Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
lukasz302 
Wysłany: 2009-04-19, 01:13   Jak mam ustawiĂŚ CiÂśnienie na pistolecie HVLP???
0
UP DOWN

Witam!! Jestem nowy na tym forum i pocz¹tkuj¹cy jeœli chodzi o lakiernictwo. Chcê pomalowaÌ sobie motocykl. Kupi³em dwa pistolety jeden do bazy ST2000 HVLP dysza 1,3 mm a drugi do bezbarwnego lakieru SICO HVLP dysza tak¿e 1,3 mm. Interesuje mnie jak ustawiÌ ciœnienie i jakie ma byÌ. Chodzi mi g³ównie ile mniej wiêcej musi byÌ na reduktorze przy kompresorze i ile ma byÌ przy reduktorze przy pistolecie. Dodam ¿e jeszcze nie kupi³em reduktora pod pistolet ale wnioskuje ¿e bez tego chyba nie da siê wyregulowac prawid³owo pistoletu no i malowaÌ. O co chodzi w tej regulacji krok po kroku?? Prosze o wyjaœnienie bo nie chcia³ bym zchrzaniÌ przez jak¹œ g³upote. Chcia³bym mieÌ wszystko w miare prawid³owo nastawione i wtedy malowaÌ a jeœli coœ zchrzanie to tylko z mojego braku doœwiadczenie pos³ugiwaniu siê pistoletem. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. :!:

kondzik 
Wysłany: 2009-04-19, 02:54   
0
UP DOWN

Ja sie tylko podlacze, a dlaczego do bazy i do bezbarwnego osobne pistolety?

jacenty 741
Wysłany: 2009-04-19, 10:12   
0
UP DOWN

W zupeÂłnoÂści wystarczyÂłby jeden z nich,obydwa nadajÂą siĂŞ i do bazy i do bezbarwnego.OgĂłlnie temat waÂłkowany wielokrotnie,do bazy ciÂśnienie 1,8-2,0,do klaru 2.5-3.0,zaleÂży od stopnia rozrzadzenia materiaÂłow,ciÂśnienie na reduktorze przy sprĂŞÂżarce na max,pod pistoletem na wciÂśniĂŞtym spuÂście takie jak podaÂłem.

lukasz302 
Wysłany: 2009-04-19, 11:19   
0
UP DOWN

Ja wole mieÌ dwa pistolety bo jak dobrze bazy nie wymyje to póŸniej mo¿e zasyfiÌ bezbarwny. Dla pewnoœci wole mieÌ dwa. Dziêki za informacje Pozdrawiam!!!

kamilbusko
Wysłany: 2009-04-19, 11:39   
0
UP DOWN

chyba taniej wyjdzie umyĂŚ dobrze pistolet niÂż kupiĂŚ drugi ale jak kolega woli. do klaru mogÂłeÂś kupiĂŚ RP zamiast HVLP

jacenty 741
Wysłany: 2009-04-19, 12:12   
0
UP DOWN

Mycie pistoletu po bazie bez utwardzacza (a taka idzie pod bezbarwny)to pryszcz! Umy³by siê nawat bez rozbierania,wystarczy³by tylko rozpuszczalnik nitro wlany do kubka,chocia¿ ja osobiœcie wolê wyj¹Ì iglicê i wykrêciÌ g³owicê,dla œwiêtego spokoju 5 minut roboty,a nie kusi mnie wczeœniejsze (za wczesne) nak³adanie bezbarwnego,a tak to mam zajêcie i dajê bazie lepiej wyschn¹Ì.

lukasz302 
Wysłany: 2009-04-19, 13:16   
0
UP DOWN

MoÂże i rzeczywiÂście jeden by mi wystarczyÂł. WzioÂłem oba HVLP bo pytaÂłem w mieszalni lakierĂłw bo tam kupowaÂłem te pistolety i doradzili mi takie bo nie chciaÂłem tez niewiadomo ile buliĂŚ. Pracuje dorywczo u lakiernika jako pomocnik i tam szef uÂżywa dwĂłch pistoletĂłw jeden do bazy i druki do klaru wiĂŞc troche nim sie pokierowaÂłem. A jak zawsze myÂłem pistolety to takÂże rozbieraÂłem go ile wlezie i myÂłem nitrem. A odnoÂśnie regulacji jeszcze to wystarczy jak na reduktorze pod pistoletem nastawie dane ciÂśnienie ??? Bo na pistoletu teÂż siĂŞ tam coÂś reguluje jak sprawdziĂŚ czy dobrze wyregulowany??? PytaÂłem siĂŞ szefa ale mĂłwiÂł mi troche nie jasno i wyczuÂłem Âże by wolaÂł Âżeby to on pomalowaÂł a ja chce siĂŞ na czymÂś nauczyĂŚ wiĂŞc pisze tutaj . Pozdrawiam

jacenty 741
Wysłany: 2009-04-19, 17:31   
0
UP DOWN

ÂŚrubĂŞ do regulacji na pistolecie odkrĂŞĂŚ na maxa,reguluj na reduktorze pod pistoletem przy spuÂście wciÂśnitym w pierwsze poÂłoÂżenie,tak,aby nie wypÂływaÂł materiaÂł.I powodzenia :spoko:

lukasz302 
Wysłany: 2009-04-19, 18:02   
0
UP DOWN

DziĂŞki Wielkie!! W tym tygodniu mam zamiar malowaĂŚ tylko jeszcze czekam na pare czĂŞÂści i bĂŞdzie malowanko jestem ciekawy jak wyjdzie. Pozdrawiam i jeszcze raz dziĂŞki.

mebArth 
Wysłany: 2009-04-19, 23:32   
0
UP DOWN

SICO jest do dĂłpy....rozleci sie po 2 malowaniach.ByÂło pytac co kupic....?

marikk 
Wysłany: 2009-04-21, 19:46   
0
UP DOWN

Barcik miaÂłeÂś daĂŚ do reklamacji ten sico do podkÂładu daÂłeÂś ?? pochwal sie co ci to wyszÂło

jacenty 741
Wysłany: 2009-04-21, 20:02   
0
UP DOWN

No tak,i znowu byÂłby temat,,co kupiĂŚ",wszyscy by wieszali psy na pytajÂącym,Âże nie chce mu siĂŞ poszukaĂŚ...A on juÂż kupiÂł i pyta tylko co zrobiĂŚ,Âżeby jakoÂś wyszÂło!!!Jak siĂŞ nie ma co sie lubi,to siĂŞ lubi co siĂŞ ma.

przemo1972 
Wysłany: 2009-04-21, 22:19   
0
UP DOWN

Panowie,co sie dzieje,jakas pomrocznosc jasna :?: :!: Temat walkowany stukrotnie na forum, po co zasmiecac?Ot, nie tak dawno :
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=1849
:rozga:

kondzik 
Wysłany: 2009-04-22, 05:40   
0
UP DOWN

a co to jest to HVLP?

mebArth 
Wysłany: 2009-04-22, 17:15   
0
UP DOWN

kondzik napisał/a:
a co to jest to HVLP?

High Volume Low Pressure - wysoka wydajnosc - niskie cisnienie. Normalnie to psitole byÂły HP HIGH PRESSURE czyli na 4 barach malowaÂłes. Teraz masz HVLP i malujesz na 2 barach i masz oszczednosc w materiale a jakosc wylania jak na HP za Jaruzelskiego No :)

mebArth 
Wysłany: 2009-04-22, 17:17   
0
UP DOWN

marikk napisał/a:
Barcik miaÂłeÂś daĂŚ do reklamacji ten sico do podkÂładu daÂłeÂś ?? pochwal sie co ci to wyszÂło

Nie da³em...czekam az sie ca³kiem rozleci..co za guwno teraz psika pó³ miot³y. POczekam jescze i oddam z 20ma wadami :)
jak zrobie liste wad to Pani za biurkeim zblednie. :D

No-limit
Wysłany: 2009-04-22, 19:25   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
marikk napisał/a:

Nie da³em...czekam az sie ca³kiem rozleci..co za guwno teraz psika pó³ miot³y. POczekam jescze i oddam z 20ma wadami :)
jak zrobie liste wad to Pani za biurkeim zblednie. :D

PANOWIE!CYNGIEL MAX!REGULACJA FARBY DO MIN-MAX/OTWARTA DYSZA/ LUZU!NA HVLP 2,O BARA!NA KLAR 2,5-3,OO

mebArth 
Wysłany: 2009-04-23, 17:46   
0
UP DOWN

marikk napisał/a:

WykrakaÂłes kur*wa
Dzis zjawisko polegaÂłona tym ze ZERO cisnienia nie daÂło. waliÂło bokiem wiater a o reszcie nie wspomne bo nie sprawdze jak nie daje wiatru. ZaniosÂłem na reklamacje a miÂła PANI kazaÂła czekac 2 tygodnie...no to mĂłwie no jak to tak...bez pistoletu j nie mam dziaÂłalnosci...a ta Ci*pa do mnie ze jak mi nie pasuje to nie musze reklamowac. Z DALA OD CHINOLI! i bede tego syfa reklamowaÂł przez dwa lata...az ich szlag trafi na mĂłj widok ze przychodze 25ty raz z pistolem :D
200zÂł dĂłpy nie ma ale mam satysfakcje ze w sklepie zrobie bure. o.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu