Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
dawid
|
Wysłany: 2009-04-06, 16:21 Dupek,Heker, Stando szpachlowanie direct na gola blache
|
0
|
|
|

|
Ze wzgledu ze pracoje w serwisie Suzuki dostalem plytke z wytycznymi napraw opartych na technologiach firm wymienionych w temacie. Nic nadzwyczajnego ale z ciekawosci przejzalem odnosnik o szpachlowaniu i w skrocie jest tam szlifowanie do golej blachy, przemywanie, nakladanie szpachli i tu moje pytanie:
Dlaczego nie ma ani malutkiej wzmianki o jakimkolwiek zabezpieczeniu blachy przed korozja? |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-04-06, 17:03
|
0
|
|
|
|
Bo jak blacha jest zdrowa, to nie potrzeba zabezpieczenia bo nie ma CO ZABEZPIECZAĂ. Czy jest wzmianka o purchlach? Pewnie nie. Wiec to co masz tyczy sie zdrowej blachy a nie wrzerĂłw itp. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2009-04-06, 17:13
|
0
|
|
|

|
ok ok wiem ze ty nie dajesz wogole , a pytanie dotyczy szpachlowania "bo winnych przypadkach trzeba zabezpieczac a w szczegolnosci na nowych elemetach", i dotyczy tych ktorzy sie upieraja ze szpachlowanie na gola blache to zlo wcielone |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-04-06, 17:25
|
0
|
|
|
|
dawid....jakby to by³o z³o wcielone to mia³bym zwroty. Jesli odt³uscisz, wydmuchasz, zalepisz i ³adnie wyg³adzisz i jakim cudem ma odpaœÌ kit? Skoro powierzchnia jest zrysowana to przyczepnoœÌ jest. A id¹c tym toiem rozumowania to ja bym robi³ jeden element 5 dni. Epox - podk³ad - szpachla - podk³ad - lakier. Kto ma na to czas i pieni¹dze? No chyba ze bierze po 500 za element
A co do owych elementĂłw - nowe sa czarne po kataferozie czyli jakby sie uparÂł gotowe do malunku ale sie daje w podkÂład. Szlif 240 na sucho i podkÂład. SpotkÂłaem sie ze podrĂłba czarny bÂłotnik od razu szedÂł do malunku po slzifie scotchem. Ale ja tak nie robie. Wiec? WG Ciebie te nowe elementy sa goÂłe blachy? Jak takich dawno nie widziaÂłem od czasĂłw bÂłotnikĂłw do F 125p |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-04-06, 17:49
|
0
|
|
|

|
Kataforeza to zabezpieczenie magazynowe.Jak to- malowac?Na kataforeze? |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2009-04-06, 17:51
|
0
|
|
|

|
hmmm chyba nie czytales nigdy moich wypowiedzi bo ja zawsze twierdzilem twierdze i bede twierdzil ze szpachlowanie na blache jest ok chcialem tylko spytac tych ktorzy twierdza ze musi byc podklad
co do kataforezy to to jest zabezpieczenie do transportu
Nie twierdze ze masz zwroty a prawdopodobnie ich nie masz ze wzgledu na niewiedze klijeta zrob sobie kiedys takie doswiadczenie zedrzyj caly elemet do blachy pomaloj go swoja technologia i wystaw go na dzialanie warunkow atmosferycznych wtedy moze polapiesz temat
A co do nowych elemetow to poleczm 320 i wash i mokro na mokro |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-04-06, 21:34
|
0
|
|
|

|
przemo1972 napisał/a: | Kataforeza to zabezpieczenie magazynowe.Jak to- malowac?Na kataforeze? |
USUNÂĄĂ!ZMYĂ! |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-04-07, 13:31
|
0
|
|
|

|
mebArth napisał/a: | A co do owych elementĂłw - nowe sa czarne po kataferozie czyli jakby sie uparÂł gotowe do malunku |
No-limit, po prostu zmatowac i w podklad, natomiast nigdy nie pod lakier. |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-04-07, 17:41
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | przemo1972 napisał/a: | Kataforeza to zabezpieczenie magazynowe.Jak to- malowac?Na kataforeze? |
USUNÂĄĂ!ZMYĂ! |
C o ty chory jestes? Wiesz na czym polega malowanie elektrostatyczne? Co zmyc? CZYM ZMYC...chyba scansolem. A oryginaÂły jak sa malowane? tez elektrostatycznie kataforeza. Widac ze szkoÂły nie miaÂłes. Tylko ze oryginaÂł do reanult jest robioy we francji malowany, a podrĂłba w tajlandii. To jest niezmywalne i trzyma sie blachy jak fix. A i jescze gumka na rancie jest jak sie kupi lepszÂą podrĂłbe. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-04-07, 19:44
|
0
|
|
|

|
mebArth napisał/a: | No-limit napisał/a: | przemo1972 napisał/a: | Kataforeza to zabezpieczenie magazynowe.Jak to- malowac?Na kataforeze? |
USUNÂĄĂ!ZMYĂ! |
C o ty chory jestes? Wiesz na czym polega malowanie elektrostatyczne? Co zmyc? CZYM ZMYC...chyba scansolem. A oryginaÂły jak sa malowane? tez elektrostatycznie kataforeza. Widac ze szkoÂły nie miaÂłes. Tylko ze oryginaÂł do reanult jest robioy we francji malowany, a podrĂłba w tajlandii. To jest niezmywalne i trzyma sie blachy jak fix. A i jescze gumka na rancie jest jak sie kupi lepszÂą podrĂłbe. |
ZmatowaĂŚ! ZmyĂŚ! podkÂład akr. wypeÂłn.! lakier! |
|
|
|
 |
banshee
|
Wysłany: 2009-05-11, 14:55
|
0
|
|
|
staram siĂŞ jak mogĂŞ
|
mebArth napisał/a: | A idÂąc tym toiem rozumowania to ja bym robiÂł jeden element 5 dni. Epox - podkÂład - szpachla - podkÂład - lakier. Kto ma na to czas i pieniÂądze? |
Ja tak siĂŞ nauczyÂłem i tak robiĂŞ! Tylko zamiast Epoxy daje reaktywny |
|
|
|
 |
bachus
|
Wysłany: 2009-05-16, 23:57
|
0
|
|
|
|
na epoxa lepiej nie szpachlowac bezpoÂśrednio ? |
_________________ CUSTOM PAINT is better than ...
... just kidding :P |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-05-17, 11:00
|
0
|
|
|
|
banshee napisał/a: | Tylko zamiast Epoxy daje reaktywny |
bachus napisał/a: | na epoxa lepiej nie szpachlowac bezpoÂśrednio ? | |
|
|
|
 |
Piotr112
|
Wysłany: 2009-05-17, 13:24
|
0
|
|
|
|
pod szpachle epoksyd reaktywny nie |
|
|
|
 |
bachus
|
Wysłany: 2009-05-17, 19:46
|
0
|
|
|
|
ostatnio robi³em "zadupek" do osy. blachê dok³adnie oczysci³em, trysn¹³em epoksydem, zmatowa³em, poszpachlowa³em co trzeba, zagruntowa³em itd . czy powinienem by³ epoxyd oddzielic normalnym podk³adem przed na³ozeniem szpachli ? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-05-18, 14:21
|
0
|
|
|
|
bachus napisał/a: | czy powinienem byÂł epoxyd oddzielic normalnym podkÂładem przed naÂłozeniem szpachli ? | a nigdy w Âżyciu szpachla lepiej siĂŞ trzyma na epoxydzie ,jak na podkÂładzie akrylowym. |
|
|
|
 |
bachus
|
Wysłany: 2009-05-18, 22:26
|
0
|
|
|
|
dziĂŞki Bogu - bo juÂż zwÂątpiÂłem DziekujĂŞ za pomoc |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-05-19, 08:27
|
0
|
|
|
|
bachus napisał/a: | trysn¹³em epoksydem, zmatowaÂłem, | jak mam czêœÌ po klepaniu,czyli sÂą nierĂłwnoÂści od prostowania,nadawania ksztaÂłtĂłw mÂłoteczkiem,wĂłwczas epoxyd matujĂŞ w³ókninÂą . ta nie poprzeciera na wystajÂących gĂłreczkach podkÂładu, no i szpachel |
|
|
|