Autor |
Wiadomo¶æ |
|
ww3
|
Wys³any: 2009-06-25, 19:31 Lakierowanie struktur± do plastiku.
|
0
|
|
|
|
Witam, jestem zupe³nym amatorem je¿eli chodzi o lakierowanie.
Postanowi³em pomalowaæ zderzaki struktur± do plastiku i niestety efekt nie jest zadowalaj±cy. Struktura wysz³a bardzo gruba - prawie jak "baranek". Jak ustawiæ pistolet i ci¶nienie aby uzyskaæ drobne ziarno struktury? Producent struktury podaje ci¶nienie robocze od 3 do 5 atm.
Ja malowa³em przy ok 3,5 (za ma³e?). Czy mo¿e za gêsta farba (pisze max 10% rozcieñczalnika). Dziwna sprawa ¿e wszêdzie w ko³o ci±gnê³y siê jakby takie w³osy z farby. Ogólnie proszê o poradê jak ustawiæ pistolet i rozcieñczyæ t± strukturê, (czym siê kierowaæ) aby uzyskaæ dobry efekt? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-06-26, 08:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Za gesta struktura. Im wiecej rozcienczalnika tym mniejszy baran. Malowa³es struktur± z puszki czy z mieszalnika na utwardzacz? Ta 2ga jest lepsza. Ta z puszki co tylko dodaje sie rozcienczalnika do gówno jakich ma³o. A ze ciag³y sie w³osy to za gêsta by³a lub za ma³± dysze masz. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
marathon
|
Wys³any: 2009-06-26, 09:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 34
|
Jaka dysza bêdzie dobra do tego i jaki gun chyba hp? |
|
|
|
|
ww3
|
Wys³any: 2009-06-26, 09:41
|
0
|
|
|
|
Struktura z puszki. Dyszê mam 1,5 - powinna byæ 1,6-1,8 (wg producenta). Czyli rozumiem, ¿e mam j± rozcieñczyæ trochê bardziej i nie patrzeæ na zalecenia producenta? Czy jak dam wiêksze ci¶nienie to siê ta farba bardziej rozbije (na drobniejsze kropelki)? Czy mo¿e mniejsza dawka farby? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-06-26, 11:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
tak tak tak. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
ww3
|
Wys³any: 2009-06-26, 22:40
|
0
|
|
|
|
Bardziej rozcieñczy³em lakier - ok 15% rozpuszczalnika, ci¶nienie na 4 bar, do¶æ szeroki wachlarz i efekt super. Wysz³a powierzchnia lekko chropowata, czyli taka jak± chcia³em uzyskaæ - zamaskowa³o wiêkszo¶æ rys. Jak przy próbach doda³em ok 20% rozp. (mo¿e trochê mniej) to wychodzi³a powierzchnia stosunkowo g³adka ale ze struktur±. Aha, nawet po rozcieñczeniu na 15% pojawia³y siê gdzieniegdzie drobne "w³oski", ale po przeschniêciu przetar³em delikatnie szmatk± i je zebra³em. Dziêkuje za wszystkie podpowiedzi. |
|
|
|
|
raper66
|
Wys³any: 2009-07-01, 20:43 Re: Lakierowanie struktur± do plastiku.
|
0
|
|
|
|
ww3 napisa³/a: | Witam, jestem zupe³nym amatorem je¿eli chodzi o lakierowanie.
Postanowi³em pomalowaæ zderzaki struktur± do plastiku i niestety efekt nie jest zadowalaj±cy. Struktura wysz³a bardzo gruba - prawie jak "baranek". Jak ustawiæ pistolet i ci¶nienie aby uzyskaæ drobne ziarno struktury? Producent struktury podaje ci¶nienie robocze od 3 do 5 atm.
Ja malowa³em przy ok 3,5 (za ma³e?). Czy mo¿e za gêsta farba (pisze max 10% rozcieñczalnika). Dziwna sprawa ¿e wszêdzie w ko³o ci±gnê³y siê jakby takie w³osy z farby. Ogólnie proszê o poradê jak ustawiæ pistolet i rozcieñczyæ t± strukturê, (czym siê kierowaæ) aby uzyskaæ dobry efekt? |
a co to za magiczna struktura mo¿e te¿ bym sobi psikno³ ? gdzie zakupiæ? |
|
|
|
|
ww3
|
Wys³any: 2009-07-01, 20:51
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
raper66
|
Wys³any: 2009-07-03, 20:54 Re: Lakierowanie struktur± do plastiku.
|
0
|
|
|
|
Jak mam orginlna strukture to musze na g³adko szlifowac czy moge na to polakierowaæ? |
|
|
|
|
MichalR
|
Wys³any: 2011-05-15, 09:34
|
0
|
|
|
|
Odkopiê trochê temat: po po³o¿eniu struktury chcia³bym j± zabezpieczyæ jakim¶ lakierem na mat. Jakiego u¿yæ? Czy mo¿e zamiast lakieru wybraæ strukturê z utwardzaczem, je¶li taka jest? Chcê od¶wie¿yæ listwy które maj± chropowat± powierzchniê. |
|
|
|