Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ochentm
Wysłany: 2009-05-19, 07:59   Jak rozcieĂączyĂŚ ?
0
UP DOWN

Witam. W jakich proporcjach rozlac podkÂład i utwardzacz do tego ?

Mam zestaw 0,5 kg a nie chce zuÂżywaĂŚ caÂłego bo mi tyle nie potrzebne
Czy iloœÌ utwardzacza musi byÌ dok³adnie dolana ? Czy jest tak jak ze szpachl¹ "troche" ?

Prosze o pomoc. jak to najlepiej zrobic.

I jak to mieszac ? Najpierw podkÂład z rozcieĂączalnikiem a potem do tego utwardzacz?

grzechu280 
Wysłany: 2009-05-19, 08:34   
0
UP DOWN
Grzechu280

Kolego a moÂże na puszcze jest napisane 5:1 napisz co masz napisane dokladnie. No najpierw podkÂład utwardzacz a potem rozcieĂączalnik. I Trzeba za chowaĂŚ proporcje a nie dolewac tylko trochĂŞ.

mebArth 
Wysłany: 2009-05-19, 10:59   
0
UP DOWN

PodkÂład - utw. - rozc. Przewaznie 5:1 lub 3:1 zdarza sie 7:1 - na puszce pisze

Prezes
Wysłany: 2009-05-19, 12:22   
0
UP DOWN

No to ile dawaĂŚ rozcieĂączalnika? Pytam konkretnie o novol economy :help:
Jak malowaÂłem, to gdzieÂś (chyba na puszce) wyczytaÂłem "5:1:5" :!: Czyli rozcieĂączalnika aÂż tyle siĂŞ do tego dodaje :?: :shock: Fakt, Âże sam podkÂład ma konsystencjĂŞ serka homogenizowanego, ale bez przesady - Âżeby ponad poÂłowĂŞ mieszanki stanowiÂł rozcieĂączalnik!? :blee:

grzechu280 
Wysłany: 2009-05-19, 12:32   
0
UP DOWN
Grzechu280

Jak novol economy to jakieÂś 10 do 20% rozcieĂączalnika. Kup kubki do mieszania tam sÂą proporcje i dajesz 5:1 plus 10 lub 20% rozcieĂączalnika

No-limit
Wysłany: 2009-05-19, 12:35   
0
UP DOWN

Prezes napisał/a:
Jak malowaÂłem, to gdzieÂś (chyba na puszce) wyczytaÂłem "5:1:5" :!: Czyli rozcieĂączalnika aÂż tyle siĂŞ do tego dodaje :?: :shock: Fakt, Âże sam podkÂład ma konsystencjĂŞ serka homogenizowanego, ale bez przesady - Âżeby ponad poÂłowĂŞ mieszanki stanowiÂł rozcieĂączalnik!? :blee:

Zle czytasz.Pisze wyraÂżnie:5+1+5-10%rozc. lub 5+1+10-20%rozc.

bartek 
Wysłany: 2009-05-19, 12:45   
0
UP DOWN

a w praktyce do takiego novola HS czy goldcara i tak trzeba lac rozcienczalnik 'na oko'
przynajmniej mi zaden podklad z rozcienczalnikiem w zalecanych proporcjach 10/20%
nie przeszedl przez dysze nawet 2mm.

w sobote sobie podkladowalem zderzaki..
mialem setke RM FLEX, ktorego kiedys kupilem i nie uzylem, za cholere nie pamietalem w jakich proporcjach sie go dodaje. zadzwonilem do mieszalni, gdzie to kiedys kupilem, pytam pana ile tego lac do podkladu ? mowi ze 50 % :D

mysle sobie troche duzo, wiec dalem ok. 30%.
nastepnego dnia wszystko darlem maszyna 80 / 120 ani sie tego dotrzec nie dalo na sucho ani na morko, konsystencja zaschnietej na chodniku gumy do zucia :(

pozniej sprawdzilem w domu...
i caly ten RM FLEX nadaje sie do poliuratanow a nie akryli. ehh

Jakich uzywacie plastyfikatorow do akrylu o ile w ogole ktos tego uzywa ?

PS. darek, jak moj fiolecik ? :D

No-limit
Wysłany: 2009-05-19, 12:58   
0
UP DOWN

bartek napisał/a:
a w praktyce do takiego novola HS czy goldcara i tak trzeba lac rozcienczalnik 'na oko'
przynajmniej mi zaden podklad z rozcienczalnikiem w zalecanych proporcjach 10/20%
nie przeszedl przez dysze nawet 2mm.

w sobote sobie podkladowalem zderzaki..
mialem setke RM FLEX, ktorego kiedys kupilem i nie uzylem, za cholere nie pamietalem w jakich proporcjach sie go dodaje. zadzwonilem do mieszalni, gdzie to kiedys kupilem, pytam pana ile tego lac do podkladu ? mowi ze 50 % :D

mysle sobie troche duzo, wiec dalem ok. 30%.
nastepnego dnia wszystko darlem maszyna 80 / 120 ani sie tego dotrzec nie dalo na sucho ani na morko, konsystencja zaschnietej na chodniku gumy do zucia :(

pozniej sprawdzilem w domu...
i caly ten RM FLEX nadaje sie do poliuratanow a nie akryli. ehh

Jakich uzywacie plastyfikatorow do akrylu o ile w ogole ktos tego uzywa ?

PS. darek, jak moj fiolecik ? :D

Ja uÂżywam do bezb. i akryli DP 805r.
Robi siĂŞ na jutro.

Prezes
Wysłany: 2009-05-19, 14:07   
0
UP DOWN

No-limit napisał/a:
Prezes napisał/a:

Zle czytasz.Pisze wyraÂżnie:5+1+5-10%rozc. lub 5+1+10-20%rozc.

Wiem; w miêdzyczasie doczyta³em i chcia³em sprostowaÌ, ¿e ju¿ zajarzy³em, o co chodzi³o w tym zapisie. Niez³¹ gafê paln¹³em, ale dziêki za wyrozumia³oœÌ :spoko:
Tak, czy owak, zapis "5+1+5-10%" jest maÂło przejrzysty dla laika.

ochentm
Wysłany: 2009-05-19, 16:22   
0
UP DOWN

Na podkÂładzie jest napisane 5;1, a na utwardzaczu 1;5 ja rozumiem ze jesli chciaÂłbym caÂły podkÂład zuzyc to to by daÂło sume 1. Ale mi chodzi o to, by uzyskac 300ml mieszanki gotowej czyli gotowego podkÂładu.

kalbi 
Wysłany: 2009-05-19, 17:27   
0
UP DOWN

ochentm napisał/a:
Ale mi chodzi o to, by uzyskac 300ml mieszanki gotowej czyli gotowego podkÂładu.
kup sobie listwê z podzia³k¹. Wlej do kubka ileœ tam podk³adu ile wg Ciebie bêdzie wystarczaj¹co odmierz 5 czêœci na podzia³ce i dolej 1 czêœÌ utwardzacza. Simple

grzechu280 
Wysłany: 2009-05-19, 17:38   
0
UP DOWN
Grzechu280

Albo nawet kupiÌ kubek lakierniczy z podzia³kami s¹ tam proporcje mieszania i pojemnoœÌ w ml.

ochentm
Wysłany: 2009-05-22, 11:06   
0
UP DOWN

PodkÂład naÂłoÂżony. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

lukaash1999
Wysłany: 2009-06-02, 12:19   
0
UP DOWN

a jaki to ma byĂŚ rozcienczalnik do podkÂładu ??? bazowy czy moÂże byĂŚ uniwersalny???

lukaash1999
Wysłany: 2009-06-02, 17:49   
0
UP DOWN

moÂże byĂŚ taki uniwersalny zza 4zÂł bo taki wlaÂłem i widze ze hyba jest ok/?? prosze o pomoc

No-limit
Wysłany: 2009-06-02, 21:41   
0
UP DOWN

lukaash1999 napisał/a:
moÂże byĂŚ taki uniwersalny zza 4zÂł bo taki wlaÂłem i widze ze hyba jest ok/?? prosze o pomoc

Powinien byĂŚ do bazy lub akrylowy uniwersalny.JeÂśli nie jesteÂś pewny czy jest dobry przekonasz siĂŞ po poÂłoÂżeniu lakieru,/lub po kilku miesiÂącach od poÂłoÂżenia lakieru/.NiektĂłrzy uÂżywajÂą uniwersalnego ogĂłlnego stosowania/nie z rycyklingu/ od sprawdzonego dostawcy i twierdzÂą,Âże jest OK.Cena jak za dobry rozc. niska. :!:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu