Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
f_maciej
Wysłany: 2009-06-13, 18:11   Lakierowanie klapy i wklejanie szyby
0
UP DOWN

Witam. Do lakierowanka mam klapĂŞ bagaÂżnika. Niestety jest bez szyby, ktĂłrÂą muszĂŞ wkleiĂŚ, czy stary klej po wycinaniu resztek szyby muszĂŞ zedrzeĂŚ do goÂłej blachy? W niektĂłrych miejscach jest aÂż 5mm tego kleju, a w niektĂłrych nie ma nawet 1mm.

Nastêpne pytanie, klapa ma ma³e wgniotki(zaznaczone na zdjêciu) nie da siê ju¿ tego wypchn¹Ì od œrodka, nak³adam szpachlê z w³óknem szklanym, szlifujê i nak³adam uni? Tak bêdzie dobrze?

Najpierw wkleiĂŚ szybĂŞ i okleiĂŚ jÂą papierem przed lakierowaniem, czy dopiero do polakierowanej klapy wkleiĂŚ szybkĂŞ?

Homer S. 
Wysłany: 2009-06-13, 18:27   
0
UP DOWN

OdnoÂśnie szyby
-wklejamy po lakierowaniu
pasek gdzie jest oryginalny klej przed lakierowaniem oklejamy taÂśmÂą Âżeby nie polakierowaĂŚ .
Przed samym wklejeniem szyby no¿ykiem do tapet œcinamy klej na jednakow¹ wysokoœÌ (ok.1mm)na ca³ej klapie i jak szyba u¿ywana tak samo na szybie.W ww przypadku nak³adamy tylko klej bez gruntu .
Co do szpachlowania przy drobnych wgniotkach nie ma potrzeby stosowania szpachli z w³óknem.

f_maciej
Wysłany: 2009-06-13, 18:35   
0
UP DOWN

Homer S. napisał/a:
pasek gdzie jest oryginalny klej przed lakierowaniem oklejamy taÂśmÂą Âżeby nie polakierowaĂŚ .
Przed samym wklejeniem szyby no¿ykiem do tapet œcinamy klej na jednakow¹ wysokoœÌ...

Ok,dziêki za info, ale chyba nie bêdzie ró¿nicy, jeœli klej zetnê przed lakierowaniem i oklejê taœm¹ :?: ;)

Homer S. napisał/a:
W ww przypadku nakÂładamy tylko klej bez gruntu .

Jak mam rozumieĂŚ grunt? Dotychczas spotkaÂłem siĂŞ z jednoskÂładnikowym klejem do szyb, czyli sam klej w tubie bez Âżadnego gruntu.

Homer S. 
Wysłany: 2009-06-13, 18:50   
0
UP DOWN

ÂŚcinanie wczeÂśnie jest nie wskazane
-moÂże siĂŞ zababraĂŚ farbÂą
proszê spróbowaÌ œci¹Ì fragment kleju i dotkn¹Ì palcem mo¿na wyczuÌ jak by siê klei³ a œciêcie odczekanie np 24godz. to ju¿ tego efektu nie bêdzie.
Tak klej jest jedno skÂładnikowy a grunt jest do dokupienia osobno i stosuje sie go do gruntowania nowej szyby.NapomniaÂłem o gruncie tak na wszelki wypadek.

f_maciej
Wysłany: 2009-06-13, 18:55   
0
UP DOWN

Homer S. napisał/a:
moÂżna wyczuĂŚ jak by siĂŞ kleiÂł

Chodzi o przyczepnoœÌ nowego kleju do starej warstwy, jeœli dobrze rozumujê? ;)

Homer S. napisał/a:
NapomniaÂłem o gruncie tak na wszelki wypadek.

Ok, rozumiem, przyda siê na przysz³oœÌ taka informacja ;)

Homer S. 
Wysłany: 2009-06-13, 19:04   
0
UP DOWN

Tak przyczepnoœÌ pomiêdzy starym a nowym jest najwiêksza jak to robimy przed samym wklejeniem szyby. :spoko:

Dawid1989 
Wysłany: 2009-06-13, 19:42   
0
UP DOWN

Jeœli mogê siê wtr¹ciÌ. Nie lepiej œci¹gn¹Ì ca³y klej z szyby za pomoc¹ ostrego jak nó¿ przecinaka od odt³uœciÌ acetonem daÌ primet i na to klej???Ci¹Ì na ca³ej d³ugoœci nozykiem stary twardy klej.....troche ¿mudna robota ;)

Homer S. 
Wysłany: 2009-06-13, 20:02   
0
UP DOWN

To ja tak robiĂŞ i reklamacji przy tym sposobie jeszcze nie miaÂłem.Scinanie noÂżykiem do tapet jest bardzo proste i trwa sekundy.Przecinakiem teÂż kiedyÂś usuwaÂłem ale to uszkadza powÂłokĂŞ pod klejem no i wtedy jest potrzebny primer.A po co coÂś gruntowaĂŚ jak juÂż byÂło zagruntowane.

baqo 
Wysłany: 2009-06-13, 20:13   
0
UP DOWN

Dawid1989 napisał/a:
Nie lepiej œci¹gn¹Ì ca³y klej
nie,i kleju siĂŞ nie primeruje

Dawid1989 
Wysłany: 2009-06-13, 20:22   
0
UP DOWN

No niby racja .NastĂŞpnym razem tak sprĂłbuje :) na praktyce i w pracy tak robili i myÂślaÂłem ze tak tzeba..no ale... ;)

f_maciej
Wysłany: 2009-06-14, 22:26   
0
UP DOWN

DziĂŞki za odpowiedzi, jak prace ruszÂą to na pewno bĂŞdĂŞ miaÂł jakieÂś pytania, z ktĂłrymi siĂŞ do Was zwrĂłcĂŞ ;)

Korzystaj¹c z okazji, na wysokoœci grilla maska w aucie by³a wgnieciona, wyci¹gn¹³em to jak tylko siê da³o i w sumie nie jest Ÿle, ale s¹ góreczki i do³eczki, czy mo¿na spokojnie to polecieÌ szpachl¹? Nie chcê ¿eby po jakimœ czasie to odpad³o od uderzeù kamykami.

baqo 
Wysłany: 2009-06-14, 22:38   
0
UP DOWN

f_maciej napisał/a:
czy moÂżna spokojnie to polecieĂŚ szpachlÂą
to siĂŞ szpachluje ,wyrĂłwnuje i kÂładzie nowy lakier

f_maciej
Wysłany: 2009-06-15, 11:23   
0
UP DOWN

No tak chcê zrobiÌ, tylko czy to nie odpadnie póŸniej od uderzeù kamykami?

baqo 
Wysłany: 2009-06-15, 11:45   
0
UP DOWN

f_maciej napisał/a:
No tak chcê zrobiÌ, tylko czy to nie odpadnie póŸniej od uderzeù kamykami?
musia³by ci spaœÌ porz¹dny g³az ¿eby odpad³o :roll:

f_maciej
Wysłany: 2009-06-15, 14:49   
0
UP DOWN

Hehe, ok. Skoro tak mĂłwisz, to powinno byĂŚ, tylko ta maska jest tak wyprofilowana, Âże nawet z oryginalnie polakierowanej czasami odpada lakier od kamykĂłw...

f_maciej
Wysłany: 2009-06-18, 22:31   
0
UP DOWN

Dobra... Robotki ruszyÂły, wgniotki juÂż wyrobiÂłem, poleciaÂłem podkÂładem i Âźle nie wyglÂąda, jutro przytrĂŞ podkÂład i zobaczĂŞ jak to wyglÂąda, ale w kilku miejscach przedarÂłem siĂŞ do goÂłej blachy, na ktĂłrÂą bezpoÂśrednio poszedÂł podkÂład akrylowy, moÂże tak byĂŚ?? Jak robiÂłem w pewnym warsztacie to mĂłwili, Âże jak nie wielkie powierzchnie, nie sÂą zerdzewiaÂłe, dobrze odtÂłuszczone to moÂżna tak zrobiĂŚ?

f_maciej
Wysłany: 2009-07-07, 23:16   
0
UP DOWN

Klapa jest przygotowana do lakierowania, podk³ad przeszlifowany, stary lakier zmatowiony i. . . malujê to w czarn¹ per³ê. . . Najpierw przepylam baz¹ ca³oœÌ, po 5 minutach nak³adam pierwsz¹ warstwê bazy(Deber), po 15 minutach drug¹ i po kolejnych 15minutach trzeci¹ warstwê?? Czekam a¿ baza zmatowieje i przepylam bezbarwnym(Profix) póŸniej pierwsza warstwa i po chwili druga??

Ryba 
Wysłany: 2009-07-08, 10:50   
0
UP DOWN

Ja nigdy nie przepylaÂłem, ale 1 warstwĂŞ staram siĂŞ nakÂładaĂŚ z wyczuciem - nieco mniej niÂż kolejne. bazy nakÂładasz tyle warstw, Âżeby byÂło 100% i rĂłwne pokrycie, a czy wyjdzie po 2, 3 czy po 10 :help: to juz inna sprawa.
Co do klaru to masz napisane w kacie technicznej ile nalezy czekaĂŚ przed naÂłoÂżeniem kolejnej warstwy. Przy obecnych temperaturach dobrze byÂło by zastosowaĂŚ wolny utwardzacz i wolny rozcieĂączalnik (nie dotyczy dnia dzisiejszego, bo pada i nie jest zbyt ciepÂło :P)

f_maciej
Wysłany: 2009-07-08, 13:49   
0
UP DOWN

Ryba napisał/a:
to masz napisane w kacie technicznej

Bezbarwnego kupiÂłem 2 setki, w plastikowym pojemniczku, nie mam karty ;P ,ale jest to Profix.

Jak¹ miot³¹ nak³adaÌ bazê i jak¹ klar??

Ryba 
Wysłany: 2009-07-08, 15:02   
0
UP DOWN

To siê spyta jak typ klaru Ci sprzedali i znajdŸ sobie w necie na stronie producenta jak nale¿y dzia³aÌ. A miot³ê ustaw sobiê tak¹, ¿eby Ci pasowa³a. Na pewno nie najmniejsz¹, ale na maxa te¿ nie rozkrêcaj, ¿eby nie pyliÌ powietrza bez sensu.

f_maciej
Wysłany: 2009-07-08, 21:47   
0
UP DOWN

JakoÂś poszÂło ;) ogĂłlnie jestem, zadowolony bo kolorek dobrany zajebiÂście i moje malowanie wyszÂło nawet nawet, tylko zaciekĂłw kilka bezbarwnym zrobiÂłem,ale, papierek na mokro, polerka i bĂŞdzie ok ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu