Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
ToSzEk89
|
Wysłany: 2007-11-22, 15:00 IloœÌ bazy i bezbarwnego ???
|
0
|
|
|
|
Witam
Jestem tu nowy wiĂŞc na poczÂątku chciaÂłbym siĂŞ z wami wsyzstkim przewitaĂŚ
Czytaj¹Ì posty na forum doœÌ duzo mi sie rozjaœni³o ale chcoia³bym was zapytaÌ ile moze pójœÌ bazy i klera na pomalowanie maski (obie strony) b³otnika podszybia i ca³ego zderzaka w Fiacie SC Jak nareazie mam ma³e rozeznanie wiêc pytam doœwiadczonych a i jak ktoœ moze napisaÌ jaki polecacie lakier bezbarwny (nie za drogi i dobrze kryj¹cy - nie pisaÌ mi ¿e takie rzeczy to tylko w erze ) myœlê o Novolu MS a i takie moje wymys³y które dobrze ¿eby by³y potwierdzone:
1. do bazy nie daje siĂŞ utwardzacza (tylko rozcieĂączalnik do baz 20 - 40%)
2. do klera idzie utwardzacz + rozcieĂączalnik
3. Klerem malowaĂŚ baze po ok 20- 40 jak siĂŞ juÂż do palca nie bedize kleiĂŚ ??
Tak ja to rozumiem jak coÂś nie tak prosze o poprawienie
Z gĂłry dziĂŞkuje za odpowiedzi pozdrawiam Toszek |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-22, 19:43
|
0
|
|
|

|
No wiĂŞc tak. Co do iloÂści to wszystko zaleÂży od przygotowania materiaÂłu i techniki lakiernika. Dla mnie by to byÂło ok 0.25-0.3 +rozp. bazy 2K i ok 0.3 + utw. lakieru HS. Do bazy 2K daje siĂŞ 50% rozpuszczalnika. Z lakierem dobrze kombinujesz. A bazĂŞ lakieruj kiedy wyschnie, czyli kiedy zmatowieje na caÂłym elemencie. Przy metalikach i perÂłach nie zapomnij o ustawieniu ziarna - wypyleniu. |
|
|
|
 |
ToSzEk89
|
Wysłany: 2007-11-22, 20:02
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | Dla mnie by to byÂło ok 0.25-0.3 +rozp. bazy 2K i ok 0.3 + utw. lakieru HS. Do bazy 2K daje siĂŞ 50% rozpuszczalnika. Z lakierem dobrze kombinujesz. A bazĂŞ lakieruj kiedy wyschnie, czyli kiedy zmatowieje na caÂłym elemencie. Przy metalikach i perÂłach nie zapomnij o ustawieniu ziarna - wypyleniu. |
Bazy tylko wedÂług ciebie 0.3 l ?? ja tu tak stawiaÂłem na na 0.8 L ale w takim razie dla wszystkiego moze zejde do 0.5 L bazy (to chyba powinno wystarczyĂŚ jak piszesz ze nawet i o.3 by stykneÂło)
Co to za baza 2K ?? jakiÂś okreÂślony rodzaj ??
A no i nie zapomnieĂŚ o ustwieniu ziarna- czyli ??
Wyczyta³em te¿ w którymœ poœcie ¿e przed malowaniem bezbarwnym baze przetrze̜ciereczk¹ antystatyczn¹ - chodzi o usuniêcie py³kuów które mog³y by osi¹œÌ tak ?? |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2007-11-22, 23:51
|
0
|
|
|
|
IloœÌ zale¿y te¿ od typu pistoletu, ale nawet w przypadku hp wystarczy³o by mi 0,4l bazy i ok 0,45l klaru. Oznaczenie 2K mówi,¿e produkt jest dwukomponentowy, czyli np lakier+utwardzacz, ale w przypadku bazy nie wiem co by to mia³o znaczyÌ, do bazy nie daje siê utwardzacza. Ustawienie ziarna, czyli ostatnia rozproszona warstwa, malowana z wiêkszej odleg³oœci i najlepiej przy obni¿onym ciœnieniu. Pozwoli to wyrównaÌ kolor, jakbyœ w poprzednich warstwach utopi³ ziarna(wychodz¹ jaœniejsze i ciemniejsze paski). Najlepiej zrobiÌ, jak przeschn¹ poprzednie warstwy. Œciereczka pozwala zetrzeÌ odkurz, czyli zaschniêt¹ bazê, która nie zwi¹za³a z pod³o¿em |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-11-23, 11:25
|
0
|
|
|
|
kolego przy pistolecie HP trzeba liczyc 0,2l bazy na sredni element typu zderzak czy blotnik. na maske dwustronnie wzialbym przynajmniej 0,4 bazy. wszystko tez zalezy od tego jaka to baza. perly bralbym 50% wiecej niz zwyklego metaliku. co do bezbarwnego to juz zalezy jak chcesz go rozlac. ja robie na lustro i wylewam okolo 0,25 na element lakieru MS. bezbarwny wylewasz wtedy gdy baza jest sucha, matowa. |
|
|
|
 |
ToSzEk89
|
Wysłany: 2007-11-23, 13:06
|
0
|
|
|
|
Dziêki za wszystkie informacje to ju¿ mi chyba wystarczy resztê bêde musia³ nauczyc sie na w³asnych b³êdach
WiĂŞc dziĂŞki za informacje jeÂśli pojawiÂą siĂŞ jeszcze u mnie jakieÂś wÂątpliwoÂści to bĂŞde pytaÂł mam nadzieje Âże mogĂŞ na was liczyĂŚ |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2007-11-23, 19:17
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | kolego przy pistolecie HP trzeba liczyc 0,2l bazy na sredni element |
Czy do mnie?? Ja napisa³em ile mi wychodzi, na element typu maska, czy dach w sporym samochodzie idzie mi ok 0,2l(mówiê o malowaniu z jednej strony), a na np b³otnik, czy drzwi ok 0,1l. Np na ca³ego accorda(bez zderzaków), malowanego z zewn¹trz+niektóre wnêki, posz³o mi 1,3l bazy i to doœÌ taniej, bo profixa. Gdybym robi³ go sikkensem posz³o by jeszcze mniej. Bezbarwnego HS ok 1,5l. Pistolet-professional hp z dysz¹ 1,5 |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-11-23, 19:21
|
0
|
|
|
|
maras napisał/a: | Czy do mnie?? |
nie wiem czy do ciebie, jednak w temacie jest pytanie ile bazy i bezbarwnego, wiec odpowiedzialem. |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2007-11-24, 17:22
|
0
|
|
|
|
MyÂślaÂłem, Âże do mnie piszesz, Âże za maÂło napisaÂłem, nadinterpretacja |
|
|
|
 |
ToSzEk89
|
Wysłany: 2007-11-25, 11:14
|
0
|
|
|
|
To chwileczke tak jak was czytam to dochodze do takiego wniosku ¿e potrzeba mi tej bazy jakoœ troche wiêcej 0,4 maska (dwie strony) 0,2 b³otnik 0,3 zderzak i coœtam jeszcze na potszybie. To troche jakoœnie zadurzo bo na moje niedoœwiadczone oko powiedzi³ bym ¿e tam te 0.5 - 0.6 powinno stykn¹Ì no bo przecie¿ dochodzi do tego jeszcze te 20 % rozcieùczalnika. TAK ?? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-11-25, 11:33
|
0
|
|
|
|
no ale co z tego ze dochodzi 20% rozcienczalnika? nawet jakby dochodzilo 2000% to i tak krycie masz takie samo . rozceinczalnik odparuje. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-25, 13:39
|
0
|
|
|

|
IloœÌ rozpuszczalnika wp³ywa na krycie w tym stopniu ¿e nie da siê po³o¿yÌ grubej warstwy baz¹ z du¿¹ iloœci¹ rozpuszczalnika. Zawsze stosujê zalecenia producenta co do gêstoœci produktów. Nie wiem jak u innych ale ja do bazy 2K dajê 51% rozpuszczalnika, do lakieru MS 15-20% a do HS do 5% rozpuszczalnika. Gdzie robiê przejœcia na lakierze dodajê do niego do 50% rozpuszczalnika wtapiaj¹cego, a potem samym wytapiaczem. I wychodzi OK. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-11-25, 13:52
|
0
|
|
|
|
chcialem tylko zwrocic mu uwage ze rozcienczalnik nie jest komponentem lakieru i nie ma wplywu na ilosc potrzebnego materialu.
bazy novolu sa 1:1 |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-11-25, 16:32
|
0
|
|
|

|
Ok rbfm wiem o co biega. Muszê wszystkich przeprosiÌ niechc¹cy wprowadzi³em b³¹d w linii 2K do bazy dodajê 100% rozpuszczalnika (1:1) jak pisa³ rbfm a nie jak poda³em mylnie 50%. Wielkie sorki ale wiecie ma³o pijê i nie jestem dobry w procentach. |
|
|
|