Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
unitrak 
Wysłany: 2009-05-21, 21:08   Standox i krysztaÂłki
0
UP DOWN
unitrak

Opiszê krótko ciekaw¹ sytacjê lakier akryl, firma Standox. Mieszanie wg. 2:1 temp.przygotowania ok 12 stopni C. Wszystko tj. lakier + utwardzacz kupi³em w jednym miejscu tj. dorabione 2 litry w kolorze z VW R 902. Podczas mieszania w kubku - wszystko wg prostej receptury- dodatem rozcieùczalnika Mayer ok 20% rozmiesza³em 1 litr i lakier dziwnie zareagowa³, zacze³y siê wytr¹caÌ kryszta³ki. Dlatego te¿ - element by³ przygotowany - lakier w pistolet i czynie sw¹ powinnoœÌ - ale bez przekonania. Razem uda³o siê po³o¿yÌ 2 warstwy i koniec lakieru -szybko sprawdzi³em i w kubku na dnie w sitku znalaz³em kilkanaœcie du¿ych kryszta³ków :shock:
Czy juÂż ktĂłryÂś z kolegĂłw miaÂł wÂątpliwÂą okazjĂŞ mieĂŚ takie zdarzenie ?

Mieszalnik gdzie kupowaÂłem nie sprzedaje byle czego i jak do tej pory byÂłem zadowolony, a teraz mam znak zapytania. Jeszcze dodam na koniec Âże i lakier i utwarzacz byÂł w plastikowych opakowaniach - moÂże to byĂŚ jakiÂś Âślad.

Jak ktoÂś miaÂł podobnÂą sytuacjĂŞ proszĂŞ o info.

lukas
Wysłany: 2009-05-22, 18:40   
0
UP DOWN

Konkretnej odpowiedzi raczej nie dostaniesz. Pewne jest, ¿e któryœ sk³adnik lakieru nie polubi³ siê z którymœ ze sk³adników rozcieùczalnika a ten ostatni to podejrzewam, ¿e to nie Max Mayer tylko coœ podobnie brzmi¹cego, mam racjê? Je¿eli tak to siê nie dziw bo w niektórych rozcieùczalnikach mo¿na znaleŸÌ ca³¹ tablicê Mendelejewa. Jak chcesz zaoszczêdziÌ to przynajmniej wybieraj producentów, którzy s¹ taùsi ale jednoczeœnie maj¹ jak¹œ renomê i nie mog¹ sobie pozwoliÌ na tak¹ kaszanê.

unitrak 
Wysłany: 2009-05-23, 20:56   
0
UP DOWN
unitrak

Rozpuszczalnik to Mayer, zdjĂŞcia dodam. Tylko dziwi mnie trochĂŞ utwardzacz Âże stĂŞrzaÂł

ZdjĂŞcie017.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 108.17 KB

ZdjĂŞcie016.jpg
Plik ściągnięto 57 raz(y) 157.69 KB

ZdjĂŞcie010.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 170.2 KB

przemo1972 
Wysłany: 2009-05-23, 21:49   
0
UP DOWN

Krysztalki masz z utwardzacza.Sprzedali Ci wadliwy utwardzacz.Pewnie puszka byla dluzszy czas otwarta a utwardzacz chlonie wilgoc z otoczenia i zaczyna sieciowac,najpierw tworza sie krysztalki a potem robi sie galaretka ;)

gola 
Wysłany: 2009-05-23, 22:25   
0
UP DOWN

przede wszystkim,ten kto ci sprzedal utwardzacz w takim opakowaniu (przezroczystym) to jest... dopisz sobie dalej ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu