Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
comodo27
Wysłany: 2009-06-06, 19:25   Problem podczas malowania
0
UP DOWN

Witam wszyskich na forum i serdecznie pozdrawiam!! Mam pytanie i problem,otó¿ kiedy maluje aerografem na pocz¹tku jest spoko ale po kilku minutach zaczyna siê jakby zapychaÌ zamiast strumienia farby pluje kropkami i nierównomiernie rozpyla farbê.U¿ywam Paasche i zarówno vl jak vjr tak samo siê zachowuje g³ównie maluje createxami.Czy powinienem czymœ jeszcze rozciêczyÌ te farby,czy mo¿e jest to wina sprê¿arki (jest to zwyk³a modelarska sprê¿arka)mo¿e jest za s³aba? ..aerografy awsze starannie czyszcze wiêc nie powinny mieÌ ¿adnego syfu. Za pomoc z góry dziêkuje!!!!

dawid
Wysłany: 2009-06-07, 09:06   
0
UP DOWN

jesli tak jest jak piszesz to bankowo createxy, nie sa to farby z najwyzszej polki wiec sa problemy. Proponoje odkrecic butelecke zalozyc ponczoszke zakrecic i malowac jesli dalej sa problemy bardziej rozcieczyc. Ale rada jest jedna zmien farbe !

comodo27
Wysłany: 2009-06-07, 11:56   
0
UP DOWN

Dziêki Dawid za szybk¹ poradê,tak s¹ to createxy fakt ¿e ich nie rozciêczam ,a czy sprê¿arka ma tu te¿ coœ do rzeczy?,maluje hobbystyczne wiêc szkoda wydaÌ kasê na coœ co pózniej nie bêdzie robic ró¿nicy

dawid
Wysłany: 2009-06-07, 16:39   
0
UP DOWN

Nie wiem jakie daje cisnienie twoja sprezarka

zasada jest taka

zadsza farba potrzeboje nizsze cisnieje

gestrza wyzsze

do createxow potrzebojesz wyzszego cisnienia (50-70psi) i wiekrzej dyszy od 3 w gore

proponoje ci rozejzenie za leprzymi farbami a twoje wszystkie problemy sie skoncza

comodo27
Wysłany: 2009-06-07, 19:47   
0
UP DOWN

DziĂŞki Dawid!!! bĂŞdĂŞ prĂłbowaÂł ,pokombinuje moÂże coÂś z tego wyjdzie

shadow 
Wysłany: 2009-06-08, 09:05   
0
UP DOWN

Witam
Zastanawiam sie jak Ci sie udawaÂło malowaĂŚ nie rozciĂŞczonymi createxami
KiedyÂś na prubĂŞ wlaÂłem prosto z pojemniczka do aerografu i miaÂłem dokÂładnie ten sam efekt po kilkunastu sekundach co ty. Teraz je roscieczam stosujÂąc spowalniacz :) - polecam sprĂłbowaĂŚ

Przy okazji pytanko do Dawida jakie farby byÂś poleciÂł (i gdzie je w u nas zdobyĂŚ - bo poza createxami ciezko cos znalesc ) Mimo ze moja iwatka daje rady to czasem przydaÂłoby siĂŞ coÂś lepszego tym bardziej ze ostatnio po gÂłowie chodzi mi infinity z najmniejsza dyszÂą a tam to juÂż createxy moga miec problem sie przepchaĂŚ.

malchov 
Wysłany: 2009-06-08, 13:46   
0
UP DOWN

CREATEXY - super farby! Dobrze kryjÂą, Âświetne kolory, stosunkowo niedrogie i wydajne, no i nadajÂą siĂŞ na koszulki.

WiĂŞksza dysza + woda demineralizowana + gliceryna (? - wyczytaÂłem gdzieÂś tutaj na ktĂłrymÂś wÂątku, ale sam jeszcze nie prĂłbowaÂłem) + wiĂŞksze ciÂśnienie i dajÂą radĂŞ.

dawid
Wysłany: 2009-06-08, 16:36   
0
UP DOWN

Shadow ja maloje Golden Airbrush mieszkam w Norwegii i zamawiam z tad http://www.artsupply.com/golden/airbrushcolors.htm wydaje mi sie ze jesli je zamowisz do Polszy z przesylkom i clem wyjdzie ci tyle samo co createxy a jakosc jest nieporownywalna jesli na koszulki to polecam Golden Fluid http://www.artsupply.com/...lic_fluids1.htm sa to bardzo naladowane pigmetem farby na aerograf miesza sie je 1:1 z Airbrush medium

Malchow wiekrze cisnienie mniejsza kontrola nad pyleniem, kazdy dodatek typu woda griceryna przyczyniaja sie do lamania spoiwa przez co zmniejszona jest wytrzymalosc farby ale jak kto lubi to tylko moja opinia

PrimoOne 
Wysłany: 2009-06-08, 21:03   
0
UP DOWN

Createxy sa ok. Ale nie do dyszy 0,2 czy 0,3. No i zalezy jaka powierzchnie tym malujesz bo 0,5 na klapke od wlewu nie polecam. W zyciu tego nie rozcienczaÂłem, a na t-shirt przez 0,5 na 3 atm idzie jak zÂłoto;)

shadow 
Wysłany: 2009-06-09, 08:18   
0
UP DOWN

DziĂŞki Dawidzie za linki
Co do Createxow to nie mowie ze sÂą bee :) bo nie mam porĂłwnania z innymi profesjonalnymi wyrobami.
I zgodzĂŞ siĂŞ z TobÂą - PrimoOne ze do dyszy 0,2 czy 0,3 bez rozcienczenia sie nie nadajÂą
Na wiĂŞkszej nie prĂłbowaÂłem. Natomiast lekko rozcienczone spisujÂą siĂŞ caÂłkiem dobrze nawet na wspomnianych maÂłych dyszkach - oczywiscie nie nalezy przesadzac z rozrzedzaniem:).
Czytaj¹c twój post uœwiadomi³em sobie ze faktycznie :) na takiej dyszce i ciœnieniu musz¹ nieŸle iœÌ . pozdrowka

No-limit
Wysłany: 2009-06-09, 17:12   
0
UP DOWN

shadow napisał/a:
DziĂŞki Dawidzie za linki
Co do Createxow to nie mowie ze sÂą bee :) bo nie mam porĂłwnania z innymi profesjonalnymi wyrobami.
I zgodzĂŞ siĂŞ z TobÂą - PrimoOne ze do dyszy 0,2 czy 0,3 bez rozcienczenia sie nie nadajÂą
Na wiĂŞkszej nie prĂłbowaÂłem. Natomiast lekko rozcienczone spisujÂą siĂŞ caÂłkiem dobrze nawet na wspomnianych maÂłych dyszkach - oczywiscie nie nalezy przesadzac z rozrzedzaniem:).
Czytaj¹c twój post uœwiadomi³em sobie ze faktycznie :) na takiej dyszce i ciœnieniu musz¹ nieŸle iœÌ . pozdrowka

Ja tak ogĂłlnie.Czy prĂłbowaliÂście rozcieĂączaĂŚ Ak 350 DP do cieniowania?

acidhouse
Wysłany: 2009-06-09, 23:04   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

a ten AK 500 czy co tam to z czego jest zrobiony - ty chyba bardziej do baz czyli duzych pigmentow nieakrylowych, a tu mamy wodniaki w akrylu ewenualnie jeszcze inne udziwnienia

comodo27
Wysłany: 2009-06-10, 12:25   
0
UP DOWN

Shadow ,no wÂłaÂśnie malowaÂłem tak nierozciĂŞczonymi,a co do klapki wlewu paliw czy karoserii uÂżywam ,,Kustom paints,, http://www.tcpglobal.com/...tencilgate.aspx .Ale sÂą drogie no i tylko ze StanĂłw, i pytanie,jakiego spowalniacza uÂżywsz ? czy jest to oryginalny createxa czy jakiÂś inny?

shadow 
Wysłany: 2009-06-10, 19:37   
0
UP DOWN

UÂżywam patentu ktĂłry na youtubie i tutaj byÂł opisany czyli woda destylowana + spirytus + pÂłyn do mycia okien + troche gliceryny - choĂŚ ostatnio prĂłbowaÂłem samÂą wodĂŞ destylowana z kilkom kroplami gliceryny i tez spisywaÂło siĂŞ przyzwoicie ( nie przysychaÂło tak szybko na iglicy jak rozcieĂączajÂąc samÂą wodÂą) Przy nastĂŞpnym zakupie createxow kupie oryginalny spowalniacz i zobaczĂŞ jak siĂŞ spisuje

dawid
Wysłany: 2009-06-10, 19:43   
0
UP DOWN

Ja w sumie zrezygnowalem z jakiej kolwiek stycznosci z farbami samochodowymi ( no jeszcze niestety w pracy) siedzenie pod macha z pochlaniaczmi to zadna zabawa plus gumowe rekawiczki jesli chodzi o uretany wodopochodne ( baza wodna ) ktora jest najwiekrzym shitem jesli chodzi o stycznosc z nia przez skore nie wspomne o inchalacji.

Urzywam wylacznie Goldenow(na samochodach, motorach, papierze itp) bezwonne, nietoksyczne, metaliki ( o roznych kolorach metalu), perly. Kakretnie naladowane pigmetem dysza 0,18 bez problemow, zadnego zatykania zasychania latwe mycie. ( oczywiscie treba pamietac ze inchalacja nawet nietoksycznych substancji po dluzszym czasie zakleji pluca, nawet przy malowaniu na niskim cisnieniu malych detali wiec przeciwpylowka by sie przydala)

Wiec przy wyboze farb pomyslcie o zdrowiu

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu