Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
williams
Wysłany: 2009-06-09, 22:29   Samodzielne zbudowanie kompresora
0
UP DOWN

Witam wszystkich!! Jestem nowy na forum i tak jak wszyscy zajmuje sie lakiernictwem (jak na razie amatorsko)

Mam pytanie co do zbudowania wlasnego kompresora .Planuje zrobic tak:
Kupic duzÂą butle bo gazie lpg jezeli takowa znajde to tak nie mniej niz 120 litrow. Zas jesli sie nie uda to planuje kupic np dwie mniejsze 65-70 ltr i je ze soba polaczyc. silnik 2,2 -2,5 kw ,oczywiscie do tego reduktor,cisnieniowy zawor bezpieczenstwa no i oczywiscie sprezarka.
Tylko ze nie wiem czy kupic nowa na allegro (za okolo 600 zl mozna kupic 2 tlokowa o wydajnosci 420ltr) czy tez np kupic jakas uzywana od jakiegos samochodu ciezarowego.
Jezeli macie jakies sprawdzone patety co do sprezarek(nowa czy uzywana,jedna czy dwie,ewentualnie od jakiego samochodu)to byl bym bardzo wdzieczny:)
...A moze ktos ma jakies materialy dot. budowy kompresorow ktore moze przeslac na maila?

baqo 
Wysłany: 2009-06-09, 22:53   
0
UP DOWN

williams napisał/a:
Tylko ze nie wiem czy kupic
williams napisał/a:
Jezeli macie jakies sprawdzone patety co do sprezarek
kup sobie nowÂą ,oryginalnÂą sprĂŞÂżarĂŞ i bĂŞdziesz wtedy profesjonalnym amatorem tejÂże sztuki :idea: :idea: :idea:

domagalka 
Wysłany: 2009-06-10, 08:29   
0
UP DOWN

JeÂśli masz zamiar kupiĂŚ sprĂŞÂżarke z abaca za 600zÂł to daj se spokuj z takim duÂżym baniakiem bo ta pompka siĂŞ zamĂŞczy, max 100l

http://moto.allegro.pl/it...r_525l_min.html
Kompresor expo 110l 525l/min
OpÂłaci ci siĂŞ samemu maÂściĂŚ jakieÂś cudo jak takie coÂś w takiej cenie mozna kupiĂŚ??
KtoÂś tu pisaÂł Âże ma taki i nie narzeka na tego chiĂączyka a sam na pewno za tÂą kase nic lepszego nie zrobisz.
A po drugie to gdzie znalazÂłeÂś sprĂŞÂżarkĂŞ za te pieniÂądze nowÂą i jeszcze z takÂą wydajnoÂściÂą?

williams
Wysłany: 2009-06-10, 09:11   
0
UP DOWN

czyli jestescie za kupnem nowego sprzetu...
znalazlem kiedys sprezarke 2 tloki w ukladzie V za 580zl na allegro

[ Dodano: 2009-06-10, 09:25 ]
wiecie bardziej chodzi o kase...wydatek zedu 1500zl na kompresor ktury uzywam jedynie sezonowo i to jeszcze z przerwami jest dla mnie dosyc duzy , z tego tez wzgledu zamiezam cos ,,mascic"
A moÂże wiecie cos o jakichs sprawdzonych sprezarkach od aut ciezarowych???
moj znajomy ma kompresorek okolo70ltr na dwoch sprezarkach od stara i calkiem fajnie to chodzi
podobno dobrze pompuja sprezarki od samochodu IFA

Mariuszczs
Wysłany: 2009-06-10, 10:43   
0
UP DOWN

Ja mam od ify jednot³okow¹, jest nie do zdarcia. Moja by³a zajechana bo chodzi³a bardzo d³ugo bez oleju tzn pierœcienie siê zdar³y tak ¿e jest na z³o¿eniu z 3 mm szczeliny, do tego z braku oleju siad³o ³o¿ysko ( jest zamiast panewki ). £o¿ysko wymieni³em, piercieni nie by³o w sklepie, zaworki przeszlifowa³em i w takim stanie jest u mnie ze 4 lata. Teraz ma³o pracuje bo mam wiêksz¹, ale wczesniej chodzi³a do pó³ godziny dziennie, ka¿dego dnia. Wydajnoœci nie mia³a du¿ej ale myœlê ¿e to przez te pierœcienie.
No i najwaÂżniejsze Âże jest samosmarowna.
Jest du¿o ró¿nych sprê¿arek od cie¿arówek ( i autobusów) po z³omach, wystarczy pochodziÌ i siê znajdzie coœ fajnego. Wa¿ne ¿eby by³a samosmarowna. Ja kiedyœ du¿o jezdzi³em po z³omach, i nawet handlowa³em tymi sprê¿arkami. Na 10 sztuk mo¿e 2 by³y w z³ym stanie - one sz³y spowrotem na z³om.

mezotr 
Wysłany: 2009-06-10, 11:51   
0
UP DOWN

sprezarka od liaza dwutlokowa i ma wydajnosc teoretyczna(obliczeniowa)430l/min
wiem bo liczylem a w praktyce cos okolo 350
zalety:
cena (nie wiecej niz 200zl)

wady:
glowica chlodzona ciecza( w naszym przypatku wada bo trzeba dorobic uklad chlodzenia ale dla chcacego nic trudnego)
smarowana cisnieniowo( z ukladu smarowania silnika)

osobiscie mam dwie takie, dorobiony obieg chlodzenia(wymuszony z chlodnica) i smarowanie rozbryzgowe , bardzo dobra wydajnosc ok.700l/min wydech no i wyszla duzo taniej niz nowa o podobnych parametrach
aha chodzi juz tak 4 latka nic sie nie zaciera i jestem bardzo :D

williams
Wysłany: 2009-06-10, 13:23   
0
UP DOWN

wielkie dzieki chlopaki za info !!!
bede szukal czegos takiego !!!
a co do tej sprezarki z liaza to jesli chodzi o chlodzenie to zastosowales jakas pompe plynu chlodzacego czy obieg cieczy jest samoczynny ,tak mysle ze jako chlodnice mozna zastosowac nagrzewnice od samochodu osobowego?

A co do samrowania tej sprĂŞÂżarki z liaza to wystarczy zbiorniczek z olejem silnikowym i i jego samoczynny obieg czy tez cos innego wykombinowales????

[ Dodano: 2009-06-10, 13:25 ]
wydaje mi sie ze wlasnoreczne stwozenie kompresora i tym bardziej z czesci od samochodow ciezarowych zaowocuje maszynÂą trwalszÂą niz chinszczyzna i do tego tansza?

Mariuszczs
Wysłany: 2009-06-10, 16:17   
0
UP DOWN

liaz, kamaz - s¹ odpowiedniki tych sprê¿arek co maj¹ u¿ebrowanie i ju¿ ch³odzenie mo¿na pomin¹Ì, natomiast jak pamiêtam maj¹ one 2 ³o¿yska, które bêd¹ siê same smarowaÌ, oraz nale¿y wywierciÌ otwory w korbach i panewkach do smarowania.
Dwut³okowe bardzo fajne s¹ czechos³owackie, maj¹ smarowanie rozbryzgowe ju¿, lecz s¹ wolnoobrotowe bo maj¹ t³oki nie zluminium tylko jakieœ ¿eliwo. PojemnoœÌ skokowa praktycznie taka sama jak liaz. Wygl¹daja jakby mia³y mieÌ smarowanie ciœnieniowe bo s¹ przykrêcane gdzieœ do bloku, jednak wystarczy dorobiÌ blachê.
Jest podobnych sprĂŞÂżarek od groma na zÂłomach - cena 1 zÂł za kilogram. NiektĂłrych nigdy siĂŞ niedowiedziaÂłem jakiej sÂą produkcji, albo od jakiego samochodu.

NiektĂłre sÂą nie do zajechania wiĂŞc nie ma co porĂłwnywac z chiĂąskimi.

To te sprê¿arki czechos³owackie, do tego dwa silniki ZSRR ( 3000 obr )- wszystko ze z³omu. Za³o¿y³em to na butli 70 litrów ( mia³y byÌ dwie ). Obroty by³y ponad 1000 na sprê¿arkach i te ¿eliwne t³oki powodow³ay skakanie ca³ej sprê¿arki po pomieszczeniu. WydajnoœÌ by³a du¿a bo szybko butle nabi³o - wtedy nie zwracalem uwagi na wydajnoœÌ a¿ tak bo bym zmierzy³ czas dok³adnie. Temperratura sprê¿arek po jednym nabiciu by³a ju¿ taka ¿e nie da³o siê ich dotk¹Ì. Tak¿e przegio³em z obrotami, ca³oœÌ sprzeda³em w czêœciach bo nie mia³em silników 1400 obr na 220V - tamte 3000 mia³y.

williams
Wysłany: 2009-06-10, 17:17   
0
UP DOWN

a jak sprawa wyglada z pierscieniami do takich wynalazkow ??? sa dotepne??

bo jesli chodzi o lozyska to sie nie pytam bo jest tu u mnie taki fajny sklepik gdzie wszystkie rozmiary sa

[ Dodano: 2009-06-10, 17:21 ]
Mariuszczs z jakiego miasta jestes???
jak nie chcesz pisac na forum to napisz na priv-a

Mariuszczs
Wysłany: 2009-06-10, 20:31   
0
UP DOWN

PierÂścienie sÂą - jak nie od razu to sprowadzÂą - ja do swojej IFY zamĂłwiÂłem ale jakoÂś nie odebraÂłem i tak chodziÂła caÂły czas. PierÂścienie nie sÂą aÂż tak konieczne Âżeby od razu wymieniaĂŚ, ale jak komplet bĂŞdzie kosztowaÂł grosze to czemu nie - zaoszczĂŞdzi siĂŞ czasu na rozbieranie. Jakby co to chyba jeszcze jak nie oddaÂłem na zÂłom tÂłoki nadwymiarowe do HS17.

mezotr 
Wysłany: 2009-06-10, 22:34   
0
UP DOWN

williams napisał/a:
a co do tej sprezarki z liaza to jesli chodzi o chlodzenie to zastosowales jakas pompe plynu chlodzacego czy obieg cieczy jest samoczynny ,tak mysle ze jako chlodnice mozna zastosowac nagrzewnice od samochodu osobowego?

ja u siebie zastosowalem pompe wodna z vw i chlodnice , nagrzewnica tez bedzie dobra
williams napisał/a:
A co do samrowania tej sprĂŞÂżarki z liaza to wystarczy zbiorniczek z olejem silnikowym i i jego samoczynny obieg czy tez cos innego wykombinowales????

moze byc smarowanie opadowe ale jest malo wydajne wiec zrobilem dwa otwory w korbowodzie w odpowiednim miejscu
Mariuszczs napisał/a:
liaz, kamaz - s¹ odpowiedniki tych sprê¿arek co maj¹ u¿ebrowanie i ju¿ ch³odzenie mo¿na pomin¹Ì

w liazie sa Âżeberka na cylindrach a glowica chlodzona ciecza ,wiec musi byc w niej plyn bo moze peknac jest zeliwna

williams
Wysłany: 2009-06-11, 20:52   Sprezarka do kompresora
0
UP DOWN

jezeli mozesz do przeslij jakies fotki tej twojej samorobki ,jezeli dasz rade to zrob takie dokladniejsze

Travolta 
Wysłany: 2009-06-12, 19:21   
0
UP DOWN

ja sie podpisuje pod tymi fotkami tez bym sobie poogladaÂł :tak:

!pawel! 
Wysłany: 2009-06-16, 20:30   
0
UP DOWN

Zastanawiam siĂŞ nad kupnem tego kompresora, co o nim myÂślicie, da radĂŞ do garaÂżowego lakierowania( pojedyncze elementy, drobne fuchy).
http://www.allegro.pl/ite...super_stan.html
Kompresor/SpreÂżarka 140 l 2,2 kW super stan
Opisujemy linki!!!

timek
Wysłany: 2009-06-17, 10:10   
0
UP DOWN

!pawel! napisał/a:
Zastanawiam siĂŞ nad kupnem tego kompresora, co o nim myÂślicie, da radĂŞ do garaÂżowego lakierowania( pojedyncze elementy, drobne fuchy).
http://www.allegro.pl/ite...super_stan.html
Kompresor/SpreÂżarka 140 l 2,2 kW super stan
Opisujemy linki!!!

JedÂź n miejsce i sprawdÂź go z podpiĂŞtym pistoletem czy jest w stanie dobijaĂŚ powietrza na wciÂśniĂŞtym cynglu .

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu