂło odbija siĂŞ trafia do naszego oka i rozpoznajemy w ten sposĂłb kolor. ÂŻeby zobaczyĂŚ jakiÂś kolor potrzebne jest ÂświatÂło... A jaki kolor widzimy jak nie ma ÂświatÂła? - kolor czarny. A dokÂładniej nie widzimy Âżadnego koloru poniewaÂż czarny nie odbija ÂświatÂła. WiĂŞc jak nie widzimy koloru to kolor czarny to nie kolor :tak:
BiaÂły to kolor, a czarny nie. ;)

ZENEK
Wysłany: 2009-04-05, 13:05   
0
UP DOWN

Niestety z trzech barw podstawowych - ¿ó³tej,czerwonej i niebieskiej na³o¿onych na siebie powstaje kolor - barwa czarna

Prezes
Wysłany: 2009-04-05, 13:17   
0
UP DOWN

Oj, nie czepiajmy siê szczegó³ów. Wszystko zale¿y od sposobu na³o¿enia. Je¿eli weŸmiesz szkie³ko czerwone, niebieskie i ¿ó³te; zestawisz je razem, to raczej za wiele przez to nie zobaczysz - ciemnoœÌ ;) ale jeœli przez ka¿de z nich (osobno) puœcisz wi¹zkê bia³ego œwiat³a i skierujesz te wi¹zki tak, ¿eby siê zbieg³y, otrzymasz kolor bia³y.
Poza tym, takie dyskusje, Âże biaÂły to nie kolor, sÂą bez sensu. To kolor jak kaÂżdy inny, tylko jaÂśniejszy. KtĂłryÂś przecieÂż musi byĂŚ jaÂśniejszy, nie? ;P
PS. Niedawno siĂŞ dowiedziaÂłem, Âże do podstawowego koloru biaÂłego, Âżeby byÂł jeszcze bielszy, trzeba daĂŚ domieszkĂŞ... czarnego :/ :shock: :blee:

Bisuside14 
Wysłany: 2009-04-05, 13:31   
0
UP DOWN

ChodziÂło mi O Zielony kolor, czerwony i niebieski. takie kolory wystĂŞpujÂą w wyÂświetlaczach, monitorach.

kolor czarny powstaje przez po³¹czenie kolorów, które powsta³y przez zmieszanie kolorów podstawowych. jest to turkusowy, karmazynowy i ¿ó³ty.
Mo¿na siê tak k³óciÌ czy bia³y to kolor a czarny nie... ¿e czarny to kolor a bia³y nie... Ró¿nie jest to postrzegane w danych dziedzinach- malarstwie, fizyce...
Przez takie dyskusje niby o niczym moÂżna siĂŞ duÂżo dowiedzieĂŚ... :cool:
Sorki za zaÂśmiecanie tematu.
____
A to jako ciekawostkĂŞ. ZrobiÂłem zdjĂŞcie w makro monitora od laptopa ( biaÂłe tÂło). My widzimy biaÂły kolor, a w bardzo duÂżym powiĂŞkszeniu widaĂŚ trzy kolory czerwony, zielony i niebieski.

ZENEK
Wysłany: 2009-04-05, 14:59   
0
UP DOWN

Ja tylko prosze o prawid³owe u¿ywanie nazewnictw, poniewa¿ w kolorystyce lakierów renowacyjnych stosujemy ko³o chromatyczne zbudowane z kolorow podstawowych i pochodnych.Podstawowe to czerwony, niebieski i ¿ó³ty, zaœ pochodne to fiolet, zieleù i pomaraùcz.Owszem w szkoleniach pos³ugujemy siê optyk¹ i pomocami z dziedziny fizyki.I jeœli robi sie zdjêcia w róznym oœwietleniu to uzyskujemy taki odbiór koloru jaka jest przewaga promieni koloru w oœwietleniu ( jarzeniowe, sodowe, halogenowe) o kolorze prawid³owym mo¿emy mówiÌ tylko w œwietle naturalnym czyli s³oùcu.Jeœli to trudne to mo¿e koledzy spotkali siê ju¿ z metameri¹ koloru i wtedy zrozumiej¹ o czym piszê.Mo¿na ten temat rozwijaÌ w nieskoùczonoœÌ.Ja po prostu prowadzê dzia³ kolorystyki w swojej pracyi jestem wyczulony na niedok³adnoœci , a tak nawiasem turkus to mieszanka koloru niebieskiego i zielonego w odpowiednich proporcjach i o tym mówi badanie jakie przeprowadzi³ Ostwald.Panowie lakiernicy te¿ siê denerwuja jak któs niedok³adnie przedstawia lub omawia zagadnienia, wiêc szanujny swoje doœwiadczenia

Bisuside14 
Wysłany: 2009-04-05, 15:20   
0
UP DOWN

Oj... Na kolorystyce to ja siê nie znam i w takim temacie nie zabieram g³osu. Prowadzi³em z baqo wymianê zdaù czy bia³y to brak koloru i poda³em jakiœ dowód ¿e jest to kolor. A jeœli pope³ni³em b³¹d przy kolorach podstawowych to przepraszam, ale i tak w tej dyskusji z baqo mia³o to drugorzêdne znaczenie.
A to nie jest tak Âże kolory podstawowe sÂą inne w tak jak napisaÂłem np. w monitorach poniewaÂż monitor "Âświeci"- emituje ÂświatÂło/ kolory, a inne kolory podstawowe sÂą w farbach/pigmentach bo farby pochÂłaniajÂą ÂświatÂło?
CoÂś sobie przypominam.... kiedyÂś czytaÂłem gdzieÂś o kolorach i byÂła jakaÂś wzmianka o kolorach emitowanych i te ktĂłre pochÂłaniajÂą ÂświatÂło.

ZENEK
Wysłany: 2009-04-05, 17:22   
0
UP DOWN

Bisuside jesteœ goœÌ i to w pe³ni s³owa tego znaczeniu, umiesz siê przyznaÌ do tego czego nie umiesz i tu szacun.Wiem ,¿e wielu tu pisz¹cych tego by nie zrobi³o.Trzeba wiedzieÌ ,¿e w lakiernictwie patrzymy inaczej na kolory.Mamy ró¿ne podzia³y i mówimy o kolorach transparentnych wchodz¹cych w sk³ad koloru na aucie, ale napewno nie jest to bia³y.Jeœli mówimy o poch³anianiu œwiat³a lub odbiciu to jest to dzia³ fizyki i optyki.Prosty przyk³ad kolor bia³y i lakier bezbarwny,który z nich jest transparenty i którego nie widzimy - ka¿dy odpowie ,¿e lakier bezbarwny.Zaœ lakier bezbarwny s³u¿y jako soczewka do odbicia œwiat³a.Baqo bia³y jest kolorem tak jak i czarny, ja widzê je¿d¿ace auta pomalowane na bia³o dla mnie one s¹ widzialne, no dziwne by by³o jakby po drodze jeŸdzi³o by coœ niewidzialnego, o czapkach niewidkach to by³o w bajkach.No i teraz znaj¹c temperament kolegi Baqo, pojedzie po mnie.

Bisuside14 
Wysłany: 2009-04-05, 17:32   
0
UP DOWN

Dobra czyli wszystko juÂż wyjaÂśnione. Nie zmieniajmy tematu (mimo, Âże ja do tego siĂŞ najbardziej przyczyniÂłem)
U mnie jest czarno na biaÂłym, Âże biaÂły to biaÂły a czarny to czarny i juÂż :cool:

skwaros 
Wysłany: 2009-04-05, 17:59   
0
UP DOWN

siĂŞ towarzystwo rozpisaÂło, szkoda Âże nie na mojĂŞ pytania :cool: . ale juÂż odpowiedzi dostaÂłem na poczÂątku wiĂŞc spoko :spoko:

baqo 
Wysłany: 2009-04-05, 22:16   
0
UP DOWN

nie biercie tego do bani. po prostu mam takiego klienta ,który mówi na bia³e auta ¿e to brak koloru :D mo¿na by tu siê spieraÌ w nieskoùczonoœÌ.
Bisuside14 napisał/a:
a co ono jest- przeÂźroczyste? :cool:
zeniu,ja tego nie napisaÂłem. ;)
ZENEK napisał/a:
znajÂąc temperament kolegi Baqo, pojedzie po mnie.
mylisz siĂŞ :) :)

baqo 
Wysłany: 2009-04-05, 22:18   
0
UP DOWN

skwaros napisał/a:
siĂŞ towarzystwo rozpisaÂło, szkoda Âże nie na mojĂŞ pytania :cool:
biaÂły teÂż jest Âładny,a Âładny biaÂły lakier jest jeszcze Âładniejszy :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu