Otwarty przez: Tech 2008-07-17, 11:04 |
Autor |
Wiadomość |
 |
chojnas
|
Wysłany: 2007-10-15, 13:35 pasche vl-set
|
0
|
|
|
|
Witam. mam prosbe, moze ktoÂś posiada i pracuje z takim sptrzĂŞtem jak PAASCHE VL-SET albo wie co to potrafi...
chodzi mi o to jakimi farbami najlepiej. i do malowania czego sie nadaje. mam na myÂśli zestaw z allegro za 350-400,-.
zastanawia mnie te wielkoÂści plamki:
#1 - 0,4mm – 25,4mm
#3 - 0,8mm – 31,7mm
#5 - 1,6mm – 38,0mm
jak to jest w praktyce?
dzieki |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2007-10-15, 13:44
|
0
|
|
|
|
wielkoÂści dysz #1 - 0,4mm – 25,4mm
#3 - 0,8mm – 31,7mm
#5 - 1,6mm – 38,0mm ,ale jest to teoria , jeÂżeli to bieÂż ten z najmniejszÂą , a bĂŞdzie malowaÂł Ci najcieĂąszÂą kreskĂŞ okoÂło 0,8 -1 mm. |
|
|
|
 |
Grandi
|
Wysłany: 2007-11-21, 16:20
|
0
|
|
|
|
tak przy okazji tematu chcia³bym zapytaÌ jaki gwint jest w aerografach paasche na koùcówce pod wê¿yk ( chodzi mi o techniczny symbol gwintu) bo nigdzie nie mogê tego znaleŸÌ ;/ |
|
|
|
 |
Sylwia
|
Wysłany: 2007-11-25, 20:56
|
0
|
|
|
Pomogła: 1 raz Posty: 83
|
Nie wiem, czy akurat o coœ takiego Ci chodzi: wê¿e Paasche zakoùczone s¹ z jednej strony z³¹czem 1/8" do aerografu z drugiej z³¹czem 1" do kompresora |
|
|
|
 |
Grandi
|
Wysłany: 2007-11-26, 16:57
|
0
|
|
|
|
Tak o to mi chodzi, ale napewno nie jest to gwint 1/8" bo taki mam gwint w aerografie Jonesway'a i nie pasuje on do paasche. A na wyjÂście do kompresora jest gwint 1/4" ( gwint 1" miaÂłby Âśrednice chyba okoÂło 3 cm)
aczkolwiek mo¿liwa jest ta rozbie¿noœÌ bo podobno istnieje ró¿nica miêdzy gwintami europejskimi i amerykaùskimi |
|
|
|
 |
Sylwia
|
Wysłany: 2007-11-26, 17:56
|
0
|
|
|
Pomogła: 1 raz Posty: 83
|
Dok³adnie to st¹d ta rozbie¿noœÌ, nie wiem jak maj¹ siê polskie miary gwintów do amerykaùskich. |
|
|
|
 |
matheurzsz
|
Wysłany: 2007-11-28, 22:54
|
0
|
|
|

|
Witam, nie ma ró¿nicy miêdzy gwintami europejskimi, amerykaùskimi czy jakimikolwiek innymi jest jedno rozgraniczenie stosowane obecnie, istniej¹ gwinty metryczne i calowe. Ale przy rozmiarach gwintów powinno podawaÌ siê równie¿ skok gwintu np. w systemie metrycznym 10x1 (pierwsza liczba to œrednica, a druga to skok gwintu). Dlatego te¿ nawet maj¹c dwa elementy o wymiarach np 1/8" mo¿emy ich na siebie nie nakrêciÌ poniewa¿ bêdzie inny skok gwintu.
Wydaje mi siê ¿e ka¿da firma ma swoje rodzaje gwintów i ciê¿ko jest zastosowaÌ np wê¿yk od Saty do pistoletu Paasche chyba, ¿e stosuj¹c jak¹œ redukcjê.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2008-12-04, 12:36
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
kompadre
|
Wysłany: 2010-06-16, 21:53
|
0
|
|
|
|
Witam! Jestem Âświerzo po rejestracji i chciaÂłbym ponowiĂŚ pierwsze pytanie chojnasa odnoÂśnie wad i zalet PAASCHE VL-SET.
Niedawno naby³em ten sprzêt z zestawem igie³ i dysz #1 #3 #5 wymiary i plamka takie jak wy¿ej wymienione. Jeœli ktoœ u¿ywa³ b¹dz u¿ywa tego aerografu proszê o odpowiedz. Ostatni post zosta³ wys³any 1,5 roku temu:P wiêc mo¿e zd¹¿y³eœ ju¿ rozpracowaÌ tego PAASCHENA?
POZDRO |
|
|
|
 |
Mcdevil
|
Wysłany: 2010-06-19, 16:49
|
0
|
|
|

|
Siema, mam i na samym poczÂątku kilka razy go uÂżyÂłem. WyparÂły go inne zabawki z arsenaÂłu . WydajĂŞ mi siĂŞ, Âże niema co siĂŞ rozczulaĂŚ nad plamkami i tp. ZaÂłoÂżysz pobawisz siĂŞ i dopiero bĂŞdziesz wiedziaÂł jak ci Âśmiga. Ja nie miaÂłem z nim Âżadnych problemĂłw(oprĂłcz tego, jak mu dowaliÂłem w myjce ultra ), fajnie siĂŞ go czyÂści. Wielka dysza mimo Âże na wcisk to niema Âżadnych problemĂłw. BawiÂłem siĂŞ na trĂłjce i jest spoks.
Co do gwintów to znaczenie ma po prostu firma. Inny ma Iwata, Badger czy w³aœnie Paasche. Do wszystkiego mo¿na dorwaÌ przejœciówki, szybkie z³¹czki i takie tam cenzura³y. Polecam go jako coœ na pocz¹tek i jako 5 do wiêkszych powierzchni.
Farby, musisz sam przysi¹œÌ, ja bawiê siê na firmowych i tak i tak swoje trzeba posiedzieÌ(po wku...iaÌ) ¿eby wyczuÌ.
Pozdro i dobrej zabawy
edit; jeÂśli chcesz wadĂŞ to... to ten badziewiasty plastik |
|
 |
taMOKO
|
Wysłany: 2010-09-21, 19:04
|
0
|
|
|
|
CzeœÌ. Te¿ mam kilka pytaù jako pocz¹tkuj¹cy.
Kilka razy mia³em w rêkach Infinity i dosyÌ przyjemnie malowa³o mi siê nim na ma³ych powierzchniach przy u¿yciu rozcieùczonych (wod¹ ) farb Createx'a. Dzisiaj wydoby³em na œwiat³o dzienne Paasche VL i zdziwi³em siê bardzo, ¿e nawet wody nie chcia³ ci¹gn¹Ì przy ciœnieniu 2.5 Bar na najwiêkszej dyszy. Na mniejszych nawet nie podnosi³ siê jej s³upek w rurce na dolocie.
Pytanie: przy jakim ciœnieniu pracuje siê tym czo³giem i do jakiej konsystencji rozcieùcza siê farby? Czeka mnie doœÌ du¿e malowid³o (ok. 8mkw) i mia³em nadziejê, ¿e Paszak spe³ni swoje zadanie, ale nie przypuszcza³em, ¿e napotkam na problemy. Czy s¹ jakieœ inne aerografy wiêkszego kalibru, które polecacie do wiêkszych powierzchni?
Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ
[EDIT]
A i jeszcze jedno. Do czego sÂłuÂży to pokrĂŞtÂło przed spustem w przedniej gĂłrnej czĂŞÂści korpusu? Nic siĂŞ nie zmienia (moÂże przydatne przy wÂłaÂściwej gĂŞstoÂści farby i odpowiednim ciÂśnieniu) przy krĂŞceniu, nie da siĂŞ dokrĂŞciĂŚ do oporu w Âżadnym kierunku. |
|
 |
Mcdevil
|
Wysłany: 2010-09-21, 22:35
|
0
|
|
|

|
Siema coÂś stary jest skopane, aero powinno puÂściĂŚ wodĂŞ. |
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2010-09-21, 23:53
|
0
|
|
|

|
taMOKO napisał/a: |
[EDIT]
A i jeszcze jedno. Do czego sÂłuÂży to pokrĂŞtÂło przed spustem w przedniej gĂłrnej czĂŞÂści korpusu? Nic siĂŞ nie zmienia (moÂże przydatne przy wÂłaÂściwej gĂŞstoÂści farby i odpowiednim ciÂśnieniu) przy krĂŞceniu, nie da siĂŞ dokrĂŞciĂŚ do oporu w Âżadnym kierunku. |
siemka- odpowiedÂź masz tutaj |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.pl | www.maniex.pl | www.muraliki.pl
 |
|
|
|
 |
taMOKO
|
Wysłany: 2010-09-22, 14:55
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki
Dziwi mnie jednak obecnoœÌ pokrêt³a s³u¿¹cego poprawie w¹tpliwej precyzji aerografu, który z racji swojej konstrukcji i wielkoœci z powodzeniem nadawa³by siê do samoobrony. |
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2010-09-22, 19:11
|
0
|
|
|

|
O ile pamiêtam we wszystkich modelach V.. takie pokret³o wystêpowa³o, jednak ma³o kto je wykorzystywa³ w praktyce, wiec zwyczajnie Paasche wycofa³o sie z ich produkcji (teraz s¹ tylko bez kó³eczek). Jak pewnie przeczyta³eœ z modelu Vjr dzieki kó³eczku mo¿na wycisn¹Ì naprawdê precyzyjne rzeczy (oczywiscie przy zastosowaniu odpowiednich farb) |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.pl | www.maniex.pl | www.muraliki.pl
 |
|
|
|