Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
lukaash1999
Wys³any: 2009-04-01, 21:42   rozcienczalnik do cieniowania
0
UP DOWN

Witam czy mo¿na u¿ywaæ rozcienczalnika do cieniowania w spreju czy lepiej w pistoledcie. I jak go profesjonalnie nanie¶æ?? na jakim oprzaze go rozpyliæ przy metaliku a na jakim przy akrylu? Z góry dziêki za rade:)

kalbi 
Wys³any: 2009-04-01, 21:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
nie ma ró¿nicy czy w sprayu czy z pistoletu. Jest to produkt 1K. Tak samo nanosisz na akryl jak i metalik. Dajesz na koñcówki lakieru akrylowego (musi byæ to obszar zmatowany)

gola 
Wys³any: 2009-04-01, 21:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
mozesz uzyc w sprayu,jest to bez znaczenia czy na metaliku czy na akrylu.
Na metaliku nanosisz i tak na bezbarwny,ktory w gruncie rzeczy jest rowniez akrylem.

lukaash1999
Wys³any: 2009-04-01, 22:18   
0
UP DOWN

a je¶³i zmatowie ca³e drzwi papierem 1500na mokro i zrobiê zapy³ke do po³owy i psikne tym rozpuszczalnikiem na koñcu nowego lakieru w po³owie drzwi. To co z reszt± zmatowionych drzwi przeciez bedzie siê to chyba odru¿niaæ ??????????

gola 
Wys³any: 2009-04-01, 22:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
lukaash1999 napisa³/a:
a je¶³i zmatowie ca³e drzwi papierem 1500na mokro i zrobiê zapy³ke do po³owy i psikne tym rozpuszczalnikiem na koñcu nowego lakieru w po³owie drzwi. To co z reszt± zmatowionych drzwi przeciez bedzie siê to chyba odru¿niaæ ??????????

jezeli to zapolerujesz to napewno sie nie bedzie odrozniac ;)

lukaash1999
Wys³any: 2009-04-01, 22:46   
0
UP DOWN

dziêki gola ja narazie kumuluje informacje a potem bêde praktykowa³ ;P

shalashaska 
Wys³any: 2009-04-06, 12:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Kraków
¯e tak zadam durne pytanie, co daje u¿ycie tego rozcienczalnika?

baqo 
Wys³any: 2009-04-06, 13:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
shalashaska napisa³/a:
co daje u¿ycie tego rozcienczalnika?
rozpuszczenie odkurzu ,oraz wgryzienie siê w star± pow³okê lakiernicz±. niweluje przej¶cie miêdzy nowym a starym lakierem.

bartek 
Wys³any: 2009-04-06, 13:19   
0
UP DOWN

mozliwosc zgubienia miejsca gdzie laczy sie stry klar z nowym...

edit - baqo wyprzedzil :)

shalashaska 
Wys³any: 2009-04-07, 19:03   
0
UP DOWN

Podziekowal za wyjasnienie :)

pawelc 
Wys³any: 2009-04-08, 06:00   
0
UP DOWN

A ja mam jeszcze jedno pytanko ,czy rozró¿nia siê ró¿ne rodzaje rozpuszczalników do cieniowania ?-chodzi mi o to czy rozpuszczalnikiem jednej firmy mo¿na cieniowaæ farby innej ?

baqo 
Wys³any: 2009-04-08, 07:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
pawelc napisa³/a:
chodzi mi o to czy rozpuszczalnikiem jednej firmy mo¿na cieniowaæ farby innej ?
nie widzê przeciwwskazañ.

mebArth 
Wys³any: 2009-04-08, 19:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
pawelc napisa³/a:
A ja mam jeszcze jedno pytanko ,czy rozró¿nia siê ró¿ne rodzaje rozpuszczalników do cieniowania ?-chodzi mi o to czy rozpuszczalnikiem jednej firmy mo¿na cieniowaæ farby innej ?

Kup sobie z APP firmy - z kazd± firm± sie zgrywa i nie ma jaj i do¶c to ³adnie wychodzi.

No-limit
Wys³any: 2009-04-08, 21:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
mebArth napisa³/a:
pawelc napisa³/a:

Kup sobie z APP firmy - z kazd± firm± sie zgrywa i nie ma jaj i do¶c to ³adnie wychodzi.

Ladnie ¯RE :D

pawelc 
Wys³any: 2009-04-09, 07:05   
0
UP DOWN

ok,dziêki za rozja¶nienie sprawy

mebArth 
Wys³any: 2009-04-11, 15:14   
0
UP DOWN

NOLIMIT nic nie ¿re. nie poleca³bym guwna komu¶. Robi³em na tym i ³adnie sie uk³ada z reszt±. Przejscia nie widac nic a nic

No-limit
Wys³any: 2009-04-11, 16:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
[quote="mebArth"]NOLIMIT nic nie ¿re. nie poleca³bym guwna komu¶. Robi³em na tym i ³adnie sie uk³ada z reszt±. Przejscia nie widac nic a nic[/quote
W³a¶nie napisa³em,¿e ³adnie ¯re,czyli jest CACY :tak: . Inni to zrozumieli :D

kondzik 
Wys³any: 2009-04-12, 05:05   
0
UP DOWN

Sk±d: CK&Ft.Myers
to i ja mam pytanie.Czyli jak np. mam ryse na blotniku, pomijam juz wszytkie tam szlifowania itp. klade kolor i nastepnie klar, a na koniec ten rozuszczalnik, zeby roznicy nie bylo widac i tu pytanie, klar klade na miejsce zamatowione, i czy stary klar tez musi byc zamotwiony pod ten rozpuszczalnik, czy poprostu nowy klar klade na miejsca zmatowione i rozpuszczalnik daje na rowno z nowym i starym klarem?

mebArth 
Wys³any: 2009-04-12, 08:15   
0
UP DOWN

Rozpuch do cieniowania jest po to , zeby znik³o przejscie na ³aczeniu nowego klaru ze starym klarem (lub akrylu, obojetne). Napisz jaki masz kolor elementu (metallic czy akryl) i jaki procent elementu jest w podk³adzie. To sie cos pomysli. Ja uzywam rozpucha do cieniowania np na s³upkach do góry tak zeby nie kleiæ dachu, na progach...i na wpy³kach. Choæ z wpy³kami jest wiecej roboty ni¿ ca³ym elimentem. A jescze jedno...jesli to jest akryl to pasuje ¿eby nie myæ pistola i jka wlejesz do rozpucha to tak ¿eby sie zabarwi³ na kolor co malowa³e¶. Nie bedzie widac róznicy kolorów a s±siedni eliment spolerujesz do blasku i bedzie :)

kondzik 
Wys³any: 2009-04-12, 16:07   
0
UP DOWN

nie no ja nie mam nic do malowania narazie, pytam tylko bo cwicze sobie jakies tam malowanka i zainteresowalem sie naprawami takich rys itp. W robocie przyjezdza koles i wlasnie wszytkie rysy, zazwyczaj sa one na zderzakach, naprawia na dworzu i mnie zainteresowal ten patent z tym rozpuszczalnikiem

mebArth 
Wys³any: 2009-04-12, 16:10   
0
UP DOWN

Cytat:
naprawia na dworzu

Temu panu ju¿ dziêkujemy :help: :x:

kondzik 
Wys³any: 2009-04-12, 16:16   
0
UP DOWN

heh moze wyda sie to smieszne, ale tu to jest norma i nie naprawia ten pan Fiatow Uno tylko troszke dro¿sze fury i czesto sa to nowe auta.Naprawde robi dobra robote i cie¿ko sie dopatrzec malowania, wiadomo dobry lakiernik pozna, ale 3/4 osob nie

mebArth 
Wys³any: 2009-04-12, 16:44   
0
UP DOWN

Cytat:
ale tu to jest norma

To wam tez juz dziêkujemy :)

kondzik 
Wys³any: 2009-04-12, 16:50   
0
UP DOWN

widze, ze sie nie rozumiemy.Koles co to robi, jak tu zawital tez nie wiedzial ze takie rzeczy mozna robic na zewnatrz.I nie mów mi tylko, ze to jest chujowa robota czy cos, bo jest naprawde dobra i wychodzi tak samo jak malowane w komorze.Wczesniej oddawalismy ka¿de auto z ryska do warsztatu, gdzie trzeba bylo placic 2 razy tyle co dla go¶cia, który przyjedzie do nas i to zrobi 2 razy szybciej, a efekt naprawde jest ten sam lub nawet lepszy.

skwaros 
Wys³any: 2009-04-12, 20:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: zpm
stosowa³ ktos rozcienczalnik do cieniowania firmy BOLL ?

a jak bêdê chcia³ cieniowaæ akryl, to te¿ mo¿na w sprayu? Czy trzeba kupiæ w puszcze i dolaæ do lakieru?

kalbi 
Wys³any: 2009-04-12, 22:18   
0
UP DOWN

skwaros napisa³/a:
to te¿ mo¿na w sprayu? Czy trzeba kupiæ w puszcze i dolaæ do lakieru?
obojêtne

milosz_o
Wys³any: 2010-07-06, 18:43   
0
UP DOWN

Witam. Proszê o poradê. Chc±c u¿yæ rozpuszczalnika do cieniowania nale¿y pomalowaæ dan± czê¶æ elementu ,nastepnie po wyschniêciu zmatowiæ obszar pomalowanego elementu na kwarawêdzi styku z oryginalnym lakierem i pozniej nanie¶æ natryskowo rozpuszczalnik i co dalej? Odczekaæ pare min i przetrzeæ czy zostawiæ do wyschniêcia?

pozdrawiam

Ryba 
Wys³any: 2010-07-06, 20:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: Radomsko
To nic nie da, musisz to robiæ na ¶wie¿ym lakierze zaraz po malowaniu ;)

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-09-18, 20:02   Re.Cieniowanie
0
UP DOWN

Pozwolê sobie na rozszerzenie tematu.Mam na ¶rodku b³otnika skazê(Szanowna pani osa siê wklei³a w ¶wie¿y lakier .Po przepolerowaniu ¶cierwa przetar³em siê do bazy (per³a matalik akryl).Muszê teraz to jeszcze raz pomalowaæ.Pytanie ,jak to zrobiæ.Nie chcia³ bym ju¿ ca³ego b³otnika jechaæ od nowa,bo nie starczy mi akrylu.
1. przepolerowaæ miejsce papierem 2000 nieco szerzej ni¿ bêdzie nanoszony lakier bazowy
2.natrysn±æ bazê na miejsce naprawy nieco szerzej ni¿ jest przetarty klar do bazy.
3.????????????Czy mam nanie¶æ klar w granicy miejsca przepolerowanego,czy tak ¿eby wyszed³ poza miejsce przepolerowane na nie przetarty lakier
4.Jak nanie¶æ rozpuszczalnik ¿eby mi to wszystko nie pop³ynê³o.
Zrobienie zdjêcia nie wchodzi w rachubê,bo nie mam czym tego zrobiæ. :roll:

jacenty 741
Wys³any: 2011-09-19, 09:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
wezuwiusz3 napisa³/a:
per³a matalik akryl
:shock: A cio to,do cholerki?Pytasz o naprawê,jak± trudno w dobry sposób wykonaæ nawet maj±c spore do¶wiadczenie.
Po pierwsze:w miejscu przetarcia pewnie podniesie Ci bazê przy nak³adaniu nastêpnej.
Po drugie:trudno jest zrobiæ niewidoczn± ³atkê na ¶rodku elementu,nawet stosuj±c rozcieñczalnik do cieniowania.Nie twierdzê,¿e jest to niemo¿liwe,ale bardzo trudne.
Ogólnie pomys³ masz mo¿e dobry,tylko nie wiem,czy nie zabraknie Ci umiejêtno¶ci.Rozcieñczalnik cieniutko na styk nowego i starego lakieru.
I po trzecie:
wezuwiusz3 napisa³/a:
Szanowna pani osa siê wklei³a w ¶wie¿y lakier
nie lakieruj w sadzie.

kalbi 
Wys³any: 2011-09-19, 18:02   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisa³/a:
Szanowna pani osa siê wklei³a w ¶wie¿y lakier
nie lakieruj w sadzie.
spoko - muszki, komary to i w kabinie potrafi± siê trafiæ, a co do zabawy w zaprawki na ¶rodku elementu to bym sobie darowa³ - matuj ca³o¶æ - bêdzie najpro¶ciej i bez udziwnieñ

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-09-28, 19:16   
0
UP DOWN

jacenty,jak mam nie polerowaæ w sadzie ,jak w ko³o same drzewa .W takich kszunach niestety mam main haus. :shock:
A pro psik cieniowania ³atki .Nie ma po tym nieszczê¶ciu ani ¶ladu.Uda³o mi siê nawet zaaplikowaæ w taki sposób rozpuszczalnik ¿e nie zrobi³o zlewki. :cool: ,ale musze powiedzieæ ¿e w szpraju nie polecam rozpuszczalnika .Pistoletem mo¿na zrobiæ to bez nerwów i o wiele bezpieczniej ,zw³aszcza jak siê to robi pierwszy raz.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-28, 19:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
wezuwiusz3 napisa³/a:
.Pistoletem mo¿na zrobiæ to bez nerwów

Dzi¶ cieniowa³em zderzak z obu stron, dwa tylne b³otniki na s³upkach i progach, klapê tyln± z obu stron, i dwoje tylnych drzwi na 3/4 d³ugo¶ci, zakoñczy³em tuz przed drzwiami przednimi.
Mówiê o cieniowaniu lakieru bezbarwnego a baza to srebrny met na peugeot 206.
Autko by³o strasznie pokrzywdzone przez poprzednich lakierników i nie by³o mowy o lakierowaniu bezbarwnym drzwi do koñca, bo kolor, g³êbia bezbarwnego by³a nie do dopolerowania na starym nie lakierowanym elemencie.
Rozcieñczalnik do cieniowania to... AK350.

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-10-02, 19:38   
0
UP DOWN

kolbi i jak na przyk³ad po 2 przej¶ciu w lakier wpadnie ci np.nie za wielka ,no ale jak ³epek od szpilki muszka,to co robiæ/malowaæ dalej??i potem polerowaæ ,czy przerwaæ i po wyschniêciu przetrzeæ i na nowo malowaæ.Teraz za zwyczaj pozostawim i po polerowaniu retuszujê woskiem ,ale to tylko jest dobre na chwilê.,,Trzymaj majster mur,ja lece po pieniadze" :D

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-10-02, 19:44   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
skwaros napisa³/a:
to te¿ mo¿na w sprayu? Czy trzeba kupiæ w puszcze i dolaæ do lakieru?
obojêtne

Nie wiem czy dobrze zrozumia³em,ale chcesz dolaæ rozpuszczalnik do cieniowania do klaru z rozpuszczalnikiem akrylowym?? :!: :?:

kalbi 
Wys³any: 2011-10-02, 19:45   
0
UP DOWN

jak co¶ wpadnie to wyci±gam ta¶m±, wywijam strona klej±ca i ³apie to co czasem wpadnie na bezbarwnym

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-02, 20:30   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
wyci±gam ta¶m±, wywijam strona klej±ca

Jeste¶ wielki. Dzieki za nastepny sposób.
:spoko: :spoko: :spoko:

jacenty 741
Wys³any: 2011-10-03, 08:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Lackdoctor napisa³/a:
Dzieki za nastepny sposób.
Jajcujesz...Przecie¿ to dawno opisany sposób,o ile siê nie mylê,to Ryby.
wezuwiusz3 napisa³/a:
Nie wiem czy dobrze zrozumia³em,ale chcesz dolaæ rozpuszczalnik do cieniowania do klaru z rozpuszczalnikiem akrylowym??
Ale co wtym dziwnego,to jeden ze sposobów.Pierwsze przetry¶niêcie robisz mieszank± 1/1 klaru,którym lakierowa³e¶,z rozpuszczelnikiem do cieniowania,a dopiero koñczysz wszystko czystym .

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-03, 08:59   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisa³/a:

Lackdoctor napisa³/a:
Dzieki za nastepny sposób.
Jajcujesz...Przecie¿ to dawno opisany sposób,o ile siê nie mylê,to Ryby.

Nie wiedzia³em, umkn±³ mi widocznie. :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: