Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
 |
rbfm
|
Wys³any: 2007-11-05, 19:55 szpachla natryskowa
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
uzywacie? jesli tak to do czego konkretnie? przyznam szczerze ze wg mnie nie ma ona zbyt uzasadnionego stosowania. sam nigdy nie musialem jej uzywac. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wys³any: 2007-11-05, 20:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
|
|
|
 |
|
Wys³any: 2007-11-05, 20:12
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
Ze sie tak wypowiem
Przez wielu uwa¿ana za zbyteczn±... A jednak jak dla mnie to dobrze, ¿e takie co¶ istnieje.
Jak rze¼bie jakie¶ plastiki/kleje, ³±cze, przerabian, customizing/ to jej u¿ywam i chwa³a temu, kto j± wymy¶li³
|
|
|
|
 |
maras
|
Wys³any: 2007-11-05, 21:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 211 Sk±d: Sokolniki k.Poznania
|
Kiedy¶ uwa¿a³em za zbyteczn±, ale ostatnio, jak popo³udniami robiê samochód, który do mnie trafi³ w tragicznym stanie(korozja wszêdobylska, wgnioty), to szpryca pomaga ustabilizowaæ ca³y element(np.jeden b³otnik musia³em samemu dorabiaæ i wyspawaæ, potem po ca³o¶ci szpachlowaæ i na to natryskowy, bardzo pomóg³. W ogóle jako¶ pewniej siê czuje, jak go dam, widzê,czy ta powierzchnia jest na pewno równa |
|
|
|
 |
seba
|
Wys³any: 2007-11-05, 21:25
|
0
|
|
|
|
ja stosowa³em,ale teraz zmniejszam grradacje papieru na szpachli do 180-320 a potem epoksyd .Raz wyrównuje .dwa jest twardy,wie nie siada,trzy zabezpiecz antykor. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wys³any: 2007-11-06, 05:50
|
0
|
|
|
|
maras napisa³/a: | (korozja wszêdobylska, wgnioty), to szpryca pomaga ustabilizowaæ ca³y element |
jakos nie moge sobie tego wyobrazic. gdy mam taki element to daje grubo epoksydu na niskim cisnieniu. potrafie dac warstwe czasem nawet grubosci 1-2 mm. po co tu komplikowac sobie zycie szpryca? doszedlem juz do takie wprawy ze nawet male wgniotki jestem w stanie zalac epoksydem. pozniej to sie elegancko szlifuje na zero jak szpachle. nie przekonacie mnie chyba do szprycy :P |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wys³any: 2007-11-06, 18:30
|
0
|
|
|

Pomóg³: 4 razy Posty: 356
|
Ja dajê szprycê z podk³adu akrylowego z rozpuszczalnikiem do 5%, na ma³ym ci¶nieniu rewelka. Efekt podobny do tego co opisywa³ rbfm, nawet niewielkie do³ki zalane na cacy, potem papierek i na cacy. Szpachli natryskowej nigdy nie u¿ywa³em i nie zamierzam. |
|
|
|
 |
|
Wys³any: 2007-11-06, 20:29
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Panowie, ja mo¿e siê nie znam ale co¶ powiem
Ja u¿ywa³em do jakiego¶ czasu w³a¶nie 2K akrylowego- gêsty, gruba warstwa... Rzeczywi¶cie by³o super. Ale zaczyna³o to siadaæ!! Nie wiem jak z tym siadaniem jest u Was, ale po tym, jak zacz±³em stosowaæ szpryce problemy zniknê³y Tylko 2 cieñkie warstwy podk³adu, slzif i lakierek
P.S. podk³adu u¿ywa³em w specyfikacji hs multi filler gold, novola( ) i gold car'a, a raz robi³em na iwacie i uwaga! Na iwacie nie zauwa¿y³em siadania...
pzdr |
|
|
|
 |
seba
|
Wys³any: 2007-11-06, 22:01
|
0
|
|
|
|
moim skromnym zdaniem,szpryca nie jest z³a,pod warunkiem,ze sie wysezonujei najlepiej wygrzeje.ale zazwyczaj malowanie w warunkach garazowych trochê nas ogranicz jedynie do sezonowania min 24godz(chyba,ze jest lato).kiedy¶ nie robi³em bez szprycy,ale jak raz chcia³em pospieszyæ i w galaxy zrobi³em maske bez d³u¿szego czekania w pochmurny dzieñ,gdzie wszystko by³o super szpryca,pod³ad,baza i kleir,a jeszcze niepotrzebnie od razu polerka.jak oddawa³em auto by³o super,a za dwa dni go¶æ przyjezd¿a i mówi,ze co¶ mu sie z mask± sta³o,jak zobaczy³em to mnie ma³o nie trafi³o.Macha dosta³a temperatury i pieknie powychodzi³y rysy z 100-tki.dobrze ,ze to kumpel nie robi³problemu,jedynie poprawka na mój koszt i nauczka na przysz lo¶æ. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wys³any: 2007-11-06, 22:04
|
0
|
|
|
|
w mojej robocie w zasadzie nie widze zastosowania dla tego produktu. nie wiem jak wy to robicie ze wam cos "siada" ale mi sie to jeszcze nie zdarzylo. chyba ze nie rozumiem znaczenia terminu 'siada'....?
[ Dodano: 2007-11-06, 22:09 ]
Amiggo napisa³/a: | Ja dajê szprycê z podk³adu akrylowego z rozpuszczalnikiem do 5%, na ma³ym ci¶nieniu rewelka |
tez tak robie. czasem nie daje rozpuszczalnika w ogole. za to dolewam troche plastifikatora zeby to mialo jakas elastycznosc. super sie to szlifuje. nie ma porownania do zwyklej szpachli. no i nie trzeba po szlifowaniu podkladowac na nowo. |
|
|
|
 |
maras
|
Wys³any: 2007-11-07, 00:06
|
0
|
|
|
|
No nie wiem, czy mo¿na waliæ epoksydu po 1mm, rbfm, jakiej firmy stosujesz ten epoksyd? I na ile warstw malujesz? Ja kiedy¶ da³em do¶æ grubo akrylowego, prze dwa dni nie chcia³o doschn±æ,pó¼niej mi poz³azi³o(by³o to jedno z moich pierwszych malowañ ). Zacz±³em stosowaæ szprycê stosunkowo nie dawno i siê przekona³em, ale niestety nie wychodzi najtaniej, wiêc jak mo¿ecie, to opiszcie, jak zalewacie epoksydem |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wys³any: 2007-11-07, 13:51
|
0
|
|
|
|
maras napisa³/a: | No nie wiem, czy mo¿na waliæ epoksydu po 1mm |
jeszcze nigdy nic zlego mi sie nie stalo z tym. uzywam epoksydu novolu, maja nawet wersje grubopowlokowa(nie uzywalem). zreszta robie tak tez z akrylem.
a jak robie? po prostu rozrabiam albo epoksyd, albo akryl bez rozcienczalnika i mozna powiedziec ze wylewam go pistoletem. ustawiam minimalne cisnienie tak zeby tylko jakos wylatywalo z pistoletu i mozna tym zalac nawet duze dziury.przypuszczam ze Amiggo robi tak samo. a co do schniecia, to nawet teraz w temp 5-6 st na drugi dzien jest twarde i gotowe do szlifu. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wys³any: 2007-11-07, 16:46
|
0
|
|
|

|
Ma racjê rbfm, te¿ tak robiê. Dodam,¿e nie wolno takiego podk³adu wygrzewaæ promiennikiem, musi sam doj¶æ w temp pokojowej. |
|
|
|
 |
maras
|
Wys³any: 2007-11-07, 21:25
|
0
|
|
|
|
Ja te¿ u¿ywam epoksydu novola, w³a¶nie tego 1+1, jego siê nawet nie powinno rozcieñczaæ, ale maluj±c dysz± 1,5 na 3barach zacieków nie robiê, ale warstwy za grube nie s±. Ale bêde musia³ spróbowaæ tak zrobiæ jak piszecie, czyli na niskim ci¶nieniu, zobaczymy co z tego wyjdzie |
|
|
|
 |
marcin
|
Wys³any: 2007-11-08, 23:10 szpryc
|
0
|
|
|
|
Witam
otó¿ panowie idziecie na pewn± ³atwiznê poniewa¿ nie powinno sie stosowaæ 1 czy 2 milimetrowej warstwy podk³adu tym bardziej ¿e u nas na rynku o dobry podk³ad trudno. Te wszystkie miêkkie tanie podk³ady je¶li nawet nie posiadaj± to przy takiej warstwie nigdy nie s± bez wygrzania suche na wskro¶ i po pó³ roku jak ta ¿ywica tam sobie pod spodem pracuje auto jest zajebi¶cie krzywe. Je¶li chodzi o szpryc to novol jest tani i nie nale¿y do czo³ówki ale spe³nia swoj± rolê mo¿na na nim wyprowadziæ idealnie powierzchnie jednak jes³i jest niedosuszony albo ma przedawkowany utwardzacz na ciemnych kolorach lubi ci±gn±æ. Profesjonalistom polecam szpryc ferro lub impa
pozdrawiam |
|
|
|
 |
seba
|
Wys³any: 2007-11-09, 06:28
|
0
|
|
|
|
Apropo szprycy,czy ona ma jakiekolwiek w³a¶ciwo¶ci atykorozyjne,bo ja w±tpiêdlatego staram siê wyprowadziæszpclê 320 na sucho,a¿ pod rêka nie ma nierówno¶ci,wiadomo,¿ê gzie niegdzie przetarcia do blachy s± ale po na³o¿eniu dwóch warstw epo powie¿chnia jest zabezpieczona i naprawdê równa po przetarciu,powiedzcie czy tak jest ok. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wys³any: 2007-11-09, 14:30
|
0
|
|
|
|
marcin napisa³/a: | przy takiej warstwie nigdy nie s± bez wygrzania suche |
to ze daje 1 czy 2 mm nie oznacze ze tyle zostaje. po slifowaniu nie ma tego wiecej jak 0,5 mm wiec nie sadze zeby to bylo niewysuszone. aha i auto po roku nie jest krzywe |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wys³any: 2007-11-09, 16:42
|
0
|
|
|

|
No a ja to wszystko obrabiam jak potrzeba dajê jeszcze raz podk³ad akryl wygrzewam promiennikiem, obrabiam na mokro 800 i jadê z kolorkiem i znowu komora na 70st C. A tak w ogóle to nie rozumiem tego o co chodzi t± ¿ywic± ? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wys³any: 2007-11-09, 21:22
|
0
|
|
|
|
tez obrabiam 240 a na to juz ostatecznie podklad akrylowy. a z zywica to mu chodzilo chyba o nieuwolniony rozcienczalnik, ale zapewniam ze nic takiego nie wystepuje. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wys³any: 2007-11-09, 22:24
|
0
|
|
|

|
No jasne, ¿e nie wyst±pi je¿eli wszystko wykonasz jak nale¿y, czyli dasz odparowaæ rozpuszczalnikowi pomiêdzy kolejnymi warstwami. No chyba, ¿e siê komu ¶pieszy to mu potem siê chrzani. |
|
|
|
 |
maras
|
Wys³any: 2007-11-13, 01:08
|
0
|
|
|
|
Dzisiaj spróbowa³em robiæ tak jak niektórzy z Was,czyli nawali³em grubo podk³adu. Ostatnio posk³ada³em sobie stary pistolet z now±, jak±¶ tani±, dysz± 2.0. ci¶nienie da³em ok 2,5bara, trochê rozpuszczalnika, podk³ad Novol ms 3+1 i.... piêknie mi pociek³o Na nastêpn± warstwê da³em ju¿ bez rozcieñczania i w miarê uda³o siê rozlaæ(drzwi, 4 szt i spojler, malowane na le¿±co,¿eby da³o siê grubiej ),. Przy myciu zauwa¿y³em na dyszy oznaczenie 2.5 zapomnia³em prze³o¿yæ po szprycy, ale powinno ju¿ teraz powype³niaæ nierówno¶ci, ciekawe tylko,czy doschnie porz±dnie. Novol zaleca dysze 1.6-1.8, ale to trochê za ma³e, jak dla mnie |
|
|
|
 |
marikk
|
Wys³any: 2007-11-13, 17:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 249
|
Novol MS3:1 nie s³u¿y do wielkich wype³nieñ z tego co wiem najlepsze do wype³niania s± HS5:1 |
|
|
|
 |
maras
|
Wys³any: 2007-11-14, 02:17
|
0
|
|
|
|
No wiem, ale jego mia³em sporo i te¿ sporo potrzebowa³em. Dzisiaj malowa³em spectralem 4+1 i te¿ mi pociek³o, kurde ten pistolet, co stworzy³em co¶ ma³o powietrza daje, a du¿o podk³adu, a poza tym zimno, wilgotno, czas kupiæ przyspieszacz |
|
|
|
 |
|
Wys³any: 2007-11-15, 17:36
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Dopóki nie zmienisz tego pistoletu na jaki¶ inny (chodzby nowy, tani expert za 60z³ etc.) to bêdziesz mia³ problemy z podk³adami. Ja sam przez to przesz³em, normalnie to by³a masakra malowaæ takim badziewiem Tym bardziej z przerabinymi dyszami i iglicami home made
A tych tanich po 40z³ ju¿ ca³kiem nie polecam (np. taki, jak w górnej tabeli grafiki tego forum) Dlatego nie sprawdza siê powiedzenie, ¿e do podk³adu jak najtañszy pistolet wystarczy! |
|
|
|
 |
Punio
|
Wys³any: 2007-11-15, 22:28
|
0
|
|
|
|
Szpachla natryskowa moim zdaniem jest mega wielk± lip± i nie czas tego u¿ywaæ i to tyle. |
|
|
|
 |
maverik
|
Wys³any: 2007-11-16, 01:21 Re: szpachla natryskowa
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | uzywacie? jesli tak to do czego konkretnie? przyznam szczerze ze wg mnie nie ma ona zbyt uzasadnionego stosowania. sam nigdy nie musialem jej uzywac. |
uzywam czasem do rownania powierzchni na zbiornikach, zastepuje zwykla szpachle, szlifowana jest do 240, przetarcia rotbraunem standoxa i m/m podklad akrylowy pod lakier, probowalem tez dawac epoksyd, co jest lepszym zabezpieczeniem, jednak ciezej sie go obrabia, mozliwe ze nastepny zbiornik bede robil w systemie epoksyd + m/m fuller i tak do skutku, IMO te 2 metody i tak sa dobre, pozdr. |
|
|
|
 |
lukas
|
Wys³any: 2007-11-16, 20:05
|
0
|
|
|

Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
Pewnie w to nie uwierzycie ale natryskowa ma mniejszy skurcz ni¿ podk³ad akrylowy, pod warunkiem ¿e dodamy rozcieñczalnik do natryskowej a nie nitro no i nie mo¿na siê ¶pieszyæ z obróbk±. Ta z³a s³awa w siadaniu i z³ej obróbce wynika w³a¶nie ze stosowania nitro!!!!
Ma jeszcze jedn± zaletê w porównaniu do podk³adu akrylowego - izoluje przed plamami wynikaj±cymi ze z³ej proporcji utwardzacza w szpachlówce wype³niaj±cej czy wykañczaj±cej. Akryl tego nie potrafi, natomiast epoksyd tak! |
|
|
|
 |
baqo
|
Wys³any: 2007-11-17, 11:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
TZN. EPOXYD I SZPACHLA NATRYSKOWA. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wys³any: 2007-11-18, 11:48
|
0
|
|
|
|
lukas napisa³/a: | Pewnie w to nie uwierzycie ale natryskowa ma mniejszy skurcz ni¿ podk³ad akrylowy |
podklad akrylowy bez zastosowania rozcienczalnika tez ma maly skurcz. |
|
|
|
 |
gdulus
|
Wys³any: 2010-01-25, 00:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 227
|
lukas napisa³/a: |
Pewnie w to nie uwierzycie ale natryskowa ma mniejszy skurcz ni¿ podk³ad akrylowy, pod warunkiem ¿e dodamy rozcieñczalnik do natryskowej a nie nitro no i nie mo¿na siê ¶pieszyæ z obróbk± |
rbfm napisa³/a: | podklad akrylowy bez zastosowania rozcienczalnika tez ma maly skurcz. |
o co chodzi z tym skorczem co to jest ten skurcz |
|
 |
lak
|
Wys³any: 2010-02-28, 19:49
|
0
|
|
|
|
tzn.¿e tak niesiada...inaczej obkurcz |
|
|
|
 |
motoreanimator
|
Wys³any: 2013-10-31, 20:22
|
0
|
|
|
|
pomocy !!!
Po po sporym szpachlowaniu ca³ego boku przelecia³em ca³o¶æ szpryc± dzi¶ wchodzê do warsztatu macam a tu wszystko miêkie , zanurkowa³em do kosza na ¶mieci i w puszce po szpachli natryskowej te¿ nic nie stane³o po dok³adnej analizie ¶mieci okaza³o siê ¿e zamiast utwardzacza da³em tylko rozcieñczalnik (utwardzacz i rozcienczalnik w takiej samej buteleczce NOVOL).
Co radzicie czekaæ mo¿e stwardnieje ?
czy zdzieraæ wszystko ? (ale czym jak papier siê zapycha )
mo¿e promiennikiem potraktowaæ ? |
|
|
|
 |
lak
|
Wys³any: 2013-10-31, 20:33
|
0
|
|