Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Hubabuba
|
Wys³any: 2009-05-31, 16:18 Rysy oraz przetarcia na lakierze
|
0
|
|
|
|
Witam.
Mo¿e i temat by³, przewa³kowa³em to forum, ale niczego konkretnego nie doszuka³em siê.
Mam drobne ryski, nie s± g³êbokie, oraz przetarcia, jak siê przyjrzeæ to rzuca siê w oczy, ¿e to rysy. Pomasowa³em trochê p2500 na wodê, ale jako¶ nie bardzo schodz± te ryski, zaczyna matowieæ i robiæ siê bia³a smuga, poleruje trochê past± i na to wosk, ale rysy za bardzo nie schodz±.
Nie wiem laik jestem. Co robiê nie tak, ¿e p2500 rysy nie usuwaj± siê, a blaknie. bojê siê czy pó¼niej przywrócê znowu po³ysk. Nie dysponuje ¿adnym sprzêtem do polerki.
Rysy przyk³adowe i podobne do tych na poni¿szych fotkach.
http://img190.imageshack.us/gal.php?g=img35062.jpg
http://www.detailingworld...ghlight=scratch |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-05-31, 16:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 306
|
Je¶li po tarciu papierem rysy nadal s± to znaczy ¿e za s³abo tar³e¶, musisz zetrzeæ tyle lakieru, jaka g³êboka jest rysa by wyrównaæ ca³± powierzchnie. Tylko uwa¿aj ¿eby lakieru nie zabrak³o. Bez sprzêtu ciê¿ko Ci bêdzie doprowadziæ element do pierwotnego po³ysku, wiertarke pewnie masz , jak nie Ty to s±siad, zaopatrz siê jedynie w g±bke do polerowania na wiertarke |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2009-05-31, 17:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Taka polerka z usuwaniem rys to raczej robota dla zawodowca .Nie wszystkie rysy trzeba ,,równaæ ,, papierem mo¿na je umiejêtnie spolerowaæ . Ewentualnie rysy mo¿na rêcznie usun±æ papierem wodnym a ju¿ matowe miejsca po papierze tylko maszynowo.Przetarta rysa papierem do bazy = ponowne malowanko .Koszt profesjonalnego odnowienia lakieru na ca³ym aucie mo¿e byæ tañszy ni¿ ponowne lakierowanie elementu .Je¿eli Kolegi nie odstraszy³em to trzeba popróbowaæ na starych np. drzwiach.Na pocz±tek papier wodny 2000 namoczyæ poci±æ na kawa³ki i pod³o¿yæ kawa³ek gumy wymiaru papieru i grubo¶ci 5-6mm dla równomiernego matowania.Matujemy w miejscu rysy i dooko³a jej przecieramy wycieraczk± do szyby miejsce matowania co chwile kontroluj±c po zebraniu wody (wycieraczk±) czy rysa zosta³a roztarta.Dodatkowo usuwaj±c rysê usuwamy strukturê lakieru i wtedy najlepiej ca³y element zmatowaæ na g³adko .Jak ju¿ zwalczyli¶my g³êbokie rysy to ca³o¶æ z ,,rêki,, jedziemy 2500 pu¿niej pasta polerska i maszyna. |
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-05-31, 18:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 306
|
@Homer S ró¿ne s± zdania nt polerowania. Kazdy roi po swojemu i o ile wychodzi dobrze to wszystko jest ok.
Ja np nie zaczyna³bym tarcia od p2000, je¶li element jest fabryczny to bardzo prawdopodobne ¿e sie ³atwo przetrze(choæ nie zawsze) , bezpieczniej jest robiæ od A do Z p2500, ewentualnie stracisz 30 sekund wiêcej na wytarcie ryski. A co do struktury lakieru... chyba lepiej by do reszy samochodu niepasowa³ jedna ³atka a nie ca³y element, to by sie znacznie bardziej odznacza³o |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-06-01, 06:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Je¿eli rysy czuæ pod paznokciem to ich nie usuniesz. Jesli nie czuæ a widaæ to 2000 zeszlifowaæ i polerka MOCNA bo to stary lakier, s³abiej siê poddaje na paste. Wosk to na koniec...jak ³adnie wyciagniesz po³ysk MASZYNOWO to nawet i wosku czasem nie potrzeba.
pzdr |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
kondzik
|
Wys³any: 2009-06-01, 20:48
|
0
|
|
|
|
zapytam tu, zeby nowego tematu nie zak³adaæ.
Jak mam klar na aucie, który sie ³uszczy/odpada to jakbym zeszlifowa³ wszytko tak, aby by³o równo i pomalowa³ na nowo ale samym klarem to bardzo ch.u.j.o.w.o bedzie to wygladac?Bo mam taka wizje i nie wiem czy sie za to brac |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-06-08, 22:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
kondzik napisa³/a: | zapytam tu, zeby nowego tematu nie zak³adaæ.
Jak mam klar na aucie, który sie ³uszczy/odpada to jakbym zeszlifowa³ wszytko tak, aby by³o równo i pomalowa³ na nowo ale samym klarem to bardzo ch.u.j.o.w.o bedzie to wygladac?Bo mam taka wizje i nie wiem czy sie za to brac |
mysle ze bardzo,bo chcac nie chcac,rownajac odpadajacy bezbarwny zeszlifujesz baze |
|
|
|
|
kondzik
|
Wys³any: 2009-06-09, 23:00
|
0
|
|
|
|
kurde, a juz myslalem ze bedzie custom |
|
|
|
|
Emilin
|
Wys³any: 2012-08-04, 07:09
|
0
|
|
|
|
witam..... odgrzewamy kotleta
Kupi³em sobie tak± oto "gównian±" pastê
chcia³em sobie od¶wie¿yæ lakier na aucie i co wysz³o???
narobi³em sobie drobnych kolistych rysek na klarze ,ale nie wszêdzie,tylko w tych miejscach gdzie prawdopodobnie za mocno tar³em(trochê b³otnika,maski itd.)
wszystko rêcznie by³o robione,nie maszynk±.
Jak mam teraz podej¶c do tego tematu?
papierkiem 2000-2500 na mokro usune te ryski teraz? nie chce próbowaæ i znowu czego¶ nie spieprzyc jeszcze bardziej |
|
|
|
|
primex
|
Wys³any: 2012-08-04, 08:04
|
0
|
|
|
|
Musisz kupiæ porz±dn± pastê i wypolerowaæ to maszynowo, bo rêcznie nigdy nie uzyskasz po¿±danego efektu. |
|
|
|
|
karlos2
|
Wys³any: 2012-08-04, 09:54
|
0
|
|
|
Ride To Live
Pomóg³: 1 raz Posty: 48
|
Emilin napisa³/a: | Jak mam teraz podej¶c do tego tematu? |
Jesli tego nigdy nie robi³e¶, to daj to zrobienia komu¶,kto potrafi to robiæ.
pzdr. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-08-04, 11:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Hubabubo --->
Takie zadrapanka usówa³em tez akurat z BMW tylko nowszego no i zeszlo wszystko Nawet by³y rysy od anteny od CB która spada³a z auta przy ponad 200 km/h
Tak wiec jak masz kase to kup polere za 140 PLN i jedz pastami Farecli G6 G3 i G10 i odpowiednio padami ( g±bkami polerskimi ) Bia³a --> pomarañczowa ---> Czarna
sa wyznawcy u¿ywania tylko G3 i bia³ego pada ale jak wolisz Koszt najmniejszych tubek past to ok 140 PLN.
Tak wiec oddaj auto do maszynowego polerowania lub wydaj 300 i zrob sam |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-08-04, 11:16
|
0
|
|
|
|
Emilin ---> Ja kiedys polerowa³em bia³ym padem i t± past± starego forda w akrylu czerwonym i wyszlo baja D Mia³ byc polerowany na fajans i szybko wiec byl ale efekt by³ niezly A wczesniej auto to tak wyblak³o ze szok |
|
|
|
|
Emilin
|
Wys³any: 2012-08-04, 11:24
|
0
|
|
|
|
karlos2 napisa³/a: | Emilin napisa³/a: | Jak mam teraz podej¶c do tego tematu? |
pzdr. |
ale spróbowaæ bym chcial,zderzak sobie polakierowa³em sam,to mo¿e i z rysami sobie poradzê
dwóch lewych r±czek nie mam
lylko maszynowo? rêcznie nie da rady tego zrobiæ?
np tak± past±
pzdr.E |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-08-04, 11:43
|
0
|
|
|
|
EMILIN --> Wez polerke maszynowa bia³y kr±zek troszke wody w zraszacz do kwiatków lub jakis spray po p³ynie do mycia szyb lekko zwilzyc musisz gabke i zderzak no i poleruj
Jak malwoa³es zderzak to sobie poradzisz a jak sa jakies niedoskona³osci to wez papierkiem przeslifuj i dopiero pastami
Ta pasta jest tylko do uzytku maszynowego ale jak sa jakies ma³e zag³ebienia czy cos to od biedy da rade heheh
Jezeli mozesz to kup PADY --> bia³y pomarañczowy i czarny Bia³ym i pomaranczowym zrob z G3 a czarnym to z pasta G10 ( 60pln ). Pad w cenie 14 pln sztuka G3 ok 35 PLN
G3 --> 35
G10 --> 60
Pady 3 sztuki --> 42 ³acznie --> ok 137 PLN No i bedziesz zadowolony |
|
|
|
|
karlos2
|
Wys³any: 2012-08-04, 12:11
|
0
|
|
|
Ride To Live
|
Emilin napisa³/a: | karlos2 napisa³/a: | Emilin napisa³/a: | Jak mam teraz podej¶c do tego tematu? |
pzdr. |
ale spróbowaæ bym chcial,zderzak sobie polakierowa³em sam,to mo¿e i z rysami sobie poradzê
dwóch lewych r±czek nie mam
lylko maszynowo? rêcznie nie da rady tego zrobiæ?
np tak± past±
Obrazek
pzdr.E |
Nie negujê tego ¿e masz dwie lewe rêce, lecz trzeba mieæ troszkê praktyki chc±c pracowaæ Farecl±. Ta pasta jest tylko do polerowania maszynowego, do tego polerka musi miec regulacjê obrotów.
P.S.Nie trzeba trzech padów,tylko bia³y i G3, je¶li mi nie wierzysz to poczytaj. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-08-04, 12:54
|
0
|
|
|
|
kARLOS 2 --> To juz sprawa EMILINa czy kupi 3 pady czy nie.
Do efektu akceptowalnosci G3 mu starczy .
A wielkiej filozofi nie ma w polerowaniu wiec mysle ze da rade. A faktycznie zapomnia³em dodac jak kolega Karlos ze potrzebna polera z regulacja obrotów |
|
|
|
|
karlos2
|
Wys³any: 2012-08-04, 13:08
|
0
|
|
|
Ride To Live
|
YAMAHER napisa³/a: | A wielkiej filozofi nie ma w polerowaniu wiec mysle ze da rade. |
Mówisz wielkiej filozofii nie ma? to daj w ³apy polerke pierwszemu lepszemu go¶ciowi który nigdynie polerowa³ i ka¿ mu wypolerowaæ element, a je¿eli Emilin nigdy nie pracowa³ polerk±?
Trzeba miec trochê praktyki. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-08-04, 13:52
|
0
|
|
|
|
karlos bez bulwersu na spokojnie
Kolega Emilin ma dostêp do netu wiec odplai YT i obejrzy 10 filmów pozniej potrenuje na jakims starym elemencie czy starym aucie znajomego moze i ju.
Krzywdy za bardzo nie zrobi Zacznie od malutkich obrotów pozniej da troche wiecej i git
Chyba ciezej wymalowac auto niz wypolerowac co ?
Kolego Karlos robi³es kiedys G10 i czarnym padem ?? To jest mleczko nab³yszczajace w zasadzie ale efekty sa Pasta na te mikro ryski ( hologramy ) |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-08-04, 13:53
|
0
|
|
|
|
Lece na wesele tak wiec Emilian wrzuc fotki przed i po i Kup G3 albo G3 i G10
Mi³ego weekendu panowie |
|
|
|
|
karlos2
|
Wys³any: 2012-08-04, 14:00
|
0
|
|
|
Ride To Live
|
YAMAHER napisa³/a: | Kolego Karlos robi³es kiedys G10 i czarnym padem ?? To jest mleczko nab³yszczajace w zasadzie ale efekty sa Pasta na te mikro ryski ( hologramy ) |
YAMAHER, ja ok. 10 lat pracujê farekl±,i wystarczy mi jeden bia³y pad i G3, G10 wykorzystuje raczej na polerowanie (od¶wie¿anie ) starych lakierów.
Mi³ego wesela. |
|
|
|
|
Emilin
|
Wys³any: 2012-08-07, 11:19
|
0
|
|
|
|
siemanko....dopiero teraz zawita³em po weekendzie
a móg³by mi kto¶ jakim¶ linkiem zarzuciæ jak± maszynke do polerowania najlepiej kupiæ i jakie pady? najlepiej jak by by³y w zestawie ju¿, tak± w rozs±dnej cenie do u¿ytku amatorskiego.
Na alledrogo tyle tego jest ¿e..... b±d¼ tu ch³opie m±dry
pzdr.E |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-08-07, 13:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Emilin napisa³/a: | a móg³by mi kto¶ jakim¶ linkiem zarzuciæ jak± maszynke do polerowania najlepiej kupiæ i jakie pady? |
Ja bym kupi³ lare 11 co¶ tammmm, nie pamiêtam.
Nawet poprê to ma³ym opisem.
Lare to podróbka rupesa lh18ez i dla osoby poleruj±cej lare wprowadzi³a pewna modyfikacjê - obroty max 2500 przy rupesie 1850.
Czasem przy starszych lakierach rupes wydaje sie za wolny, mimo ¿e pracuje w zgodzie z zaleceniami np farecli.
Dzieki lare mo¿na wspomóc sie obrotami w pierwszym etapie i to jej plus.
Bierz lare, bo w tej cenie masz ztabilizacjê obrotów, lekki start i ??? mo¿e awaryjne wy³±czenie przy np zablokowaniu pada pod relingiem - rupes to ma i bezpiecznie zd±¿ysz wyci±gn±æ zablokowanego pada bez uszczerbku dla dachu czy boku auta.
Zwyk³e polerki tego nie maj± i praca nimi polega na robieniu sob± (kciukiem) za regulator prêdko¶ci podczas polerowania. |
|
|
|
|
Emilin
|
Wys³any: 2012-08-07, 14:10
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-08-07, 15:55
|
0
|
|
|
|
Emilin napisa³/a: | sprzêt fajny ale ta cena |
No to zobacz ile kosztuje orgina³.
http://allegro.pl/polerka...2527982409.html
Zdaniem detailerów polerka lare jest najlepsz± w ofercie na rynku.
Wiêc 636 z³ to jest du¿o?
Dwie polerki w standardowej cenie zrobisz i siê zwraca.
A jak kupisz cos bez stabilizacji obrotów to wiêcej mo¿esz straciæ na lakiernika co bedzie lakierowa³ elementy które na rantach nieopatrznie przetar³es.
Op³aca sie czy nie? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Emilin
|
Wys³any: 2012-08-07, 19:19
|
0
|
|
|
|
nom ³adnie to wszystko wygl±da i gdybym mia³ to kupowaæ i na tym zarabiaæ kasê to nawet bym siê nie zastanawia³,ale jak mam tylko swoje auto obskoczyæ,kupic ten sprzêcik do tego pasta,pady itd. to mi sie to nie kalkuluje w ogóle lepiej oddaæ t± moja "skorupê" w rêce osoby która siê tym zajmuje zawodowo.
mysla³em ¿e taka polerkê to za 120-150 z³. mo¿na ju¿ kupic,w sumie sa nawet takie na allegro ale kto wie co to za sprzet
np.
http://allegro.pl/polerka...2539215191.html |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-08-07, 21:37
|
0
|
|
|
|
Emilin napisa³/a: | mysla³em ¿e taka polerkê to za 120-150 z³. |
Ok.
Mia³em tak± 5 lat i.. sprzeda³em dalej za 30 z³ koledze co chcia³ sobie popracowaæ nad lakierem.
http://allegro.pl/polerka...2520912074.html
Inny spec z forum poleca to...
http://allegro.pl/polerka...2536711537.html
Wiec co mówi (prawda Miki?)
Wiêc warto go pos³uchaæ.
Moja jest cie¿sza, jego porêczniejsza.
Obydwoma zrobisz robotê o ile sam jej nie spiep,rzysz swoim nieumieniem.
Ale je¶li masz odrobinê zdolno¶ci to bez problemu dasz radê.
Mi siê podoba ta...
http://allegro.pl/polerka...2486353188.html
A najbardziej to... Ultra lekka konstrukcja o masie: 3,4 [kg]
To z opisu.
Tej nie bierz, bo za cen± idzie ciê¿ar a o jako¶ci tu teraz nie rozmawiamy,,, pryzmat ceny tu jest brany pod uwagê. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|