Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-06, 15:53   LAKIERNIA W CIʯARÓWCE !
0
UP DOWN

@kondzik przysÂłaÂł foto z Florydy i informacje o goÂściu ktĂłry maluje pod chmurkÂą samochody i ... ma mobilny interes na ciĂŞÂżarĂłwce. Ciekawy jestem waszych opinii na temat :

Czy w³asny biznes polegaj¹cy na je¿d¿eniu od lakierni do lakierni i us³ugowym malowaniu samochodów w³asnym sprzêtem i materia³ami mo¿e siê sprawdziÌ i mieÌ przysz³oœÌ ?

Dodam, ¿e takie us³ugowe dzia³ania s¹ popularne na terenie zachodniej Europy. Kilka lat temu na po³udniu Niemiec dzia³a³a grupa Turków naprawiaj¹ca samochody w warsztatach w³aœnie w ten sposób. S³ysza³em ( w AKZO ) ¿e w Holandii to te¿ siê pojawi³o i jeden lakiernik obs³uguje kilka firm ! .... Poruszam ten temat bo niedawno w P³ocku ktoœ planowa³ taki biznes ale mia³ on polegaÌ na wynajmowaniu busów z pe³nym wyposa¿eniem lakierniczym lub narzêdziami do mechaniki samochodowej ( w³¹cznie z bardzo ciekawym podnoœnikiem z gumowej poduszki !... nie znam jednak powodów dla których siê z tego wycofa³ ! ( albo i nie tylko siê organizuje ? )

Napiszcie co o tym sÂądzicie ? ... szczegĂłlnie, Âże inwestycja w mobilny sprzĂŞt jest duÂżo mniejsza niÂż we wÂłasny warsztat ... i roboty wiĂŞcej jak ktoÂś siĂŞ umie szybko przestawiaĂŚ na roÂżne warunki pracy !

shalashaska 
Wysłany: 2009-06-06, 17:48   
0
UP DOWN

PROJEKTER jutro napiszesz o lakierni na okrĂŞcie :D

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-06, 19:34   
0
UP DOWN

HA HA HA !

ZIEMBA
Wysłany: 2009-06-06, 19:58   
0
UP DOWN

shalashaska napisał/a:
PROJEKTER jutro napiszesz o lakierni na okrĂŞcie :D

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Kondzik gdzieÂś cuÂś o tym pisaÂł, Projekter podÂłapaÂł i juÂż widzi w tym biznes. I bardzo dobrze :spoko:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-07, 00:07   
0
UP DOWN

MogĂŞ wam przybliÂżyĂŚ ten temat bo wcale nie jest taki idiotyczny !
Gdy ja o tym usÂłyszaÂłem od kogoÂś kto chciaÂł tak pracowaĂŚ to byÂłem zaskoczony Âże to wszystko tak trzyma siĂŞ kupy ! ... i z prostego pomysÂłu moÂże byĂŚ fajny biznes !
ale ja nie jestem lakiernikiem wiêc dla mnie to ¿aden interes ... ani sposób na ¿ycie ... ale dla was ? ... @kondzik przypomnia³ mi o tej koncepcji t¹ informacj¹ o facecie w USA który wozi lakierniê na samochodzie i maluje na dworze. Pomys³ Turków pracuj¹cych w Niemczech jest bardziej cywilizowany ale ..... jak ktoœ bêdzie zaintersowany to podejmujê rêkawicê i przejdziemy do szczegó³ów. Jak temat nie chwyta i nikogo nie interesuje to trzeba o nim .... zapomnieÌ ! albo potraktowaÌ jak ciekawostkê ! :x:

kondzik 
Wysłany: 2009-06-07, 01:10   
0
UP DOWN

ale te turki jak maluja?tez na dworzu czy ma kabine na cieÂżarĂłwce czy jak?Ten tu to ma maÂła przyczepke, taka ze by tam nawet wygodnie nie poruchaÂł, tyle ze mu sie tam wszytkie narzedzia, farby itp. itd. mieszcza, wiec wiekszej nie trza mu

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-07, 10:18   
0
UP DOWN

Oni mieli VW T5 z narzêdziami i materia³ami przygotowawczymi. Wspó³pracowali z w³asn¹ mieszalni¹ lakierów ( albo mieli j¹ w tzw. "Bazie" ). W samochodzie by³o ich trzech. Rano lakiernik rozwozi³ tych swoich pomocników do dwóch lakierni ( normalnych warsztatów z kabinami i wszystkim co potrzeba .... oprócz wystarczaj¹cej na dany moment iloœci pracowników ). Czasami lakierowali w warsztatach mechanicznych i po prywatnych gara¿ach i mo¿e na dworze ... ale to marginalnie ! G³ównie pracowali dla lakierni.
Pomocnicy dostawali du¿y wózek z potrzebnymi narzêdziami i materia³ami ( nawet przewody do powietrza mieli swoje i filtry SATA na stojaku !? .... przygotowywali samochód do lakierowania i dzwonili po swojego "mastera" a ten wpada³ i tylko lakierowa³ ( dziennie to by³ nawet w szeœciu lakierniach ) .... pozna³em go i jego pomocnika na szkoleniu w Munster w Galsurit .... goœÌ mnie zaskoczy³ bo by³ ju¿ na szkoleniach we wszystkich firmach które sprzedawa³y lakiery i mia³y oœrodki szkoleniowe w Niemczech ... a wiedzê o ró¿nicach pomiêdzy systemami i poszczególnymi produktami, oraz o papierach œciernych ro¿nych firm .... a nawet typach serii .... mia³ imponuj¹c¹ !

[ Dodano: 2009-06-07, 11:32 ]
Organizacyjno finansow to wygl¹da³o tak ¿e oni byli pracownikami jakiejœ firmy X i dostawali pensje % od zysków..... jechali do lakierni np AUTO LACK tam robili swoje ( podobno kilka razy szybciej ni¿ pracownicy etatowi ) i wystawiali FV za robotê i materia³y z mar¿¹. Cena by³a ni¿sza od kalkulacji w systemie AUDATEX oni nie byli na etacie w³aœciciela lakierni wiêc byli dla niego taùsi ... dzwoni³ po nich kiedy potrzebowa³ .... dawa³ pomieszczenie i media ... a oni gwarancjê na pow³okê zgodnoœÌ koloru itp.

Na koĂącu rozmowy facet powiedziaÂł Âże planuje wÂłasnÂą firmĂŞ tego typu bo teraz pracuje u jakiegoÂś Niemca ktĂłry ma sieĂŚ wypoÂżyczalni samochodĂłw. ZaczynaÂł u niego jako lakiernik malujÂąc uszkodzone samochody... jeÂżdziÂł od jednego miasta do drugiego w ramach tej firmy i na mjejscu usuwaÂł uszkodzenia po wynajĂŞciu pojazdu. MiaÂł juÂż doposaÂżony samochĂłd i pomocnika i od sÂłowa do sÂłowa .... zaczoÂł to robiĂŚ uslugowo dla innych !

i to caÂły temat ! KiedyÂś o tym myÂślaÂłem ! pojawiÂło siĂŞ jednak wiele problemĂłw poza technicznych i organizacyjnych ...... w mentalnoÂści PolakĂłw i potencjalnych zÂłoÂśliwoÂściach w takich lakierniach tworzonych przez etatowych pracownikĂłw ! Nikt nie chciaÂł byĂŚ wyszydzany i staĂŚ siĂŞ obiektem atakĂłw !

Dziœ chyba by³oby ³atwiej tak zacz¹Ì bo jest wiele firm, które lakieruj¹ w³asne samochody nie wymagaj¹ perfect jakoœci i by³aby robota bez w³uczenia siê po lakierniach i u¿eraniu siê o kasê cwaniakami szefami ! Jak jeszcze by³by w³asny dobrze wyposa¿ony gara¿ to robotê mo¿na by œci¹gn¹Ì do siebie np zim¹ !
.... ale to trzeba mieĂŚ COÂŚ w charakterze Âżeby tak pracowaĂŚ !

malarz
Wysłany: 2009-06-07, 10:50   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
ale to trzeba mieĂŚ COÂŚ w charakterze Âżeby tak pracowaĂŚ !

CoÂś z Cygana? To Turkom blisko.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-07, 11:14   
0
UP DOWN

MoÂże i tak nie znam Âżadnego jakoÂś bliÂżej ! .... ale w kiedyÂś, usÂłyszaÂłem Âże najlepsi lakiernicy w europie ( tu mowa o terenie Niemiec a opinia z 2001 roku ) to Polacy i Turcy ! .... tylko te narody stajÂą na gÂłowie i uÂżywajÂą wszelkich dostĂŞpnych ÂśrodkĂłw Âżeby nie byÂło widaĂŚ, Âże samochĂłd byÂł lakierowany... sami siebie sprawdzajÂą testerem gruboÂści !

MoÂżna o nich mieĂŚ wÂłasnÂą opiniĂŞ ale to fakt Âże wielu turkĂłw w Europie zajmuje siĂŞ naprawami samochodĂłw.

gola 
Wysłany: 2009-06-07, 11:36   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
...najlepsi lakiernicy w europie ( tu mowa o terenie Niemiec a opinia z 2001 roku ) to Polacy i Turcy ! ...

...MoÂżna o nich mieĂŚ wÂłasnÂą opiniĂŞ ale to fakt Âże wielu turkĂłw w Europie zajmuje siĂŞ naprawami samochodĂłw.

Z tym sie zgodze z cala odpowiedzialnoscia.I nie tylko na terenie niemiec mysle.Tutaj gdzie przebywam tez maja taka opinie ludzie z Turcji.
Osobiscie znam kilku turkow-lakiernikow i to co potrafia,jakosc,szybkosc naprawy moze niejednego postawic w stan oslupienia ;)
Np jeden ktorego znam.Calosciowka,szpachla,podklad,lakierowanie w ciagu jednego dnia.Od 8-18 godz.To jest szybkosc ;)

stek
Wysłany: 2009-06-07, 14:43   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
PROJEKTER napisał/a:
...najlepsi lakiernicy w europie ( tu mowa o terenie Niemiec a opinia z 2001 roku ) to Polacy i Turcy ! ...

...MoÂżna o nich mieĂŚ wÂłasnÂą opiniĂŞ ale to fakt Âże wielu turkĂłw w Europie zajmuje siĂŞ naprawami samochodĂłw.

Z tym sie zgodze z cala odpowiedzialnoscia.I nie tylko na terenie niemiec mysle.Tutaj gdzie przebywam tez maja taka opinie ludzie z Turcji.
Osobiscie znam kilku turkow-lakiernikow i to co potrafia,jakosc,szybkosc naprawy moze niejednego postawic w stan oslupienia ;)
Np jeden ktorego znam.Calosciowka,szpachla,podklad,lakierowanie w ciagu jednego dnia.Od 8-18 godz.To jest szybkosc ;)
SzybkoœÌ, fakt niez³a, ale i szybko wszystko odpadnie ^^

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-07, 15:12   
0
UP DOWN

@stek ! ... ale sk¹d takie przekonanie ? myœlisz ¿e ktoœ bêdzie traci³ czas i kasê jak jest doskonale zorganizowany i nie krêci siê w kó³ko przy samochodzie i nie drapie po g³owie co czym zrobiÌ .... Zrobi ca³oœÌ w jeden dzieù i wszystko perfekt i z gwarancj¹ i bez ¿adnych b³êdów .... Wiesz ile czasu ma lakiernik na zmatowanie, oklejenie, polakierowanie elementu samochodu ? .... ( na linii produkcyjnej w ....Poznaniu ) 20 minut !!! ... i do oddzielnej suszarki na 15 minut i klika minut na usuniêcie maskowania i ewentualnych b³êdów ... naklejka na szybê z kontroli jakoœci i z powrotem na produkcjê. 25 -30 elementów na jednej zmianie !

Nawet w warsztacie jednym robota pali siê w rêkach i potrafi¹ jednoczeœnie naprawiaÌ 4 samochody, a inni krêc¹ siê jak b¹czek w kabinie i godzinê maluj¹ przód w samochodzie. I co ? ci co robi¹ wolno to fachowcy, a ci co szybko to ...TURCY ? Zobacz ile potrzeba doœwiadczenia ¿eby nie pope³niaÌ czasoch³onnych b³êdów i nie poprawiaÌ polakierowanego raz samochodu ... i czas naprawy nie ma tu nic do rzeczy !

Dlatego napisaÂłem Âże trzeba mieĂŚ COÂŚ w charakterze Âżeby tak pracowaĂŚ !

gola 
Wysłany: 2009-06-07, 15:40   
0
UP DOWN

stek napisał/a:

pisalem szybkosc i jakosc.Widzialem wiec wiem co pisze.Ty nie widziales a oceniasz jakosc.
Tez kiedys myslalem ze szybko zrobione to zle zrobione.Zapewniam cie ze szybko zrobiona naprawa jest niekiedy lepiej wykonana od naprawy z ktora ty mozesz sie bawic 4 dni :D

stek
Wysłany: 2009-06-07, 16:17   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
stek napisał/a:

pisalem szybkosc i jakosc.Widzialem wiec wiem co pisze.Ty nie widziales a oceniasz jakosc.
Tez kiedys myslalem ze szybko zrobione to zle zrobione.Zapewniam cie ze szybko zrobiona naprawa jest niekiedy lepiej wykonana od naprawy z ktora ty mozesz sie bawic 4 dni :D

Ok, ja tam robie powoli nie ze wzgledu na lenistwo lecz jak pisaÂłem wczeÂśniej robie to dorywczo, tak po godzinach, dlatego sobie tak zaÂżartowaÂłem gdyÂż miaÂłem w zimie stÂłuczke swojÂą B4 (najechaÂłem sÂąsiadowi na zad) i robiÂłem szybko i co? efekt taki Âże teraz musiaÂłem poprawiaĂŚ, szpachla nie doschnieta powciÂągaÂła siĂŞ i efekt mizerny.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-07, 16:44   
0
UP DOWN

A Wystarczy³o podgrzaÌ ! ... i gdyby szpachla ci nie wysch³a to byœ jej nie wyszlifowa³ ? to chyba nie z szybkoœci ... taki b³¹d .... co ? Bardziej z nie wiedzy co czym grozi !

[ Dodano: 2009-06-07, 17:45 ]
NO I TEMAT BRZMI ... J.W

Prezes
Wysłany: 2009-06-08, 21:07   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
wozi lakierniĂŞ na samochodzie i maluje na dworze

Tak samo robi¹ podwykonawcy w zachodniej Europie, o których wspomnia³eœ? Ja rozumiem, ¿e to ma sens, ale pod warunkiem, ¿e robota jest wykonywana w warsztacie stacjonarnym; przynajmniej czêœÌ lakiernicza. Jeszcze podk³ad na dworze to móg³bym k³aœÌ, ale lakier!? :shock: To¿ to samobójstwo!
Czegoœ takiego jak malowanie na tytu³owej ciê¿arówce (przestrzeni ³adunkowej), nie biorê nawet pod uwagê, bo jaka musia³aby byÌ jej szerokoœÌ :roll:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-08, 21:19   
0
UP DOWN

Precyzyjniej by³oby napisaæ LAKIERNIA NA CIʯARÓWCE ni¿ W... ale pamiêtam ¿e STANDOX mia³ taki samochód demonstracyjny o d³ugo¶ci naczepy 9 metrów i szeroko¶ci 3,4 ... Rozsuwa³y siê boki naczepy i podpierane by³y si³ownikami hydrulicznymi jak stabilizator d¼wigu. Wyci±g w centralnej czê¶ci ! mieli to na swoich kalendarzach i posterach reklamowych ... wiêc jak widzisz mo¿na ... oczywi¶cie nie pytaj o cenê bo pewnie jak by j± kto¶ poda³ to by nas same zera przygniot³y !

... ale sam pomys³ na biznes lakierniczy wo¿¹c sprzêt w busie i pracuj¹c z pomocnikiem nie jest wcale taki niedorzeczny. To w Polsce nie spotykane ale ....

A i jak juÂż to bĂŞdzie norma to niech wszyscy pamiĂŞtajÂą Âże pomysÂł to byÂł opublikowany tu na forum ^^

No-limit
Wysłany: 2009-06-11, 21:23   Re: LAKIERNIA W CIʯARÓWCE !
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
@kondzik przysÂłaÂł foto z Florydy i informacje o goÂściu ktĂłry maluje pod chmurkÂą samochody i ... ma mobilny interes na ciĂŞÂżarĂłwce. Ciekawy jestem waszych opinii na temat :

Czy w³asny biznes polegaj¹cy na je¿d¿eniu od lakierni do lakierni i us³ugowym malowaniu samochodów w³asnym sprzêtem i materia³ami mo¿e siê sprawdziÌ i mieÌ przysz³oœÌ ?

Dodam, ¿e takie us³ugowe dzia³ania s¹ popularne na terenie zachodniej Europy. Kilka lat temu na po³udniu Niemiec dzia³a³a grupa Turków naprawiaj¹ca samochody w warsztatach w³aœnie w ten sposób. S³ysza³em ( w AKZO ) ¿e w Holandii to te¿ siê pojawi³o i jeden lakiernik obs³uguje kilka firm ! .... Poruszam ten temat bo niedawno w P³ocku ktoœ planowa³ taki biznes ale mia³ on polegaÌ na wynajmowaniu busów z pe³nym wyposa¿eniem lakierniczym lub narzêdziami do mechaniki samochodowej ( w³¹cznie z bardzo ciekawym podnoœnikiem z gumowej poduszki !... nie znam jednak powodów dla których siê z tego wycofa³ ! ( albo i nie tylko siê organizuje ? )

Napiszcie co o tym sÂądzicie ? ... szczegĂłlnie, Âże inwestycja w mobilny sprzĂŞt jest duÂżo mniejsza niÂż we wÂłasny warsztat ... i roboty wiĂŞcej jak ktoÂś siĂŞ umie szybko przestawiaĂŚ na roÂżne warunki pracy !

Znam lakiernika/Marcina/,który przyjmuje zlecenia od ró¿nych warsztatów/w gara¿u,w kabinie,na podwórku/oczywiœciê nie ca³oœciówki// Ma na wyposa¿eniu odkurzacz Rupes ,pist .Sata x2,Iwata,polerki itd.
uÂżywa tylko wysokiej klasy produktĂłw i tak naprawdĂŞ tylko raz widziaÂłem jak muszki owocĂłwki spieprzyÂły mu robotĂŞ.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-06-12, 06:41   
0
UP DOWN

@No-limit a napisz coÂś wiĂŞcej ! Jak mu to idzie ? Ma zlecenia ? Co robi zimÂą ? itp.

looqasch 
Wysłany: 2009-06-13, 22:13   
0
UP DOWN

Nie pamiêtam gdzie ale widzia³em fotorelacjê z tego typu naprawy, gdzie przyja¿d¿a busem z materia³ami i w ró¿nych miejscach robi¹ niewiekie naprawy.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu