Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mcd 
Wysłany: 2009-05-12, 17:21   Malowanie drewna lakierem samochodowym
0
UP DOWN

Zapewne mĂłj temat jest na zÂłym forum, ale moÂże ktoÂś mnie naprowadzi.

Otó¿ planujê pomalowaÌ swoj¹ gitarê. Kiedyœ ju¿ to robi³em, ale za pomoc¹ farb w sprayu. efekt by³ bardzo dobry. Wysoki po³ysk. Ale kosztowa³o to kilka 2 miesi¹ce pracy, poniewa¿ kolejne warstwy, a takich nak³ada siê po kilka musia³y d³ugo schn¹Ì. Równie¿ lakier bezbarwny, zanim mo¿na go by³o szlifowaÌ na mokro musia³ swoje odle¿eÌ (1 miesi¹c).

PomyÂślaÂłem wiĂŞc o pistolecie i lakierach chemoutwardzalnych (jeÂśli dobrze mĂłwiĂŞ). DomyÂślam siĂŞ, Âże takie lakiery schnÂą szybciej. Tylko, Âże tego akurat nie robiÂłem nigdy.

Teraz tak. w czym problem. nie wiem czego bĂŞdĂŞ potrzebowaÂł.

1. jakiÂś podkÂład (normalnie bejca, ktĂłra pokryje fakturĂŞ drewna) - po angielsku to bĂŞdzie "sand sealer" - coÂś co da siĂŞ wyszlifowaĂŚ.

2. jakiÂś podkÂład (primmer)
3. jakiÂś kolor podstawowy (i drugi ewentualnie)
4. lakier bezbarwny

Czy moÂżecie mi doradziĂŚ, jakich rodzajĂłw lakierĂłw uÂżywaĂŚ?

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-13, 10:16   
0
UP DOWN

No-Limit napisaÂł :

"Na gitarach jest co najmniej 5 warstw lakieru bezb. lub solid.Na ile siĂŞ orientujĂŞ sÂą to lakiery na bazie Âżywic poliestrowych i epoxydowych fabrycznie utwardzane promieniami UV.

Ja przygotowujĂŞ lakiery bazowe lub solid/kolor/+klar barwiony/efekt "candy"/,a Jego broszka poÂłoÂżenie 2-3 warstw bezb. poliesrtowego lub bezb.epoxydowego"

Myœlê ¿e no-limit bêdzie mia³ najdok³¹dniejsze info w tym temacie...

mcd 
Wysłany: 2009-05-13, 22:53   
0
UP DOWN

dziĂŞki za podpowiedÂź.
Co prawda, trochĂŞ mnie to przeraÂża - naÂświetlanie UV......

Chyba jednak bĂŞdzie moÂżna jakimiÂś zwykÂłymi farbami pomalowaĂŚ, ktĂłre stosujecie do samochodĂłw... Bo skoro sprayem siĂŞ udaÂło? Chodzi o odpowiedni podkÂład i czas schniĂŞcia.

Nie mniej dziĂŞki. BĂŞdĂŞ szukaÂł dalej

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-14, 14:11   
0
UP DOWN

Myœlê, ¿e podejœcie do drewna jak do tworzywa nie by³oby b³êdem... poszukaj na forum podpowiedzi w tematyce malowania zderzaków, to mo¿e byÌ dobry trop ...

przemo1972 
Wysłany: 2009-05-14, 18:44   
0
UP DOWN

Spokojnie mozesz uzyc wyrobow dedykowanych dla lakiernictwa samochodowego.Drewno/sklejke przykrywasz 2 x podklad akrylowy.Obrobka oczywiscie na sucho.Jesli Chcesz zachowac naturalny wyglad drewna, nalezy poprostu przykryc go bezbarwnym.(1 warstwa) Na drugi dzien matujesz i przykrywasz 2 x bezbarwnym.Drewno "pije"bezbarwny, a wiec trzeba go "zaimpregnowac"ta pierwsza warstwa.

mcd 
Wysłany: 2009-05-14, 21:39   
0
UP DOWN

przemo1972 napisał/a:
Drewno/sklejke przykrywasz 2 x podklad akrylowy.Drewno "pije"bezbarwny, a wiec trzeba go "zaimpregnowac"ta pierwsza warstwa.

Czy taki podkÂład wypeÂłni rĂłwnieÂż fakturĂŞ drewna? - chodzi mi o gÂładkÂą powierzchniĂŞ (oczywiÂście jasne jest, Âże najpierw drewno bĂŞdzie dokÂładnie wyszlifowane). Czy nie potrzeba jeszcze jakiejÂś warstwy bejcy przed podkÂładem akrylowym? Wydaje mi siĂŞ, Âże nie bo podkÂład moÂże siĂŞ nie trzymaĂŚ, ale wolĂŞ siĂŞ spytaĂŚ.

siwy_1981 
Wysłany: 2009-05-14, 22:04   
0
UP DOWN
siwy1981

Je¿eli chcesz po³o¿yÌ lakier samochodowy na go³e drewno, to musisz zapodk³adowaÌ je podk³adem akrylowym. Pierwsz¹ warstwê radzi³bym lekko popruszyÌ gêstym podk³adem z ma³¹ iloœci¹ rozpuszczalnika, poniewa¿ drewno bardzo pije podk³ad. Gdy pierwsza warstwa podeschnie t.j. po oko³o 15min, mo¿esz k³aœÌ pe³ne warstwy podk³adu ju¿ bardziej rozcieùczone. Podk³ad oczywiœcie bêdzie siê trzyma³ surowego drewna i to bardzo dobrze. Nie raz tak lakierowa³em p³yty meblowe surowe (nieoklejane) i nie by³o problemów. Je¿eli sam podk³ad nie wype³ni ci nierównoœci itd. mo¿esz zawsze na zapodk³adowane drewno na³o¿yÌ szpachlê natryskow¹.

mcd 
Wysłany: 2009-05-14, 22:26   
0
UP DOWN

czy podkÂład naleÂży zmatowiĂŚ przed malowaniem bazowym kolorem?
W ogĂłle to planujĂŞ dwukolorowe malowanie (jedna warstwa na drugÂą z maskowaniem). Czy przed naÂłoÂżeniem kolejnego koloru mam matowaĂŚ?

Wyedytowane: WÂłaÂściwie to, na to bĂŞdĂŞ juÂż szukaÂł odpowiedzi sam. Bo z tego co rozumiem, dalej maluje siĂŞ juÂż normalnie, jak np. zderzaki.

siwy_1981 
Wysłany: 2009-05-15, 08:41   
0
UP DOWN
siwy1981

Podk³ad po wyschniêciu musisz przeszlifowaÌ. Robi¹c dwa kolory mala jedn¹ baz¹. Czekasz a¿ baza podeschnie, tak aby da³o siê j¹ zamaskowaÌ. Maskujesz - na odciêcia najlepiej u¿yÌ specjalnej taœmy np. 3M Fineline czy jakoœ tak (pod zwyk³¹ baza mo¿e podp³yn¹Ì).Dajesz drugi kolor. Musisz uwa¿aÌ aby w pobli¿u taœmy nie nawaliÌ za grubo bazy, bo zrobi siê du¿y próg. Odklejasz maskowanie i dajesz bezbarwny. !!!Bazy nie traktujesz papierem!!!

przemo1972 
Wysłany: 2009-05-15, 13:16   
0
UP DOWN

mcd napisał/a:
Czy taki podkÂład wypeÂłni rĂłwnieÂż fakturĂŞ drewna?

Mozesz pociagnac cienko jakas szpachla wykanczajaca, osobiscie polecilbym Ci delfina z U-Pol-a.

mcd 
Wysłany: 2009-05-15, 16:30   
0
UP DOWN

DziĂŞki wszystkim za odpowiedzi. MiÂło, Âże nie byÂło "linczu" na poczÂątkujÂącym :-) PĂłki co nie mam wiĂŞcej pytaĂą. MoÂże poza jednym dotyczÂącym wyboru jakiegoÂś amatorskiego pistoletu. ale o tym poszukam juÂż sobie.

Gdyby ktoÂś miaÂł jakieÂś uwagi jeszcze, to oczywiÂście nie pogardzĂŞ.

No-limit
Wysłany: 2009-05-16, 14:56   
0
UP DOWN

PO pierwsze,czy ma byÌ zachowany rysunek drewna/faktura/ i kolor?Jeœli nie k³adziesz podk³ad wyp. 2 warstwy.szlifujesz,nastepnie podk³.wyp. iszlifujesz.Pó¿niej lakier w bazie konwencjonalnej 2X.i na to lakier bezb. poliestrowy 2 lub 3 warstwy.

mcd 
Wysłany: 2009-05-17, 00:10   
0
UP DOWN

Faktury drewna ani koloru nie chciaÂłbym oglÂądaĂŚ. MyÂślĂŞ o jakimÂś np. zielonym perÂłowym (metalic?)kolorze, a grafika ozdobna czarna lub zÂłota.
Czyli teoretycznie malowaÂłbym tak:
1. podkÂład
2. czarny (zÂłoty)
3. maskowanie
4. zielony
5. bezbarwny.

niespecjalnie rozumiem skrĂłt: "wyp." :-)

No-limit
Wysłany: 2009-05-18, 15:32   
0
UP DOWN

mcd napisał/a:
Faktury drewna ani koloru nie chciaÂłbym oglÂądaĂŚ. MyÂślĂŞ o jakimÂś np. zielonym perÂłowym (metalic?)kolorze, a grafika ozdobna czarna lub zÂłota.
Czyli teoretycznie malowaÂłbym tak:
1. podkÂład
2. czarny (zÂłoty)
3. maskowanie
4. zielony
5. bezbarwny.

niespecjalnie rozumiem skrĂłt: "wyp." :-)

PodkÂład akrylowy wypeÂłniajÂący.3-cia warstwa podkÂładu ze wzglĂŞdu na puchniĂŞcie drewna.JeÂśli chcesz mocne,"oczojebne" odbicie to pirwsze 2 warstwy czarnej bazy i na to zÂłota lub zielona perÂła w klarze 2x i 1 peÂłna warstwa klaru.

mcd 
Wysłany: 2009-05-19, 23:34   
0
UP DOWN

perÂła w klarze... czyli do bezbarwnego domieszaĂŚ perÂłowego koloru? Dobrze rozumiem?

No-limit
Wysłany: 2009-05-20, 11:40   
0
UP DOWN

mcd napisał/a:
perÂła w klarze... czyli do bezbarwnego domieszaĂŚ perÂłowego koloru? Dobrze rozumiem?

tak :spoko:

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-20, 11:53   
0
UP DOWN

No-limit, znasz mo¿e jak¹œ sprawdzon¹ alternatywê do lakierów poliestrowych do zastosownia na drewno bez koniecznoœci utwardzania UV ?

No-limit
Wysłany: 2009-06-06, 10:07   
0
UP DOWN

LoboLoco napisał/a:
No-limit, znasz mo¿e jak¹œ sprawdzon¹ alternatywê do lakierów poliestrowych do zastosownia na drewno bez koniecznoœci utwardzania UV ?

lakier poliuretanowy 2k.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-06, 10:32   
0
UP DOWN

[quote="siwy_1981"]Je¿eli chcesz po³o¿yÌ lakier samochodowy na go³e drewno, to musisz zapodk³adowaÌ je podk³adem akrylowym. Pierwsz¹ warstwê radzi³bym lekko popruszyÌ gêstym podk³adem z ma³¹ iloœci¹ rozpuszczalnika, poniewa¿ drewno bardzo pije podk³ad.

@NoLimit i @siwy_1981 ? Ta pierwsza warstwa podk³adu to nie powinna w³asnie byÌ rzadsza ??? ... a jak drewno wstanie ( bo to drewno, a nie jakaœ p³yta ? ) tj. podnios¹ siê wi¹zania to lekki szlif i dopiero podk³ad o normalnej konsystencji ? Wtedy penetracja by³aby g³êbsza ( WOW ! ale zabrzmia³o UFF ! ) .... i nie grozi³oby to tym, ¿e ta ca³a pow³oka siê cofnie za kilka dni czy tygodni ? Pomiêdzy gêstym podk³adem i drewnem mo¿e przecie¿ byÌ powietrze w mikroporach struktury tego materia³u ?

I taka generalna uwaga ! Materia³ lakierniczy ( ka¿dy z wyj¹tkiem tych które schn¹ przez przy³¹czanie tlenu np, farb olejnych ) jak odparuj¹ z niego czêœci lotnie co w zale¿noœci od temperatury trwa od 3 do 30 dni....staje siê POLITUR¥ - i w takim wypadku mo¿na na niego k³aœÌ ka¿dy inny materia³ lakierniczy ( reakcja chemiczna zachodzi wy³¹cznie pomiêdzy aktywnymi sk³adnikami, a skoro ju¿ odparowa³y ... ) Czyli jak drewno p³yta MDF plastik, a nawet szk³o... by³o kiedyœ pomalowane ( czymkolwiek z wyj¹tkiem farby olejnej ) to teraz mo¿na je pomalowaÌ np lakierem w systemie wodnym CROMAX lub nitroceluloz¹ z puszeczki z marketu za 5 z³ !

Ale to taka uwaga bo czasami sÂą pytania czym co malowaĂŚ ? ... a nie wszyscy informujÂą czy to goÂłe podÂłoÂże czy juÂż coÂś na nim jest i dopiero to wychodzi przy 10 -tym pytaniu !!!

siwy_1981 
Wysłany: 2009-06-06, 23:32   
0
UP DOWN
siwy1981

PROJEKTER napisał/a:

@NoLimit i @siwy_1981 ? Ta pierwsza warstwa podk³adu to nie powinna w³asnie byÌ rzadsza ??? ... a jak drewno wstanie ( bo to drewno, a nie jakaœ p³yta ? ) tj. podnios¹ siê wi¹zania to lekki szlif i dopiero podk³ad o normalnej konsystencji ? Wtedy penetracja by³aby g³êbsza ( WOW ! ale zabrzmia³o UFF ! ) .... i nie grozi³oby to tym, ¿e ta ca³a pow³oka siê cofnie za kilka dni czy tygodni ? Pomiêdzy gêstym podk³adem i drewnem mo¿e przecie¿ byÌ powietrze w mikroporach struktury tego materia³u ?
!!!

Mówimy o drewnie przeszlifowanym papierem o gradacji powy¿ej 240. Taka gradacja jak¹ wykonuje siê ostateczny szlif szpachli samochodowej. Mikropory drewna w tej sytuacji zbli¿one do mikroporów szpachli. Z podk³adem bywa tak ¿e jak na³o¿ysz zbyt mocno rozcieùczonego na miejsce szpachlowane na pierwsz¹ warstwê to czêsto wychodz¹ "³atki". Z drewnem bêdzie podobnie. Podk³ad oczywiœcie musi póŸniej zdrowo doschn¹Ì aby nic póŸniej nie posiada³o. A je¿eli chodzi o p³yty meblowe itd. to wiêksza iloœÌ rozcieùczalnika w podk³adzie niszczy klej p³yty i tym samym p³ytê. A drewno w najgorszym przypadku mo¿e popêkaÌ.

darecki_W 
Wysłany: 2009-06-08, 14:49   
0
UP DOWN

w przypadku drewna lub pÂłyt drewnopodobnych (np. MDF) najpierw stosujemy izolat a nastĂŞpnie podkÂład i farba wykoĂączeniowa
i sÂą to produkty dedykowane na drewno lub pÂłyty , tzn. na drewno inne a na MDF inne :spoko:

LoboLoco 
Wysłany: 2009-06-08, 15:03   
0
UP DOWN

darecki_W, moÂżesz podaĂŚ przykÂładowy produkt "z nazwy" stosowany jako izolat w przypadku podÂłoÂża drewnianego?

darecki_W 
Wysłany: 2009-06-08, 20:48   
0
UP DOWN

proszĂŞ bardzo :)
ICA
izolant = IS 207
podkÂład = FP 272

LoboLoco 
Wysłany: 2009-06-09, 07:54   
0
UP DOWN

DziĂŞki :spoko: na tej stronce sÂą teÂż Âświetne efekty specjalne...

LoboLoco 
Wysłany: 2009-06-17, 08:06   
0
UP DOWN

Czy ktoœ z was ma pojêcie co zrobiÌ w wgnieceniami na drewnie pomalowanym lakierem (nie wiem jakim, raczej jednosk³adnikowy niewodny ) wype³niaÌ je szpachl¹ do drewna? czy mo¿e szpachl¹ samochodow¹ bêdzie lepiej (jak¹? finisz czy mo¿e z w³óknem i wyprowadziÌ w podk³¹dzie) ? Czy przed szpachlowaniem nale¿y na stary lakier rzuciÌ jakiœ podk³ad (PZP) ?

darecki_W 
Wysłany: 2009-06-17, 17:38   
0
UP DOWN

jak jest powierzchnia wykoĂączona :?:
- bejca + lakier bezbarwny ( widaĂŚ sÂłoje ) drewno czy fornir
- kolor jest poÂłoÂżony ( nie widaĂŚ sÂłoi )

LoboLoco 
Wysłany: 2009-06-18, 08:28   
0
UP DOWN

Jest to gitara, ¿eby by³a jasnoœÌ :) solid-body czyli deska, bez koloru pokryta bezbarwnym lakierem. Przy matowaniu na mokro py³ jest koloru jasno¿ó³tego. mam nadziejê zaszpachlowaÌ te kilka ubytków bez koniecznoœci darcia ca³oœci do ¿ywego drewna. Pozatym zmieniam po³o¿enie kluczy, wiêc bêdê musia³ wstawiÌ kilka ko³ków w ich miejsce i tu pytanie do pana dareckiego, po wklejeniu ich na wikol czym najlepiej zaszpachlowaÌ miejsca gdzie dziury nie da³o siê uzupe³niÌ drewnem? dziêki za info...

No-limit
Wysłany: 2009-06-20, 11:51   
0
UP DOWN

LoboLoco napisał/a:
Jest to gitara, ¿eby by³a jasnoœÌ :) solid-body czyli deska, bez koloru pokryta bezbarwnym lakierem. Przy matowaniu na mokro py³ jest koloru jasno¿ó³tego. mam nadziejê zaszpachlowaÌ te kilka ubytków bez koniecznoœci darcia ca³oœci do ¿ywego drewna. Pozatym zmieniam po³o¿enie kluczy, wiêc bêdê musia³ wstawiÌ kilka ko³ków w ich miejsce i tu pytanie do pana dareckiego, po wklejeniu ich na wikol czym najlepiej zaszpachlowaÌ miejsca gdzie dziury nie da³o siê uzupe³niÌ drewnem? dziêki za info...

Szpachla do drewna z mÂączkÂą drzewnÂą.WystĂŞpuje w wielu odcieniach.JeÂśli masz dostĂŞp do stoarza moÂżesz takÂą mÂączke po dobraniu odpowiednigo odcienia rorobiĂŚ/utrzeĂŚ z lakierem i masz gotowÂą szpachlĂłwkĂŞ

darecki_W 
Wysłany: 2009-06-20, 12:55   
0
UP DOWN

wyjÂście jest jedno szlif do surowego drewna nastĂŞpnie pyÂł ze szlifowania drewna zmieszaĂŚ z
Fugenkitem i zaszpachlowaĂŚ ubytki nastĂŞpnie lakier

ze szpachlowaniem na powierzchni polakierowanej jest tak Âże co byÂś nie robiÂł to "to" wylezie po jakimÂś czasie :!:
nie uÂżywaj Âżadnych gotowych szpachlĂłwek do drewna , drewno z biegiem czasu zmienia kolor a te szpachlĂłwki nie
i póŸniej mamy ³adne ³aty :sciana:

No-limit
Wysłany: 2009-06-20, 19:13   
0
UP DOWN

darecki_W napisał/a:
wyjÂście jest jedno szlif do surowego drewna nastĂŞpnie pyÂł ze szlifowania drewna zmieszaĂŚ z
Fugenkitem i zaszpachlowaĂŚ ubytki nastĂŞpnie lakier

ze szpachlowaniem na powierzchni polakierowanej jest tak Âże co byÂś nie robiÂł to "to" wylezie po jakimÂś czasie :!:
nie uÂżywaj Âżadnych gotowych szpachlĂłwek do drewna , drewno z biegiem czasu zmienia kolor a te szpachlĂłwki nie
i póŸniej mamy ³adne ³aty :sciana:

Dobra rada :) ,/tylko czy wystarcz tego materiaÂłu po szlifie?/

darecki_W 
Wysłany: 2009-06-20, 19:23   
0
UP DOWN

jak by co to moÂżna dodaĂŚ drobnego pyÂłu z takiego samego drewna ( im drobniejszy tym lepiej)

pewnie to jakaÂś sklejka na tej gitarze , sosnowa :?:

LoboLoco 
Wysłany: 2009-06-22, 08:16   
0
UP DOWN

To jest lite drewno, niestety nie wiem jakie (nie znam siĂŞ) napewno nie sosna. OgĂłlnie z kolorem szpachli to nie ma problemu poniewaÂż gitara bĂŞdzie pomalowana technikÂą airbrush, drewna nie bĂŞdzie widaĂŚ (jedynie podstrunica zostanie pokryta bejcÂą i lakierem bezb.) , tak wiĂŞc gotowa szpachla powinna byĂŚ ok. Kit zrobiony z pyÂłu drzewnego i lakieru juÂż przerabiaÂłem i nie byÂłem zadowolony z efektĂłw. DziĂŞki za podpowiedzi.

darecki_W 
Wysłany: 2009-06-22, 16:23   
0
UP DOWN

no to te czĂŞÂści ktĂłre bĂŞdÂą przykryte kolorem to szpachluj samochodowÂą 2skÂładnikowÂą szpachlÂą , sam takiej uÂżywam do MDF-u :spoko:

LoboLoco 
Wysłany: 2009-06-23, 08:16   
0
UP DOWN

DziĂŞki wielkie... jak skoĂączĂŞ to zapraszam do galerii w dziale airbrush ;)

mcd 
Wysłany: 2009-07-18, 17:13   
0
UP DOWN

Witam. jako, Âże zaÂłoÂżyÂłem ten temat to tutaj juÂż bĂŞdĂŞ kontynuowaÂł.
Jestem ju¿ przy koùcu malowania mojej gitarki. Mam ju¿ bazowe kolory, maskowanie zdjête. Zosta³ mi do po³o¿enia bezbarwny. Jak na pierwszy raz malowania pistoletem - jestem zadowolony (wkrótce poka¿ê zdjêcia).

Jest jednak pytanko. Na g³ówce gryfu chcê umieœciÌ drobny napis. Nie uda³o mi siê tego zrobiÌ przez maskowanie - zbyt drobne elementy, rêka nie chcia³a wspó³pracowaÌ.
Mam dwa pomysÂły:
1. NakleiĂŚ kalkomaniĂŞ. Tylko, czy zrobiĂŚ to na bazie, a potem naÂłoÂżyĂŚ bezbarwny. Czy nie bĂŞdzie siĂŞ lakier ÂłuszczyÂł?
2. NapisaĂŚ jakimÂś mazakiem i pokryĂŚ bezbarwnym. Tylko znowu: czy klar bĂŞdzie siĂŞ tego trzymaÂł. A poza tym jaki mazak?

A moÂże macie inne pomysÂły?

artbike 
Wysłany: 2009-07-18, 19:52   
0
UP DOWN

Wytnij ploterem napis na folii samoprzylepnej. Idz do agencji reklamowej gdzie Ci to wytnÂą. Potem naklejasz na element i uzywasz jako szablon. Malujesz baza, nie za grubo, odczekac chwile i odkleic.

mcd 
Wysłany: 2009-07-18, 21:06   
0
UP DOWN

PomysÂł niefajny :-) Znaczy dobry, ale tak:
WykoĂączyÂłem caÂły lakier bazowy (obydwa kolory po 100 ml kaÂżdy) - wiĂŞc musiaÂłbym znowu kupowaĂŚ. Po drugie, niebawem muszĂŞ oddaĂŚ kompresor, a jeszcze klar zostaÂł do poÂłoÂżenia. Ale zastanowiĂŞ siĂŞ jeszcze. PĂłki co, zobaczcie co mi wyszÂło:

Pierwsze dwa zacieki jakie siê pojawi³y to dopiero na kolorze zielonym (!) wczeœniej mi siê uda³o bez nich obyÌ :-) . Na szczêœcie zacieki pojawi³y siê w okolicach taœm maskuj¹cych tylko przy pierwszej warstwie. Pistolet mi jakoœ mocno plun¹³, ale ¿e sam nie umiem siê tym pos³ugiwaÌ to mu wybaczy³em ;-) Poza tym zacieki by³y w miejscach, które i tak bêd¹ przys³oniête p³ytk¹ maskuj¹c¹. Przeszlifowa³em je i po³o¿y³em kolejn¹ warstwê. Prawie nie widaÌ.

WzĂłr na gryfie niestety nieprzemyÂślany - chodzi o miejsce na napis - po prostu spinkoliÂłem. Ale ogĂłlnie jestem zadowolony ;-)

No-limit
Wysłany: 2009-07-18, 21:52   
0
UP DOWN

LoboLoco napisał/a:
DziĂŞki wielkie... jak skoĂączĂŞ to zapraszam do galerii w dziale airbrush ;)

W³aœnie!Choba Lobo siê zgodzi,ze najlepszy bêdzie pêdzel zaprawkowy z sierœci wiewiórki i pewna kobieca rêka/Do gitary? :D /.Ostatnio robi³em do Gibson-a/Wanilia,jak kto woli koœÌ s³oniowa w akrylu i wyszed³ super.oczywiœcie na to bezb. poliestr./.

mcd 
Wysłany: 2009-07-18, 23:09   
0
UP DOWN

No-limit, mo¿na jakimœ mazakiem (markerem) pod bezbarwnym mazn¹Ì?

No-limit
Wysłany: 2009-07-18, 23:29   
0
UP DOWN

mcd napisał/a:
No-limit, mo¿na jakimœ mazakiem (markerem) pod bezbarwnym mazn¹Ì?

MoÂżna."Waterproof"/np,do opisywania dyskĂłw/,Po wyschniĂŞciu ok 5min.,przetrzeĂŚ nitro.Efekt wyblakÂły i ryzyko rozmazania tuszu.Ale moÂże siĂŞ udaĂŚ jak umiejĂŞtnie nie rozmaÂżesz tuszu,tylko wytrzesz nadmiar :D .

mcd 
Wysłany: 2009-07-18, 23:51   
0
UP DOWN

UdaÂło ci siĂŞ mnie zniechĂŞciĂŚ ;-)
Myœlê wiêc nad kalkomani¹ jak¹œ.

Opcja pierwsza:
WydrukowaĂŚ sobie logo na papierze do kalkomanii lub kupiĂŚ gotowe np:
http://allegro.pl/item681...son_ibanez.html
czyli gotowe logo. NIESTETY: jest tam zaznaczone: 6. Nie stosowaĂŚ na logo lakierĂłw agresywnych typ samochodowy na bazie nitro, benzyn itp.
Opcja druga:
KupiĂŚ w sklepie modelarskim jakieÂś litery z kalkomanii....

No-limit
Wysłany: 2009-07-19, 00:06   
0
UP DOWN

mcd napisał/a:

Opcja pierwsza:
czyli gotowe logo. NIESTETY: jest tam zaznaczone: 6. Nie stosowaĂŚ na logo lakierĂłw agresywnych typ samochodowy na bazie nitro, benzyn itp.
Opcja druga:

Jak masz dostĂŞp do plotera wytnij nawet na papierze samoprzylepnym/negatyw/ byle nie w folii PVC i na mokro odklej.OczywiÂście miejsce -napis musisz polakierowaĂŚ/najlepiej bazÂą/.

mcd 
Wysłany: 2009-07-19, 00:11   
0
UP DOWN

Dostêpu do plotera nie mam... Có¿ bêdê kombinowa³. Dziêki.

No-limit
Wysłany: 2009-07-19, 00:19   
0
UP DOWN

mcd napisał/a:
Dostêpu do plotera nie mam... Có¿ bêdê kombinowa³. Dziêki.

I tak trzymaj!

mcd 
Wysłany: 2009-07-19, 08:30   
0
UP DOWN

Czy przed klarem przeszlifowaĂŚ jeszcze bazĂŞ na mokro? Po zdjĂŞciu maskowania powierzchnia jest rzecz jasna nierĂłwna, ale bojĂŞ siĂŞ Âżeby nie zetrzeĂŚ bazy (bo mam do tego talent :-) ) KiedyÂś malujÂąc sprayami nie szlifowaÂłem i klar Âładnie pokryÂł, a potem polerowaÂłem.

LoboLoco 
Wysłany: 2009-07-20, 08:15   
0
UP DOWN

Bazy siê nie szlifuje, tylko przeciera œciereczk¹ antystatyczn¹, a nierównoœci pokryje bezbarwny, oczywiœcie w odpowiedniej iloœci warstw. A co do tego napisu to najlepiej szablon i psikn¹Ì to baz¹ lub pêdzelek... jakaœ zerówka i powinieneœ daÌ radê, tylko nie z w³osia syntetycznego, najlepiej wiewiórka lub kuna...

mcd 
Wysłany: 2009-07-20, 20:46   
0
UP DOWN

No to zrobi³em. Efekt nie jest powalaj¹cy, ale jest ;-) Nawali³em duuuu¿o klaru, i wyrówna³o mi ró¿nice miêdzy warstwami. Niestety jest pomaraùcza, ale ¿e warstw jest du¿o, to powinienem poradziÌ sobie ze szlifem i polerk¹. Profesjonaliœci bêd¹ siê œmiaÌ, ale jak na pierwsz¹ zabawê z pistoletem to i tak cieszê siê, ¿e nie ma zacieków :-) Malowa³em na dworze, wiêc nie uda³o mi siê unikn¹Ì kilku przyklejonych paproszków :-(

er-ha
Wysłany: 2009-07-20, 21:51   
0
UP DOWN

No-limit napisał/a:
mcd napisał/a:

Opcja pierwsza:
Opcja druga:

Jak masz dostĂŞp do plotera wytnij nawet na papierze samoprzylepnym/negatyw/ byle nie w folii PVC i na mokro odklej.OczywiÂście miejsce -napis musisz polakierowaĂŚ/najlepiej bazÂą/.

a moze wyjdzie taki myk ze : na tÂą nalepke wodnÂą dac lakier bezbarwny wodny ktĂłry ponoc nie zawiera rozpuszczalnikĂłw , ewentualnie tak jak jest w opisie :
5. Po wyschniêciu ca³oœci g³ówki mo¿emy zalakierowaÌ nak³adaj¹c kilkakrotnie cieniutkie
warstwy lakieru polecam akrylowo–poliuretanowego np. LUXMAL HYDROPARKIET .
tylko czy na ten lakier mozna juz dac lakier bezbarwny na bazie rozpuszczalnikĂłw :roll:

mcd 
Wysłany: 2009-07-20, 22:50   
0
UP DOWN

Er-ha juÂż sobie poradziÂłem. Ale twĂłj post uÂświadomiÂł mi jedno... ÂŻe nie umiem czytaĂŚ postĂłw.

No-limit napisał/a:

WyraŸnie napisano: Byle NIE na folii PCV. Czytaj¹c pomin¹³em owo: BYLE NIE! i naklei³em maskowanie z takiej tapety czy czegoœ (folia samoprzylepna) - bo ³atwo siê wycina³o. NIestety w przypadku plastikowej os³onki (tej czarnej ze zdjêcia), gdy oderwa³em maskowanie - moim oczom ukaza³ siê masakryczny widok! Ca³y klej z folii zosta³ na plastiku! Próbowa³em siê tego pozbyÌ rozpuszczalnikiem... Kolejny g³upi pomys³ - rozmaza³em "szopa" :-) Efekt? Musia³em zmyÌ wszystko i zacz¹Ì od zera. Narysowa³em na zwyk³ej taœmie malarskiej i tym razem posz³o ju¿ bez problemów.

Nie mniej, w¹tek z kalkomani¹ warto by rozwin¹Ì, bo du¿o atrakcyjniejsze efekty mo¿naby uzyskaÌ.

BTW. Jak widzicie na zdjêciach, mam niez³¹ pomaraùczkê... Proszê was, jeœli myœlicie, ¿e polerka tego nie usunie.... nie mówcie mi o tym, bo siê za³amiê :-)

No-limit
Wysłany: 2009-07-21, 21:50   
0
UP DOWN

mcd, Mam proÂśbĂŞ.Nie poruszaj tych samych wÂątkĂłw na forum i PW.Nie panikuj.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu