Autor |
Wiadomość |
 |
piotreq_zet
|
Wysłany: 2008-01-18, 12:48 Proporcje
|
0
|
|
|
|
Witam jestem tu nowy i bardzo poczÂątkujÂący a mianowicie zabraÂłem sie do malowania mojej Mz czarnym metalikiem wczoraj poÂłoÂżyÂłem podkÂład i bardzo fajnie mi to poszÂło a dzisiaj natrafiÂłem na pierwszÂą przeszkodĂŞ a mianowicie kupiÂłem 0.5 litra lakieru i
Mam pytanie czy trzeba do niego dolaĂŚ jeszcze drugie 0.5 litra rozcienczalnika ????
i drugie pytanie : W takim razie utwardzacza muszê dolewaÌ do lakieru przed rozcieùczeniem czy po bo jak przed to do pó³ litra lakieru muszê dolaÌ 100 ml utwardzacza a jak po rozcieùczeniu muszê dolaÌ 200 ml utwardzacza . Czyli jak ??? muszê to przed rozcieùczeniem namieszaÌ z utwardzaczem czy po rozcieùczeniu w 2x wiêkszych iloœciach ???
SzukaÂłem na forum ale tego sie nie doszukaÂłem mam nadzieje ze mi pomoÂżecie :
dzieki |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-01-18, 14:37
|
0
|
|
|
|
Zazwyczaj bazy sÂą w proporcjach 2:1 wiĂŞc na 0,5l bazy przypada 250ml rozciĂŞczalnika. Na puszcze z lakierem powinieneÂś mieĂŚ dane ile tego dodawaĂŚ. JeÂśli miaÂłbyÂś baze np. w proporcjach 3:1 to na 1l bazy przypada 300ml rozciĂŞczalnika(dokÂładnie 333ml). Nie moÂżna Ci dokÂładnie pomĂłc, bo nie podaÂłeÂś jakie proporcje zaleca producent/mieszalnia. |
|
|
|
 |
piotreq_zet
|
Wysłany: 2008-01-18, 14:54
|
0
|
|
|
|
powiedzieli mi ze rozcieĂączaĂŚ 1:1 ale nie wiem co z utwardzaczem no bo jak zmieszam lakier z rozpuszczalnikiem to utwardzacza tez muszĂŞ daĂŚ 2 razy wiĂŞcej
czy tylko tyle ile jest wskazane do lakieru pomijajÂąc rozpuszczalnik ??? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-18, 15:11
|
0
|
|
|
|
najpierw napisz co to za lakier kupiles. jesli baza to nie dajesz utwardzacza. utwardzacz miesza sie w proporcjach liczonych dla samego lakieru bez rozcienczalnika. dodaje sie go do akrylu i bezbarwnego (pomijam dziwne przypadki dodawania sladowych ilosci do baz) |
|
|
|
 |
piotreq_zet
|
Wysłany: 2008-01-18, 15:20
|
0
|
|
|
|
o i o to mi chodziÂło DZIĂKUJE Jakby byÂły problemy to bĂŞde pisaÂł..
[ Dodano: 2008-01-19, 12:08 ]
Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy do bezbarwnego dodaje sie rozpuszczalnik ??? wiem ze utwardzacz w stosunku 2:1 ale o rozpuszczalniku nic nie wiem Bezbarwny jest firmy EXLAK ..
Dzieki |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-01-19, 14:09
|
0
|
|
|
|
Do bezbarwnego daje siĂŞ rozciĂŞczalnik + utwardzacz. Ja jestem poczÂątkujÂący i jeszcze nie lakierowaÂłem, ale najczĂŞÂściej klar w proporcjach 2:1 jest w stosunku do utwardzacza, a rozciĂŞczalnik dodaje siĂŞ do klaru w stosunku 20% do czystego klaru. Czyli jak masz 1L klaru dodajesz 0,5L utwardzacza i 0,2L rozciĂŞczalnika.(daje przykÂład innej firmy bezbarwnego lecz stosunki czĂŞsto sÂą takie same).
P.S: JeÂśli siĂŞ mylĂŞ, to proszĂŞ mnie poprawiĂŚ (nie znam siĂŞ tak bardzo-poczÂątkujÂący). CzĂŞsto klar sprzedawany jest z utwardzaczem i nic nie pisze o dodaniu rozciĂŞczalnika. Np. Firma Sikkens wypuszcza sam lakier bezbarwny ( Autoclear III ), lecz przygotowuje siĂŞ go w proporcjach 100:50:30
Co do mieszania to raczej nie ma kolejnoÂści, ale prawie zawsze miesza siĂŞ nastĂŞpujÂąco: Klar+rozciĂŞczalnik+utwardzacz.(moÂże dlatego, Âże jest chyba wygodniej) Skombinuj kubek z miarkÂą, odmierzysz idealnie, a kubki moÂżna nabyĂŚ np. w mieszalni. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-19, 16:18
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | a rozciĂŞczalnik dodaje siĂŞ do klaru w stosunku 20% do czystego klaru |
skoro nie wiesz, to nie wprowadzaj innych w blad.
Bisuside14 napisał/a: | ale prawie zawsze miesza siĂŞ nastĂŞpujÂąco: Klar+rozciĂŞczalnik+utwardzacz. |
j.w.
piotreq_zet napisał/a: | Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy do bezbarwnego dodaje sie rozpuszczalnik ??? |
dodaje sie. wyjatkiem sa vhs-y |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-01-19, 16:28
|
0
|
|
|
|
RBFM skomentowa³eœ mój post-to dobrze bo o to prosi³em. Ale napisz czy mia³em racje, jak nie to napisz jak ma byÌ, w jakich proporcjach itp. , bo autor nie tylko prosi³ o porade czy do bezbarwnego dodaje siê rozciêczalnik. Pyta³ siê te¿ o inne ¿eczy : kolejnoœÌ itp.
rbfm napisał/a: |
piotreq_zet napisał/a: | Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy do bezbarwnego dodaje sie rozpuszczalnik ??? |
Mo¿e napisz ile sie dodaje, bo ja napisa³em ogólnie i nie wprowadzam ludzi w b³¹d tylko naprowadzam na w³aœciw¹ drogê. Sam na jakiœ sposób napisa³eœ to co ja, wiêc nie napisa³es dok³adnie tylko naprowadzi³eœ autora. Szuka³em w goglach tej firmy, ale znalaz³em klar do "aluminium". Jesteœ doœwiadczony wiêc odpisz konkretnie autorowi tematu. Przepraszam za komentowanie twojego postu.(Na wszelki wypadek, w moim poœcie nie mam zamiaru sk³aniaÌ cie do k³ótni, dyskusji itp. Chce tylko , ¿ebyœ pomóg³ bardziej odemnie autorowi).
P.S O co chodzi z tym j.w , przyznaje siĂŞ Âże nierozumiem.
rbfm napisał/a: | Bisuside14 napisał/a: | a rozciĂŞczalnik dodaje siĂŞ do klaru w stosunku 20% do czystego klaru |
skoro nie wiesz, to nie wprowadzaj innych w blad. |
PrzecieÂż napisaÂłem, Âże podaje stosunek rozciĂŞczalnika do klaru innej firmy. PrzecieÂż jak by daÂł nawet 25% czy 30% to tylko czas odparowywania rozciĂŞczalnika by siĂŞ zwiĂŞkszyÂł i krycie troche zmniejszyÂło. Najprawdopodobniej do jego klaru dodaje siĂŞ rozciĂŞczalnik i lepiej Âżeby daÂł te 20-30% niÂż miaÂł by nie dawaĂŚ wcale. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-01-19, 22:16
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
j.w.- skrĂłt od "jak wyÂżej"
co do exlaka- mieszasz klarlack z utw. w stos. 2;1 (kolejno 2 czesci lakieru 1 czesc utw.). do calej mieszanki dodaje siĂŞ do 20% rozcienczalnika exlak (koszt 10zÂł/1l). tak pisz ena puszcze, mam w garage tne klarlack i nikomu, ale nikomu go nie polecam!
co chcesz nim malowaĂŚ? jak masz szansĂŞ, to siĂŞ nawet nie bierz za jego aplikacje
ja raz nim zrobilem i masakra, nie chce mi sie pisac co bylo nie tak;] ale sama cena mowi za siebie. chyba 35zÂł/komplet 1l+0.5l |
|
|
 |
piotreq_zet
|
Wysłany: 2008-01-19, 23:14
|
0
|
|
|
|
Wszystko pomalowaÂłem i wyszÂło pieknie jak na pierwszy raz Dzieki za pomoc,,,,,, fajne forum |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-20, 12:26
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | MoÂże napisz ile sie dodaje, bo ja napisaÂłem ogĂłlnie |
ogolnie to wprowadziles goscia w blad. online wyjasnil. mi sie nie chcialo po raz kolejny pisac to samo w przeciacu tygodnia. |
|
|
|
 |
piotrusiek
|
Wysłany: 2008-01-21, 00:15
|
0
|
|
|
|
koledzy , w zesz³ym roku jeden goœÌ co sprzedaje lakiery w mojej okolicy rozprowadza³ exlaka hektolitrami !!! (po 40 z³ za litr) wszyscy gara¿owcy brali ,ja osobiœcie testowa³em go na starych tanich brykach i powiem fajnie sie go rozlewa ,ale ze schniêciem tragedia (po 2 dniach pola³ deszcz i bia³e plamy ,ewentualne polerowanie bardzo ciê¿ko i nie na drugi dzieù )
ja robie na max mayerze ,du poncie i lesonalu (wole droÂższe bo wychodzi taniej i nie ma poprawek przy masĂłwce)
co do iloÂści rozcienczalnika ,to ja nie dawaÂłem za duÂżo max10 % (wszystko zaleÂży od aplikacji pistoletem jak bedzie <<pluÂł>> to musisz dodaĂŚ bo sie nie rozleje .
WaÂżna jest proporcja :lakier - utwardzacz ,najczĂŞÂściej 2-1 ale sÂą teÂż 3-1 i inne.
rozcienczalnik i tak odparowuje ale im mniej go tym lepiej bo nie ,,zgazuje" i nie zmatowieje. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-01-21, 00:30
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
ja pomalowaÂłem moto exlakiem i ku-wa nic innego nie przysporzyÂło mi tyle nerwĂłw miaÂłem oryg. rozpuch. dawaÂłem 15% (mozna daĂŚ do 20%).
lakier moze i sie rozlewa³ be zproblemu, jak ka¿dy, ale po wyschniêciu staw¹³ sie matowy. nie by³a to wina gazowania... najgorsze gówno jakie kiedy kolwiek widzia³em i u¿ywa³em masakra z polerowaniem by³a... nie polecam!
p.s. zeby nie byÂło.. robiÂłem mase prĂłb tym klarem i do dzisiaj mam do ze 2 litry i sprzedaje kumplom na jakieÂś komarki po 300 ml |
|
|
 |
gruber
|
Wysłany: 2008-01-23, 17:37 a do podkÂładu ...
|
|
|
Gość
|
Mam pytanie odn.rozcieĂączalnika do podkÂładu akrylowego, tzn ile siĂŞ go dodaje do podkÂładu.KÂładÂłem ostatnio podkÂład GoldCar i producent nic nie pisze o rozcieĂączalniku a dysza 1.8 pluÂła tym, wiĂŞc trzeba byÂło rozcieĂączyĂŚ. I drugie pytanie odn.tego samego podkÂładu,co oznaczajÂą cyfry 5:1 ? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-23, 19:39 Re: a do podkÂładu ...
|
0
|
|
|
|
gruber napisał/a: | Mam pytanie odn.rozcieĂączalnika do podkÂładu akrylowego, tzn ile siĂŞ go dodaje do podkÂładu.KÂładÂłem ostatnio podkÂład GoldCar i producent nic nie pisze o rozcieĂączalniku a dysza 1.8 pluÂła tym, wiĂŞc trzeba byÂło rozcieĂączyĂŚ. I drugie pytanie odn.tego samego podkÂładu,co oznaczajÂą cyfry 5:1 ? |
to dupa nie producent skoro nie podaje ile % rozc. dodawac. w novolu jest to chyba do 20% (dla ms, nie pamietam dokladnie)
natomiast 5:1 to proporcja podklad:utwardzacz |
|
|
|
 |
samouk
|
Wysłany: 2008-05-01, 20:54 lakier exlak
|
|
|
Gość
|
ChciaÂłem powiedzieĂŚ coÂś na temat lakieru bezbarwnego Exlak.
MalowaÂłem zarĂłwno MS-em jak i Brillantem i powiem jedno - zarĂłwno MS jak i Brillant jest to moim zdaniem dobry lakier bezbarwny. Fakt Âże trochĂŞ wolniej schnie ale jest na to rada - trzeba uÂżyĂŚ utwardzacza RAPID i po kÂłopocie.
JeÂśli malujesz w garazyku nie ogrzewanym to niestety musisz poczekaĂŚ.WEÂŻ utwardzacz RAPID EXLAK i po kÂłopocie.
CzeœÌ |
|
|
|
 |
LLBG
|
Wysłany: 2008-05-01, 21:08 klar exlak
|
|
|
Gość
|
Nie wiem co chcecie od tego klaru. Jest tani i dobry. Brillant lÂśni i ma wspaniaÂły poÂłysk.
Tak jak mĂłwi samouk - chcesz mieĂŚ szybkie pomalowanko - weÂż utwardzacz RAPID.
UWAGA !! Nie wolno laÌ tego utwardzacza na pa³ê !!!! Musisz mieÌ idealn¹ proporcjê 2:1.
Tan klar nie lubi kombinacji - jeÂśli dasz mniej utwardzacza niÂż trzeba - to masz problem.
Raz nala³em mniej utwardzacza - na pa³ê i musia³em siê pa³owaÌ ze z³oœci. Odmierz idealnie utwardzacz 2:1 i 15-20% rozpuszczalnika ( ja stosuje UNIWERSALNY EXLAK) i jest naprawdê bardzo ³adnie
Powodzonka |
|
|
|
 |
Joker_Paint
|
Wysłany: 2008-05-03, 12:25
|
0
|
|
|
|
Ja ostatnio lakierowa³em Exlakiem MS i szczerze powiem ¿e jeœli chodzi o rozlewnoœÌ to by³ niez³y, ze schniêciem nie mia³em problemów, ale polerowanie tego syfu to tragedia...
WiĂŞcej tego nie wezme choĂŚby dawali za darmo...
A teraz pytanie z innej beki: Robi³ ktoœ klarem GOLD CARa ??? Jeœli tak prosze coœ napisaÌ bo goœÌ z mieszalni w której biore zachwala³. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-05-03, 15:14
|
0
|
|
|
|
Joker_Paint napisał/a: | RobiÂł ktoÂś klarem GOLD CARa ??? JeÂśli tak prosze coÂś napisaĂŚ bo goœÌ z mieszalni w ktĂłrej biore zachwalaÂł. |
ogólnie robie APP HS special ale ostatnio mi zabrak³o i by³ jedynie Gold Car wiêc nie mia³em wyjœcia i go wzi¹³em...
ogólnie wra¿enie dobre (zalecaj¹ na 1,5 raza, ja robi³em na 2,5 i wysz³o ok - ma dobr¹ rozlewnoœÌ)
rozcieĂączalnika dawaÂłem okoÂło 10 % do gotowej mieszanki klaru z utwardzaczem (jedyne co to troche Âśmierdzi i strasznie siĂŞ klei podÂłoga, kombinezon i wogĂłle wszystko jeÂśli nie masz dobrego wyciÂągu lub kabiny :P...
ktoÂś mi wczeÂśniej mĂłwiÂł, Âże dÂługo schnie i trzeba uwaÂżaĂŚ na nastĂŞpny dzieĂą przy polerowaniu ale ja nie miaÂłem z tym problemu... polerka po okoÂło 20 h utwardzania w temp 18 C, takÂże myÂśle, Âże moÂżesz sprĂłbowaĂŚ... |
|
 |
ÂŁukasz79
|
Wysłany: 2008-05-04, 13:38
|
0
|
|
|
|
Ja raz wzio³em na próbê tego nowego GoldCara VHS, dziadostwo niesamowite: po³ysk do d...y, matowanie pod polerke ok. ale przywróciÌ go do po³ysku masakra. Ostatnio jeden goœÌ lakierowa³ nim okularnika (te¿ nie mia³ czym ),przeklina i bardzo ¿a³uje swojego wyboru. W tej grupie cenowej bez porównania lepszy jest np. Novol Ms,Hs |
|
|
|
 |
EDEK
|
Wysłany: 2008-05-04, 21:04 MS Exlak
|
|
|
Gość
|
RobiÂłem Novolem - ostatnio zepsuÂł siĂŞ, brak duszy i poÂłysku
RobiÂłem Gold Car-em - taki sobie
SprĂłbowaÂłem MS Exlak - powiem tak - Âładnie sie go kÂładzie, z utwardzaczem szybkim
dobrze schnie, ma poÂłysk i nawet dobrze sie rozlewa.
Dla mnie jest ok. PolerowaÂłem go teÂż - wcale nie jest Âżle.
Ja go polecam. A Âże jest tani - to chyba dobrze.
Siemanko |
|
|
|
 |
peter
|
Wysłany: 2008-05-05, 00:07
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | Bisuside14 napisał/a: | MoÂże napisz ile sie dodaje, bo ja napisaÂłem ogĂłlnie |
ogolnie to wprowadziles goscia w blad. online wyjasnil. mi sie nie chcialo po raz kolejny pisac to samo w przeciacu tygodnia. |
ogolnie to ty wprowadzasz z tego co widze gosci w blad piszac
1.Do lakieru dodaje sie najpierw rozcienczalnik,nastepnie utwardzacz.
Paranoja,bo rozciencza sie zawsze calosc razem z utwardzaczem
2.Do lakieru nie musisz dodawac rozcienczalnika chyba ze producent zaleca inaczej.
Jest wiele lakierow gdzie producent zaleca np rozcienczalnik 0-10 procent maksymalnie,czyli mozesz dodac ale nie jest to obowiazkowe.
Ty lakierujesz i ty widzisz jak lakier siada na samochod,jak sie rozlewa... |
|
|
|
 |
jan-ek
|
Wysłany: 2008-05-05, 08:44
|
|
|
Gość
|
Peter ma racje.
Moze dlatego ludzie majÂą problemy z lakierami bo do lakieru dodajÂą rozpuszczalnik a potem utwardzacz
NARA |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-05, 10:56
|
0
|
|
|
|
peter napisał/a: | ogolnie to ty wprowadzasz z tego co widze gosci w blad piszac
1.Do lakieru dodaje sie najpierw rozcienczalnik,nastepnie utwardzacz.
Paranoja,bo rozciencza sie zawsze calosc razem z utwardzaczem |
koleÂżko gdzie ja napisalem ze najpierw dodaje sie rozcienczalnik ?
dobrze sie czujesz? |
|
|
|
 |
peter
|
Wysłany: 2008-05-07, 12:24
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | Bisuside14 napisał/a: | a rozciĂŞczalnik dodaje siĂŞ do klaru w stosunku 20% do czystego klaru |
skoro nie wiesz, to nie wprowadzaj innych w blad.
Bisuside14 napisał/a: | ale prawie zawsze miesza siĂŞ nastĂŞpujÂąco: Klar+rozciĂŞczalnik+utwardzacz. |
j.w.
a to j.w ktore potwierdziles to niby co jest?
udajesz znawce czlowieku a jak poczytalem twoje niektore posty to ubaw mialem na maxa.
Nie rob z siebie niewiadomo jakiego lakiernika, bo sadzac po twoich co niektorych wypowiedziach jestes jak ty to nazywasz zwyklym paprokiem. |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-05-07, 12:46
|
0
|
|
|
|
peter mo¿e bez wyzwisk, nie chcemy tu k³ótni. Tak naprawdê to ja namiesza³em, wiêc nie czepiaj sie rbfm.
Po co CiÂągniesz ten temat? Autor juÂż dawno pomalowaÂł swojÂą mz. |
|
|
|
 |
peter
|
Wysłany: 2008-05-07, 12:59
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | peter moÂże bez wyzwisk, nie chcemy tu k³ótni. Tak naprawdĂŞ to ja namieszaÂłem, wiĂŞc nie czepiaj sie rbfm.
Po co CiÂągniesz ten temat? Autor juÂż dawno pomalowaÂł swojÂą mz. |
w tym momencie nie chodzi o to czy pomalowal czy tez nie.
Ktos nie znajacy tematu przeczyta i dozuci najpierw rozpuszczalnik do lakieru a nastepnie utwardzacz i bedzie za chwile pytal dlaczego mu nie schnie,dlaczego mu sie polalo? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-07, 13:40
|
0
|
|
|
|
peter napisał/a: | a to j.w ktore potwierdziles to niby co jest? |
chlopie ty jestes chory umyslowo ochyba. przeczytaj ze zrozumieniem to co ja napisalem a pozniej to co ty.
gdzie w powyzszym jest napisane ze najpierw dodaje sie rozcienczalnik a pozniej utwardzacz? idz sie lecz na glowe.
zastanawiam sie czy naprawde jestes taki glupi czy tylko udajesz.
kolejny kretyn co to probuje mnie poprawiac, wprowadzajac dezinformacje na forum nie majac racji. teraz odszczekaj to wszystko.
popdpowiedz dla malo rozgarnietego: j.w. znaczy jak wyzej. teraz sprawdz co bylo wyzej.
lakiernictwo to chyba jeden z tych zawodow ktory wykonuja ludzie majacy klopoty z mysleniem. to forum jest tego najlepszym przykladem niestety.
peter napisał/a: | udajesz znawce czlowieku a jak poczytalem twoje niektore posty to ubaw mialem na maxa.
Nie rob z siebie niewiadomo jakiego lakiernika, bo sadzac po twoich co niektorych wypowiedziach jestes jak ty to nazywasz zwyklym paprokiem. |
juz tu byli tacy co tak pisali. tylko nie potrafili podac zadnych konkretow. uwalam takie texty. mozesz sobie pisac co chcesz. i tak twoje pisanie jest gowno warte.
Nie to ¿ebym siê czepia³, ale troszkê nale¿a³o by zluzowaÌ tzn. nie u¿ywaÌ niektórych s³ów Taka ma³a proœba do wszystkich Pzd. Bodzio |
|
|
|
 |
peter
|
Wysłany: 2008-05-08, 13:19
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | popdpowiedz dla malo rozgarnietego: j.w. znaczy jak wyzej. teraz sprawdz co bylo wyzej. |
a wedlug ciebie to jak niby napisales ?
poczytaj dokladnie calosc od poczatku.Nawet nie wiesz co piszesz.
Ktos zapytal co oznacza skrot j.w.
Odpowiedz byla jednoznaczna
Zreszta rozmowa z debilem z gory jest skazana na przegrana,dlatego ze najpierw debil sprowadzi cie do swojego poziomu a nastepnie pokona doswiadczeniem.
Z ostatniego apostrofu wyciag wnioski..
Bisuside14
ale prawie zawsze miesza siĂŞ nastĂŞpujÂąco: Klar+rozciĂŞczalnik+utwardzacz.
rbfm
j.w.
jasne teraz dla cIEBIE? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-08, 13:41
|
0
|
|
|
|
peter napisał/a: | a wedlug ciebie to jak niby napisales ?
poczytaj dokladnie calosc od poczatku.Nawet nie wiesz co piszesz. |
teraz juz wiem ze nie udajesz. ty jestes zwyczajnie glupi.
wyjasniam:
j.w tyczylo sie tego ze Bisuside14 wprowadza w blad, a dokladniej tego stwierdzenia: "skoro nie wiesz, to nie wprowadzaj innych w blad. ". czy teraz jest to dla ciebie jasne ?
w dodatku pozniej napisalem " utwardzacz miesza sie w proporcjach liczonych dla samego lakieru bez rozcienczalnika" - tylko idiota i ĂŚweircinteligent moglby pomyslec ze nalezy mieszac lakier z rozcienczalnikiem najpierw.
ciezki przypadek z ciebie. pozostaje mi tylko wspolczuc. mysle ze reszta forumowiczow(ci rozgarnieci) ma podobne odczucia. niektorym to trzeba lopatologicznie wszystko tlumaczyc bo sie biedaczyska nie polapia. Âżal.
Cytat: | Zreszta rozmowa z debilem z gory jest skazana na przegrana,dlatego ze najpierw debil sprowadzi cie do swojego poziomu a nastepnie pokona doswiadczeniem. |
spokojnie, nie martw sie. nie sprowadzisz mnie do swojego poziomu
Cytat: | jasne teraz dla cIEBIE? |
dla mnie oz zawsze wszystko bylo jasne. to ty masz jakies problemy z logika i czytaniem ze zrozumieniem. teraz napisz z czego to tak bardzo sie usmiales czytajac moje posty. a jak nie to daruj sobie takie texty bo kazdy kazdemu moze napisac "w dupie byles i gowno widziales" tylko ze nic z tego nie wynika.
Jezeli nadal nie rozumiesz tego co napisalem to ja wymiekam i koncze dyskusje prowadzaca do niczego. |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-05-08, 14:17
|
0
|
|
|
|
Mêczy mnie te "wytykanie" b³êdów które pope³ni³em pó³ roku temu.
Bisuside14 napisał/a: | ale prawie zawsze miesza siĂŞ nastĂŞpujÂąco: Klar+ rozciĂŞczalnik+ utwardzacz. |
rbfm ma racje, ¿e wprowadzi³em cz³owieka w b³¹d. Peter ja nie napisa³em ¿e do kubka wlewa siê najpierw klar+rozciêczalnik, mieszasz to a dopiero utwardzacz. Przecie¿ jak se robisz herbatkê to nie wlewasz wrz¹tku do kubka dodajesz cukier, mieszasz a dopiero wrzucasz herbatkê. To jest po prostu bez sensu.
Chodzi³o mi o wygodê rozrabiania klaru - dodawania poszczególnych sk³adników, aby by³o wygodniej. No i w³aœnie tu pope³ni³em b³¹d tz. Zapomnia³em, ¿e rozciêczalnik dodaje siê w stosunku do klaru + utwardzacz i to w³aœnie wypomnia³ mi rbfm.
Zreszt¹ jak wlejesz najpierw odpowiedni¹ iloœÌ rozciêczalnika do klaru w stosunku do klar+utwardzacz, a dopiero utwardzacz to nic siê nie stanie. A jak za ma³o dodasz rozciêczalnika to najwy¿ej dolejesz i te¿ nic siê nie stanie tylko se zabawê wyd³u¿ysz.
Peter i po co siĂŞ tak unosisz |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2008-05-08, 18:42
|
0
|
|
|

|
W moich kubkach sa kreski A do klaru B do utwardzacza i C do rozcziĂŞczalnika. Trzeba nie miec wogole pojecia zeby nalac napoczatku rozciĂŞczalnika a dopiero utwardzac. |
|
|
|
 |
f_maciej
|
Wysłany: 2008-07-28, 20:08
|
0
|
|
|
|
Siema mistrzowie.
PrzywieÂźli mi dzisiaj lakier z mieszalni i na puszcze jest proporcja 2:1:10%, czyli akryl : rozcieĂączalnik: utwardzacz, tak?? W jakiej kolejnoÂści najÂłatwiej mieszaĂŚ te skÂładniki?? Pozdro |
|
|
|
 |
zouzaty
|
Wysłany: 2008-07-28, 21:37
|
0
|
|
|
|
2:1:10%
2-akryl
1-utwardzacz
10%-rozcienczalnik
a mianowicie : 1litr akrylu : 0,5litra utwardzacza : 150ml rozcienczalnika |
|
|
|
 |
baqo
|
|
0
|
|
|
|
akryl:utwardzacz,po zamieszaniu dodajesz rozcieĂączalnik!! |
|
|
|
 |
arti
|
|
0
|
|
|
|
NIE! Akryl+utwardzacz+do 10 procent rozpuszczalnika!
P.S. 3 posty w jednej minucie! ToÂśmy siĂŞ zbulwersowali |
|
|
|
 |
zouzaty
|
Wysłany: 2008-07-28, 21:40
|
0
|
|
|
|
wyczucie |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-07-28, 21:41
|
0
|
|
|
|
arti napisał/a: | P.S. 3 posty w jednej minucie! ToÂśmy siĂŞ zbulwersowali | tak bywa |
|
|
|
 |
f_maciej
|
Wysłany: 2008-07-28, 21:56
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-29, 15:45
|
0
|
|
|
|
Ja robie tak:
1L akrylu
500ml utwardzacza
NA OKO rozcienczalnika zaleznie ile potrzeba. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
f_maciej
|
Wysłany: 2009-04-23, 19:18
|
0
|
|
|
|
Witam ponownie, mam do psikniĂŞcia lotkĂŞ kumpla, z tym,Âże to jest metalik, a metalikiem pierwszy raz malujĂŞ PrzyniĂłsÂł mi puchĂŞ z bazÂą i jest proporcja 1:0,9 czyli litr bazy i 0,9utwardzacza?? BazĂŞ siĂŞ rozcieĂącza? Tak samo klar siĂŞ rozcieĂącza??, dodaje siĂŞ utwardzacz?? |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-04-23, 19:24
|
0
|
|
|

|
Do bazy dodajesz tylko rozcienczalnik dedykowany do baz, zadnego utwardzacza.1:0,9?A co to za baza?Co do reszty pytan-PRZECZYTAJ POSTY POWYZEJ LUB INFO NA OPAKOWANIU PRODUKTU-TO NAPRAWDE NIE BOLI |
|
|
|
 |
f_maciej
|
Wysłany: 2009-04-23, 19:33
|
0
|
|
|
|
Lakier dorabiany, nie ma tam Âżadnego info oprĂłcz tej proporcji i kodu lakieru. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-04-23, 22:10
|
0
|
|
|

|
f_maciej napisał/a: | Lakier dorabiany, nie ma tam Âżadnego info oprĂłcz tej proporcji i kodu lakieru. |
A jakiej firmy ten lakier.W DP jest Baza 1:0,8 roz.. |
|
|
|
 |
f_maciej
|
Wysłany: 2009-04-23, 22:34
|
0
|
|
|
|
Z tego co pamiĂŞtam to jest Deber. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-04-23, 22:58
|
0
|
|
|
|
Na 100 ml bazy 90 ml rozcieĂączalnika do wyrobĂłw akrylowych,Âżadnego utwardzacza,po 15 minutach pomaluj lakierem bezbarwnym,bo ta baza nie ma Âżadnej odpornoÂści,musi byĂŚ pokryta. |
|
|
|
 |
f_maciej
|
Wysłany: 2009-04-24, 17:02
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki wielkie, juÂż wszystko jasne |
|
|
|
 |
macmart
|
Wysłany: 2009-06-22, 17:54
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczĂłw. Jestem nowy na forum i zaczynam dopiero swojÂą przygodĂŞ z lakiernictwem, wiec jeÂśli napiszĂŞ coÂś gÂłupiego to proszĂŞ od razu mnie nie najeÂżdÂżaĂŚ (patrz wyÂżej).
Moje pytanie jest nastĂŞpujÂące: mam bazĂŞ i klar firmy NOVOL, w sklepie facet powiedziaÂł mi Âże baza jest w stosunku 1:1, i nie jestem do koĂąca przekonany czy ja przed malowaniem mam jÂą rozcieĂączyĂŚ jeszcze z rozpuszczalnikiem w tym stosunku (1l bazy + 1 l rozpuszczalnika) czy ta baza jest juÂż gotowa do malowania??
proszĂŞ o odpowiedz |
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2009-06-23, 08:22
|
0
|
|
|
|
To popatrz na gêstoœÌ, Jak jest rzadka to rozcieùczy³, a jak nie to pewnie da³ Ci rozcieùczalnik do zestawu.
No chyba Âże nie powiedziaÂłeÂś o rozcieĂączalniku to mĂłgÂł nie daĂŚ, sÂą teÂż tacy.
Pomieszaj i zobacz jak to wyglÂąda, Skoro stosunek mieszania jest 1:1 to jak nie jest rozcieĂączona to bĂŞdzie bardzo gĂŞsta. To musi byĂŚ trochĂŞ gĂŞstsze od wody.
I nie rozpuszczalnik (typu nitro) tylko ROZCIEĂCZALNIK oryginalny do tej bazy.
Jak dasz nie odpowiedni rozcieĂączalnik to mogÂą powstaĂŚ oczka, zÂły kolor itd.
Albo teÂż moÂżna sprawdziĂŚ iloÂściowo. Skoro chciaÂłeÂś kupiĂŚ przykÂładowo 0,2 L bazy a masz 0,4 to masz rozcieĂączone |
|
|
|
 |
macmart
|
Wysłany: 2009-06-23, 11:08
|
0
|
|
|