Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
rbfm 
Wys³any: 2007-11-05, 19:28   temparatura
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
jak uwazacie: czy lakier nalozony w temp 18 st, i zostawiony do utwardzenia w nizszych temp bedzie ok? chodzi o to ze w czasie lakierowania mam te 15-18 st ale juz przez noc temp spada do 0, a przeciez idzie zima i temp bedzie na minusie. polakierowane elementy przetzrymuje kilka dni w nieogrzewanym pomieszczeniu. w lecie oczywiscie nie mialo to znaczenia. novol podaje ze lakier akrylowy (np bezbarwny) utwardza sie w 14h w temp 20 st, ale pelne utwardzenie jest po 14 dniach w tej temp. co bedzie w zimie z takim lakierem? czy on sie nie utwardzi nigdy ? dopiero na wiosne :) ?
i jeszcze jedno pytanko. w jakiej optymalnej temp. przechowywac materialy?

Wys³any: 2007-11-05, 20:18   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomóg³: 10 razy
Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
Ja materia³y biore zawsze do domu/piwnica, kot³ownia czasem pralnia mamy czy nawet ogrzewany garazyk ojca i no problem/. Osobi¶cie przejecha³em sie na bazie pozostawionej na garage w zime. Po okresie 2 miesiêcy ( :mrgreen: ) nie nadawa³a siê do niczego.

Zada³e¶ pytanie- jak uwa¿amy, wiêc pozwolê sobie siê wypowiedzieæ :wink:
Ja przez zime najwiêcej maluje i zdarza³o siê, ¿e pocz±tki by³y w ogóle bez ogrzewanego garage. W ³apie mia³em opalarke, nagrzewa³em element i co warstwe waln±³em lecia³em opalkr± przez chwile. Na noc zostawia³em te plastiki w gara¿u i by³o ok, lakier twardnia³ po 2 dniach, a jak z ca³kowit± twardo¶ci± to nie wiem... W kazdym razie ¿aden z klientów do dzi¶ nie narzeka na twardo¶æ.

W tym roku czeka mnie to samo i lajt. Maluje, zostawiam i tyle. Pzdr.

[ Dodano: 2007-11-05, 21:08 ]
Sry za post pod postem. Co my¶licie o stosowaniu takiego przy¶pieszacza? Uwa¿am, ¿e to mog³oby byæ dobre rozwi±zanie... Co Wy na to? :roll:

LINK

seba
Wys³any: 2007-11-05, 21:52   
0
UP DOWN

mam podobny problem,moze troche mniejszy,ale czy kiedy pomaluje ca³e auto w kabinie bez grzania(narazie)i postoi tam przez ok.2 godz.,czyli do momentu kiedy lakier nie bedzie siê ju¿ klei³,bo potem przepycham go do garazu z centralnym ogrz. to nic siênie staniemprzy tak niskich temp

Bodzio 
Wys³any: 2007-11-05, 22:00   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
Ja tam sobie nagrzewam do 21-22 stopni gara¿ (6x3x2.5m) z 20min przed malowaniem. Gara¿ mam ocieplony, wiêc powoli temp. spada. No ale jeszcze tak z 1godz zostawiam t± dmuchawê (taka ma³a) ¿eby pogrza³a a pó¼niej wy³±czam. Nied³ugo bêdê montowa³ chyba takie dewasco czy webasco (czy jako¶ tak) na paliwo, to mnie taniej wyniesie nagrzewanie, bo ta co mam na pr±d to mnie z torbami pu¶ci hehe 2 sprawa to to ¿e ma³o malujê, wiêc te¿ za du¿o powiedzieæ nie mogê.

marcin 
Wys³any: 2007-11-08, 23:21   
0
UP DOWN

Sk±d: ¶l±sk/zag³ebie
witam dewasto wcale nie jest takie tanie je¶li sie policzy to na dniówkê potrafi zezreæ 10 litrów ropy

seba
Wys³any: 2007-11-09, 06:38   
0
UP DOWN

Tu niestety ma kolega Marcin racjê,jak malujesz kilka elementów to jeszcze op³aca siê opa³em ,ale w zimie potrafi po kieszeni dac,jak sprawdza³em swój palnik czekaj±c w jakim czasie wyssie mi pó³ litra to siê trochê przerazi³em,a poza tym panowie gdzie sens i logika malowaæ za 250 za element(zale¿y jaki element) w zimie kiedy czas i koszta tak rosn±,to lepiej zak³ad zamkn±æ na zimê i koszyki w domu robiæ.

rbfm 
Wys³any: 2007-11-09, 14:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
marcin napisa³/a:
dewasto

rotfl
ludzie, nie robcie z tego forum smietnika

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu