Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-15, 18:44
Autor Wiadomość
rbfm 
Wysłany: 2007-10-10, 06:06   Sata JET3000 HVLP Digital
0
UP DOWN

Witam. Kupilem sobie ten pistolet (w wersji century - pozlacany, z rubinem :P). Czy ktos z forumowiczow uzywa takiego pistoletu? Zastanawiam sie jakie mam miec cisnienie na wyjsciu z kompresora? Do poprawnej pracy wymaga sie cisnienia w korpusie 2,00 bar (czyli to co ma pojawic sie na wyswietlaczu). Kompresor mam konkretny (Atmos BOBBY 2 cyl, 435 l/min wydajnosc rzeczywista, 3,75 kW). I co zauwazylem.... po podlaczeniu pistoletu bezposrednio do wyjscia z reduktora kompresora (bez weza), zeby na pistolecie pojawilo sie 2,00 to musze odkrecic praktycznie cisnienie na max! czyli 8 bar. no i te 2,00 mamy przze 1-2 sek i spada ale to normalne bo nie ma stabilizacji cisnienia. Sytuacja poprawia sie gdy podlacze pistolet bezposrednio do dolaczonego zaworu w butli, wtedy juz mam na korpusie 3-4 bar. Wywnioskowalem ze kompresor ma za maly przekroj rurki doprowadzajacej powietrze z butli do reduktora. I teraz pytanie: jak rozwiazac ten problem ? Czy zastosowac dodatkowy duzy regulator cisnienia wraz z filtrem? Czy ktos uzywa tego pistoletu i moglby podac konfiguracje sprzetowa instalacji ?
Druga sprawa. Slychac jak uchodzi powietrze spod sruby regulacji cisnienia. Sprzedawca powiedzial ze tak ma byc ale ja mam podejrzenia ze jednak to jakas wada... ?

aeroarte 
Wysłany: 2007-10-10, 08:31   
0
UP DOWN

Ja mia³em podobn¹ sytuacjê .Wykrêci³em œrube co jest w osi zbiornika i wkreci³em kruciec o odpowiedniej œrednicy ,do tego w¹¿ i wydatek mam du¿y,a ciœnienie robocze ustawiam na pistolecie .

rbfm 
Wysłany: 2007-10-10, 09:00   
0
UP DOWN

no ale takie rozwiazanie nie wchodzi w gre bo nie ma stabilizacji cisnienia. czyli masz max powiedzmy 8 bar i ono ci schodzi... i tym samym schodzi na pistolecie-nie jest stale. trzeba bedzie podlaczyc dodatkowy reduktor o wiekszej przepustowosci. przynajmniej ja tak to tlumacze...

aeroarte 
Wysłany: 2007-10-10, 10:12   
0
UP DOWN

Jest dobrze . Jest cisnienie i jest wydatek. kompresor ³aduje w zakresie 8 za³¹cza 10 wy³¹cza,a do malowania potrzeba 2,5 ,które ustawiam na pistolecie.ilosÌ powietrza te¿ ustawiam na pistolecie. Kiedy puszcza³em z zaworu górnego na zbiorniku mia³em ciœnienie ,ale za ma³o powietrza , a teraz mam go du¿o. Firmy blokuj¹ przepustowoœÌ powietrrza ,¿eby nie za-baÌ kompresora. Ty masz duzy zbornik wiêc powinno byc dobrze ,ja mam 100l + 200 z bojlera.

rbfm 
Wysłany: 2007-10-10, 10:28   
0
UP DOWN

nie wiem jaki masz pistolet ze ci stabilizuje na 2,5 bara przy wachaniach 10-8-10-8-itd ????????????

k_arek 
Wysłany: 2007-11-03, 12:41   
0
UP DOWN

witam,
ja mam dwa zbiorniki 200 i 400 litrów po³¹czone ze sob¹ standartowo,przez reduktory filtry itp.na wyjœciu z kompresora mam ustawione 10 bar,wiadomo ¿e podczas pracy spada do ok 8bar,ale maj¹c du¿y zapas powietrza w zbiornikach nie ma si³y ¿eby na pistolecie spad³o poni¿ej dwóch atmosfer,u mnie nieraz chodz¹ w jednym czasie trzy pistolety i nikomu powietrze nie spada.Ale co do saty 3000 to musze powiedzieÌ ¿e bardzo dobrze rozk³ada towar,ale poza tym ch³am jakiego dawno nie by³o,ten digital to jest jakaœ pora¿ka,¿a³uje ¿e wywali³em tyle pieniêdzy,mog³em za to kupiÌ dwie 2000,i by³ bym bardziej zadowolony,jak maluje sat¹ 2000 z manometrem sata, ciœnienie ani drgnie,zawsze idealnie takie jak ustawi³em,a na 3000 co naduszam na spust jest inne,podczas pracy te¿ si ê nieustannie zmienia.
pozdrawiam k_arek

rbfm 
Wysłany: 2007-11-03, 13:29   
0
UP DOWN

k_arek napisał/a:
,jak maluje satÂą 2000 z manometrem sata, ciÂśnienie ani drgnie,zawsze idealnie takie jak ustawiÂłem,a na 3000 co naduszam na spust jest inne,podczas pracy teÂż si ĂŞ nieustannie zmienia.

odpowiedz na twoj problem jest prosta. digital nie jest reduktorem a tylko wskaznikiem cisnienia. jak wyobrazasz sobie ze bedzie caly czas tak samo wskazywal skoro zmienia sie wejsciowe cisnienie? czy przypadkiem ten sata 2000 z manometrem, to ten manometr nie jest przy okazji reduktorem cisnienia?

k_arek 
Wysłany: 2007-11-17, 15:30   
0
UP DOWN

rbfm,pracuje tylko na sprzecie sata18 lat,umiem odró¿niÌ reduktor od manometru!!!ciœnienie jest sta³e w wê¿u poniewa¿ idzie przez reduktor, inny manometr równie¿ sata, na sata 2000,ciœnienie jest sta³e w pistolecie i na manometrze.A na tym samym wê¿u sata3000 z digitalem i dziej¹ siê takie rzeczy o jaki ci siê nawt nie œni³o ciœnienie siê wacha na trzech elementach malowanych od 1,7-2,2 ,masakra chyba bêde to gówno reklamowa³ bo nie da siê tym pracowaÌ,poza tym pistolet wisi sobie na wieszaku a cyferki migaj¹ nawet jak nie jest pod³¹czony do wê¿a!!!

maverik
Wysłany: 2007-11-17, 17:58   Re: Sata JET3000 HVLP Digital
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
Witam. Kupilem sobie ten pistolet (w wersji century - pozlacany, z rubinem :P).

najlepszy pistolet jaki mialem w reku, u mnie nic sie nie dzieje, kompresor 150 L + zestaw filtrow sata 400 (gdzie sa 2 manometry), mozliwe ze dzieki temu zestawowi (jest drozszy od pistoletu) trzyma plynnie cisnienie, pozdr.

rbfm 
Wysłany: 2007-11-17, 18:23   
0
UP DOWN

k_arek napisał/a:
ciÂśnienie jest staÂłe w pistolecie i na manometrze

jak moze byc stale skoro sam piszesz ze sie wacha od 10 do 8

[ Dodano: 2007-11-18, 11:45 ]
k_arek napisał/a:
poza tym pistolet wisi sobie na wieszaku a cyferki migaj¹ nawet jak nie jest pod³¹czony do wê¿a!!!

hmmm no to masz zepsuty pistolet bo powinien wyswietlac cokolwiek dopiero po nacisnieciu. w stanie spoczynku digital jest wylaczony

k_arek 
Wysłany: 2007-11-28, 17:58   
0
UP DOWN

Cytat:
jak moze byc stale skoro sam piszesz ze sie wacha od 10 do 8
No skoro wacha siê od 10-8 bar w kompresorze i co za tym idzie w ca³ej instalacji, a ja potrzebuje 2 przed pistoletem,to mam jeszcze 6bar rezerwy TAK,to jak mo¿e mi spaœÌ w pistolecie poni¿ej 2,zastanów siê ??a w tym DIGITALU zasranym ustawisz 2 a za chwile mam 1,7,a na manometrze orginalnym jak ustawie 2 to mam ca³y czas 2,rozumiesz teraz??a co do cyferek lataj¹cych w stanie spoczynku,to masz racje coœ go r¹bie i to od nowego,nastêpnego kupie NAPEWNO bez digitala,pozdrawiam k_arek

rbfm 
Wysłany: 2007-11-28, 21:19   
0
UP DOWN

digitakl to nie jest reduktor cisnienia w sensie stabilizator. nie dziala tak jak reduktor na kompresorze. obcina o pewna wartosc a nie do rownej wartosci. czyli jak przy 10 wejsciowym masz na wysiwetlaczu 2, to przy 8 na wejsciu bedziesz mial odpowiednio mniej. proste.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu