Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ferek94 
Wysłany: 2009-05-04, 21:36   Malowanie skutera
0
UP DOWN

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy ;)

Mam skuterka malaguti f10 i chciaÂłem go pomalowaĂŚ.

Zacz¹³em od rozebrania wszystkich plastików i wzi¹³em siê do roboty ;P

Na niektĂłrych plastikach sÂą duÂże rysy wiĂŞc zaszpachlowaÂłem je i wyszÂło coÂś takiego

i na tym etapie koniec mojej roboty , poniewa¿ nie wiem co dalej mam zrobiÌ. myœlê ¿e bêdzie trzeba po³o¿yÌ jakiœ podk³ad(jaki???) , póŸniej ewentualnie jeszcze raz szpachla a na konie zmatowiÌ 2000 i odt³uœciÌ benzyn¹ ekstrakcyjn¹. Dobrze myœlê?proszê o radê???czy to wystarczy???

Na skutera mam juÂż kupiony lakier tzn. metalic czarny(baza), utwardzacz i rozcieĂączalnik ...
czytaÂłem Âże bazĂŞ miesza siĂŞ tylko z rozcieĂączalnikiem a klar(jeszcze go nie mam) z utwardzaczem....???

Chcia³em to wykonaÌ doœÌ starannie, malowa³em ju¿ sporo rzeczy ale takim najzwyklejszym pistoletem (dysza chyba 1.5mm) ale tylko akryl, metalikiem próbowa³em ale nie wychodzi³o mi to za bardzo ale teraz ju¿ wiem dlaczego , robi³em z³e proporcje...chyba:)....Stary pistolet ju¿ siê prawie rozlatuje wiêc zamierzam kopic nowy nie jakiœ wypasiony bo nie jestem profesjonalist¹ ale jakiœ trochê lepszy od starego(tak do 80z³:)widzia³em parê na allegro ale chcia³bym prosiÌ was o radê.

CzytaÂłem Âże sÂą niskociÂśnieniowe HVLP i wysokociÂśnieniowe HP, ktĂłry w moim przypadku bĂŞdzie lepszy???

....ooo trochĂŞ siĂŞ rozpisaÂłem:)
Bardzo proszĂŞ o pomoc
...z gĂłry dziĂŞkuje:)

banshee 
Wysłany: 2009-05-05, 10:58   
0
UP DOWN
staram siĂŞ jak mogĂŞ

Po 1. na plastik najpierw daje siê specjalny œrodek polepszaj¹cy przyczepnoœÌ. Potem acryl filler i dopiero szpachel. Na szpachel znów filler i póŸniej baza metaliczna tyle warstw ile potrzeba. Na koniec bezbarwny w odpowiedniej proporcji z utwardzaczem (przewa¿nie bez rozcieùczania).
Po.2. Nie polecam benzyny ekstrakcyjnej do odtÂłuszczania.
Po.3. Do lakierĂłw, ktĂłre majÂą byĂŚ kÂładzone na plastiki dodaje siĂŞ uelastyczniacz (uplastyczniacz) - jakoÂś tak siĂŞ nazywa :)

Jak chcesz dobrego guna to mogĂŞ sprzedaĂŚ ci mojego w idealnym stanie PROFESSIONALA HVLP z dyszÂą 1,3. Na poczÂątek dobrej roboty wystarczajÂący.
Szeroki strumieĂą i rĂłwnomierny przy ciÂśnieniu 2atm.
Polakierowa³em nim mo¿e ³¹cznie z 6 aut, wiêc przebieg zerowy, ale nie za 80zeta kolego. Za tyle to kupisz kolejny œmietnik.
Aktualnie chcĂŞ zmieniĂŚ na Air Gunsa, wiĂŞc jeÂżeli jesteÂś zainteresowany to pisz.
Dogadamy siĂŞ.
Tutaj masz opis mojej klamki (inna dysza):
http://www.allegro.pl/item559443934_559443934.html

ferek94 
Wysłany: 2009-05-05, 13:32   
0
UP DOWN

1.W takim wypadku co mam teraz zrobiĂŚ, poniewaÂż szpachla jest juÂż poÂłoÂżona (wygÂładzona 2000), tak jak widaĂŚ na zdjĂŞciu...?

2.Czyli co mam kupiĂŚ zamiast benzyny ekstrakcyjnej?

3.Jak by ktoÂś takie coÂś widziaÂł w jakimÂś sklepie internetowym to proszĂŞ o linka.

Co do pistoletu to siĂŞ jeszcze zastanowiĂŞ, wiem ze do bazy jest lepszy HVLP ale klar tez dobrze kÂładzie?

Co mi radzicie kupiĂŚ sÂą 2 opcje:

http://www.allegro.pl/ite...vlp_okazja.html

http://www.allegro.pl/ite...isnieniowy.html

Który kupiÌ 1 czy 2 jakie s¹ ró¿nice???

banshee 
Wysłany: 2009-05-05, 14:11   
0
UP DOWN
staram siĂŞ jak mogĂŞ

Co do pistoletĂłw nie wypowiem siĂŞ, bo nie miaÂłem takich.
Do podkÂładĂłw uÂżywam innego kupionego za 120zÂł z dyszÂą 2,0.

Ad.1. Co do malowania to po³ó¿ podk³ad wype³niaj¹cy (filler) - je¿eli siê nie pogryzie z plastikiem to dobrze, ale w¹tpie. Bêdziesz musia³ pryskaÌ nim na kilka razy czekaj¹c za ka¿dym razem do pe³nego utwardzenia.
Ad.2. Zmywacz silikonu
Ad.3 TrochĂŞ chĂŞci i jest:

http://moto.allegro.pl/it...h_lakierow.html

ferek94 
Wysłany: 2009-05-05, 16:04   
0
UP DOWN

a tym HVLP gdy po³o¿ê klar to jak wyjdzie?

ferek94 
Wysłany: 2009-05-05, 17:23   
0
UP DOWN

..ok zamierzam teraz zamĂłwiĂŚ podkÂład http://moto.allegro.pl/it...tiku_100ml.html ---ten podkÂład bĂŞdzie dobry???wiem Âże jest jeszcze grunt do plastikĂłw i uelastyczniacz do bazy ale myÂślĂŞ Âże bez tego siĂŞ obejdzie(za to wszystko by mi za duÂżo wyszÂło,najwaÂżniejszy jest chyba podkÂład)
...co sÂądzicie???

grzechu280 
Wysłany: 2009-05-05, 17:28   
0
UP DOWN
Grzechu280

Zamiast benzyny uÂżyj zmywacza silikonu. I oczywiÂście pistolet HVLP nadaje siĂŞ do bezbarwnego!

banshee 
Wysłany: 2009-05-05, 21:02   
0
UP DOWN
staram siĂŞ jak mogĂŞ

A kto powiedziaÂł, Âże tanio wyjdzie? Wszyscy myÂślÂą, Âże polakierowanie elementu to duÂżo za duÂżo, a jak siĂŞ policzy wszystkie cenzuraÂły, papier, taÂśmy, folie, prÂąd, tarcze, itp. to wychodzi XXX za element i nie ma co siĂŞ dziwiĂŚ. Ma byĂŚ dobrze - trzeba pÂłaciĂŚ.

Kolego podkÂład wystarczy - 100ml powinno wystarczyĂŚ na styk.
Uelastyczniacz waÂżny jest dlatego poniewaÂż plastik jest materiaÂłem, ktĂłry siĂŞ wygina i Âżeby farba nie pĂŞkaÂła to siĂŞ dodaje do podkÂładu i bezbarwnego, do bazy siĂŞ nie daje!!!
NapisaÂłem tak , bo tak powinno siĂŞ robiĂŚ, jednak przyznaĂŚ siĂŞ muszĂŞ, Âże nigdy nie dawaÂłem tego jak malowaÂłem zderzaki.
Jak chcesz zrobiĂŚ po kosztach to pomiĂą go.

ferek94 
Wysłany: 2009-05-05, 21:47   
0
UP DOWN

...nie wie czasem ktoÂś o tym uelastyczniaczu tylko w mniejszych iloÂściach bo caÂłego litra mi nie potrzeba;)
...???

domagalka 
Wysłany: 2009-05-05, 21:48   
0
UP DOWN

pytaj w mieszalni

ferek94 
Wysłany: 2009-05-05, 21:59   
0
UP DOWN

ok dziĂŞki, a mĂłgÂł byÂś mi doradziĂŚ ktĂłry pistol bĂŞdzie lepszy dla mnie ten nowy:
HVLP Blue edition - pistolet niskociÂśnieniowy !

http://www.allegro.pl/ite...isnieniowy.html

czy trochĂŞ uÂżywany ten:

http://www.allegro.pl/item559443934_559443934.html - tylko z dyszÂą 1,3

...pomocy, :sciana: jutro zamierzam coÂś kupiĂŚ ;)

domagalka 
Wysłany: 2009-05-05, 22:03   
0
UP DOWN

mam teÂż profesionala ale uÂżywam go tylko do gorszych robot klar nieÂżle kÂładzie a baze teÂż poÂłoÂży ale nie tak jak te lepsze pistole a pierwszy link nie dziaÂła jak zaleÂży ci tylko na polakierowaniu tego skuterka to wystarczy.

ferek94 
Wysłany: 2009-05-05, 22:20   
0
UP DOWN

...sorry ;) teraz juÂż dziaÂła, to teraz mi powiedz ktĂłry lepszy 1 nowy czy 2 uÂżywany.
Skutera chcĂŞ pomalowaĂŚ ale nie tylko, nie wiadomo co w przyszÂłoÂści ;)

domagalka 
Wysłany: 2009-05-05, 22:25   
0
UP DOWN

Jeœli chodzi o te co poda³eœ to ten profesional ale jeœli chodzi o przysz³oœÌ to lepiej kup coœ lepszego, ja mam Air Gunse Az3 HTE2 i jest super i o wiele oszczêdniejszy i nieporównywalnie lepiej k³adzie materia³ no i bardzo ma³o wiatru pobiera, jeœli dobrze pamietam to tylko 200l/min i zamówi³em nastêpny do baz tej samej marki tylko HVLP

ferek94 
Wysłany: 2009-05-05, 22:29   
0
UP DOWN

...ooo ale maszyna ale myÂślĂŞ Âże takie cudo to raczej dla profesjonalisty a nie dla mnie :)
..ale ten profesional (czyli 2) , jak dla mnie to powinien Âładnie malowaĂŚ :) ?

domagalka 
Wysłany: 2009-05-05, 22:34   
0
UP DOWN

No ja nie wiem jak lakierujesz ale mi na pocz¹tku sie nim nie¿le lakierowa³o ale jak wzi¹³em do rêki ten HTE2 no to wymiatacz, dlatego tamten poszed³ do gorszych robot typu zaprawki bo i tak trzeba papierem drzeÌ do polerki a patrz¹c na obydwa wzgledem jakoœci i wygl¹du koùcowego pracy to naprawde warto do³o¿yÌ, no ale to twoje pieni¹dze. Nie zachwalam mojego oczywiœcie ¿eby go nie zapeszyÌ ale profesional jak dla ciebie na pocz¹tek to powinien wystarczyÌ o ile nie bêdzie zciorany.

ferek94 
Wysłany: 2009-05-05, 22:40   
0
UP DOWN

Ok wszystko rozumiem, wezmê jednak tego professional tak jeszcze do nauki a kiedyœ pomyœle o tym HTE2 :) jeszcze jedno pytanie gdy po³o¿ê ten podk³ad http://moto.allegro.pl/it...tiku_100ml.html
na ten plastik to dobrze wyjdzie i póŸniej oczywiœcie baza i klar...??

moÂże coÂś doradzisz??? ;)

.....zciorany tzn??

gola 
Wysłany: 2009-05-05, 22:45   
0
UP DOWN

ferek94 napisał/a:
...gdy po³o¿ê ten podk³ad http://moto.allegro.pl/it...tiku_100ml.html
na ten plastik to dobrze wyjdzie i póŸniej oczywiœcie baza i klar...??

gdy polozysz ten podklad z linku to na to po 10 minutach podklad akrylowy,po jego wyschnieciu szlif,nastepnie baza i bezbarwny.
Podklad z linku to Podklad do plastiku zwiekszajacy przyczepnosc materialow nanoszonych na plastik.
nie wnikam juz w jakosc przygotowanego elementu do podkladu,bo to twoje pierwsze kroki ;)

domagalka 
Wysłany: 2009-05-05, 22:45   
0
UP DOWN

ooo kolega GOLA mnie ubiegÂł ;) ja bym np po pierwsze nie koĂączyÂł na papierku 2000 tylko max 1000 no i po tym podkÂładzie daÂł bym podkÂład akrylowy i zmatowiĂŚ teÂż 1000 i potem baza i klar :tak: ja tak robie i jest ok.

ferek94 
Wysłany: 2009-05-05, 22:50   
0
UP DOWN

aha czyli na ten podklad do plastiku zwiekszajacy przyczepnosc materialow nanoszonych na plastik daje jeszcze takie cos http://allegro.pl/item616...zary_800ml.html ???
:)

gola 
Wysłany: 2009-05-05, 22:52   
0
UP DOWN

ferek94 napisał/a:
aha czyli na ten podklad do plastiku zwiekszajacy przyczepnosc materialow nanoszonych na plastik daje jeszcze takie cos ...

;) ,ale zamotales.Na ten podklad z linku dajesz podklad akrylowy nastepnie po wyschnieciu szlifujesz go na mokro zaczynajac np od 800 konczac na 1000-1200
moze byc nawet taki ;) http://allegro.pl/item627...2k_goldcar.html nie w spraju i nie 1K raczej.

domagalka 
Wysłany: 2009-05-05, 22:54   
0
UP DOWN

"WysÂłany: Dzisiaj 22:50
aha czyli na ten podklad do plastiku zwiekszajacy przyczepnosc materialow nanoszonych na plastik daje jeszcze takie cos http://allegro.pl/item616...zary_800ml.html ???
:) "

No nie do koĂąca bo radziÂłbym coÂś lepszego kupiĂŚ tego nie znam ale wydaje mi siĂŞ Âże za dobry nie jest. moÂże coÂś z Novola albo lepszy to z Profixa.

ferek94 
Wysłany: 2009-05-05, 23:06   
0
UP DOWN

OK, wszystko rozumiem, dziĂŞki wszystkim, gdy bĂŞdĂŞ juÂż na tym etapie to zrobiĂŞ foto czy dobrze wyszÂło :)
pozdr

kondzik 
Wysłany: 2009-05-06, 02:59   
0
UP DOWN

banshee napisał/a:
Po 1. na plastik najpierw daje siê specjalny œrodek polepszaj¹cy przyczepnoœÌ. Potem acryl filler i dopiero szpachel. Na szpachel znów filler i póŸniej baza metaliczna tyle warstw ile potrzeba

a zapytam bo gosciu tu u mnie jak maluje zderzaki itp., to daje ten srodek polepszajacy przyczepnosc zaraz przed malowaniem, jak szpachlowal zderzak to nie widzialem zeby to przed szpachlowaniem dawal.Mozliwe, ze uzywa jakis innych srodkow ze tak robi czy cos?

I co to jest ten filler?to jest ta szpachla natryskowa czy cos takiego?

banshee 
Wysłany: 2009-05-06, 07:08   
0
UP DOWN
staram siĂŞ jak mogĂŞ

filler to podkÂład akrylowy "Acryl filler"
Podk³ad zwiêkszaj¹cy przyczepnoœÌ jest bezbarwny i po wyschniêciu go nie widaÌ, wiêc mo¿e by³ k³adzony...

ferek94 
Wysłany: 2009-05-07, 13:58   
0
UP DOWN

...no juÂż wszystko zamĂłwiÂłem, koÂło Âśrody wstawiĂŞ fotki :)
:spoko:

ferek94 
Wysłany: 2009-05-15, 22:44   
0
UP DOWN

Wszystko juÂż mam, oprĂłcz jednej rzeczy czyli podkÂładu akrylowego.
1.Czy to ma byĂŚ podkÂład akrylowy specjalny na plastik czy zwykÂły jakiÂś???
2.U mnie w sklepach jest tylko w sprayu, moÂże byĂŚ taki???dobrze wyjdzie???

jacenty 741
Wysłany: 2009-05-16, 23:20   
0
UP DOWN

W sprayu tak,ale specjalnie do plastiku,zwykÂły nie ma elastycznoÂści,do zwykÂłego podkÂładu trzeba dodaĂŚ dodatku uelastyczniajÂącego,a do sprayu bĂŞdzie uno pikolo problemo!

ferek94 
Wysłany: 2009-05-22, 00:21   
0
UP DOWN

WÂłaÂśnie wczoraj skoĂączyÂłem malowaĂŚ.

Pierwsze wszystko odt³uœci³em zmywaczem sylikonu a póŸniej pomalowa³em tym podk³adem zwiêkszaj¹cym przyczepnoœÌ do plastiku.

Po 15 minutach naniosÂłem podkÂład akrylowy.

a wyszÂło to tak:

Teraz wszystko muszê wyczyœciÌ papierkiem 1200 i póŸniej biorê siê za bazê i klar;)

Jak skoĂączĂŞ to wrzucĂŞ foto.

JeÂżeli robiĂŞ coÂś nie tak to proszĂŞ komentowaĂŚ:)
Porady mile widziane;)

No-limit
Wysłany: 2009-05-22, 20:10   
0
UP DOWN

ferek94 napisał/a:
WÂłaÂśnie wczoraj skoĂączyÂłem malowaĂŚ.

Pierwsze wszystko odt³uœci³em zmywaczem sylikonu a póŸniej pomalowa³em tym podk³adem zwiêkszaj¹cym przyczepnoœÌ do plastiku.

Obrazek

Po 15 minutach naniosÂłem podkÂład akrylowy.

Obrazek

a wyszÂło to tak:
Obrazek

Obrazek

Teraz wszystko muszê wyczyœciÌ papierkiem 1200 i póŸniej biorê siê za bazê i klar;)

Jak skoĂączĂŞ to wrzucĂŞ foto.

JeÂżeli robiĂŞ coÂś nie tak to proszĂŞ komentowaĂŚ:)
Porady mile widziane;)

Bez komentarza. ;)

ferek94 
Wysłany: 2009-05-22, 20:14   
0
UP DOWN

tzn??? :>

ferek94 
Wysłany: 2009-05-25, 19:27   
0
UP DOWN

...mam pytanie odnoœnie lakieru bezbarwnego, czy jak po³o¿ê bazê to mogê na drugi dzieù k³aœÌ klar??? Jak siê powinno robiÌ??

No-limit
Wysłany: 2009-05-27, 11:44   
0
UP DOWN

ferek94 napisał/a:
...mam pytanie odnoœnie lakieru bezbarwnego, czy jak po³o¿ê bazê to mogê na drugi dzieù k³aœÌ klar??? Jak siê powinno robiÌ??

Bez komentarza znacz,¿e dobrze.klar najlepiej k³aœÌ po zmatowieniu bazy ok 20-30min przy temp.20 st. C i przetarciu œcier. antystatyczn¹.Mo¿esz k³aœÌ na drugi dzieù po odpyleniu œciereczk¹ tylko po co czekaÌ?

ferek94 
Wysłany: 2009-05-27, 13:45   
0
UP DOWN

aha rozumiem, ale jakim papierkiem mam zmatowiĂŚ tÂą bazĂŞ???

No-limit
Wysłany: 2009-05-28, 13:27   
0
UP DOWN

ferek94 napisał/a:
aha rozumiem, ale jakim papierkiem mam zmatowiĂŚ tÂą bazĂŞ???

Bazy siĂŞ nie matuje :!: .PO CAÂŁKOWITYM Z M A T O W I E N I U /jak baza zrobi siĂŞ matowa,czyli pyÂłosucha/.

ferek94 
Wysłany: 2009-05-28, 17:36   
0
UP DOWN

hehe :) aha, teraz juÂż wiem

ferek94 
Wysłany: 2009-05-30, 23:34   
0
UP DOWN

No i jest problem :sad:
...wÂłaÂśnie dzisiaj prĂłbowaÂłem bazÂą malowaĂŚ na innych elementach od skutera, ale wedÂług mnie to tragedia :nie:
..mam kilka pytaĂą, bo przecieÂż coÂś muszĂŞ robiĂŚ Âźle, a zwÂłaszcza Âże siĂŞ do tego przyÂłoÂżyÂłem i chciaÂłbym to skoĂączyĂŚ.
WedÂług mnie farbami akrylowymi duuuÂżo lepiej to wychodziÂło.

1. Pod bazĂŞ zmatowiÂłem papierem 1200 dobrze???
2. NastĂŞpnie zmywacz sylikonu.
3. No wÂłaÂśnie no i na jakim ciÂśnieniu mam malowaĂŚ???( posiadam pistolet:professional HVLP 1,3)
malowaÂłem na ciÂśnieniu od 3 do 4 atmosfer, wydaje mi siĂŞ Âże na 4 byÂło najlepiej.
4. W garaÂżu byÂło jakieÂś 18sC...?
5. Nie posiadam odwadniacza przy pistolecie...?
6. A z farbÂą to juÂż sam nie wiem, ta farba zostaÂła mi z auta(czarny metalic), wiem Âże bazĂŞ
miesza siĂŞ tylko z rozcieĂączalnikiem(miaÂłem razem wszystko w pudeÂłku w jednym pojemniku byÂła baza a w drugim rozcieĂączalnik) ale producent nie napisaÂł nigdzie proporcji :sciana: wiĂŞc zmieszaÂłem 2:1, przewaÂżnie tak jest czyli wlaÂłem 100ml bazy i 50ml rozcieĂączalnika)...???
7: Mam w pistolecie regulacjĂŞ szerokoÂści strumienia wiĂŞc jÂą wkrĂŞciÂłem na maxa i popuÂściÂłem prawie caÂły obrĂłt, wiĂŞc(gdy popuszczam ÂśrubĂŞ to strumieĂą jest szeroki) ,
czy ten strumieĂą ma coÂś do rzeczy???

tak jak pisa³em nie wychodzi to najlepiej, nie wiem czy tak ma byÌ ale wed³ug mnie np. farba Ÿle kryje poniewa¿ tam gdzie by³a szpachla, musia³em poci¹gn¹Ì wiêcej warstw bo przebija³a ale po kolejnych warstwach ju¿ jej nie by³o w ogóle widaÌ, natomiast jak psikn¹³em wiêc ej w jedno miejsce to od razu zrobi¹ siê takiej jakby kó³eczka i lakier mo¿e siê zlaÌ.

i jeszcze jedno gdy psiknĂŞ na ten szary podkÂład to wedÂług mnie powinna siadaĂŚ taka mgieÂłka a teraz wychodzÂą takie kropeczki bardziej, akryl siĂŞ lepiej kÂładÂło , moÂże metalic siĂŞ tak kÂładzie???

Ok. to juÂż chyba wszystko ;)
musiaÂłem to napisaĂŚ bo bardzo jestem ciekawy co jest nie tak, bardzo proszĂŞ wszystkich o pomoc, jeÂżeli jest coÂś Âźle to piszcie od razu bĂŞdĂŞ prĂłbowaÂł czy wychodzi, pomaluje plastik wstawiĂŞ fotkĂŞ i mi powiecie czy jest ok.

HELP :sciana:

banshee 
Wysłany: 2009-05-31, 12:45   
0
UP DOWN
staram siĂŞ jak mogĂŞ

WrzuĂŚ fotkĂŞ to poradzimy kolego.
Na tym pistolecie rozkrêÌ strumieù œrub¹ na oko³o 1 obrót. Odleg³oœÌ oko³o 20cm. Ciœnienie na tym pistolecie k³ad¹c bazê maks.2,3bara, do bezbarwnego 2,6bara i powinno wyjœÌ miodzio. Tak na nim malowa³em.
BazĂŞ przewaÂżnie rozcieĂączam 1:1. Jak bĂŞdzie za gĂŞsta to nie pomalujesz.
Krycie bazÂą zawsze kilka razy (aÂż nie bĂŞdzie przebiĂŚ podkÂładu). JeÂżeli to perÂła to powinno lepiej kryĂŚ niÂż metalikiem.
Bezbarwny przewaÂżnie siĂŞ nie rozcieĂącza, chyba Âże masz jakiÂś np.profix CP1500 to trzeba dolaĂŚ rozcieĂączalnika, bo jest to gĂŞsty lakier.
JeÂżeli pokazujÂą siĂŞ jakieÂś kropki, gdzie lakier nie chce przyjmowaĂŚ to masz tÂłustÂą powierzchniĂŞ.

Najlepiej rozcieùcz bazê sobie 1:1 (ma³¹ iloœÌ) i zrób próbê na jakimœ innym starym elemencie. Wyreguluj szerokoœÌ i iloœÌ farby, ¿eby równo i szeroko kry³. Ciœnienie, jak wy¿ej.

Aha, podkÂład kÂładziesz 2-3 warstwy z odczekaniem, aÂż kaÂżda poprzednia bĂŞdzie sucha.
Chyba nie malowaÂłeÂś podkÂładem tym pistoletem?

ferek94 
Wysłany: 2009-05-31, 13:23   
0
UP DOWN

Ok. w poniedzia³ek zrobiê wszystko tak jak mówisz , i rozpuszczê na pocz¹tek 50ml bazy + 50ml rozcieùczalnika. Aha oprócz tych dwóch regulacji jest jeszcze z ty³u œrubka, któr¹ reguluje siê poskok klamki(chyba tak siê to nazywa) mam to tak wyregulowaÌ ¿eby odpowiednia iloœÌ farby lecia³a na full wciœniêtej klamce, czy ona ma byÌ przy malowaniu nie na maxa???

Aha a jak krok po kroku mam skutecznie odt³uœciÌ powierzchniê przed malowaniem, dotychczas nalewa³em zmywacz sylikonu na szmatkê i jazda, póŸniej malowa³em...??

sucha baza tzn. ile mam tak ok. czekaĂŚ na nastĂŞpne warstwy??

yyy.. :tak: wÂłaÂśnie nim malowaÂłem ten podkÂład(ale Âładnie wyszedÂł :) nie to co metalik

jak bĂŞdĂŞ juÂż wszystko wiedziaÂł to po malowaniu wstawiĂŞ fotki w poniedziaÂłek.
:help:

banshee 
Wysłany: 2009-05-31, 13:32   
0
UP DOWN
staram siĂŞ jak mogĂŞ

Œruba z ty³u s³u¿y do regulacji iloœci farby. Jak bêdziesz robi³ próbê to musisz krêciÌ szerokoœci¹ i w³aœnie t¹ iloœci¹, ¿eby ustawiÌ odpowiedni¹ iloœÌ i szerokoœÌ.
Zawsze cyngiel wciskaj na maksa- tyle ile pozwoliÂłeÂś mu tylnÂą ÂśrubÂą.
To co leci na element nie moÂże robiĂŚ zaciekĂłw i rĂłwnieÂż nie moÂże tylko pyliĂŚ.
Ten pistolet najrĂłwniej kryje jak strumieĂą ma okoÂło 15cm szerokoÂści - tak proponuje ustawiĂŚ.
Pamiêtaj o utrzymywaniu sta³ego ciœnienia na pistolecie - bez manometru pod pistoletem bêdzie kiepsko, bo sprê¿arka poda ci tyle i napompuje/ubêdzie, wiêc zakres ciœnienia bêdziesz mia³ od min.do maks. dla w³¹cznika sprê¿arki.

Baza a akryl to zupeÂłnie inne malowanie i efekt.

Przy temp. okoÂło 20st. baza schnie dosyĂŚ szybko - ja kÂładĂŞ jÂą po okoÂło 7-10min. nastĂŞpnÂą.
OdtÂłuszczam zawsze rĂŞcznikami bezpyÂłowymi i zmywaczem silikonu - powinno siĂŞ nawet mocniej dociskaĂŚ, Âżeby wszystko zetrzeĂŚ.

Po ostatniej warstwie czekasz z 20-25min. i kÂładziesz bezbarwny.

ferek94 
Wysłany: 2009-05-31, 18:35   
0
UP DOWN

rozumiem, i tak teraz zmieniam wĂŞÂża do pistoletu bo juÂż jest stary i popĂŞkany. Mam zamiar kupiĂŚ razem z manometrem, moÂże mi doradzicie jakiego wĂŞÂża mam kupiĂŚ..?

....a co do odtÂłuszczania to mam zmywacz sylikonu ale tych "rĂŞcznikĂłw bezpyÂłowych" nie posiadam, a jak to wogĂłle wyglÂąda albo gdzie to moÂżna kupiĂŚ???
konieczne sÂą te rĂŞczniki ?nie moÂżna ich czymÂś zastÂąpiĂŚ???
pytam poniewa¿, chce mieÌ pewnoœÌ ¿e powierzchnia bêdzie dobrze odt³uszczona.

:help:

banshee 
Wysłany: 2009-05-31, 19:09   
0
UP DOWN
staram siĂŞ jak mogĂŞ

moÂżesz uÂżyĂŚ zwykÂłej czystej szmatki, albo rĂŞcznika papierowego kuchennego. Nie ma znaczenia. Ma byĂŚ odtÂłuszczone!
W¹¿ œrednicy 10mm. Ja mam manometr membranowy pod pistoletem oko³o 35z³ z allegro. Do tego sprê¿arka za³¹cza siê przy 4barach a wy³¹cza przy 6,5. MAnometrem ustawiam to co chcê mieÌ podczas ci¹g³ego malowania.

ferek94 
Wysłany: 2009-05-31, 19:42   
0
UP DOWN

dobra manometr wÂłaÂśnie zamĂłwiÂłem na allegro takie coÂś http://www.allegro.pl/show_item.php?item=644548372
No to chyba na razie tyle, jak pomaluje na jakimÂś elemencie to wrzucĂŞ foto.
dziĂŞki banshee :spoko: ale jak coÂś jeszcze nie bĂŞdĂŞ wiedziaÂł to siĂŞ odezwĂŞ. :)
REDUKTOR POD PISTOLET LAKIERNICZY - £ÓD¬
ferek- nie mam juz do was sily-opisujcie linki ;)

banshee 
Wysłany: 2009-05-31, 21:15   
0
UP DOWN
staram siĂŞ jak mogĂŞ

trzeba byÂło zapytaĂŚ to bym napisaÂł.
Ja polecam ten
REGULATOR CIÂŚNIENIA Z MANOMETREM 1/4"
http://www.allegro.pl/ite...metrem_1_4.html

PÂłynnie reguluje ciÂśnienie i jest caÂły czas staÂłe, gdyÂż ma membranĂŞ gumowÂą ze sprĂŞÂżynÂą a nie zawĂłr iglicowy jak w twoim.
Jak bĂŞdziesz miaÂł jakiÂś problem to pisz.
Banshee, juz nie mam do was sily ;) Nastepne posty z nieopisanymi linkami bede karal ostrzezeniami :rozga:

ferek94 
Wysłany: 2009-05-31, 22:33   
0
UP DOWN

no moÂże i siĂŞ pospieszyÂłem :) ale moÂże akurat siĂŞ uda i bĂŞdzie dobry ;)

ferek94 
Wysłany: 2009-06-02, 23:18   
0
UP DOWN

Za czym czekam na wĂŞÂża i reduktor (powinny byĂŚ jutro) to chciaÂłbym siĂŞ zapytaĂŚ jak wyglÂąda sprawa polerowania metalika, da siĂŞ go w ogĂłle polerowaĂŚ.
Pytam dlatego bo podpatrzyÂłem coÂś takiego na You Tube:
http://www.youtube.com/watch?v=OI7xEKm7k0w - polerowanie lakieru na lusterko cz.2
tylko Âże to jest raczej lakier akrylowy
...?
:)

ferek94 
Wysłany: 2009-06-04, 21:54   
0
UP DOWN

Ok wszystko juÂż mam, teraz jak bĂŞdzie w miarĂŞ ciepÂło ;) to biorĂŞ siĂŞ za malowanie i wstawiĂŞ foto. Aha, jeÂżeli chodzi o ten reduktor, ktĂłry kupiÂłem to ustawiÂłem go na 2,4 atmosfery (baza), a jeÂżeli chodzi o kompresor to ustawiÂłem Âżeby przy 6 atmosferach puszczaÂł zawĂłr ciÂśnieniowy( niestety nie posiadam elektrozaworu), no i bĂŞdĂŞ uwaÂżaÂł Âżeby ciÂśnienie nie zeszÂło poniÂżej 4 at, no to chyba tyle, powiedzcie mi czy mam to dobrze ustawione???

banshee 
Wysłany: 2009-06-05, 10:27   
0
UP DOWN
staram siĂŞ jak mogĂŞ

powinno graĂŚ. PamiĂŞtaj o dobrych proporcjach lakier-rozpuszczalnik w bazie i natrysku prĂłbnym na innym elemencie w celu poprawnego ustawienia pistoletu..

EDIT 1.
JeÂżeli kÂładziesz po caÂłoÂści nowÂą bazĂŞ nie starajÂąc siĂŞ o odpowiedni odcieĂą to tym pistoletem kÂładziesz bazĂŞ nawet przy 1,9bara.
Powtórze jeszcze raz - w przedziale od 1,9-2,4 powinno wyjœÌ miodzio. Kwestia rozrobienia lakieru, ustawienia iloœci farby i szerokoœci strumienia.

ferek94 
Wysłany: 2009-06-05, 22:31   
0
UP DOWN

WÂłaÂśnie niedawno skoĂączyÂłem malowaĂŚ plastik, pomalowaÂłem go tak Âżeby zobaczyĂŚ jak wyjdzie. Foto: ,
fotka nie zbyt dobra bo robiÂłem jÂą przed chwilÂą , jest juÂż ciemno.

Na poczÂątku to byÂła tragedia miaÂłem ustawione na manometrze jakieÂś wiĂŞksze 2 atmosfery no i malowaÂłem. Nie wiedziaÂłem dlaczego ale w ogĂłle nie daÂło siĂŞ malowaĂŚ, duÂże kropy na plastiku, po prostu tak pluÂło, myÂślaÂłem o ciÂśnieniu ale na zegarze miaÂłem 2,4 wiĂŞc myÂślaÂłem Âże jest ok. Ale okazaÂło siĂŞ Âże na tej Âśrubce przy pistolecie na dole, byÂła ona wkrĂŞcona wiĂŞc tak na serio byÂło pewnie jakieÂś 0,5 atmosfery, odkrĂŞciÂłem jÂą no i lux ;) malowaÂło siĂŞ super.

Mam taki problem: Farba trochĂŞ zgĂŞstniaÂła no i po wymieszaniu z rozpuszczalnikiem zostaÂły takie gdzie nie gdzie "grĂłdki", myÂślĂŞ Âże jak przelejĂŞ przez siteczko to bĂŞdzie ok..???
Ale chodzi mi o to Âże brakÂło mi rozpuszczalnika do bazy(byÂł on razem z bazÂą w pudeÂłku), i nie wiem jaki teraz mam dokupiĂŚ , moÂże mi powiecie???

A 3 moje pytanie to ile schnie lakier bezbarwny???

pozdrawiam

banshee 
Wysłany: 2009-06-06, 09:34   
0
UP DOWN
staram siĂŞ jak mogĂŞ

Przelej przez sitko bazê i bêdzie dobrze - s¹ dostêpne ró¿ne wielkoœci, zapytaj w sklepie, które nadaje siê do baz.
BazĂŞ moÂżesz rozcieĂączyĂŚ teÂż rozpuszczalnikiem do akryli - jest podobny tylko szybciej odparowuje.
Magiczne pokrĂŞtÂło zawsze na maksa, jeÂżeli masz manometr pod pistoletem.
Bezbarwny w warunkach prowizorycznych (czyt.temp. otoczenia) jest po okoÂło 2-3h suchy, ale lepki po dÂłuÂższym dotyku. Najlepiej poczekaĂŚ 1 dzieĂą. Wszystko zaleÂży od wÂłaÂściewych proporcji lakier-utwardzacz-rozcieĂączalnik i gruboÂści warstw.

Zag³êbione otwory maluj na w¹skim strumieniu i ma³a iloœÌ farby, bo te s¹ niedomalowane.

Czekamy na fotki po zakoĂączeniu prac!
Powodzenia

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu