Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 05:40 |
Autor |
Wiadomość |
 |
skwaros
|
Wysłany: 2009-04-01, 21:26 jakis fajny biaÂły kolor
|
0
|
|
|

|
bĂŞdĂŞ lakierowaÂł swoje felgi na biaÂło i nie wiem jaki bĂŞdzie najlepszy, akryl, metalik a moÂże perÂła jakaÂś? WidaĂŚ wogle pigmenty metaliku czy tam perÂły na biaÂłym lakierze ?
Wie ktoÂś moÂże co to jest za lakier, poproszĂŞ o jakieÂś dane jak ktoÂś wie. Jest to akryl czy metalik, a moze i baza?
PoproszĂŞ ogĂłlnie o jakieÂś porady odnoÂście biaÂłych lakierĂłw. |
|
|
|
 |
Prezes
|
Wysłany: 2009-04-02, 23:36
|
0
|
|
|

|
Ja mogĂŞ tylko powiedzieĂŚ, Âże konstrukcje aluminiowe sÂą malowane obecnie na ÂśnieÂżnobiaÂły RAL 9016 (dawniej byÂły na 9010). W daewoo nubira na przykÂład symbol biaÂłego koloru to 11U.
Co do koloru ze zdjĂŞĂŚ, chyba jest fabryczny, wiĂŞc wpisz w google.pl: "volkswagen kolory nadwozia" lub coÂś w tym stylu i szukaj. Kto szuka, ten znajdzie |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-04-03, 17:57
|
0
|
|
|
|
http://color.dupontrefini...rweb.dll/access szukaj se kolorĂłw. Pewnie chcesz takie cos jak ma OZ oryginaÂł na szprychach biaÂłe. To jest kolor podobny do AUDI L90E akryl ale moze byc w bazie zrobiony. Bardziej kremowy niz biaÂły. Ale mimo wszytsko...najlepszÂą powÂłoke da malowanie proszkowe na felgi. Wszedzie dojdzie i nie ma pieprzenia ze szlifem w zakamarkach. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2009-04-03, 21:45
|
0
|
|
|

|
skwaros napisał/a: |
Wie ktoÂś moÂże co to jest za lakier, poproszĂŞ o jakieÂś dane jak ktoÂś wie. Jest to akryl czy metalik, a moze i baza? |
Jest to kolor Candyweiss wystĂŞpujÂący w akrylu(w DP system C500 Imron i Imronel) jak i w bazie niemetalicznej w systemach:konwencjonalnych ( w DPC6000) i w w systemach wodnych (w DP Cromax),, nie ma w skÂładzie tej bazy metali ani pereÂł |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-04-03, 22:41
|
0
|
|
|
|
Cytat: | jakis fajny biaÂły kolor | problem w tym Âże biaÂły to brak koloru |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2009-04-04, 20:04
|
0
|
|
|
MĂłw mi Bisu:D

|
baqo napisał/a: | problem w tym Âże biaÂły to brak koloru |
KiedyÂś babka od plastyki tÂłumaczyÂła, Âże w plastyce biaÂły i czarny to nie sÂą kolory tylko rozjaÂśniacz i Âściemniacz czy jakoÂś tak.... Dla mnie biaÂły to jest kolor i juÂż! Jak ktoÂś siĂŞ mnie zapyta jakiego koloru jest to auto to co powiem ? Âże nie ma koloru? a co ono jest- przeÂźroczyste?
To czy biaÂły to brak koloru... to podlega dyskusji... czy jest jakaÂś definicja na biaÂły kolor? w jakim stopniu biaÂły ma byĂŚ biaÂły?
JuÂż siĂŞ pogubiÂłem |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-04-04, 20:43
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | a co ono jest- przeÂźroczyste? | transparentne prawda jest taka Âże biaÂły odbija wszystkie fale ze ÂświatÂła,a z nich wÂłaÂśnie,z ich ró¿nych dÂługoÂści bierze siĂŞ kolor.czarny z kolei pochÂłania wszystkie fale . inne kolory czĂŞÂśc pochÂłaniajÂą ,czĂŞÂśc oddajÂą. |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2009-04-05, 12:41
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | prawda jest taka Âże biaÂły odbija wszystkie fale ze ÂświatÂła,a z nich wÂłaÂśnie,z ich ró¿nych dÂługoÂści bierze siĂŞ kolor. |
No wÂłaÂśnie... Kolor biaÂły powstaje z trzech kolorĂłw podstawowych czyli jest kolorem. ÂŚwiatÂło odbija siĂŞ trafia do naszego oka i rozpoznajemy w ten sposĂłb kolor. ÂŻeby zobaczyĂŚ jakiÂś kolor potrzebne jest ÂświatÂło... A jaki kolor widzimy jak nie ma ÂświatÂła? - kolor czarny. A dokÂładniej nie widzimy Âżadnego koloru poniewaÂż czarny nie odbija ÂświatÂła. WiĂŞc jak nie widzimy koloru to kolor czarny to nie kolor
BiaÂły to kolor, a czarny nie. |
|
|
|
 |
ZENEK
|
Wysłany: 2009-04-05, 13:05
|
0
|
|
|
|
Niestety z trzech barw podstawowych - ¿ó³tej,czerwonej i niebieskiej na³o¿onych na siebie powstaje kolor - barwa czarna |
|
|
|
 |
Prezes
|
Wysłany: 2009-04-05, 13:17
|
0
|
|
|

|
Oj, nie czepiajmy siê szczegó³ów. Wszystko zale¿y od sposobu na³o¿enia. Je¿eli weŸmiesz szkie³ko czerwone, niebieskie i ¿ó³te; zestawisz je razem, to raczej za wiele przez to nie zobaczysz - ciemnoœÌ ale jeœli przez ka¿de z nich (osobno) puœcisz wi¹zkê bia³ego œwiat³a i skierujesz te wi¹zki tak, ¿eby siê zbieg³y, otrzymasz kolor bia³y.
Poza tym, takie dyskusje, Âże biaÂły to nie kolor, sÂą bez sensu. To kolor jak kaÂżdy inny, tylko jaÂśniejszy. KtĂłryÂś przecieÂż musi byĂŚ jaÂśniejszy, nie?
PS. Niedawno siĂŞ dowiedziaÂłem, Âże do podstawowego koloru biaÂłego, Âżeby byÂł jeszcze bielszy, trzeba daĂŚ domieszkĂŞ... czarnego |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2009-04-05, 13:31
|
0
|
|
|

|
ChodziÂło mi O Zielony kolor, czerwony i niebieski. takie kolory wystĂŞpujÂą w wyÂświetlaczach, monitorach.
kolor czarny powstaje przez po³¹czenie kolorów, które powsta³y przez zmieszanie kolorów podstawowych. jest to turkusowy, karmazynowy i ¿ó³ty.
Mo¿na siê tak k³óciÌ czy bia³y to kolor a czarny nie... ¿e czarny to kolor a bia³y nie... Ró¿nie jest to postrzegane w danych dziedzinach- malarstwie, fizyce...
Przez takie dyskusje niby o niczym moÂżna siĂŞ duÂżo dowiedzieĂŚ...
Sorki za zaÂśmiecanie tematu.
____
A to jako ciekawostkĂŞ. ZrobiÂłem zdjĂŞcie w makro monitora od laptopa ( biaÂłe tÂło). My widzimy biaÂły kolor, a w bardzo duÂżym powiĂŞkszeniu widaĂŚ trzy kolory czerwony, zielony i niebieski.
 |
|
|
|
 |
ZENEK
|
Wysłany: 2009-04-05, 14:59
|
0
|
|
|
|
Ja tylko prosze o prawid³owe u¿ywanie nazewnictw, poniewa¿ w kolorystyce lakierów renowacyjnych stosujemy ko³o chromatyczne zbudowane z kolorow podstawowych i pochodnych.Podstawowe to czerwony, niebieski i ¿ó³ty, zaœ pochodne to fiolet, zieleù i pomaraùcz.Owszem w szkoleniach pos³ugujemy siê optyk¹ i pomocami z dziedziny fizyki.I jeœli robi sie zdjêcia w róznym oœwietleniu to uzyskujemy taki odbiór koloru jaka jest przewaga promieni koloru w oœwietleniu ( jarzeniowe, sodowe, halogenowe) o kolorze prawid³owym mo¿emy mówiÌ tylko w œwietle naturalnym czyli s³oùcu.Jeœli to trudne to mo¿e koledzy spotkali siê ju¿ z metameri¹ koloru i wtedy zrozumiej¹ o czym piszê.Mo¿na ten temat rozwijaÌ w nieskoùczonoœÌ.Ja po prostu prowadzê dzia³ kolorystyki w swojej pracyi jestem wyczulony na niedok³adnoœci , a tak nawiasem turkus to mieszanka koloru niebieskiego i zielonego w odpowiednich proporcjach i o tym mówi badanie jakie przeprowadzi³ Ostwald.Panowie lakiernicy te¿ siê denerwuja jak któs niedok³adnie przedstawia lub omawia zagadnienia, wiêc szanujny swoje doœwiadczenia |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2009-04-05, 15:20
|
0
|
|
|

|
Oj... Na kolorystyce to ja siê nie znam i w takim temacie nie zabieram g³osu. Prowadzi³em z baqo wymianê zdaù czy bia³y to brak koloru i poda³em jakiœ dowód ¿e jest to kolor. A jeœli pope³ni³em b³¹d przy kolorach podstawowych to przepraszam, ale i tak w tej dyskusji z baqo mia³o to drugorzêdne znaczenie.
A to nie jest tak Âże kolory podstawowe sÂą inne w tak jak napisaÂłem np. w monitorach poniewaÂż monitor "Âświeci"- emituje ÂświatÂło/ kolory, a inne kolory podstawowe sÂą w farbach/pigmentach bo farby pochÂłaniajÂą ÂświatÂło?
CoÂś sobie przypominam.... kiedyÂś czytaÂłem gdzieÂś o kolorach i byÂła jakaÂś wzmianka o kolorach emitowanych i te ktĂłre pochÂłaniajÂą ÂświatÂło. |
|
|
|
 |
ZENEK
|
Wysłany: 2009-04-05, 17:22
|
0
|
|
|
|
Bisuside jesteœ goœÌ i to w pe³ni s³owa tego znaczeniu, umiesz siê przyznaÌ do tego czego nie umiesz i tu szacun.Wiem ,¿e wielu tu pisz¹cych tego by nie zrobi³o.Trzeba wiedzieÌ ,¿e w lakiernictwie patrzymy inaczej na kolory.Mamy ró¿ne podzia³y i mówimy o kolorach transparentnych wchodz¹cych w sk³ad koloru na aucie, ale napewno nie jest to bia³y.Jeœli mówimy o poch³anianiu œwiat³a lub odbiciu to jest to dzia³ fizyki i optyki.Prosty przyk³ad kolor bia³y i lakier bezbarwny,który z nich jest transparenty i którego nie widzimy - ka¿dy odpowie ,¿e lakier bezbarwny.Zaœ lakier bezbarwny s³u¿y jako soczewka do odbicia œwiat³a.Baqo bia³y jest kolorem tak jak i czarny, ja widzê je¿d¿ace auta pomalowane na bia³o dla mnie one s¹ widzialne, no dziwne by by³o jakby po drodze jeŸdzi³o by coœ niewidzialnego, o czapkach niewidkach to by³o w bajkach.No i teraz znaj¹c temperament kolegi Baqo, pojedzie po mnie. |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2009-04-05, 17:32
|
0
|
|
|

|
Dobra czyli wszystko juÂż wyjaÂśnione. Nie zmieniajmy tematu (mimo, Âże ja do tego siĂŞ najbardziej przyczyniÂłem)
U mnie jest czarno na biaÂłym, Âże biaÂły to biaÂły a czarny to czarny i juÂż |
|
|
|
 |
skwaros
|
Wysłany: 2009-04-05, 17:59
|
0
|
|
|

|
siĂŞ towarzystwo rozpisaÂło, szkoda Âże nie na mojĂŞ pytania . ale juÂż odpowiedzi dostaÂłem na poczÂątku wiĂŞc spoko |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-04-05, 22:16
|
0
|
|
|
|
nie biercie tego do bani. po prostu mam takiego klienta ,który mówi na bia³e auta ¿e to brak koloru mo¿na by tu siê spieraÌ w nieskoùczonoœÌ.
Bisuside14 napisał/a: | a co ono jest- przeÂźroczyste? | zeniu,ja tego nie napisaÂłem.
ZENEK napisał/a: | znajÂąc temperament kolegi Baqo, pojedzie po mnie. | mylisz siĂŞ |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-04-05, 22:18
|
0
|
|
|
|
skwaros napisał/a: | siĂŞ towarzystwo rozpisaÂło, szkoda Âże nie na mojĂŞ pytania | biaÂły teÂż jest Âładny,a Âładny biaÂły lakier jest jeszcze Âładniejszy |
|
|
|