Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Greg
Wysłany: 2009-04-23, 13:56   Jak najlepiej zamaskowaĂŚ/ okleiĂŚ szyby wklejane pod lakier??
0
UP DOWN

Witam tak jak w temacie. Mam do zrobienia caÂłoÂściĂłwke w nowy kolor (golf 3). Wersja 3-drzwiowa czyli tylne szyby wklejone i klapa to samo. Jak to dobrze okleiĂŚ- tam sÂą takie maÂłe dupiate uszczelki miĂŞdzy szybÂą a wnĂŞkami i nie wiem do koĂąca jak to poprawnie zamaskowaĂŚ Âżeby nie byÂło widaĂŚ ingerencji w kolorek :D . KiedyÂś robiÂłem juÂż bÂłotnik w golfie 3 ale to byÂła czarna baza to jeÂśli juÂż jakaÂś mgieÂłka poszÂła, to nie byÂło tak widaĂŚ na uszczelce. teraz mam czerwieĂą i juÂż tak kolorowo tego nie widze :/ a nie mam zamiaru tego czyÂściĂŚ po lakierowaniu, bo to nie jest najprzyjemniejsza rzecz ;) I poza tym chciaÂłbym siĂŞ Was zapytaĂŚ fachowcy jak maskujecie wnĂŞki drzwi i klapy - chodzi mi o zamaskowanie, zeby odkurz nie szedÂł do Âśrodka autka ;) Drzwi. maska i klapa na stojakach no i jakoÂś trzeba poÂłoÂżyĂŚ kolor na autko ;) Ja mam swoje sposoby, ale chciaÂłem sie dowiedzieĂŚ jak to siĂŞ robi professional, i moÂże Âłatwiej ;) Aaa i jeszcze jedno - czego do tego maskowania uÂżywacie??

forum 1.JPG
Tak sobie okleiÂłem przed malowaniem... ale to tylko element wiĂŞc wnĂŞk nie byÂło ;)
Plik ściągnięto 383 raz(y) 475.67 KB

forum 2.JPG
no i po robocie nie ma wogĂłle ÂśladĂłw- i tak planuje teraz zrobiĂŚ z czerwieniÂą, ale to dopiero jak sie dowiem to co w temacie :P
Plik ściągnięto 210 raz(y) 839.15 KB

Homer S. 
Wysłany: 2009-04-23, 15:14   
0
UP DOWN

Ja wycinam to tylko koszt kleju a wymalowane dokÂładnie :spoko: przy zmianie koloru :tak:

mebArth 
Wysłany: 2009-04-23, 17:34   
0
UP DOWN

GOLF jest prze**any bo ma ciasne uszczelki to blachy. WYwyjka sobie z tym nie radzi. Wyciecie i wklejenie 100zÂł od szyby.

przemo1972 
Wysłany: 2009-04-23, 19:10   
0
UP DOWN

Greg napisał/a:
jak maskujecie wnĂŞki drzwi i klapy - chodzi mi o zamaskowanie, zeby odkurz nie szedÂł do Âśrodka autka

Pytaj w mieszalni o okragla gabke 3M do oklejania felcow(tzw.foam tape).Od dawna sa na rynku podrobki, np.APP.Oryginalne 3M produkowane sa w trzech srednicach.(Moze jest ich wiecej, ja zetknalem sie z trzema)

pitterek 
Wysłany: 2009-04-23, 19:13   
0
UP DOWN

Dok³adnie tak jak powiedzieli koledzy. Jesli chcesdz mieÌ bezproblemowo najlepiej bêdzie wyci¹Ì szybê a po lakierowaniu ponownie j¹ wkleiÌ. przy oklejaniu uszczelek taœma albo pomalujesz kawa³ek uszczelki albo niedomalujesz b³otnika i bedzie krawêdŸ(czyt. kicha)
A co do oklejania...
Przy malowaniu pÂłatu drzwi czy maski odklejam sie jakos 1 mm od rantu od wewnÂątrz, moÂżna tez odkleiĂŚ sie rĂłwno z pastÂą szczegĂłlnie Âłatwo na drzwiach. reszte zakrywa papier z belki.
Jesli chcesz polakierowac npp tylny bÂłotnik bez wneki, a niechcesz by powstaÂła krawĂŞdÂź z lakieru przy wnece drzwi lub bagaÂżnika- polecam wkleiĂŚ specjalnie do tego przeznaczonÂą gÂąbkĂŞ jakoÂś 2mm or rantu. Ja stosuje gabkĂŞ szerokoÂści 13 mm i jest git. dalej papier z belki doklejony na taÂśmĂŞ a na caÂły samochĂłd folia 4x5m. papier na wierzchu-folia pod papier

skot84 
Wysłany: 2009-04-23, 20:25   Re: Jak najlepiej zamaskowaĂŚ/ okleiĂŚ szyby wklejane pod laki
0
UP DOWN

Greg napisał/a:
Jak to dobrze okleiĂŚ- tam sÂą takie maÂłe dupiate uszczelki miĂŞdzy szybÂą a wnĂŞkami i nie wiem do koĂąca jak to poprawnie zamaskowaĂŚ Âżeby nie byÂło widaĂŚ ingerencji w kolorek

Ja to robie w ten sposĂłb Âże pod uszczelki wciskam odpowiedniej gruboÂści kabelek (przewĂłd elektryczny), koĂącĂłwka uszczelki jest wtedy oddalona od wnĂŞki i wtedy moÂżna ja spokojnie zakleiĂŚ taÂśmÂą, jedyne co siĂŞ zakurzy to spĂłd uszczelki i przewĂłd (jutro maskuje golfa V wrzuce jakieÂś przykÂładowe fotki)

Greg
Wysłany: 2009-04-24, 09:40   
0
UP DOWN

W³aœnie chcia³bym unikn¹Ì wycinania, ale jak napisa³ "skot84" istnieje takie odchylenie tej mini uszczelki i podklejenie taœm¹- dzisiaj spróbuje coœ z tym potworzyÌ a jak bêdzie z tym strasznie du¿o k³opotu do drucik i wycinanko ;) Tylko ¿e znowu trzeba rozebraÌ po³owê tapicerki ;/ Zobaczymy jak prace pójd¹. Skot04 jakbyœ da³ fotki by³oby super ;) Dziêki wszystkim za podpowiedzi :cool:

bartek 
Wysłany: 2009-04-24, 11:43   
0
UP DOWN

czeka mnie niebawem ten sam problem.
tez kombinowalem z przewodem, tasma do uszczlek sie nie sprawdzi w moim przypadku.

przemo1972 
Wysłany: 2009-04-24, 13:23   
0
UP DOWN

Uwazaj przy wycinaniu bo mozna przeciac uszczelke ktora do tanich nie nalezy ;) (chyba ze zadowoli Cie cieta z metra-klania sie gielda w Slomczynie)Najlepiej wsunac pod uszczelke metalowa szpachelke i ciac po kawalku.Metoda z drutem nie sprawdza sie w Golfie, na "zakretach"drut wpadnie do srodka lub wysunie sie na zewnatrz. :spoko:

Greg
Wysłany: 2009-04-24, 15:17   
0
UP DOWN

z t¹ szpachelk¹ bardzo fajny pomys³ :D Kiedyœ wycina³em szybe z klapy w³aœnie z golfa i posz³a sie paœÌ ;/ :P przeci¹³em j¹ niestety- có¿ doœwiadczenie jest bezcenne ;) próbowa³em w³aœnie dzisiaj z tym drutem i to nie funguje u mnie ;) czyli wycinanie przede mn¹ ;) dzisiaj ju¿ sobie daje spokój z tym i jutro bêde próbowa³ wycinaÌ- próbowa³ i¿ nie wiem czy bede w stanie ( dziœ moje urodzinki wiêc ;) ) Za porady jak najbardziej dziêki :)

kalbi 
Wysłany: 2009-04-24, 15:25   
0
UP DOWN

Greg napisał/a:
( dziÂś moje urodzinki wiĂŞc ;)
sto lat sto lat

przemo1972 
Wysłany: 2009-04-24, 18:53   
0
UP DOWN

Jest jeszcze jedno rozwiazanie-(zakladam ze bedziesz wycinal linka) moze uda Ci sie gdzies dostac drut do wycinania szyb.Jest to drut o przekroju kwadratowym, wiec posiada ostre krawedzie.Praktycznie bez wiekszego wysilku wytniesz szybe sam bez uszkodzenia uszczelki.No i nie naczochrasz sie przy wycinaniu ;) Demontaz szyby w Golfie to 2 minuty pracy :tak:Jesli jednak zdecydujesz sie wycinac linka to proponowal bym Ci poszperac w gratach lub popytac znajomych mechanikow-chodzi o uszkodzony mechanizm elektrycznych szyb(VW lub Opel).Uzyta tam linka jest spleciona z kilku cienszych linek,ktore sa zajefajne do wycinania szyb, sa bardziej elastyczne iwytrzymalsze od tego badziewia ze sklepu.
PS
Sto lat :piwo:

No-limit
Wysłany: 2009-04-24, 19:53   
0
UP DOWN

bartek napisał/a:
czeka mnie niebawem ten sam problem.
tez kombinowalem z przewodem, tasma do uszczlek sie nie sprawdzi w moim przypadku.

Chodzi Ci o tzw. "kliszĂŞ"?
'

skwaros 
Wysłany: 2009-04-24, 21:51   
0
UP DOWN

ja mam problem ze zwyk³¹ wciskan¹ szyb¹ w golfie mk2, mam t¹ taœmê do odchylania uszczelek 10mm i jakby ten plastik jest za w¹ski i nie bardzo mi ta taœma utrzymuje t¹ uszczelkê, mo¿e mog³em kupiÌ 15mm, ale niby producent podawa³ ¿e te 15mm to do ciê¿arowych wiêc kupi³em 10mm.

MoÂże macie jakieÂś inne lepsze patenty niz ta taÂśma, poprĂłbujĂŞ moÂże z jakimÂś grybum przewodem, moÂże tak z 10mm2 czy za duÂży :spoko:

arti
Wysłany: 2009-04-24, 22:19   
0
UP DOWN

Sznurek zamoczony w oleju ^^ ^^ ^^ ZartowaÂłem. ByÂł tu na forum z takimi pomysÂłami

Greg
Wysłany: 2009-04-25, 03:21   
0
UP DOWN

Dziêki za ¿yczonka :) jak widzicie póŸno ide spaÌ czyli z rannej pracy nici wiêc popo³udnie mi zostaje i podziele siê rezulatem :)

Greg
Wysłany: 2009-04-25, 22:31   
0
UP DOWN

Witam . Szybki wyci¹³em z golfa- zacz¹³em od bocznych i uszczelki zdu**³em :sciana: ale wymyœli³em patencik, który spróbowa³em na tylniej szybie w klapie i dzia³a idealnie :D czas trwania zabiegu- ok 6 min ;) Szyba wykrojona, uszczelka nienaruszona :cool: :D Bêdzie sz³o j¹ na nowo wkleiÌ ;) Có¿ doœwiadczenie kosztuje :D a zarazem jest bezcenne ;)

przemo1972 
Wysłany: 2009-04-26, 22:49   
0
UP DOWN

http://moto.allegro.pl/it..._uszczelce.html
http://ofertyfirm.com.pl/...VGL-zestaw.html
Tyle w temacie... ;)

Greg
Wysłany: 2009-04-26, 23:28   
0
UP DOWN

przemo1972 - u¿y³em tylko i wy³¹cznie takiego no¿a zakupionego dawno dawno temu lekko zmodyfikowanego http://moto.allegro.pl/it...jakosc_nr1.html i zwyk³ego no¿a na wk³ady ze stanley`a ;) Potrzeba matk¹ wynalazków" :D Wykrojone szybko i efektywnie ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu