Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 05:24
Autor Wiadomość
ionize
Wysłany: 2009-04-04, 16:39   JakoœÌ usÂług lakierniczych przy malowaniu calego auta
0
UP DOWN

Witam,

OddaÂłem auto do zakÂładu blacharsko lakierniczego w celu skorygowania drobnych usterek blacharskich a nastepnie pomalowania calego samochodu kolor grafitowy metalik perÂła - cena uslugi miala byc na srednim poziomie ok. 5 tys.

Dzisiaj mialem odebrac auto - po ok. 4 tygodniach (nie zaleÂżaÂło mi na poÂśpiechu tylko na efekcie koĂącowym), niestety jak sie zaczelem mu przygladac to na lakierze widac bylo sporo przebarwien (np. na drzwiach, sÂłupkach), w wiekszosci szczelin byla pasta polerska, a w rogach niektorych elementow znajdujÂą siĂŞ delikatne zacieki lub fragmenty lakieru zamalowane w formie zaprawek (w niektorych miejscach na krawedziach).

Szef zakladu stwierdzil, ze jak podjade za 2 - 3 tygodnie to wszystko to sie usunie jak lakier stwardnieje -lakier zostal plozony bardzo grubo (3x) wiec wszystko sie wyrowna - majac jednak negatywne wspomnienia w tym zakresie z przeszlosci postanowilem na razie nie odbierac samochodu, tym bardziej ze dopatrzylem sie elementow tj. slupek drzwi ktore wogole nie byly pomalowane. Praktycznie, do kaÂżdego elementu moglem siĂŞ przyczepiĂŚ, nawet do lusterek.

W tym kontekscie mam do Was pytanie jako do ekspertow czy faktycznie moge byĂŚ tytaj przewrazliwony i w praktyce nie bedzie problemow z usuniĂŞciem tych przebrwien, skorygowaniem lakieru na krawedziach, tak aby nie bylo widac. Czy gruby lakier bĂŞdzie mi odpadal ?

I co ewentualnie byÂście mi poradzili co mam dalej robiĂŚ - zaleÂży mi aby mieĂŚ auto Âładnie zrobione, z troska o szczegĂłly, pytanie jeszcze czy da siĂŞ to skorygowaĂŚ :(

Pozdrawiam,
Konrad

dawid
Wysłany: 2009-04-04, 16:50   
0
UP DOWN

idz na policje i powiedz ze ci auto zmasakrowali a pozniej poszukaj innego lakiernika

michalLbn
Wysłany: 2009-04-04, 16:54   
0
UP DOWN

Jakiego rodzaju sÂą te przebarwienia i jak one wyglÂądaja? Sa w innym kolorze? Czy sa to przeÂświty do podkÂładu? co do zaprawek to chodzi o zaprawki pĂŞdzelkiem na kantach? bo jak tak to oni bĂŞdÂą musieli od nowa takie elementy malowaĂŚ jak ma byĂŚ bez sladu. Co do pasty to nieÂładnie Âże nie wyczyÂścili samochodu do oddania

michalLbn
Wysłany: 2009-04-04, 16:56   
0
UP DOWN

Taki warsztat jak tak zrobi³ raz to przy poprawkach te¿ nie zadba o szczegó³y. Odbierz auto bez kasy je¿eli siê nie pogodzisz z tym ze ma takie zostaÌi daj gdzie indziej. Je¿eli jesteœ czêœciowo zadowolony to zap³aÌ te¿ czêœciowo.

mebArth 
Wysłany: 2009-04-04, 17:35   
0
UP DOWN

Zes*a sie a nie stwardnieje. Reklamuj od razu. Auto ma byc z zakÂładu IDEALES. a gadanie ze DOJDZIE W CZASIE to zmyÂłka i nie dodbieraj auta w deszczu ani w sÂłoncu. Wjedz na pomieszczenie gdzie sÂą jarzeniĂłwki. SwiatÂło ksiĂŞzycowe prawde powie.

ionize
Wysłany: 2009-04-04, 17:51   
0
UP DOWN

przebarwienia przypominaja nieco delikatne zacieki lub wgniecenia na lakierze (srodek drzwi) - trzeba patrzec pod odpowiednim kontem by zauwazyc, ogolnie w wielu szczelinach oraz elementach laczeniowych (zderzak tylni i karoseria) widac, ze auto bylo malowane (sa tez miejscami np. na krawedziach/ kantach maski, drzwi odpryski, ktore prawdopodobnie zostaly tylko zatuszowane). Kolor nie byl zmieniany - mial byc tak jak fabryka.

na tych kantach widac roznice w poziomie lakieru, dlatego tez mi sie wydaje, ze to tak Âłatwo sie nie usunie jak mnie zapewniajÂą :(

a najgorsze ze koles chce jeszcze 1 tys. zÂł poniewaz "wiele serca" wlozyli w ten samochod :(

kalbi 
Wysłany: 2009-04-04, 17:55   
0
UP DOWN

szkoda, Âże nie masz zdjĂŞĂŚ to byÂśmy ocenili. No ale pewnie samochĂłd jest do ponownego lakierowania jeÂśli widaĂŚ przebarwienia, odpryski, niedomalowania...
ionize napisał/a:
a najgorsze ze koles chce jeszcze 1 tys. zÂł poniewaz "wiele serca" wlozyli w ten samochod :(
chyba jednak za duÂżo serca nie wÂłoÂżyli...
a jaki to samochĂłd, z ktĂłrego roku?

adams90-90 
Wysłany: 2009-04-04, 17:55   
0
UP DOWN

Zglos do TURBO KAMERA i zarzadaj zwrotu kasy. Byla juz taka sprawa na forum Z BMW takiego kolesia ale nie moge znalesc

ionize
Wysłany: 2009-04-04, 17:57   
0
UP DOWN

toyota celica, rok 2001

kalbi 
Wysłany: 2009-04-04, 18:00   
0
UP DOWN

Cytat:
toyota celica, rok 2001
no to fajna furka. ÂŻÂądaj poprawki od razu.

ionize
Wysłany: 2009-04-04, 18:21   
0
UP DOWN

niestety, dlatego strasznie mi szkoda, ze tak to wyszlo :(

czuje wiĂŞc, Âże nie bĂŞdzie Âłatwo walczyĂŚ o swoje, ale bedzie trzeba, poniewaÂż nie po to chcialem pomalowaĂŚ cale auto by pozniej wstydzic sie lakieru

mebArth 
Wysłany: 2009-04-04, 18:34   
0
UP DOWN

Przebarwienie ato mysle zlewki zeszlifowane - troche to gubi oko. jakby nie patrzy³ trza poprawic. Bierz speca i sru na reklamacje. A najlepiej weŸ najpierw rachunek za lakierowanie. Z tym papierkiem duzo mozesz wiecej. Masz podstawe prawn¹ za guwnian¹ jakoœÌ wykonanej naprawy. Mozesz to podwazyÌ opini¹ rzeczoznawcy i masz wygrane w s¹dzie. Ale musisz miec rachunek na papierku.

michalLbn
Wysłany: 2009-04-04, 19:36   
0
UP DOWN

jast lepsza kmina. Jak oddawaÂłeÂś auto do warsztatu to chyba nie podpisaÂłeÂś z wÂłascicielem zadnej umowy? Jak nie, to idziesz do warsztatu z policja i odbierasz auto a oni zrobia tylko protokĂłl i powiedzÂą wÂłaÂścicielowi warsztatu zeby zrobiÂł sprawĂŞ sÂądowa, bo nie wolno mu trzymac twojego auta bez twojej woli. Jak nie bĂŞdzie chciaÂł oddaĂŚ auta bez kasy to moÂżesz tak zrobiĂŚ.

ionize
Wysłany: 2009-04-04, 20:38   
0
UP DOWN

wierw sprobuje jeszcze srodkow polubownych, ale dziĂŞki za podpowiedz. W poniedzialek do niech podjadĂŞ i ustalĂŞ plan dalszych dziaÂłaĂą ...

mebArth 
Wysłany: 2009-04-05, 08:00   
0
UP DOWN

Cytat:
idziesz do warsztatu z policja

A tu sie mylisz. PracowaÂłem w firmie gdzie non stop ktos przyjezdzaÂł z policjÂą bo Âźle naliczona naprawa. I co. Glina nie ma prawa wejsc bez nakazu prokuratora wiec tylko klient byÂł wpuszczany a gliniarze stali za bramÂą jak psy warowne. He. To jest moja dziaÂłka i prosze mi wypiedralaĂŚ. Tyle na temat. bez nakazu spiedralaĂŚ. O.

baqo 
Wysłany: 2009-04-05, 11:59   
0
UP DOWN

@
Cytat:
ionize
no masz pan problem :nie: z lakiernikami jak i ze wszystkimi fachowcami. warto wpierw przeprowadziĂŚ wywiad Âśrodowiskowy i dowiedzieĂŚ siĂŞ o jakoÂści usÂług. popytaĂŚ znajomych o dobry warsztat ,podejrzeĂŚ robotĂŞ,wtedy dopiero wstawiaĂŚ auto do naprawy.
ionize napisał/a:
Szef zakladu stwierdzil, ze jak podjade za 2 - 3 tygodnie to wszystko to sie usunie jak lakier stwardnieje
mĂłgÂłby to zrobiĂŚ i odrazu,ale skoro tak powiedziaÂł to proszĂŞ do niego siĂŞ pofatygowaĂŚ. najlepiej zapisaĂŚ na kartce wszystkie wady i niech to poprawi. sÂą maszyny ,sÂą pasty do polerowaĂą i inne Âśrodki Âże nawet z najgorszego lakieru da siĂŞ zrobiĂŚ bÂłysk.
ionize napisał/a:
niestety jak sie zaczelem mu przygladac to na lakierze widac bylo sporo przebarwien (np. na drzwiach, sÂłupkach),
pewnie to hologram po polerce?sÂą to rzeczy do usuniĂŞcia :spoko:

pawelc 
Wysłany: 2009-04-05, 12:32   
0
UP DOWN

Wreszcie jakiœ g³os rozs¹dku ,nie lubiê wirtualnych problemów czyli takich w których sprawa nie zosta³a jeszcze rozwi¹zana a wykonawca godzi siê na poprawki -najpierw poprawki a póŸniej opisuj problem ,jakbyœmy tak od razu z policj¹ wszêdzie chodzili przy reklamacjach to brak³o by ich momentalnie a mo¿e to i lepiej ;)

michalLbn
Wysłany: 2009-04-05, 13:57   
0
UP DOWN

Mia³em tak¹ sytuacje, ze robi³em 2 letnie audi a3 i klient jak odbiera³ auto dopatrzy³ sie przetartego rantu na b³otniku na d³ugoœc ok 1cm. Mog³em to poprawiÌ, zrobiÌ wpy³kê lub nawet poprawic ten element, ale nie chcia³ czekaÌ kolejny dzieù i zabra³ auto. Na drugi dzieù zadzwoni³ i powiedzia³ ¿e robota jest spier dolo na bo na drzwiach pod lusterkiem jest te¿ syfek (polerowa³em po z³o¿eniu auta i nie wycia³êm syfa, bo bym nie zapolerowa³ polerk¹ w tym miejscu) i kto mu to auto teraz kupi. Ze mam oddaÌ kasê, ¿e niema czasu poprawieÌ i ja g³upi mu odda³em du¿¹ cz¹sc kasy a on sprzeda³ auto póŸniej tak jak by³o. Nigdy nie pope³nie ju¿ takiego b³êdu. Jak zostawia³ auto mówi³em mu ze nie zrobiê na fobrykê bo mog¹ zostaÌ jakieœ slady gzie niegdzie po syfach a nie chcia³em nieporozumieù bo to drogie auto. Cena us³ugi te¿ by³a niska

Prezes
Wysłany: 2009-04-05, 14:23   
0
UP DOWN

KtoÂś juÂż kiedyÂś na tym forum pisaÂł, Âże auta prywatne (czyt.: nie firmowe) to moÂże byĂŚ niezÂła mina. Na poczÂątku niby super klient, a po robocie szukanie paprochĂłw w lakierze, potem poprawki, a na koĂącu jeszcze targowanie siĂŞ co do ceny usÂługi. :sciana:

mebArth 
Wysłany: 2009-04-05, 17:05   
0
UP DOWN

Ale micha³..w tym momencie ty p³aczesz do lustra. Nie moze byÌ smieci bo to jest ewidantna wina lakierni. Poleruj¹c auto MUSISZ zadbaÌ o to zeby syfy znik³y. Gosc p³aci i wymaga idea³u a TY jestes od tego zeby tak zrobic. Jego wali ze ty nie masz komory czy masz brudny pistol czy Ci sitek brak³o. A ze sprzeda³ auto bo trafi³ na jelenia co nie ma pojêcia o farbie. I poleruje sie pred sk³adaniem a nie PO. Po sk³adaniu sie woskuje po ³apach kowali. Jedyne co moze byc innego po lakierowaniu to gruboœÌ pow³oki.

ionize
Wysłany: 2009-04-05, 17:21   
0
UP DOWN

napisalem ten post po to by sprobowac zorientowac siĂŞ w Âśrodowisku osob ktore znajÂą siĂŞ na profesjonalnych usÂługach lakierniczych, czy nie jestem przypadkiem wprowadzany w blad oraz czy moje wymagania nie sa przesadzone ... dziĂŞkujĂŞ za wszystkie informacjĂŞ, sposo mi naÂświetliÂły temat.

Nie chce wiêc reprezentowaÌ postawy nadmiernego pieniacza, ani frajera, ktory akceptuje przecietn¹ jakoœÌ us³ug.

Szef zakladu widzial jakie mam auto, wiedzia³ co bedê wymaga³ (wielokrotnie przypominalem ze dla mnie wazne s¹ detale, chce tym autem jeszcze kilka lat pojezdzic - zapewnial mnie, ze auto bedzie jak nowe), dosta³ czas (kilka dni) na kalkulacje kosztow oraz policzenie opacalnosci, dostal doœÌ dlugo termin na wykonanie uslugi (4 tygodnie) oraz moje wsparcie finansowe wraz z postêpem prac... mial tez mozliwoœc nie podejmowania sie wykonania us³ugi ... dlatego nie widze powodu dla którego mia³bym nie wymagaÌ jakoœci.

SprĂłbuje zrobiĂŚ jutro kilka fotek pokazujacych do jakich elementow mam zastrzezenia.

ionize
Wysłany: 2009-04-05, 19:20   
0
UP DOWN

moj brat zrobil kilka fotek, niestety fotki nie lapia tych wszystkich detali co widac na zywo (w szczegolnosci zalamania swiatla na lakierze)

Link do zjecia 1
Link do zjecia 2
Link do zjecia 3
Link do zjecia 4
Link do zjecia 5
Link do zjecia 6
Link do zjecia 7
Link do zjecia 8
Link do zjecia 9
Link do zjecia 10
Link do zjecia 11
Link do zjecia 12

fotka 11 pokazuje te zaprawki, ktorych w wielu miejscach jest dosc sporo oraz nadmiar lakieru po na krawedzich elementow.

montaz spoilera to prawdziwe dzielo sztuki...

stek
Wysłany: 2009-04-05, 19:40   
0
UP DOWN

faktycznie, spieprzone totalnie.

dawid
Wysłany: 2009-04-05, 20:10   
0
UP DOWN

no zabieraj z tamtad to autko nic nie placac, to on powinien zaplacic tobie

kalbi 
Wysłany: 2009-04-05, 21:12   
0
UP DOWN

nie postarali siĂŞ. Jedynie ponowne lakierowanie - tam polerka to nic nie da! OgĂłlnie niedokÂładnie to jest zrobione strasznie.

gola 
Wysłany: 2009-04-05, 21:31   
0
UP DOWN

zastanawia mnie tylko jedna rzecz.
Jak mozna oddac tak cenzura... samochod klientowi,przeciez to parodia.
Postaw warunek poprawki i odbioru samochodu w obecnosci rzeczoznawcy,jezeli sie nie zgodzi badz poprawi z takim samym skutkiem,to TVN Turbo proponuje-napewno zmieknie
Masakra :nie:

mebArth 
Wysłany: 2009-04-05, 21:37   
0
UP DOWN

golas.. moze zrobc jak Ty mĂłwisz, ale musi mieĂŚ RACHUNEK za naprawĂŞ. Bez rachunku moze pocaÂłowac szefa w dĂłpe. I klamke.

michalLbn
Wysłany: 2009-04-06, 00:05   
0
UP DOWN

klien mówi ze chce dok³adnie a oni mu coœ takiego. Bez kitu komedia :) Na ka¿dym elemencie b³¹d, który da sie usun¹Ì tylko poprzez ponowne malowanie. Niejeden pocz¹tkujacy nacia³ sie na srebro bo srebro wyciaga b³êdy zamiast maskowaÌ i trzeba robiÌ dok³adnie, ale to profesjonalny zak³ad jak myslê i to jest nie dopuszczalne i niechcia³bym tak mieÌ na takim fajnym autku nawet za darmo. Uratuje cie jedynie oddanie auta do sprawdzonego dobrego lakiernika je¿eli ci tego nie poprawia. Poziom przygotowania tych elementów pod bazê wzbudza œmiech u niejednego z nas myœlê. :)

ewa 
Wysłany: 2009-04-07, 01:08   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
golas.. moze zrobc jak Ty mĂłwisz, ale musi mieĂŚ RACHUNEK za naprawĂŞ. Bez rachunku moze pocaÂłowac szefa w dĂłpe. I klamke.

na takie pieszczoty to sobie "szef" nie zasÂłuÂżyÂł... zresztÂą: caÂłowaĂŚ to bĂŞdzie wÂłaÂśnie on ,ale prawnika ,jak wÂłasciciel zgÂłosi kradzieÂż auta.

mebArth 
Wysłany: 2009-04-07, 17:53   
0
UP DOWN

@ionize - auto jest ewidentnie zdĂłpcone. Albo reklamujesz labo sie sadzisz. SadziĂŚ sie mozesz jak masz paier za naprawe. ChoĂŚ mozesz najpierw sprĂłbowac rzeczoznawce z PZMot. ChoĂŚ i tak ci nic nie da jak nie masz papieru za naprawe. Jesli masz to jestes wygrany. ZapÂłacisz rzeczoznawce, idzie sprawa do sadu, a jak sad sie orzychyli do rczeoznawcy PZM to dostajesz zwrot kosztĂłw. A jak chcesz byc niedobry, to mozesz nasÂłac PIP Snaepid SkarbĂłwke na zakÂład. o. Urzad miasta czy majÂą utulizacje smieci niebezpiecznych.... jest duzo mozliwosci udupienia warsztatu tak po zÂłosci.

michalLbn
Wysłany: 2009-04-07, 20:29   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
@ionize - auto jest ewidentnie zdĂłpcone. Albo reklamujesz labo sie sadzisz. SadziĂŚ sie mozesz jak masz paier za naprawe. ChoĂŚ mozesz najpierw sprĂłbowac rzeczoznawce z PZMot. ChoĂŚ i tak ci nic nie da jak nie masz papieru za naprawe. Jesli masz to jestes wygrany. ZapÂłacisz rzeczoznawce, idzie sprawa do sadu, a jak sad sie orzychyli do rczeoznawcy PZM to dostajesz zwrot kosztĂłw. A jak chcesz byc niedobry, to mozesz nasÂłac PIP Snaepid SkarbĂłwke na zakÂład. o. Urzad miasta czy majÂą utulizacje smieci niebezpiecznych.... jest duzo mozliwosci udupienia warsztatu tak po zÂłosci.

JuÂż niech lepiej nie udupca warsztatu tylko zaÂłatwi dobrÂą poprawkĂŞ tj. Lakierowanie caÂłego auta od nowa (co widaĂŚ ze jest koniecznoÂścia). Jak oni mu chcieli to poprawiaĂŚ za dwa tygodnie? :) Poapierem 2000 i polerkÂą????!!!!!!!!!

jacklack 
Wysłany: 2009-04-07, 21:24   
0
UP DOWN

A wiêc w takich wypadkach warsztat powinien mieÌ OC i jeœli klientowi nie podoba siê jakoœÌ,wykonanie ,us³uga warsztatu do którego odda³ swoje auto sprawa jest kierowana do ubezpieczyciela który za pomoc¹ bieg³ych stwierdza czy us³uga jest wykonana prawid³owo czy te¿ nie ,jeœli nie,, to na podstawie faktury VAT ubezpieczyciel wyp³aca poszkodowanemu kwotê jaka widnieje na Fakturze
Warsztat z tytuÂłu OC musi udowodniĂŚ swojÂą winĂŞ czyli jak i dlaczego doszÂło do zÂłego wykonania usÂługi ,co jest czynnikiem niezbĂŞdnym do wypÂłacenia odszkodowania poszkodowanemu
Warsztat nie moÂże nie wydaĂŚ klientowi auta bo tenÂże klient nie chce zapÂłaciĂŚ bo mu siĂŞ nie podoba ‘coÂś tam’Auto jest wÂłasnoÂściÂą klienta i dziaÂłanie inne jest traktowane jako zawÂłaszczenie mienia powierzonego i klient MUSI auto odebraĂŚ z warsztatu ale i zarazem musi podpisaĂŚ faktute z terminem pÂłatnoÂści powiedzmy 14 dni ,
Czyli po ewentualnym wypÂłaceniu kwoty przez ubezpieczyciela poszkodowanemu ,poszkodowany w tym momencie dysponuje gotĂłwkÂą rĂłwnorzĂŞdnÂą do zapÂłacenia ponownej (poprawkowej naprawy) w warsztacie w ktĂłrym usÂługa byÂła wykonana felernie lub w kaÂżdym innym

SkÂładka roczna sumy ubezpieczenia 35000 wynosi 130zÂł ;)

looqasch 
Wysłany: 2009-04-08, 00:11   
0
UP DOWN

Masakra :shock: W wielu miejscach lakier wymaga grubszego szlifowania nawet ...
Nie wiadomo jeszcze co jest pod lakierem, jak i czy wszĂŞdzie zeszlifowany stary lakier, przesuszenie bazy a poÂźniej klar odÂłazi pÂłatami... tu sie juÂż moÂżna wszystkiego spodziewaĂŚ :blee:
Poprawka musi byĂŚ koniecznie wykonana u innego lakiernika, wÂątpiĂŞ aby ten umiaÂł to wykonaĂŚ lepiej.

ÂżyczĂŞ pozytywnego zakoĂączenia tej sprawy

No-limit
Wysłany: 2009-04-08, 12:26   
0
UP DOWN

looqasch napisał/a:
Masakra :shock: W wielu miejscach lakier wymaga grubszego szlifowania nawet ...
Nie wiadomo jeszcze co jest pod lakierem, jak i czy wszĂŞdzie zeszlifowany stary lakier, przesuszenie bazy a poÂźniej klar odÂłazi pÂłatami... tu sie juÂż moÂżna wszystkiego spodziewaĂŚ :blee:
Poprawka musi byĂŚ koniecznie wykonana u innego lakiernika, wÂątpiĂŞ aby ten umiaÂł to wykonaĂŚ lepiej.

ÂżyczĂŞ pozytywnego zakoĂączenia tej sprawy

Masz racjĂŞ.Do wora i do jeziora.To nie jest lakirnik :rotfl:

lomax
Wysłany: 2009-07-01, 10:48   
0
UP DOWN

AÂż siĂŞ musiaÂłem zarejestrowaĂŚ, bo nie wierzĂŞ Âże te wady na aucie to za 5 tys. zÂłotych byÂły zrobione. ProszĂŞ autora tematu o dopisanie zakoĂączenia, jak siĂŞ potoczyÂły sprawy.
A myœla³em ¿e to ja robiê przeciêtnie za 3 tys, za œredniej wielkoœci auto po wierzchu - a tu siê okazuje ¿e robie super hiper zjawiskowo i mega tanio w porównaniu do tego. Trza bêdzie podnieœÌ ceny conajmniej o 1 - 1,5 tys.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu