Autor |
Wiadomo¶æ |
|
gola
|
Wys³any: 2009-05-24, 09:21
|
|
|
|
@PROJEKTER,nie latwiej bylo by ci wkleic TO?,nie musialbys sie tyle opisac |
|
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-05-24, 09:27
|
|
|
|
Witam
Czasami trzeba zrobic cos pod samochodem.Np.wstawienie cwiary Jest troche spawania z kanalu.Ja bym pozostal przy ramie na kolkach i zwyklym kanale.Kanal zawsze sie przyda do drobnych napraw,w razie czego mozna najechac rama na kanal, a gdy nie jest potrzebna wyjechac na zewnatrz.Druga sprawa-samochod na ramie mozna sobie przestawiac gdzie sie chce jesli akurat nic nie robimy(np.brak czesci ).Nie zajmuje wtedy niepotrzebnie miejsca. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-24, 09:34
|
|
|
|
pewnie ³atwiej ale ... to firma mojej EX ¯ony ! ( moja to PROJEKTER GROUP technologia, architektura, budownictwo, organizacja i ... niestety sprzedane w listopadzie 2008 ... Auto Centrum !
dane na tej stronie z 1999 roku ( kurde z ubieg³ego wieku ! ).... strasznie siê zestarza³y, a¿ wstyd siê przyznaæ ... pracujemy nad now± ... ale ci±gle dochodz± nowe zagadnienia i rozwalaj± mi koncepcjê ! ... Ale dziêki za podpowied¼ jest tam faktycznie trochê fajnych informacji np. o systemach organizacyjnych ! I jest jaki¶ projekt ... ale to chyba gigant ? No ale jak kto¶ jest zainteresowany to bardzo proszê korzystaæ ! |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-05-24, 09:40
|
|
|
|
a czy pana Grzywaczewskiego,to znamy? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-24, 09:44
|
|
|
|
przemo 1972 ! Jest to jaki¶ pomys³ ! ka¿dy ustawia te rozwi±zania pod w³asne potrzeby ... ale Rama ma podno¶nik no¿ycowy który wychodzi na ok 80 cm ... i obok jest drugi ! Kana³ rewizyjny to cenzura rzecz ... trzeba do¶wietliæ, zwentylowaæ, a jak siê na nim pracuje to na kolanach ... mo¿na go zrobiæ jak kto¶ ma tak± potrzebê. Obawiam siê tylko ¿e t± halê co opisa³em trzeba by rozszerzyæ do 20 metrów tak ¿eby ci±g komunikacyjny mia³ 6 a nie 4 metry. inaczej samochód mo¿e wpa¶æ do kana³u na samym jego pocz±tku. Ta rama na ko³ach ... to jest kolejny temat rzeka ! bo albo na podno¶niku albo na ko³ach ... nie da siê jedno i drugie ! a monta¿ samochodu na ramê z podno¶nikiem to rewelacja... pewnie sam wiesz ? No i to przestawianie ... jak jest gdzie odstawiæ tak± ramê to mo¿na to rozwa¿yæ ... Ja ( jako by³y kierownik dwóch stacji serwisowych ) nie wstawi³bym pojazdu na ramê jak bym nie mia³ podstawowych czê¶ci do takiej naprawy tzn. do tego ¿eby samochód po zdjêciu z ramy by³ znowu mobilny ! |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-24, 09:54
|
|
|
|
GOLA ! jak bym mia³ powody ¿eby siê wstydziæ za swoje dzia³ania... albo moi klienci mnie ganiali ... to na forum zalogowa³bym siê jako ... BUC24.... albo JE£OP2000... ALE NIE MAM ! wiêc od pocz±tku jest PROJEKTER !
Tym bardziej mi³o mi siê wszystkim przedstawiæ .... ROBERT GRZYWACZEWSKI PROJEKTER GROUP ... tak to JA !
przepraszam ale my¶la³em ¿e tak bezczelna reklama jest raczej nie grzeczna na forum ? ale jak ju¿ mnie wywo³a³e¶ do tablicy ... to co tam.... |
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-05-24, 10:05
|
|
|
|
Ja temat sledzilem od poczatku i od poczatku wiedzialem kto sie kryje za twoim nick-iem,ale nic sie nie odzywalem |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-24, 10:12
|
|
|
|
cwaniak z ciebie ! Ale chyba nie zrobi³em ci w ¿yciu jakiego¶ afrontu ? |
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-05-24, 10:17
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | cwaniak z ciebie ! Ale chyba nie zrobi³em ci w ¿yciu jakiego¶ afrontu ? |
mysle ze nie Tylko,jak chodzilo ci o sama reklame,to trzeba bylo od razu do dzialu z firmami zapukac,ewentualnie poprosic o sponsoring konkusu i mial bys gratis.Bez niepotrzebnych litanii,wyliczen i pieczolowitego namawiania kolegow do inwestycji.
I nie nazywaj mnie cwaniakiem,bo narazie ten przydomek mozemy tobie przyszyc |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-24, 10:43
|
|
|
|
Wiesz ! jak do was zajrza³em w nocy kilka dni temu na forum i poczyta³em .... to po prostu odruch z³o¶ci z tym zalogowaniem siê i wtr±ceniem w dyskusje ! Jak s³ucham jak ludzie wygaduj± niekompetentne stwierdzenia to mnie trzêsie ! Ja by³em kiedy¶ tam gdzie wy a teraz jestem tu gdzie jestem mam przewagê ... bo nikt jeszcze tu nie dotar³... ale po tych kilku dniach rzeczywi¶ci widzê ¿e niektórzy tkwi± we w³asnym ¶wiecie nastawienia na NIE ! I nic siê nie da zmieniæ. GOLA jaka reklama ? tu jak siê mówi o faktach i przepisach to siê mo¿na tylko wrogów dorobiæ ! Ja ju¿ prawie nie dzia³am w samochodowce ( chyba ¿e ciê¿arówki ), ale wiesz ile mam cennych materia³ów i do¶wiadczenia z lat 1998 - 2002 ? Wszystko na tym forum posz³o za free ... i bez ¿adnych podtekstów reklamowych. I najfajniejsze jest to ¿e za kilka dni ... ju¿ nie bêdê mia³ czasu klikaæ ... bo wracam do pracy ... synek wyzdrowia³ i nie muszê siedzieæ przy nim po nocach !
Kto skorzysta³ z rad to skorzysta³ a reszta .... niech buduje kabiny z pustaków i sprê¿arki z bojlera. Ja pracujê z producentami urz±dzeñ i materia³ów muszê wiedzieæ co bêdzie siê dzia³o w bran¿ za dwa trzy lata ... a nie tylko jak jest ?
Ale przyznam z gorycz± ... ¿e to przykre... jak ludzie s± zamkniêci na uwagi gdy ... chowaj± siê za nic-kiem i bezczelni ! ... no takie czasy !
Wy¶lê wam jeszcze jeden fragment z ostatniej publikacji w LAKIERNIKu i ... PA !
ps. nie gniewaj siê za tego CWANIAKA bo to akurat w dzisiejszych czasach zaczyna byæ pozytywna przywara ... no a w biznesie to ju¿ ZALETA !
Zawsze wola³em pracowaæ z cwanym inwestorem ni¿ z g³upim lub zarozumia³ym.
pozdrawiam Gola ! |
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-05-24, 10:58
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | ...Jak s³ucham jak ludzie wygaduj± niekompetentne stwierdzenia to mnie trzêsie !... |
Nic nie poradzisz,ale nie dziw sie.To nie jest forum potentatow lakiernictwa,gdzie kazdy obraca kwotami rzedu 20 mln rocznie ,ewentualnie pracownicy tych potentatow moga sie tutaj pozalic na swoich pracodawcow
PROJEKTER napisa³/a: | ...niech buduje kabiny z pustaków i sprê¿arki z bojlera. |
Dziwisz sie?.Wyzej pisalem dlaczego?
PROJEKTER napisa³/a: | ...Ale przyznam z gorycz± ... ¿e to przykre... jak ludzie s± zamkniêci na uwagi gdy ... chowaj± siê za nic-kiem i bezczelni ! ... no takie czasy ! |
nie takie czasy,tylko "a to Polska wlasnie" .Zamknieci na uwagi bo to sa astronomiczne sumy,o ktorych nie jeden z nas nawet nie snil a juz nie wspomne o ich posiadaniu
PROJEKTER napisa³/a: | ...Wy¶lê wam jeszcze jeden fragment z ostatniej publikacji w LAKIERNIKu i ... PA ! |
Czytalem chyba wszystkie...Interesowalo mnie to kiedys,ale w dobie ciaglej,beznadziejnej sytuacji naszego kraju odpuscilem sobie. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-24, 11:15
|
|
|
|
Tak ! po tych kilku dniach na tym formu ... NO z wielkim bólem muszê ci przyznaæ racjê .... nie mogê tylko zrozumieæ .... JAK MO¯NA SIÊ TAK ZAMYKAÆ .... nie dosta³em tu postu w stylu .... Te projekter a napisz ja tak± kasê zabraæ na warsztat za 3 melony ?, albo .... Napisz do kogo siê zwróciæ o pomoc finansow± chcia³em budowaæ z pustaków, ale masz racjê kupiê u¿ywan± .... przychodz± tylko posty .... Ty we¼ siê cz³owieku spadaj ! .... Gola ! Uwierz na s³owo CA£KOWICIE WIEM O CZYM PISZÊ I JAK TO SIÊ ZA£ATWIA ! ... nikt nie pyta o projekt obiektu realizowanego etapami przez np 5 -10 lat... od 100 000 do 5 milionów ! Nikt nie pyta jak podzieliæ inwestycjê zaczynaj±c od tego co ma ? a najgorsze I TERAZ NIE BÊDÊ JU¯ PRZEPRASZA£ ! to jak jaki¶ ba³wan zak³ada, ¿e jest m±drzejszy od sztabu in¿ynierów w europie od 20 lat robi±cych kabiny lakiernicze i on im teraz poka¿e swój geniusz konstrukcyjny i zrobi kabinê ze sznurka ta¶my klej±cej i wiatraczka na rower ... MacGyver ! Sorry ale to ¿enada ! i puszcza takie rady komu¶ kto nie ma o tym pojêcia bo zaczyna i prosi³ o pomoc !!!
Ale jak kto¶ siê chowa za JE£OP2000 to co mu tam ... przecie¿ to nie jego warsztat !
Kurde no .... Gola ! szkoda ¿e masz racjê, naprawdê szkoda ! |
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-05-24, 11:32
|
|
|
|
ok,a wiec ja moze zaczne.
powiedzmy,ze teoretycznie na dzien dzisiejszy jestem w stanie wylozyc 200 000 zl na rozruch.Ineresuje mnie niewielki warsztat blacharsko-lakierniczy,mala mechanika.Grunt nie wchodzi do obliczen.Slucham twoich propozycji,co z tym mozna dzisiaj zrobic? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-24, 12:07
|
|
|
|
Gola ! tak za 250 000 - 270 000 to mam dla ciebie gotowca ! Mo¿e byæ taniej ale musia³by¶ zaoszczêdziæ na jako¶ci wyposa¿ania. 250m/ kw powierzchni budowa w technologi stalowa konstrukcja i p³yta ob³o¿eniaowa, Ogrzewanie nadmuchem ciep³ego powietrza. posadzka kompozyt betonowy. Kabina + stanowisko + rama + podno¶nik. 1 naprawa co dwa dni. Jedna brama 3,5 x 3,0 m. zatrudnienie 4 ludzi. A ta ma³a mechanika mo¿e byæ do³±czona z boku hali wtedy bêdzie mia³a tak 5 x 9 m d³ugo¶ci niezale¿ny wjazd ... ale podno¶nik to ju¿ ty wybierasz czy pod busa i geometriê ( drogo ) czy tylko do 3,5 t bez geometrii ! Chcia³em do³±czyæ projekt, ale jest za ciê¿ki i nie wchodzi jako za³±cznik !
Mo¿na te¿ przyj±æ taki wariant ¿e zaczniesz od mechaniki i budynku zaplecza ( to inna wersja ) ale w bogatszym wyposa¿eniu i dobudujesz lakierniê z blacharni± za 2 -3 -4 lata. Wtedy budynek zarz±du centralnie i warsztat mechaniczny z lewej a blacharsko lakierniczy z prawej ( lub odwrotnie by³ nie piêtrowo bo to podra¿a budowê ), i mo¿na to wykonaæ z technologii murowanej np ytong i styropian. Jak obiekt by by³ na terenie wiejskim i mo¿na by pod niego pod³±czyæ kogo¶ kto jest rolnikiem to szybka i pewna dotacja z ARiMR do 60 % kosztów kwalifikowanych... tak z 25 - 30 % kosztów inwestycji ! Poza tym jak masz teren i w³o¿ysz w inwestycje 200 000 z³ to bez problemów i zabezpieczeñ dostaniesz kredyt hipoteczny na 10 - 15 lat wiêc rata nie dobija i wszystko mo¿na od razu ! Jak mechanika to i olej wiêc masz umowê z firm± olejowa na np 3000 l na 5 lat co daje ci np podno¶nik bez kasy. kapita³ startowy 100 000 - 200 000 ty¶ to czasami punkt wyj¶cia do inwestycji wartej 1 000 000 z³ to wymagane 20 % tej kwoty ... i tu ciê zaskoczê ! jeszcze kilka lat temu to ilo¶ciowo by³a najwiêksza grupa inwestorów w nowe fajne warsztaty mieli w³asn± dzia³kê, 200 - 300 ty¶ ... do¶wiadczenie w bran¿y czêsto wynajêty warsztat i budowali naprawdê ³adne obiekty. Dzi¶ koñcz± sp³acanie kredytów. Od 1998 roku do 2002 mia³em tylko trzech klientów na prawie 30 ! ... którzy siê wy³o¿yli na kredytach i leasingach.. ale pokaza³by Ci obiekt w Pruszczu Gdañskim gdzie niebywale sprawny cz³owiek ( cwaniak ! ) sp³aci³ kredyty w 3 lata zamiast 7 i jeszcze siê procesowa³ z leasingiem o mo¿liwo¶æ szybszej sp³aty i wykup ! ( proces oczywi¶cie o odsetki z których leasing nie chcia³ zrezygnowaæ ) Jak widzisz mo¿na du¿o naprawdê du¿o i ... wszystko co mówiê mo¿esz us³yszeæ z ust ludzi którzy to zrobili ! |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-24, 12:15
|
|
|
|
i od razu zaznaczam ¿e standard wyposa¿enie jest niski jak obiekt jest ma³y i ro¶nie jak obiekt siê powiêksza .... wiêc kabina za 140 000 z³ TAK ... ale jak sama lakiernia ma 500 m/ kw piêæ stanowisk, myjniê i wykonuje trzy - cztery naprawy na zmianie.
Jak jest jedna naprawa co dwa dni to kabina za max 30 - 40 ty¶. ( chiny, lub u¿ywka ) |
|
|
|
|
|
domagalka
|
Wys³any: 2009-05-24, 13:07
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Taki rozs±dny to ok. 200 m/ kw powierzchni u¿ytkowej. do tego jeszcze z 50 - 70 m/kw zaplecza. np 18 metrów x 9 metrów. W po³owie tych 18 brama wjazdowa. po jednej stronie lakiernia po drugiej blacharnia. Na lakierni kabina ( mo¿e byæ u¿ywana to bez znaczenia bo i tak po pierwszym malowaniu ka¿da jest u¿ywana ) i obok stanowisko lakiernicze przygotowawcze z kanalizacj± ¿eby¶ móg³ myæ samochody i polerowaæ. Na przeciwko blacharnia. Idealnie jak rama chowana jest w posadzkê wtedy masz p³askie stanowisko jak jej nie potrzebujesz. Obok ramy stanowisko monta¿ demonta¿ z podno¶nikiem najlepiej no¿ycowym to wtedy kolumny nie przeszkadzaj± w monta¿u progu drzwi ... mo¿e byæ pod posadzkowy taki co siê chowaj± s³upy ale ten to kosztuje z 30 000 to ju¿ lepiej no¿ycowy !
18 metrów szer. Zobacz jak odejmiesz 7 na kabinê i stanowisko a z drugiej strony 7 na blacharniê to po ¶rodku zostaje ci 4 na szeroki wjazd i wyjazd z kabiny i na ramê. Otwarta przestrzeñ i wszystko wygl±da profesjonalnie jak obok frontu kabiny powiesisz kotarê to ca³a jedna strona hali wygl±da .... piêknie !
Ma³e, a wewn±trz standard ASO !
Pewnie chcesz spytaæ ile ? pomijaj±c to co dotyczy dzia³ki to sama hala powinna siê zmie¶ciæ w 100 000 z osprzêtem tj kanalizacja fundamenty ogrzewanie - jakie¶ proste oczywi¶cie. Wyposa¿enie to oczywi¶cie otwarty temat ale rozs±dnie to ok 150 000.
To jest ma³y warsztat za który w³a¶ciciel nie musi siê wstydziæ ! i mo¿e jeszcze ... szacunkowa zdolno¶c przerobowa to 0,5 cyklu dziennie, czyli jeden samochód co dwa dni przy czteroosobowej za³odze. Blacharz + lakiernik + 2 pomocnicy.
cykl to samochód z lekkim uszkodzeniem ok. 5 elementów do lakierowania tak próba standaryzacji do obliczeñ !
Mam kilka koncepcji ale ... no wstyd nie wiem jak tu wkleiæ zdjêcie. Jak mi pomo¿esz to zobaczysz rysunek o o czym piszê ! |
No taki pomys³ to mi sie bardziej zaczyna podobaæ bo nie jakie¶ milionowe sprawy i ogólnie rozmieszczenie te¿ mi siê podoba. |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-05-24, 15:59
|
|
|
|
Projekter, mozesz blizej opisac ten projekt? |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-05-24, 16:14
|
|
|
|
Aaaa, to teraz juz wiem dlaczego piszesz o tych milionowych projektach Projekter. Mam kolege który ma firme budowlan± i ma takie same podej¶cie jak Ty. On nie stawia domów bo siê nie op³aca, za ma³a inwestycja, tak jak Tobie nie op³aca siê projektowac warsztatów tañszych ni¿ 1mln. Terz wszystko jasne. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-05-24, 22:02
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | ...tak za 250 000 - 270 000 to mam dla ciebie gotowca !...! |
ja o 200 tys a ty mnie naciagasz od razu na 250-270 tys.Mysle ze to nie mala roznica,bo za te pieniadze albo kabina jest albo znakomita sprezarka srubowa |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-29, 08:28
|
|
|
|
DOBRA DOBRA ! Sorry ! .... to bêdzie kosztowa³o 180 ty¶ !!!
( i tak zap³acisz 300 ty¶ ale to dopiero siê o tym dowiesz jak podliczysz wszystkie FV VAT i paragony HI HI HI ! )
tak powa¿niej w sprawie kalkulacji:
Kiedy¶ po skoñczeniu inwestycji w salonie i serwisie SKODY powiedzia³em .... Panie prezesie ta ca³a inwestycja to musia³a kosztowaæ XX z³ ... a on Panie jak ja bym mia³ takie pieni±dze to bym by³ teraz na hawajach i le¿a³ na piasku HA HA HA .... Pani Basiu ile nas to kosztowa³o ? ( Basia to ksiêgowa ) .....dok³adnie to XX Panie prezesie bez odsetek od kredytów leasingu i pieniêdzy od Castrolla !!!
i pan PREZES zacz±³ nerwowo dodawaæ s³upki w wykazie powtarzaj±c o Kur...a o Kur...a !
Kalkulacja inwestycji zawsze jest b³êdna i niestety nigdy ta pomy³ka nie jest w dó³ tylko zawsze w górê ! Ale Ale .... Sami poczytajcie moje stanowisko w tych sprawach i zestawcie z w³asnym, a bêdziecie wiedzieæ sk±d te .... o Kur..a o Kur...a ! na koñcu wydatków !
...a wy nie negocjujecie z klientem nowej ceny naprawy jak ju¿ rozbierzecie samochód i wychodz± niespodziewanki ! I nie s³yszycie PANIE CO¦ PAN TEN SAMOCHÓD NIE JEST TYLE WART ILE PAN CHCESZ ZA NAPRAWÊ !
Ja w warsztacie to mia³em taki napis w biurze :
SPRAWD¬ WARTO¦Æ SAMOCHODU PRZED ROZPOCZÊCIEM NAPRAWY SILNIKA ! |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-29, 08:40
|
|
|
|
Z przykro¶ci± muszê przyznaæ racjê ZIEMBA ! ale nie dziw siê ? Moi pracownicy i wspó³pracownicy te¿ maj± swoje potrzeby i w³asne rodziny na utrzymaniu i chc± je¼dziæ lepszym samochodem do swoich klientów !
Dlatego jak projekt jest z³o¿ony i wymaga udzia³u wielu specjalistów z ró¿nych dziedzin i ka¿dy chce tylko 1000 z³ albo dwa ! to to razy 10 specjalistów .... i inwestor ma stan przed zawa³owy ....
Chcia³by¶ ZIEMBA uczyæ siê 12 lat w szko³ach i na studiach zdawaæ egzaminy dostaæ uprawnienia projektowe p³aciæ podatki i utrzymywaæ pracowników na koniec zarabiaj±c 2000 z³ miesiêcznie ? No to ONI te¿ chc± ¿yæ normalnie ... ! A JA muszê dodawaæ te ich chêci i dodawaæ i DODAWAÆ i spotkaæ siê z Panem ZIEMBA i wyt³umaczyæ bardzo fachowo i grzecznie i bez ¿artów i z³o¶liwo¶ci ¿e 25 KW na zasilanie warsztatu to troszeczkê za ma³o Panie Dyrektorze ( w³asnej firmy ) i ¿e trzeba to i to i to + to + tamto ,a pó¼niej jeszcze to + to, co razem daje .... Zator têtniczy miê¶nia sercowego po³±czony z niewydolno¶ci± ! a o ostatnie s³owa umieraj±cego brzmi± ... O KUR...A ! |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-05-29, 08:42
|
|
|