Autor |
Wiadomość |
 |
unitrak
|
Wysłany: 2009-05-21, 21:08 Standox i krysztaÂłki
|
0
|
|
|
unitrak
|
Opiszê krótko ciekaw¹ sytacjê lakier akryl, firma Standox. Mieszanie wg. 2:1 temp.przygotowania ok 12 stopni C. Wszystko tj. lakier + utwardzacz kupi³em w jednym miejscu tj. dorabione 2 litry w kolorze z VW R 902. Podczas mieszania w kubku - wszystko wg prostej receptury- dodatem rozcieùczalnika Mayer ok 20% rozmiesza³em 1 litr i lakier dziwnie zareagowa³, zacze³y siê wytr¹caÌ kryszta³ki. Dlatego te¿ - element by³ przygotowany - lakier w pistolet i czynie sw¹ powinnoœÌ - ale bez przekonania. Razem uda³o siê po³o¿yÌ 2 warstwy i koniec lakieru -szybko sprawdzi³em i w kubku na dnie w sitku znalaz³em kilkanaœcie du¿ych kryszta³ków
Czy juÂż ktĂłryÂś z kolegĂłw miaÂł wÂątpliwÂą okazjĂŞ mieĂŚ takie zdarzenie ?
Mieszalnik gdzie kupowaÂłem nie sprzedaje byle czego i jak do tej pory byÂłem zadowolony, a teraz mam znak zapytania. Jeszcze dodam na koniec Âże i lakier i utwarzacz byÂł w plastikowych opakowaniach - moÂże to byĂŚ jakiÂś Âślad.
Jak ktoÂś miaÂł podobnÂą sytuacjĂŞ proszĂŞ o info. |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-05-22, 18:40
|
0
|
|
|

|
Konkretnej odpowiedzi raczej nie dostaniesz. Pewne jest, ¿e któryœ sk³adnik lakieru nie polubi³ siê z którymœ ze sk³adników rozcieùczalnika a ten ostatni to podejrzewam, ¿e to nie Max Mayer tylko coœ podobnie brzmi¹cego, mam racjê? Je¿eli tak to siê nie dziw bo w niektórych rozcieùczalnikach mo¿na znaleŸÌ ca³¹ tablicê Mendelejewa. Jak chcesz zaoszczêdziÌ to przynajmniej wybieraj producentów, którzy s¹ taùsi ale jednoczeœnie maj¹ jak¹œ renomê i nie mog¹ sobie pozwoliÌ na tak¹ kaszanê. |
|
|
|
 |
unitrak
|
Wysłany: 2009-05-23, 20:56
|
0
|
|
|
unitrak
|
Rozpuszczalnik to Mayer, zdjĂŞcia dodam. Tylko dziwi mnie trochĂŞ utwardzacz Âże stĂŞrzaÂł
ZdjĂŞcie017.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 58 raz(y) 108.17 KB |
ZdjĂŞcie016.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 57 raz(y) 157.69 KB |
ZdjĂŞcie010.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 49 raz(y) 170.2 KB |
|
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-05-23, 21:49
|
0
|
|
|

|
Krysztalki masz z utwardzacza.Sprzedali Ci wadliwy utwardzacz.Pewnie puszka byla dluzszy czas otwarta a utwardzacz chlonie wilgoc z otoczenia i zaczyna sieciowac,najpierw tworza sie krysztalki a potem robi sie galaretka |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-05-23, 22:25
|
0
|
|
|
|
przede wszystkim,ten kto ci sprzedal utwardzacz w takim opakowaniu (przezroczystym) to jest... dopisz sobie dalej |
|
|
|