Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mÂłody19
Wysłany: 2009-05-31, 15:25   Zbornik na powietrze
0
UP DOWN
Æwicz æwicz æwicz :D

Siema :)
CHce zbudowac nowy kompresor i mam taka pompe o jakiej pojemnsci zbiornik bedzie idealny pod taka pompe?

Pozdro mÂłody19

timek
Wysłany: 2009-05-31, 21:22   
0
UP DOWN

Teoretycznie moÂżna by powiedzieĂŚ Âże nie ma czegoÂś takiego jak idealny zbiornik pod pompĂŞ , moÂżesz zastosowaĂŚ kaÂżdy , najlepiej jakbyÂś podaÂł co pisze na tabliczce znamionowej tej sprĂŞÂżarki . OgĂłlnie to szukaÂłbym zbiornika w granicach 150L-200L albo w najgorszym przypadku jakieÂś 2x50L. Jaki masz silnik do tej sprĂŞÂżarki ?

Mariuszczs
Wysłany: 2009-06-01, 08:49   
0
UP DOWN

Przyjmuje siĂŞ optymalnie Âże zbiornik dajesz poÂłowe wydajnoÂści sprĂŞÂżarki - jeÂśli spreÂżarka ma 500l/min wydajnoÂści to zniornik dajesz 250l. Jednak musisz siĂŞ zastanowic do czego potrzebujesz - powiedzmy Âże sprĂŞÂżarka jest za maÂła na twoje potrzeby to dajesz dyÂży zbiornik. Czekasz dÂługo na nabicie ale potem masz zapas powietrza. Szukaj zbiornikĂłw 70 litrowych po lpg - z tego co zauwaÂżyÂłem to jest ich najwiĂŞcej na autoszrotach ( najwiĂŞcej z tych duÂżych ). ÂŚrednio liczÂą po 30 zÂł za sztukĂŞ.
Dasz 2 sztuki po³¹czone zaworem i dziêki temu bêdziesz móg³ pompowaÌ albo jeden albo dwa zaleznie od potrzeby. Jakby ci siê trafi³y wiêksze po LPG to bierz. S¹ to zbiorniki badane ciœnieniem próbnym od 35 do 45 barów ( zale¿nie od firmy ) a ciœnienie rozrywaj¹ce jest powy¿ej 100 bar.

Travolta 
Wysłany: 2009-06-01, 20:33   
0
UP DOWN

no ja tez sÂłyszaÂłem ze takie zbiorniki od LPG sie swietnie nadaja a na szrotach jest tego peÂłno Tylko staraj sie za nie nie przepÂłacic bo mi na jednym powiedzieli 100zÂł od ziornika
Mariuszczs A nie wiesz moze jakiej wielkoÂści sa najwiĂŞksze zbiorniki od LPG Na szrocie widziaÂłem najwieksze 80 A sÂłyszaÂłem legendy o 150l? to prawda? :shock:

Mariuszczs
Wysłany: 2009-06-01, 21:14   
0
UP DOWN

140 litrów nawet mia³em ale go da³em znajomemu po wykorzystaniu gazu bo by³ strasznie d³ugi. Najwiêcej du¿ych jest 65- 70 litrów, wiêksze by³y w jakichœ ¿ukach itp montowane, a te dawno zez³omowane wiêc to ¿adkoœÌ. 110 litrowe w zes¿³ym roku jeszcze by³y czêste, w tym nie ma wcale.
Przy tych zbiornikach naleÂży pamiĂŞtaĂŚ Âże musi siĂŞ powietrzyĂŚ jeden dzieĂą po rozkrĂŞceniu. Gaz moÂżna spuszczaĂŚ w powietrze lub lepiej do butli 11 kilowej domowej :) , potem z domowej albo do kuchenki albo komuÂś do samochodu.
WaÂżne Âżeby nie wykrĂŞciĂŚ wielozaworu jak jest gaz w butli bo moÂże powstaĂŚ jakaÂś iskra i bum, nawet jak jest juÂż gaz wypuszczony to i tak trzeba wielozawĂłr powoli wysuwaĂŚ. Raz mi siĂŞ zdarzyÂło Âże jak wycinaÂłem w butli palnikiem wietrzonej kilka godzin Âże byÂł maÂły wybuch, takÂże polecam odczekaĂŚ jeden dzieĂą.

do 30 zÂł to normalna cena za zbiornik, jak wielki np ten ponad 100 litrĂłw to 100 zÂł moÂżna ÂśmiaÂło daĂŚ.
Warto siĂŞ pokrĂŞciĂŚ po zÂłomach bo mi siĂŞ trafiÂło kilka zbiornikĂłw od 3JW60 - 180 litrowych i jeden 130 litrowy. PÂłaciÂłem okoÂło 100 zÂł bo tyle waÂżyÂło to z tym co jeszcze tam byÂło dokrĂŞcone, czasem sÂą ze sprawnÂą spreÂżarkÂą. Chyba byÂło ich w sumie 8 sztuk bo jak policzyÂłem presostaty ktĂłre demontowaÂłem i chowaÂłem do szuflady to naliczyÂłem wÂłaÂśnie 8 :)
Mam zchomikowane teÂż 2 zbiorniki po 425 litrĂłw.
NajwiĂŞkszy zbiornik jaki kupiÂłem na zÂłomie to 3000 litrĂłw. WaÂży tonĂŞ. MiaÂłem plan go zastosowac jako zbiornik do piaskowania ( coÂś by tam pomĂłgÂł ) ale kompresor kupiÂłem wydajny i teraz chyba w nim wytnĂŞ okna i zrobiĂŞ z niego kabinĂŞ do piaskowania. W srodku zmieÂści siĂŞ nawet jakaÂś rama motoru i bĂŞdzie wygoda.

Jak widac na szrotach jest wypas, jedynie trzeba je czĂŞsto odwiedzaĂŚ :D , a sprĂŞÂżarek od ciĂŞÂżarĂłwek teÂż jest od groma, niektĂłre z nich majÂą wÂłasne smarowanie i bez zabawy moÂżna je uruchomiĂŚ bo przewaÂżnie majÂą tylko zawieszone zawory w gĂŞstym oleju. OczywiÂście nie majÂą one 100% wydajnoÂści swojej pierwotnej, ale wymiana pierÂścieni i szlif zaworĂłw to groszowa sprawa i mamy kompresorek na lata ( chiĂąszczyna won ).

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu