Autor |
Wiadomość |
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-04-30, 12:18 Dotacje
|
0
|
|
|
|
Witam. Chcia³bym sie Was zapytaÌ, poniewa¿ bardzo chcia³bym uzyskaÌ dotacje na rozkrêcenie dzia³alnoœci gospodarczej, tylko nie wiem od czego zacz¹Ì, gdzie siê udaÌ. Dotacji z urzêdu pracy nie dostanê poniewa¿ nie mam papierka na zawód w którym chcê prowadziÌ ow¹ dzia³alnoœÌ a by³o by to Blacharstwo lub lakiernictwo zale¿y co bedzie ³atwiej zarejestrowaÌ. Proszê o pomoc. |
|
|
|
 |
bachus
|
Wysłany: 2009-05-02, 20:10
|
0
|
|
|
|
czesc. Z tego co mi wiadomo nie zawsze trzeba miec papier na zawĂłd. Nie wiem jakie akcje organizuje UP w Twoim regionie ale u nas w SÂłupsku majÂą programy dla bezrobotnych, ktĂłrzy chcÂą ruszy. Piszesz biznesplan, uczĂŞszczasz na szkolenie - najciekawsze pomysÂły nagradzajÂą jednorazowÂą dotacjÂą inwestycyjnÂą w wysokosci oko 12-13 tys zÂł.
Poszukaj teÂż lokalnej Agencji Rozwoju Regionalnego lub Inkubatora PrzedsiĂŞbiorczoÂści. Ja skorzystaÂłem z akcji PARR S.A. w SÂłupsku - konkurs na biznesplan. wygrana pozwoliÂła zakupic podstawowy sprzĂŞ (finansujÂą 75% inwestycji)
pozdrawiam i ÂżyczĂŞpowodzonka !!
ÂŁukasz |
_________________ CUSTOM PAINT is better than ...
... just kidding :P |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-05-03, 11:55
|
0
|
|
|
|
@bachus sam pisaÂłes biznesplan czy ktoÂś Ci pisaÂł? mam papier lakiernika po ZSZ to chyba uÂłatwiÂłoby cos? |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
bachus
|
Wysłany: 2009-05-03, 13:13
|
0
|
|
|
|
ja pisaÂłem sam. I powiem ze udaÂło mi sie fartem - przeglÂądaÂłem kilka innych i tych ktĂłrzy skorzystali z pomocy fachowcĂłw wyglÂądaÂły lepiej. JeÂżeli ktoÂś moÂże udokumentowac swojÂą fachowoÂśc jest to sporym atutemy |
_________________ CUSTOM PAINT is better than ...
... just kidding :P |
|
|
|
 |
agajac
|
Wysłany: 2009-05-23, 23:53
|
0
|
|
|
|
Ja nie mam zawodu a dotacjĂŞ dostaÂłem bez problemu. U nas biznesplan jest niejako juÂż w podaniu. W sumie nic wielkiego. Warto siĂŞ postaraĂŚ. Jeszcze raz powtarzam to Âże nie masz zawodu nie stoi na przeszkodzie do dotacji.
[ Dodano: 2009-05-23, 23:54 ]
A dajÂą 18 klockĂłw |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-05-23, 23:58
|
0
|
|
|
|
Cytat: | A dajÂą 18 klockĂłw | kto daje???
[ Dodano: 2009-05-24, 00:03 ]
@agajac, jak tam palinal ? wodĂŞ teÂż masz ?czy tylko rozpucha? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-24, 10:23
|
0
|
|
|

|
18 000 ? to chyba dotacja z UrzĂŞdu Pracy ? ... ale TA ostatnio wynosiÂła 12 - 14 tyÂś.
agajac ? - opisz na forum ten temat i podaj wiêcej szczegó³ów. Jak zacz¹³eœ? Na co sk³ada³eœ wniosek? do kogo ? i z jakiego programu ? i czy ka¿dy tak mo¿e ! i jak d³ugo to trwa³o ?
wiesz jak ja piszĂŞ Âże "kasa na warsztat leÂży na ulicy ... ale trzeba siĂŞ umieĂŚ po niÂą schyliĂŚ" to wiesz co dostajĂŞ - TA TEORETYCZNIE ....Z CHOINKI SIĂ URWAÂŁEÂŚ ?.... TY KOLEÂŚ TO JESTEÂŚ Z INNEJ BAJKI ... MYÂŚL REALNIE....TO NIE TO FORUM ... NIKT NIE DAJE KASY ZA DARMO .... opisz jak to zaÂłatwiÂłeÂś ( jak umiaÂłeÂś siĂŞ schyliĂŚ ! ), a wielu osobom pomoÂżesz ! |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Travolta
|
Wysłany: 2009-05-24, 12:21
|
0
|
|
|

|
18 000 tys to dotacja z UP U nas w urzĂŞdzie dajÂą bez problemu wystarczy zÂłoÂżyĂŚ wniosek i powiedzieĂŚ na co chce siĂŞ ja przeznaczyĂŚ
Co do wielkoÂści moÂże zaleÂżne to jest od iloÂści kandydatĂłw Ja tez sÂłyszaÂłem ze obiecuja 18 000 a dajÂą gĂłra 14 000
TYLKO TRZEBA PAMIĂTAĂ ZE JEST TO NA OTWARCIE DZIAÂŁALNOÂŚCI T JEÂŻELI NAM NIE WYJDZIE TO BĂDZIEMY MUSIELI ZWRĂCIĂ WSZYSTKO CO WZIĂLIÂŚMY |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-24, 12:29
|
0
|
|
|

|
Travolta ! ale dostaÂłeÂś ... lub ktoÂś kogo osobiÂście znasz ?
To waÂżne bo min. ten temat na tym forum od kilku dni jest powodem wielu cynicznych tekstĂłw jakie dostaje ! Ja uwaÂżam, Âże to proste ja dojÂście do UP... inni Âże jestem z innej bajki ! jako to jest z tÂą kasÂą z UP... moÂżna czy nie ? |
 |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-05-24, 13:54
|
0
|
|
|
|
Z urzĂŞdu pracy to i ja wiem Âże moÂżna dostaĂŚ ALE nie miliony jak TY kolego tu piszesz tylko 18 TYSIĂCY zÂłotych, a to Âże nie trzeba mieĂŚ zawody na to co siĂŞ chce wykonywaĂŚ to zaleÂży gdzie bo u mnie zapytali czy dziaÂłalnoœÌ bedzie zwiÂązana z moim zawodem i jak powiedziaÂłem Âże nie to kazali mi zaÂłatwiĂŚ kwity z z jakichÂś kursĂłw albo praktyk albo Âżadnej kasy. I nie Âże sÂłyszaÂłem to od kogoÂś tylko sam byÂłem i pytaÂłe. |
|
|
|
 |
Travolta
|
Wysłany: 2009-05-24, 17:22
|
0
|
|
|

|
Nie dostaÂłem ale jak miaÂłem zamiar otworzyĂŚ pole do paintballa to powiedziaÂła ze nie ma problemu tylko ze zrezygnowaÂłem U mnie w UP na pewno nie dostaniesz na samochĂłd ale podobno w niektĂłrych dajÂą
Tutaj moÂżna siĂŞ wiele dowiedziec
http://www.biznesforum.pl...-z-pup-vf51.htm |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-05-24, 20:31
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | opisz jak to zaÂłatwiÂłeÂś ( jak umiaÂłeÂś siĂŞ schyliĂŚ ! ), a wielu osob om pomoÂżesz ! | ale pi*erdolenie!!! dostaÂł po mnie mieszalnik rozpuchowy.projekter ale rozwĂłj . palinal nie zabÂłysn¹³ z systemem wodnym wiĂŞc wci¹¿ pcha na rynek rozpuchy. solidna firma .ha ha ha . |
|
|
|
 |
agajac
|
Wysłany: 2009-05-24, 23:59 18 klockĂłw z UP
|
0
|
|
|
|
baqo caÂłkiem niezÂły ten palinal. Ci co ode mnie raz wzieli juÂż przy nim zostajÂą. A mieszalnik nie jest po tobie bo jest NOWY
Co do dotacji to obiecuj¹ 18500 z³ i tyle daj¹. Ja sk³ada³em wniosek o 18 tys i tyle dosta³em. To jest program Kapita³ Ludzki z EFS czy coœ takiego. Idziesz do UP i wypytujesz o wszystkie procedury. Kasê daj¹ tylko na sprzêt. Mo¿e byÌ u¿ywany ale musi byÌ faktura albo umowa zakupu. Potrzebni s¹ dwaj porêczyciele z dochodami 1500 z³ brutto. Biznesplan u nas jest w podaniu. Ma ono z 15 kartek tak wiêc jest co wype³niaÌ. Ocena wniosków polega na przyznawaniu punktów za ró¿ne aspekty przedsiêwziêcia takie jak orginalnoœÌ, konkurencja ,szanse na zaistnienie, koszty utrzymania(w³asny lokal jest bardzo du¿ym plusem). Du¿ym atutem jest innowacyjnoœÌ i dostosowanie do potrzeb rynku lokalnego. Tak wiêc np za wykszta³cenie kierunkowe masz 1 pkt, ale jak za³atwisz sobie dyplom ze szkolenia to masz za niego te¿ 1pkt, dwa dyplomy 2pkt, no i jedno wchodzi w drugie. Za lokal w³asny albo u¿yczony masz ze 3pkt a kolo obok ma dzier¿awê i dostanie 0 pkt i ju¿ masz wiêksze szanse. Proste nie Jak wniosek przejdzie to zostajesz skierowany na szkolenie abc przedsiêbiorczoœci. Daj¹ nawet stypendium mo¿e i niskie ale jednak. Po zakoùczonym szkoleniu kasê przelewaj¹ w 5 dni. Potem musisz siê rozliczyÌ przedstawiaj¹c faktury w up. Podsumowuj¹c, trzeba troche siê nabiegaÌ ale naprawdê warto bo kasa jest za friko i mo¿e naprawdê bardzo pomóc. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-05-25, 22:33
|
0
|
|
|
|
agajac napisał/a: | baqo caÂłkiem niezÂły ten palinal. Ci co ode mnie raz wzieli juÂż przy nim zostajÂą. A mieszalnik nie jest po tobie bo jest NOWY | wci¹¿ wstawiajÂą rozpucha,mnie naciÂągnĂŞli na swĂłj system wodny i byÂłem w plecy piĂŞĂŚ tysia. czym siĂŞ szczycisz? Âże masz system nie zgodny z przepisami,bierzesz kasĂŞ i inwestujesz jÂą wbrew wymogom.gdyby to byÂła kasa z uni ,to masz pozamiatane po pierwszej kontroli.a powiedz mi ,bo pokazywaÂłem ci wodĂŞ DuPonta,dlaczego siĂŞ nad niÂą nie zastanowiÂłeÂś?palinal przy cromaxie wysiada.nawet kolorystyka cromxa jest lepsza od rozcieĂączalnikowego palinala.no i co najwaÂżniejsze srebrne kolory i ich cieniowanie. ÂżyczĂŞ powodzenia |
|
|
|
 |
Prezes
|
Wysłany: 2009-05-26, 00:20
|
0
|
|
|

|
agajac napisał/a: | Co do dotacji to obiecujÂą 18500 zÂł i tyle dajÂą. (...) Potrzebni sÂą dwaj porĂŞczyciele z dochodami 1500 zÂł brutto. |
No to widzĂŞ, Âże od lutego polepszyÂły siĂŞ warunki przyznawania |
|
|
|
 |
agajac
|
Wysłany: 2009-05-30, 00:12
|
0
|
|
|
|
Baqo, cromax jest ok ale jak bym wzi¹³ go na sklep to powiedz mi czy ktoœ by to kupi³? Nie s¹dzê. Poszli by do konkurencji a ja bym skoùczy³ jak sklep z DP w PZMocie. I wcale nie ³amiê przepisów bo mi wolno to sprzedac. Pozatym akryle spe³niaja wymagania dyrektywy. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-05-30, 00:38
|
0
|
|
|

|
agajac napisał/a: | Baqo, cromax jest ok ale jak bym wzi¹³ go na sklep to powiedz mi czy ktoÂś by to kupiÂł? Nie sÂądzĂŞ. Poszli by do konkurencji a ja bym skoĂączyÂł jak sklep z DP w PZMocie. I wcale nie ÂłamiĂŞ przepisĂłw bo mi wolno to sprzedac. Pozatym akryle speÂłniaja wymagania dyrektywy. |
Cromaxa w mieszalni sporadycznie ktoÂś kupi lub wtedy ,kiedy receptura jest tylko na ""wodĂŞ". |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-05-30, 08:49
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Baqo, cromax jest ok ale jak bym wzi¹³ go na sklep to powiedz mi czy ktoœ by to kupi³? | po¿yjemy ,zobaczymy. mo¿e w koùcu ktoœ siê za to we¿mie ,ochrona œrodowiska, no ale w zanadrzu masz system HYDROPAL . w ogóle pokazywali ci jak siê nim robi? co ?nie da siê nim robiÌ poza centrum szkolenia ? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-30, 09:10
|
0
|
|
|

|
Panowie ! Waszym sporze - w aspekcie ochrony Âśrodowiska i ustawy o ograniczeniu emisji LZO - nie jest istotne czy to system wodny czy konwencjonalny ale jak jest zawartoœÌ LZO w mieszaninie gotowej do uÂżytku. Trudno jest ograniczyĂŚ iloœÌ rozpuszczalnika w bazie konwencjonalnej i ona zawsze bĂŞdzie gorsza ( ja to nazywam CIĂÂŻSZA dla Âśrodowiska ) a to co na alkoholu LÂŻEJSZE ....ale ale lakier bezbarwny to nadal materiaÂł konwencjonalny ( ciekawostka ! OD 2004 ROKU JEST JUÂŻ WODOROZCIEĂCZALNY KLAR LACK !!! )
WiĂŞc niektĂłre firmy wyczyÂściÂły w swym systemie tylko materiaÂły pomocnicze ( tak do 4 % LZO ) a pozostawiÂły bazĂŞ konwencjonalnÂą na Âżywicy akrylowej, a nawet nitrocelulozie ! SpeÂłniajÂąc minimalne wymogi emisyjne dla CAÂŁEGO systemu , a inne poszÂły duÂżo dalej i wymieniÂły rĂłwnieÂż bazĂŞ na alkoholowÂą rozcieĂączanÂą odmineralizowana wodÂą !
Na poszczegĂłlnych systemach ich zaletach i wadach siĂŞ nie znam i nie zabieram gÂłosu !
[ Dodano: 2009-05-30, 09:32 ]
Cromaxa w mieszalni sporadycznie ktoÂś kupi lub wtedy ,kiedy receptura jest tylko na ""wodĂŞ".[/quote]
PamiĂŞtajcie jednak, Âże to Ci najwiĂŞksi narzucajÂą tempo zmian. Koncern chemiczny ( taki BASF, HENKEL, AKZO ) posiadajÂący znak towarowe systemu ( np Sikkens, czy Standox czy Galsurit ) bĂŞdzie go produkowaÂł do pĂłki bĂŞdÂą odbiorcy mogÂący pokryĂŚ koszt produkcji dystrybucji i opÂłat Âśrodowiskowych TO TYLKO INTERES. Jak zapotrzebowanie spadnie do kilku % poziomu wytwĂłrczego to materiaÂły konwencjonalne umrÂą ÂśmierciÂą naturalnÂą !
Systemy wodorozcieùczalne obecne s¹ na rynku europejskim od 1990 roku ( pierwszy by³ BASF Glasurit z systemem R90 a póŸniej RM w ramach jednego koncernu ) W Polsce prezentacje by³y ju¿ w 1994 roku ! a prawdziwy bum zacz¹³ siê dopiero po roku 2000. To stary i nowy system zale¿y jak na to spojrzeÌ .... ale koniec materia³ów konwencjonalnych jest nieunikniony !
CENA WODY - zastanĂłwcie siĂŞ nad tym : PLAZMOWY TV kilka lat temu kosztowaÂł 10 000 zÂł teraz 3 000 ! a LCD 8000 teraz 1300 ! za progiem czeka juÂż OLCD pewnie za 10 000 zÂł ! KtoÂś musi zapÂłaciĂŚ za lata badaĂą i doÂświadczeĂą, ktoÂś musi zapÂłaciĂŚ za reklamĂŞ i promocje tych systemĂłw wodnych, ktoÂś musi zapÂłaciĂŚ za szkolenia - przecieÂż to materiaÂłowa rewolucja w branÂży ! ZAWSZE PÂŁATNIKIEM JEST KOĂCOWY ODBIORCA ! Wy teÂż to sprzedajecie z narzutem swoim usÂługobiorcÂą !
BĂŞdzie taniej ! nie wiem kiedy, oczywiÂście ... ALE POWOLI bĂŞdzie tanieĂŚ ! |
 |
|
|
|
 |
agajac
|
Wysłany: 2009-05-30, 23:22
|
0
|
|
|
|
Uwierzcie mi Âże jak konwencja siĂŞ skoĂączy to wezme albo Glasurita albo Cromaxa. Baqo nie pokazywali mi wody bo nie chciaÂłem. Po prostu chce sprzedawaĂŚ to co ludzie kupujÂą a nie wydawaĂŚ kupĂŞ kasy na system na ktĂłry bĂŞdĂŞ tylko patrzaÂł, ew uÂżywaÂł do wÂłasnych potrzeb. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-31, 10:10
|
0
|
|
|

|
Tak na marginesie ! To b³êdne ko³o ! Jak bêdziesz sprzedawaÌ to co ludzie chc¹ a oni chc¹ ( uwaga profesjonalne sformu³owanko ! ) materia³y wysokoemisyjne to ich sprzeda¿ nigdy siê nie skoùczy ! Ktoœ to musi przeci¹Ì ... i st¹d te strachy i buczenie na sprzedawców ¿e NIEWOLNO SPRZEDAWAà BO JEST USTAWA I DYREKTYWA ! ... Ale rozumiem Ciê doskonale te¿ bym wola³ oferowaÌ wy³¹cznie nowe rozwi¹zania techniczne a tu ... ktoœ chce kabinê z pustaków z wiatrakiem do suszenia siana + silnik od pralki Frani !... i trzeba iœÌ na uk³ad pomiêdzy tym co nowoczesne, a tym co mo¿na zaoferowaÌ i sprzedaÌ ! Na szczecie jest - Segmentacja rynku ! |
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-05-31, 10:16
|
0
|
|
|
|
agajac napisał/a: | Po prostu chce sprzedawaĂŚ to co ludzie kupujÂą | a w czym problem??? jak rozcieĂączalnik zniknie to i twoi ludzie zniknÂą,czy bĂŞdÂą pracowaĂŚ bie¿¹cÂą technologiÂą ?nie bĂŞdzie dostĂŞpna konwencja ,to bĂŞdÂą musieli kupiĂŚ wodĂŞ.nie dziwie siĂŞ tym co majÂą od wielu lat sklep z rozpuchami i sprzedajÂą do tej pory,dopĂłki ,dopĂłty bĂŞdzie to moÂżliwe,ale otwieraĂŚ sprzedaÂż teraz ,gdy sÂą normy wykorzystujesz to ,Âże rozp jest coraz to mniej dostĂŞpny,a pseudo lakiernicy bojÂą siĂŞ pracowaĂŚ na nowej ,ekologicznej technologi i masz klienta.przykÂład !!!koÂłobrzeg posiada szeœÌ mieszalni w systemie wodnym,konwencje zostaÂły dwie ,plus teraz trzecia twoja. gdybyÂś wstawiÂł hydropala i pozostali dwaj czyli oczywiÂście novol i RM byÂłby koniec rozpu w naszym rejonie. czym by robili twoi klieĂąci? wodÂą ,tylko Âże mogliby kupiĂŚ jÂą w jeszcze kilku innych miejscach ,miĂŞdzy innymi i u mnie ,ale wtedy nie miaÂłbyÂś interesu ,wiĂŞc robisz nie uczciwÂą konkurencjĂŞ ,i sprzedajesz to ,czym siĂŞ robiĂŚ nie powinno. i nie pisz Âże wodÂą siĂŞ nie da robiĂŚ ,bo jednak sÂą tacy co robiÂą i sobie Âświetnie radzÂą ,lakiery jeszcze Âładniejsze jak na konwencji. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-31, 10:45
|
0
|
|
|

|
Baqo ! Ale ¿eby siê otworzyÌ na nowe rozwi¹zania technologiczne to trzeba mieÌ otwarty umys³ i widzieÌ na horyzoncie cel do którego zmierzasz wed³ug przemyœlanego planu. Nie s¹dzê ¿eby ci "lakiernicy" dla których "agajac" ma swoj¹ ofertê wysokoemisyjn¹ mieli taki plan i cel ... zobacz jakie komentarze pojawiaj¹ siê tu na forum ! w zakresie nowych rozwi¹zaù technologicznych. Dwa posty = trzy ró¿ne opinie ! i WeŸ teraz "wykoùcz" materia³y konwencjonalne .... choÌ jak ju¿ ktoœ z czymœ spróbuje to nagle zachwyt i komentarz jak ja moglem tak d³ugo tego nie dotykaÌ lub tym czy tym nie robiÌ ? Ten co ma wodê nie wróci do konwencji tak jak ten co ma kabinê z politowaniem patrzy na tych co lakieruj¹ w gara¿u ! |
 |
|
|
|
 |
agajac
|
Wysłany: 2009-06-01, 16:00
|
0
|
|
|
|
Baqo, powiedz mi jedno, czy jak wstawie sobie Cromaxa do sklepu to gara¿owcy przyjd¹ kupiÌ u mnie farbkê czy powiedz¹ bujaj siê i pojad¹ do novola albo r-ma? I wiesz co, ja œwiata nie mam zamiaru zbawiaÌ i wciskaÌ ludziom bazy wodne na sile. Prawda jest taka ¿e rozpuch siê w koùcu skoùczy i ja nie mam nic przeciwko temu, ale NIE STAà MNIE na to ¿eby wchodziÌ w wodê i mieÌ zerow¹ sprzeda¿ dopóki RM i Novol bêd¹ mieli konwencjê. I nie pitol mi tu o nieuczciwej konkurencji bo ja klientów staram siê zdobywaÌ przede wszystkim dobrze dobieraj¹c kolory. Zawsze i ka¿dy kolor korygujê a chyba wiesz co to znaczy. A to ¿e jest to w takiej czy innej technologii. Tak tu cudownie piszesz o DP ale jakoœ nie wspominasz o losie sklepu DP w Ko³obrzegu. Dlaczego stracili klientów. Kolory robili dobrze. Najlepiej w okolicy. A jednak. SzeœÌ mieszalników wodnych? Wszystkie na warsztatach które maj¹ kabiny itd. Czy chodziarz jeden jest w jakimœ sklepie? Na wodnego RMa wszyscy tylko narzekaj¹. Co do MaxMeyera nie wiem, o Mobihelu nawet nie ma co gadaÌ. Jedynie ten twój DP jest przyzwoity i muszê stwierdziÌ ¿e jakby u nas wszyscy przeszli na wodê to w³aœnie jego bym wzi¹³. Ale puki co NIKT NIE PRZESZED£ tylko kombinuj¹ jak najd³u¿ej utrzymaÌ konwencjê. A zreszt¹ nie wiem czy nie wezmê Cromaxa teraz jako drugi mieszalnik. Zobaczymy co powie dystrybutor. Tak nawiasem mówi¹Ì to jaki jest okres trwa³oœci mixów w cromaxie bo jakoœ nie wierzê ¿e bêdzie tego du¿a rotacja?? A poza tym nie dziwi ciê to ¿e stare sklepy maj¹ konwencje tylko ¿e nowy z ni¹ startuje. Jakbym wzi¹³ tylko wodê to nawet nie mia³bym po co sklepu otwieraÌ. 90% klientów pyta najpierw czy to przypadkiem nie jest jakaœ woda bo jak tak to nie ma o czym gadaÌ. Nie no super. Zawsze mogê powiedzieÌ, ale¿ proszê pana, przecie¿ dyrektywa zabrania... a on mi wtedy powie spier.... pan z t¹ swoj¹ wod¹ jak mamy wokó³ rozpucha. I co ja takiemu mam powiedzieÌ. A zreszt¹ Baqo powiedz mi, czy ty naprawdê tak mocno trzymasz siê przepisów???
[ Dodano: 2009-06-01, 16:05 ]
A zreszt¹ ca³a ta ekologicznoœÌ baz wodnych jest co najmniej dyskusyjna. Np mycie pistoletu, normalnie nitrem które póŸniej zawsze siê jakoœ wykorzysta, a wodzie POD KRANEM. Super.
[ Dodano: 2009-06-01, 16:08 ]
baqo napisał/a: | agajac napisał/a: | Po prostu chce sprzedawaĂŚ to co ludzie kupujÂą | a w czym problem??? jak rozcieĂączalnik zniknie to i twoi ludzie zniknÂą,czy bĂŞdÂą pracowaĂŚ bie¿¹cÂą technologiÂą ?: |
Ale nie jeszcze nie znikn¹³... |
|
|
|
 |
pearlaga
|
Wysłany: 2009-06-01, 17:47
|
0
|
|
|

|
a u mnie woda to jest strasznie trujaca
mozna wzrok stracic w pol roku, i sa na to zywe dowody ponoc
a pozatym to jak wiesc gminna niesie woda to juz przezytek i firmy-producenci z niej wychodza i zaprzestaja produkowac
tylko zaden cebrzyk nie wie co bedzie po tej wodzie
ide otwierac umysly
bo niema co rak zalamywac
tylko edukowac |
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-06-01, 18:38
|
0
|
|
|

|
[quote="pearlaga"]a u mnie woda to jest strasznie trujaca
mozna wzrok stracic w pol roku, i sa na to zywe dowody ponoc
Trochê jest w tym prawdy ! Materia³y oparte o alkohol wnikaj¹ do krwiobiegu bez naturalnej bariery obronnej organizmy. Po rozpyleniu materia³ów z rozpuszczalnikiem organicznym œluzówki reaguj¹ naturalnym podra¿nieniem i cz³owiek stara siê to cholerstwo wykaszleÌ a te wodne zabijaj¹ z cichacza! Swoj¹ drog¹ to ciekawe ¿e nikt nie publikuje badaù na ten temat tylko siê wszyscy ekscytuj¹ emisj¹ do powietrza !
Ale wypowiem wÂłasne zdanie ... zawsze wysoko ceniÂłem materiaÂły PPG bo z kart bezpieczeĂąstwa wnika Âże majÂą najmniej trujÂących zwiÂązakĂłw chemicznych w skÂładzie wagowym i to zarĂłwno ich Âżel pigmentowy w systemie wodnym jak i materiaÂły uzupeÂłniajÂące ! |
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-06-01, 20:14
|
0
|
|
|
|
@agajac, TO JAKIE MASZ CENY? JAKIE PRODUKTY ? |
|
|
|
 |
pearlaga
|
Wysłany: 2009-06-01, 20:25
|
0
|
|
|

|
no wlasnie z tego co pamietam gosc kiedys w rozp. mieszalni oferowal mi reno bialy akryl bodajze 389 BLANC GLACIER za 260zl za litr
mi taki za litr wychodzi teraz 250zl i t nie po stole
no bo woda jest drozsza mniej wydajna i zle pasuje |
|
 |
agajac
|
Wysłany: 2009-06-02, 10:09
|
0
|
|
|
|
Baqo. Mam Bardzo dobre produkty w bardzo dobrzej cenie. I wiesz co? Nie miaÂłem jeszcze Âżadnej reklamacji ani Âżadnych narzekaĂą na towar ktĂłry sprzedajĂŞ
[ Dodano: 2009-06-02, 10:14 ]
A co do cen to wszyscy klienci mi mĂłwiÂą Âże wolÂą zapÂłaciĂŚ nawet trochĂŞ wiĂŞcej aby tylko kolor pasowaÂł. I dlatego staram siĂŞ to robiĂŚ jak najlepiej. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-06-02, 12:39
|
0
|
|
|
|
agajac napisał/a: | Nie miaÂłem jeszcze Âżadnej reklamacji ani Âżadnych narzekaĂą na towar ktĂłry sprzedajĂŞ | OK !dziaÂłaj powodzenia |
|
|
|
 |
agajac
|
Wysłany: 2009-06-02, 15:15
|
0
|
|
|
|
I oto chodzi. KaÂżdy powiedziaÂł swoje, kaÂżdy ma swoje racje a Âżycie toczy siĂŞ dalej. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-06-02, 20:57
|
0
|
|
|

|
Poniewa¿ temat wiod¹cy brzmi - DOTACJE to go odœwie¿ê .... tak¹ ciekawostk¹ !
W sobotĂŞ jedna Pani przeglÂądajÂąca to forum przysÂłaÂła zapytanie na PW - CZY MOÂŻE DOSTAĂ DOTACJE Z UNII NA BUDOWĂ LUB WYPOSAÂŻENIE WARSZTATU JAK MIESZKA W MAÂŁEJ MIEJSCOWOÂŚCI TO JEST ... NA WSI !
OdpowiedziaÂłem, Âże to Âświetnie bo jest specjalny program dla rolnikĂłw, Âże Âłatwy wniosek, Âże w ARiMR pomogÂą to wypeÂłniĂŚ ... Âże nawet 300 tyÂś zÂłotych, no Âłatwizna ! ...i dostaÂłem DZIÂŚ !..... z powrotem takÂą uwagĂŞ !
ProszĂŞ Pana ! tam mi powiedzieli Âże Âżeby dostaĂŚ 200 tyÂś od nich to drugie tyle muszĂŞ sama wyÂłoÂżyĂŚ ... to do D...y takie dotacje na firmĂŞ !
NOOOOOOOOOOO ! PANIE I PANOWIE ! Jak ktoÂś wie o co chodzi to rozumie moje zdziwienie ( myÂślaÂłem Âże to Âżart ! ) Jak ktoÂś nie wie jak dziaÂła system wsparcia pomocowego jak oblicza siĂŞ takie wsparcie ( bo poÂłowa ze 100 to dla UE .... 30 !!! ) jak rozpatruje siĂŞ wnioski jak wypÂłacane sÂą pieniÂądze TO PYTAJCIE PYTAJCIE i PYTAJCIE! ... albo poszukajcie w necie, albo w moich postach na tym forum ! lub ... oglÂądajcie telewizjĂŞ ! |
 |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2009-06-02, 21:40
|
0
|
|
|
|
Witam skoro ma byc na temat to troche ode mnie
blacharnia 2 stanowiska(jak cos na ramie to 1)
lakiernia 2 stanowiska i kabina saico (na pewno juz peÂłnoletnia,ale lepszy wrobel w garsci...)
obok drugi warsztat 3 atanowiska na srodku podnosnik tez jakis wiekowy,2 pzostale stanowiska bez niczego.jakis sprzet typu maszynki, odsysacze ,mig zgrzewarka,itp posiadam.
i teraz pytanie jak mozna uzysakc jakies fundusze coby cos udoskonalis odswiezyc ,moze jest jakas kasa na ogrzewanie eko czy cos.
dodam ze jestem chlopkiem maÂłorolnym heheeh(krus),a caÂły ten kram trzeba bedzie kiedys przejac. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-06-04, 17:40
|
0
|
|
|

|
To jak jesteÂś rolnikiem i masz ziemiĂŞ na wsi ... to masz najwiĂŞkszÂą z nas szanse na pozyskanie dotacji z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. MoÂżesz otrzymaĂŚ nawet 300 000, a straciĂŚ dopÂłatĂŞ do hektara i KRUS .... No coÂś za coÂś !
WyjÂątkowo prosta procedura, wniosek to druk do wypeÂłnienia, kilka formalnych dokumentĂłw i wsad wÂłasny ok 65 % planowanej inwestycji.
Najpierw koniecznie przeczytaj sobie to z pod link'u .. to waÂżne ÂżebyÂś zrozumiaÂł czym sÂą dotacje ... a jak uznasz Âże i tak chcesz i Âże to szanasa jakiej juÂż nigdy mieĂŚ nie bĂŞdziesz to na rowerek i do Agencji RiMR. Tam ci wszystko powiedzÂą i pomogÂą ( jak daleko to oczywiÂście moÂżesz jechaĂŚ samochodem ! ale nie pokazuj Âże masz bo ci z zazdroÂści nie dadzÂą tej dotacji ! ).
W agencji zapytaj ktĂłry bank lub instytucja udzieli ci poÂżyczki na wkÂład wÂłasny jeÂżeli bĂŞdziesz miaÂł promesĂŞ ( obietnicĂŞ na piÂśmie ) Âże otrzymasz dotacjĂŞ !
Najpierw przeczytaj !
[ Dodano: 2009-06-04, 17:50 ]
29.05 14.37 - http://lakierowanko.info/...r=asc&start=100 |
 |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2009-06-04, 19:37
|
0
|
|
|
|
na wsi nie mieszkam chociarz dla niektorych moze to wies (ok 20 tys miesz),ale na krusie.
kiedys pisales na forum ze mozna dogadac sie z dystrybutorem oleju na jakis sprzet czy to da rade jakos bez 'schodow ' zalatwic(myslalem nad jakims SOS(szybka obsluga samochodow );jakis ,olej klocki itp |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2009-06-04, 21:00
|
0
|
|
|

|
zed, Twoja miescina"wies" to moje ulubione miasto:) moze w sobote bede to szyberdach do mojej 124 |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-06-04, 22:24
|
0
|
|
|

|
Jak nie masz gruntĂłw wiejskich to pozostaje ci dotacjaz UP lub z UrzĂŞdu MarszaÂłkowskiego. Pierwsza dla bezrobotnych do 14 000 tyÂś bez wkÂładu wÂłasnego proste formalnoÂści. Druga do 1 mln z wkÂładem wÂłasnym bardzo trudna i skomplikowana, ale w zasiĂŞgu !
Tak w tajemnicy.... to lepszy interes ta mechanika niÂż to lakiernictwo !
Mo¿na siê dogadaÌ z firm¹ olejow¹ ale przy ma³ej deklaracji olejowej to raczej daj¹ sprzêt nie gotówkê. to siê bardziej wi¹¿ê ze skomplikowanym sposobem rozliczenia podatkowego takich pieniêdzy i firmy olejowe wybieraj¹ partnerów którzy maj¹ w³asn¹ etatow¹ ksiêgow¹ ! ... ale porozmawiaj z Castrolem, BP Shelem lub Mobilem inni tylko cwaniakuj¹, a na czele cwaniakowania jest LOTOS. RozmawiaÌ nimi zawsze warto.
Tak jak wspominaÂłem chyba ... mam jeszcze kontakt do kogoÂś kto miaÂł koĂącĂłwkĂŞ umowy na olej Castrola jakieÂś 2000 l chciaÂł sprzedaĂŚ umowĂŞ za 5 - 6 tyÂś !
Jak ciê interesuje napisz na PW sprawdzê szczegó³y tego tematu i czy jeszcze aktualny ! |
 |
|
|
|
 |
darekbmw
|
Wysłany: 2009-06-05, 08:47 dotacja
|
0
|
|
|
|
koledzy a ja mam pytanie ? jak prowadze warsztat juz rok to czy moglbym dostac dotacje jakas na rozbudowe np lakierni ? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-06-05, 09:35
|
0
|
|
|

|
Mo¿esz dostaÌ dotacje na wyposa¿enie, reklamê, szkolenie, a na sam¹ budowê i remont raczej nie chyba ¿e z ARiMR. Tam dotacja obejmuje ca³oœÌ przedsiêwziêcia. Mo¿esz dostaÌ te¿ dotacjê na remont je¿eli bêdzie on czêœci¹ instalowanego wyposa¿enia np fundament pod kabinê lakiernicz¹ ale to ju¿ trzeba m¹drze opisaÌ we winsoku.
Przeczytaj wszystkie posty na ten temat tu na forum ( informacje s¹ trochê porozrzucane ) ... i nie daj siê naci¹gn¹Ì fachowc¹ od wniosków na kasê dopóki nie bêdzie podpisana umowa z urzêdem !!!
Poszukaj na forum = na dole g³ównej strony znajdŸ poœród uczestników forum PROJEKTER kliknij = a póŸniej z prawego okna wybierz WYŒWIETL WSZYSTKIE POSTY = i czytaj to co ciê zainteresuje ... ! |
 |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-06-05, 18:55
|
0
|
|
|
|
A wiec tak. ByÂłem w ARiMR u siebie i siĂŞ dowiedziaÂłem Âże jak chce dotacje na 100tys to musze zatrudnic co najmniej jednego pracownika, dotacja na 200tys to conajmniej 3 pracownikĂłw, dotacja na 300tys to minimum 5 pracownikĂłw. Musze ich zatrudniac (pÂłacic skÂładki) przynajmniej przez 2lata. DajÂą mi tyle ile ja wyÂłoÂże ze swojej kieszeni. Tylko kurna siĂŞ nie spytaÂłem czy trzeba byc rolnikiem Âżeby siĂŞ o niÂą starac. Wiesz moÂże Projekter jak to jest? A dotacja z urzĂŞdu pracy to 18tys. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-06-06, 00:14
|
0
|
|
|

|
@ziemba ! W ARiMR jest kilka programĂłw pomocowych. SÂą takie dla rolnikĂłw i wtedy trzeba zrezygnowaĂŚ z KRUSU i dopÂłat do hektara ! .... i sÂą takie dla osĂłb ktĂłre tylko mieszkajÂą na terenach wiejskich objĂŞtych programem restrukturyzacji. Znacznie korzystniej jest byĂŚ rolnikiem !
[ Dodano: 2009-06-06, 00:17 ]
Ta dotacja 18 tyœ to na twoim terenie jest doœÌ wysoka ... i ona nie wymaga wk³adu w³asnego ... Te warunki o zatrudnieniu pracowników to normalka prawie w ka¿dym programie pomocowym. Im wiêcej pracowników tym wiêcej punktów w ocenie wniosku ... a jak jeszcze siê okazuje ¿e te zatrudniane osoby to kobiety to za jedn¹ osobê 3 pkt. a za faceta 1 pkt. .... bo jest równouprawnienie ! |
 |
|
|
|