Autor |
Wiadomość |
 |
Hubabuba
|
Wysłany: 2009-03-22, 13:49 Odrestaurowanie felg aluminiowych
|
0
|
|
|
|
Witam.
Jestem w posiadaniu aluminiowych felg. Owe felgi byÂły bardzo zajechane przez poprzedniego wÂłaÂściciela, ktĂłry notorycznie najeÂżdzaÂł na krawĂŞÂżniki. PostanowiÂłem zatem je odrestaurowaĂŚ. ÂŚciÂągnaÂłem lakier (scansolem) do czegoÂś biaÂłego. Zapewne to podkÂład, ktĂłry nawet scansolem nie schodzi na dobrze. ZdecydowaÂłem wiĂŞc, Âże pozostawiĂŞ podkÂład. Miejscami jest goÂłe aluminium i owy podkÂład. Skoro jest tak mocny, to po co go ÂściÂągaĂŚ. Po ÂściÂągniĂŞciu wszystkich warstw lakieru. PrzejechaÂłem wszystkie felgi (podkÂład + goÂłe aluminium) czerwonym papierem 80.
Pytanie mam co teraz z tym zrobiĂŚ ?
1. Jakich dalej u¿ywaÌ papierów, ¿eby póŸniej nanieœÌ podk³ad ? Czy to bia³e na felgach, mo¿e pozostaÌ ?
2. Miejscami sÂą nie duÂże dziurki oraz nierĂłwnoÂści. Czy takie nie duÂże 2 - 4 mm, moÂżna szpachlowaĂŚ ? JeÂśli tak to czym najlepiej ?
3. Mam zamiar malowaÌ felgi spreyem (wiem, ¿e to nie najlepszy pomys³) ale mo¿e wytrzyma chocia¿ rok, nie u¿ytkuj¹c ich zim¹ ? By³em w lakierniczym i goœÌ poleca³ mi zestaw 3 czêœciowy MOTIP (podk³ad+baza+klar). Da radê ?
4. ProsiÂłbym o jakieÂś wskazĂłwki dotyczÂące dalszych etapĂłw prac, poniewaÂż jestem zielony w temacie i stoje w miejscu.
Z gĂłry bardzo dziĂŞkuje za pomoc. OdwdziĂŞczĂŞ siĂŞ smacznymi piernikami z Torunia oraz ciĂŞÂżarĂłwkÂą dobrego piwa.
Pozdrawiam
PoniÂżej zamieszczam zdjĂŞcia omawianych felg.
 |
|
|
|
 |
adam12
|
Wysłany: 2009-03-22, 15:12
|
0
|
|
|
|
z tego co mi wiadomo to na goÂłe alu daje sie podkÂład reaktywny dopiero potem akrylowy i baza plus klar. najlepiej by byÂło zrobiĂŚ to tak. maÂłe uszczerbki na rantach zjedÂź papierem 400 na mokro. pryÂśnij felgi reaktywnym na to podkÂład akrylowy. potem papier 400 600 1000 i lakier bazowy a na to bezbarwny. jeÂśli zrobisz w ten sposĂłb felgi bedÂą jak nowe. podkÂładem wypeÂłnisz wszystkie ubytki a po tysiÂącu nie bĂŞdziesz miaÂł widocznych rysek po grubszych papierach.
Jeœli chcesz sprejowaÌ to ¿eby ³adnie wygl¹da³o musisz zjechaÌ je na mokro chocia¿ 600 bo podk³ad w spreju nie wype³ni ci rys po 80. lepiej dobrze przygotowaÌ i potem cienko prysn¹Ì ni¿ sie wkurzaÌ. co do spreyów to kieruj sie cen¹ chocia¿ na moje to sprey na felgi ........ b³oto woda kamienie ..... warto??? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-03-22, 16:30
|
0
|
|
|
|
adam12 napisał/a: | z tego co mi wiadomo to na goÂłe alu daje sie podkÂład reaktywny dopiero potem akrylowy i baza plus klar...? |
a niby po co ten reaktywny?Aby aluminium nie zardzewialo?
Podklad epoxydowy (celem zlapania przyczepnosci do aluminium),nastepnie tak jak kolega pisal wyzej.
Na temat lakierowania sprayem sie nie wypowiem |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-03-22, 19:43
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
adam12
|
Wysłany: 2009-03-22, 21:15
|
0
|
|
|
|
dok³adnie. reaktywny - epoxydowy niewa¿ne byle przyczepnoœÌ by³a. nie potrzebnie rwa³eœ podk³ad do zera. mog³eœ zmatowaÌ na to wype³niacz i pó³ roboty do przodu |
|
|
|
 |
Hubabuba
|
Wysłany: 2009-03-22, 21:48
|
0
|
|
|
|
Niestety ju¿ za póŸno.
A tak po za tym, caÂła gĂłra felg jak i ranty nie miaÂły tego biaÂłego podkÂładu. PodkÂład jest tylko na bocznych Âściankach oraz tam gdzie nazwa producenta felg i numery seryjne.
Niestety nie posiadam sprzĂŞtu lakierniczego, a naprawdĂŞ chcĂŞ zrobiĂŚ to tanim kosztem, bo felgi fajne, ale ÂładowaĂŚ w nie (400 zÂł + napawanie) mija siĂŞ z celem. Dlatego wolĂŞ zrobiĂŚ to samemu, a widziaÂłem felgi malowane spreyem (2 skÂładnikowym) oraz inny komplet malowany MOTIP-em i wyglÂądaÂło zacnie. Powiem tak. chcĂŞ aby wyglÂądaÂły lepiej niÂż wczeÂśniej - a byÂły kompletnie zajechane w trupa. TrochĂŞ mi zeszÂło przygotowanie ich do takiego stanu jak powyÂżej, pilnik wchodzi w felgi jak w masÂło.
Rozumiem, ¿e w tym wypadku nie napawaÌ takich nierówoœci i wg³ebiêù jak na powy¿szych zdjêciach ? Wystarczy podk³ad, który to wype³ni ? Czy te podk³ady z linków powy¿ej mo¿na nanieœÌ czymœ po za pistoletem ?
W nadchodzÂącym tygodniu udam siĂŞ do mieszalni lakierĂłw i dowiem siĂŞ o nabijanie bezbarwnego z utwardzaczem w sprey. Wiem, Âże to druciarstwo, ale napewno bĂŞdzie lepiej niÂż byÂło, a jak wspomniaÂłem, nie dysponuje osprzĂŞtem lakierniczym ani kwotÂą aby becalowaĂŚ lakiernikowi. |
|
|
|
 |
adam12
|
Wysłany: 2009-03-23, 18:19
|
0
|
|
|
|
to chociaÂż podszpachluj duÂże ubytki ale na rantach lepiej zjedÂź je do zera papierem na mokro bo jak poszpachlujesz to szasem przy zakÂładaniu opon moÂże byĂŚ aÂła. nie znam sie na spreyach bo mnie od samego poczÂątku podniecaÂł kompresor |
|
|
|
 |
Hubabuba
|
Wysłany: 2009-04-12, 12:28
|
0
|
|
|
|
Felgi juÂż napawane, zeszlifowane, malutkie dziurki zaszpachlowane szpachlĂłwkÂą novol z pyÂłkami aluminium. CaÂłe felgi przeleciaÂłem p360 na wode. OdtÂłuszczone przygotowane pod podkÂład. Z puszek nie zrezygnowaÂłem.
Zaczynam k³aœÌ podk³ad. 1 warstwa, ile czekaÌ ¿eby po³o¿yÌ 2 warstwe podk³adu ?
Po 2 warstwie - dzieĂą czekam, szlifuje papierami i maluje bazÂą. 3 warstwy bazy, miĂŞdzy warstwami odstĂŞp 15 minut wystarczy ?
Po ostatniej warstwie bazy czekam 1 godzine i k³adê klar ? 1 warstwa - ile czekaÌ nim po³o¿ê kolejn¹ warstwê klaru ? |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-04-12, 12:36
|
0
|
|
|

|
Co do drugiej warstwy podkÂładu to wszystko zaleÂży od jego producenta i temperatury suszenia,czas schniĂŞcia pierwszej warstwy powinien pisaĂŚ na opakowaniu.
Czas 1h po ktĂłrej kÂładziesz klar stanowczo za dÂługi,wystarczy 15min a nawat mniej. |
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2009-04-12, 13:11
|
0
|
|
|

|
Reaktywny to nietylko antykorozja to tez poleprzenie przyczepnosci na alu leprze podobno niz epoxydy |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-04-12, 18:52
|
0
|
|
|

|
Cytat: | Zaczynam k³aœÌ podk³ad. 1 warstwa, ile czekaÌ ¿eby po³o¿yÌ 2 warstwe podk³adu ? |
nie ¿a³uj podk³adu. jesli chcesz szlifowac 400-->600-->1000 to po³ó¿ 3 pe³ne warstwy podk³adu bo inaczej wszystko poprzecierasz i bedziesz mia³ problemy z na³ozeniem lakieru bazowego.
jak poÂłoÂżysz tylko 2 warstwy do oszlifuj dokÂładnie 800 i tak zostaw, noi uwaÂżaj na przetarcia |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2009-04-12, 18:53
|
0
|
|
|

|
o widzĂŞ Âże odgrzaÂłem temat, felgi pewnie juz dawno pomalowane... |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
Hubabuba
|
Wysłany: 2009-04-12, 19:35
|
0
|
|
|
|
PodkÂładu nie szczĂŞdziÂłem, poszÂło na jednÂą felgĂŞ 200 ml. PokryÂło bardzo dobrze, momentami aÂż zaczĂŞÂło siĂŞ zlewaĂŚ, czyli za duÂżo, ale i tak jest dobrze. Tak czuÂłem, Âże 200 ml, nie wystarczy na 4 felgi = 17 calowe. ChoĂŚ sprzedawca tak mĂłwiÂł, we wtorek pĂŞdze do sklepu po kolejne puszki podkÂładu. |
|
|
|
 |
Prezes
|
Wysłany: 2009-04-20, 18:30
|
0
|
|
|

|
Chyba siĂŞ nie Âłudzisz, Âże w 400-ml sprayu jest 400 ml zawartoÂści
SwojÂą drogÂą, hardcorowiec z Ciebie, Âże 2-skÂładnikowe warstwy chcesz nabijaĂŚ w spray. U mnie to by siĂŞ zÂżelowaÂło, nim przystÂąpiÂłbym do malowania
Rozumiem, ¿e nie wsyzscy mog¹ sobie pozwoliÌ na zlecenie takich robót profesjonaliœcie. Moim zdaniem jednak, pistolet i sprê¿arka to podstawa i naprawdê warto w te urz¹dzenia zainwestowaÌ. Sprayem nigdy dobrze nie wyjdzie. Wiem z doœwiadczenia. Bêdziesz poprawiaÌ w nieskoùczonoœÌ, koszty i tak urosn¹, a zadowolenia z efektu nie uœwiadczysz.
Skoro ju¿ mowa o felgach aluminiowych... Co myœlicie o polerowaniu? W marcowym "Automobiliœcie" jest wzmianka o polerowanych felgach. Efekt ciekawy, tylko jak go osi¹gn¹Ì, i to najlepiej - jak go TRWALE osi¹gn¹Ì? Macie na to jakiœ sposób? Bezbarwny nie bêdzie mieÌ dobrej przyczepnoœci do aluminium, a jeœli nawet, no to za jakiœ czas i tak odlezie nam p³atami. Co robiÌ? ChromowaÌ? Chyba na niew³aœciwym forum tê kwestiê poruszam. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-04-20, 20:14
|
0
|
|
|

|
Prezes napisał/a: | Chyba siĂŞ nie Âłudzisz, Âże w 400-ml sprayu jest 400 ml zawartoÂści
SwojÂą drogÂą, hardcorowiec z Ciebie, Âże 2-skÂładnikowe warstwy chcesz nabijaĂŚ w spray. U mnie to by siĂŞ zÂżelowaÂło, nim przystÂąpiÂłbym do malowania
Rozumiem, ¿e nie wsyzscy mog¹ sobie pozwoliÌ na zlecenie takich robót profesjonaliœcie. Moim zdaniem jednak, pistolet i sprê¿arka to podstawa i naprawdê warto w te urz¹dzenia zainwestowaÌ. Sprayem nigdy dobrze nie wyjdzie. Wiem z doœwiadczenia. Bêdziesz poprawiaÌ w nieskoùczonoœÌ, koszty i tak urosn¹, a zadowolenia z efektu nie uœwiadczysz.
Skoro ju¿ mowa o felgach aluminiowych... Co myœlicie o polerowaniu? W marcowym "Automobiliœcie" jest wzmianka o polerowanych felgach. Efekt ciekawy, tylko jak go osi¹gn¹Ì, i to najlepiej - jak go TRWALE osi¹gn¹Ì? Macie na to jakiœ sposób? Bezbarwny nie bêdzie mieÌ dobrej przyczepnoœci do aluminium, a jeœli nawet, no to za jakiœ czas i tak odlezie nam p³atami. Co robiÌ? ChromowaÌ? Chyba na niew³aœciwym forum tê kwestiê poruszam. |
Nie ma sposobu.tylko mleczko np.:Autosol co 2 tygodnie. |
|
|
|
 |
skwaros
|
Wysłany: 2009-04-21, 11:10
|
0
|
|
|

|
Sprayem moÂżna piĂŞknie polakierowaĂŚ, oto efekt:
A co do polerki to tylko i wy³¹cznie od czasu do czasu pasta polerska Autosol. |
|
|
|
 |
Prezes
|
Wysłany: 2009-04-22, 07:57
|
0
|
|
|

|
Moje gratulacje!
Ja w tej chwili to sprayu uÂżyÂłbym jedynie do malowania i lakierowania najwyÂżej jakichÂś listew. Nawet sprayowy bezbarwny nie rozlewa siĂŞ tak Âładnie jak pistoletowy z utwardzaczem. |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2009-04-26, 11:33
|
0
|
|
|

|
Mam pytanko:
-czy na podklad epoxydowy mozna klasc od razu akryl?
-czy podkladem epoxydowym zakryje odpryski na masce odpryski? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-04-26, 14:16
|
0
|
|
|
|
shalashaska napisał/a: | Mam pytanko:
-czy na podklad epoxydowy mozna klasc od razu akryl?
-czy podkladem epoxydowym zakryje odpryski na masce odpryski? |
-mozesz po godzinie przykryc podkladem akrylowym
-odpryski na masce powinny byc rozszlifowane a nie zakrywane podkladem. |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2009-04-27, 20:05
|
0
|
|
|

|
Z tym rozszlifowaniem moze byc troche ciezko, mam w podobnej sytuacji zderzak i marnie to widze.A gdzies tutaj na forum czytalem ze mozna jakos to przykryc podkladem. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-04-27, 20:16
|
0
|
|
|
|
shalashaska napisał/a: | Z tym rozszlifowaniem moze byc troche ciezko, mam w podobnej sytuacji zderzak i marnie to widze.A gdzies tutaj na forum czytalem ze mozna jakos to przykryc podkladem. | moÂżna ale za jakiÂś niedÂługi czas ci to siÂądzie i bĂŞdÂą widoczne te odpryski pod lakierem. OdpryskĂłw siĂŞ nie szpachluje i nie zalewa podkÂładem. NaleÂży je rozszlifowaĂŚ! |
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2009-04-28, 05:11
|
0
|
|
|

|
MoÂżna je rozszlifowaĂŚ szlifierkÂą rotacyjnÂą? |
|
|
|
 |
banshee
|
Wysłany: 2009-04-28, 10:51
|
0
|
|
|
staram siĂŞ jak mogĂŞ
|
Prezes napisał/a: | ...Skoro juÂż mowa o felgach aluminiowych... Co myÂślicie o polerowaniu? W marcowym "AutomobiliÂście" jest wzmianka o polerowanych felgach. Efekt ciekawy, tylko jak go osiÂągn¹Ì, i to najlepiej - jak go TRWALE osiÂągn¹Ì? Macie na to jakiÂś sposĂłb? Bezbarwny nie bĂŞdzie mieĂŚ dobrej przyczepnoÂści do aluminium, a jeÂśli nawet, no to za jakiÂś czas i tak odlezie nam pÂłatami. Co robiĂŚ? ChromowaĂŚ? Chyba na niewÂłaÂściwym forum tĂŞ kwestiĂŞ poruszam. |
Roboty tyle samo co ze starym bÂłotnikiem na ktĂłrym leÂży szpachel
1. Usuwasz stary lakier
2. Nastêpnie szlifujesz papierami zaczynaj¹c od 240 przez 320 i 400 póŸniej przerzucasz siê na wodny 600 dalej 800, 1200.
Pamiêtaj, ¿e drobniejszy bierzesz zawsze po to, aby usun¹Ì rysy po poprzednim.
Na koniec moÂżna polecieĂŚ 1500 lub 2000 - zrobi siĂŞ Âładne mleko z twojego aluska.
Najwa¿niejsze jest, aby usun¹Ì wszystkie widoczne rysy, je¿eli takie zostan¹ to polerowanie bêdzie trwa³o d³ugo, a efekt bêdzie taki, jakbyœ na tarty szpachel 240 po³o¿y³ bezbarwny (widaÌ wszystkie rysy po papierze)
Na tym koniec z ciĂŞÂżkÂą robotÂą.
3. Bierzesz filc na kÂątĂłwkĂŞ lub wiertarkĂŞ, pastĂŞ do polerowania aluminium (do wyboru 3 gradacje - osobiÂście uÂżywam po papierze wodnym 1200 wykaĂączajÂącej na wysoki poÂłysk) i jazda!!!
Ju¿ po sekundowym przy³o¿eniu kr¹¿ka filcowego z past¹ do elementu ten zaczyna siê œwieciÌ.
WaÂżne, abyÂś nie narobiÂł smug, ale praktyka czyni mistrza...
ZabezpieczyĂŚ klarem nie radzĂŞ. Polerowany alus spokojnie wytrzyma jeden sezon po czym delikatnie straci odbicie lustrzane. Czym czĂŞÂściej bĂŞdziesz myÂł go wodÂą nie wycierajÂąc do sucha tym szybciej zrobi siĂŞ szary.
JeÂżeli bĂŞdziesz dbaÂł to raz na 3-4 m-ce przetrzesz szmatkÂą i pastÂą tempo.
PoniÂżej link to moich niektĂłrych prac
http://forum.fireblade.pl...t1697.htm#14511 |
|
|
|