Autor |
Wiadomość |
 |
ArczeX
|
Wysłany: 2009-04-05, 21:56 Malowanie lakierek Kameleon Flip-Flop
|
0
|
|
|
Majsterek
|
Witam
chcia³bym siê dowiedzieÌ jak prawid³owo nale¿y k³aœÌ lakier kameleon a dok³adniej flip-flop moja wiedza jest doœÌ uboga a mianowicie.
- zdzieramy poprzedniÂą farbĂŞ
- miejscach gdzie nakÂłada siĂŞ szpachlĂŞ naleÂży oczyÂściĂŚ do "Âżywej" blachy.
- kÂładziemy podkÂład w zaleÂżnoÂści od kameleona (flip-flop) w moim wypadku podkÂład musi byĂŚ czarny !
I tutaj moje pierwsze pytanie... podk³ad w niektórych miejscach wyszed³ mi "szorstki" czy mogê dotrzeÌ podk³ad na g³adŸ ? dotarte miejsca nie s¹ ju¿ idealnie czarne wpadaj¹ w lekk¹ szaroœÌ czy to nie bêdzie mia³o wp³ywu na lakier ? oraz czy na podk³ad trzeba nanieœÌ "lakier" np. czarny Akryl i dopiero na niego kameleona flip-flop ? czy k³adziemy kameleona flip-flop odrazu na podk³ad ?
- na podkÂład kÂładziemy lakier wÂłaÂściwy ( kameleon, flip-flop ) 2 warstwy w odstĂŞpach okoÂło 30min
- k³adziemy bezbarwny ( klar ) i teraz moje drugie pytanie czy nale¿y jakoœÌ dotrzeÌ lakier w³aœciwy kameleon flip-flop czy jest to niedopuszczalne ? a mo¿e odrazu na niego nak³adaÌ bezbarwny ?
- po naÂłoÂżeniu bezbarwnego naleÂży wypolerowaĂŚ lakier ?
mĂłj sprzĂŞt...
kompresor 200L
Pistolet do nakÂładania podkÂładu... jakiÂś tani 2,5mm
Pistolet do lakieru wÂłaÂściwego SATA JET 3000 HVLP dysza 1.3mm
ProsiÂłbym rĂłwnieÂż o opinie na temat pistoletu SATA JET 3000 HVLP oraz jak mniej wiĂŞcej rozrobiĂŚ farbĂŞ i ustawiĂŚ pistolet ?
z GĂłry dziĂŞkujĂŞ za odpowiedzi ! |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2009-04-05, 22:10
|
0
|
|
|

|
Cytat: | - zdzieramy poprzedniÂą farbĂŞ | Nie jest to wymagane mozna przeszlifowac stara powloke i na to podklad
ArczeX napisał/a: | - miejscach gdzie nakÂłada siĂŞ szpachlĂŞ naleÂży oczyÂściĂŚ do "Âżywej" blachy. | Nie powinno sie klas na "zywa" blache przed szpachla na gola blache kladziesz wash primer(podklad reaktywny) nastepnie akrylowy szpachlowanie i podklad akrylowy Cytat: | I tutaj moje pierwsze pytanie... podkÂład w niektĂłrych miejscach wyszedÂł mi "szorstki" czy mogĂŞ dotrzeĂŚ podkÂład na gÂładÂź ? | Musisz dotrzec(p800 wodny na wykonczenie p1000-p1200) bo wyjdzie Ci to pod baza ArczeX napisał/a: | - kÂładziemy bezbarwny ( klar ) i teraz moje drugie pytanie czy naleÂży jakoœÌ dotrzeĂŚ lakier wÂłaÂściwy kameleon flip-flop czy jest to niedopuszczalne ? a moÂże odrazu na niego nakÂładaĂŚ bezbarwny ? | Nic nie dotykasz ewentualnie przecierasz sciereczka antystatyczna, bezbarwny kladziesz po okolo 30 minutach od ostatniej warstwy bazy. Jesli nigdy wczesniej nie lakierowales to daj sobie na luz!! |
|
|
|
 |
ArczeX
|
Wysłany: 2009-04-05, 22:23
|
0
|
|
|
Majsterek
|
dziĂŞki za odpowiedz otrzymaÂłem potrzebne wiadomoÂści ogĂłlnego stosowania... a konkretniej jak z tym kameleonem kÂładzie sie go na czarny podkÂład akrylowy ? czy maluje sie jeszcze czarnÂą akrylowÂą farbÂą a nastĂŞpnie kameleonem ?
Wiesz jeszcze kameleona nigdy nie k³ad³em sprzêt mam wiec mo¿na zobaczyÌ co z tego wyjdzie... wiadomo liczê siê z tym ze tak jak powinno to napewno mi nie wyjdzie... ale trzeba od czegoœ zacz¹Ì ¿eby nabraÌ doœwiadczenia
apropo... jak wyszÂły by na bezbarwnyn zacieki to po wyschniĂŞciu moÂżna je bez problemu zeszlifowaĂŚ papierem 800 a potem do poÂłysku 1500 - 2000 ? |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2009-04-05, 22:23
|
0
|
|
|

|
z twoich pytan wnioskuje zebys raczej oddal lejce komus kto poprowadzi temat, mozesz miec wyzuty co do zmarnowanej farby |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
adam12
|
Wysłany: 2009-04-05, 22:26
|
0
|
|
|
|
po przeczytaniu wypowiedzi równie¿ przy³¹cze sie do kolegi jak nie œpisz na kasie to sobie daruj. bo to doœÌ droga zabawa. nie lakierowa³em kameleonem ale z tego co wiem to pod samego kameleona na podk³ad daje sie mokry podk³ad i bezbarwn¹ baze dopiero na to kolor który ca³kiem inaczej wygl¹da bez klaru i po. nie jestem pewnien co do tych warstw i czego bo nie pamiêtam ale wejdŸ na strone FABRYKI BARW tam mo¿na kupiÌ ca³e komplety do lakierowania i problemu nie ma. |
|
|
|
 |
ArczeX
|
Wysłany: 2009-04-05, 23:12
|
0
|
|
|
Majsterek
|
wiem ze to wyglÂąda Âśmiesznie... ale maluje tylko kawaÂłek motocykla... z tego wzglĂŞdu nie chce marnowaĂŚ u lakiernika 300zÂł za malowanie od paru elementĂłw... szanuje wasze wypowiedzi... bo to wyglÂąda jak szaleĂąstwo rzucaĂŚ sie na kameleona ale chce coÂś sam sprĂłbowaĂŚ kameleon koszt 130zÂł bo potrzebuje jakieÂś 200 - 300ml a zdobyte doÂświadczenie i satysfakcja ze zrobiÂło siĂŞ coÂś samemu... bezcenne
Wiec bardzo proszê osoby które mia³y stycznoœÌ z kameleonem o pomoc.
A odpowiedzi Âżeby daĂŚ do lakiernika odpadajÂą bo chce coÂś wykonaĂŚ wÂłasnorĂŞcznie |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-04-06, 11:07
|
0
|
|
|

|
ArczeX, Jakiej firmy lakier? |
|
|
|
 |
ArczeX
|
Wysłany: 2009-04-06, 16:04
|
0
|
|
|
Majsterek
|
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-04-06, 21:43
|
0
|
|
|

|
Nie lakieruj tym auta.Straszne badziewie.to nadaje siĂŞ tylko do modeli.W rzeczywistoÂści/realu/,to jest paskudne,dla mnie/kwestia gustu/.To sÂą pseudo kameleony,ktĂłre sÂłabo kryjÂą.Dobry lakiernik m oÂże coÂś by z tym zrobiÂł,ale zapewne nie da Âłby gwarancji |
|
|
|
 |
ArczeX
|
Wysłany: 2009-04-06, 22:17
|
0
|
|
|
Majsterek
|
samochodu nie chce tym malowac nie ma szans jak pisaÂłem kilka elementĂłw w motorku a konkretniej przy YAMAHA RD 80 ... nie jest to jakiÂś drogi motorek jak YAMAHA R1 czy taki na ktĂłrym zaleÂżaÂło by mi idealna precyzja wiec chcĂŞ sprĂłbowaĂŚ jaki wyjdzie efekt... jesli mizerny to zmatowiĂŞ i pokryje zwykÂłym akrylem...
i nadal prosze o instrukcje w jaki sposĂłb maluje sie lakierem kameleon |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-04-07, 10:58
|
0
|
|
|

|
ArczeX napisał/a: | i nadal prosze o instrukcje w jaki sposĂłb maluje sie lakierem kameleon |
Po pirwsze dowiedz sie czy lakier sprzedajÂą gotowy do pistoletu.JeÂśli nie to jakiego uzyĂŚ rozcienczalnika i w jakiej proporcji.Do kameleonĂłw W DuPont do bazy dodaje siĂŞ 1:0,9 i utwardzacza do bazy BK220 1:0,1.WaÂżny jest rĂłwnieÂż kolor podwarstwy. |
|
|
|
 |
SpeedGold
|
Wysłany: 2009-04-07, 14:41
|
0
|
|
|
|
Ja malowaÂłem kiedys takim flip-flopem normalnie sie maluje jak zwykÂła baza. W moim przypadku byÂł to czarny podkÂład tylko uwazaj Âżebys nie przetraÂł gdzieÂś czarnego podkÂładu bo jak to zrobisz to tego miejsca baza flip-flop nie pokryje. Tym wyblaknieciem koloru podkÂładu po czyszczeniu siĂŞ nie przejmuj nic nie bĂŞdzie widaĂŚ. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-04-07, 19:40
|
0
|
|
|

|
SpeedGold napisał/a: | Ja malowaÂłem kiedys takim flip-flopem normalnie sie maluje jak zwykÂła baza. W moim przypadku byÂł to czarny podkÂład tylko uwazaj Âżebys nie przetraÂł gdzieÂś czarnego podkÂładu bo jak to zrobisz to tego miejsca baza flip-flop nie pokryje. Tym wyblaknieciem koloru podkÂładu po czyszczeniu siĂŞ nie przejmuj nic nie bĂŞdzie widaĂŚ. |
W wiekszoÂści lakierĂłw Kameleon lub Flip-flop stosuje siĂŞ czarne podwarswy,Jak kolega napisaÂł wyÂżej nie przejmuj siĂŞ tym,Âże czarny podkÂład zrobiÂł siĂŞ po szlifowaniu szary.SPLUĂ na niego |
|
|
|