Autor |
Wiadomo¶æ |
|
liczi
|
Wys³any: 2009-07-02, 18:06 usuwanie starego lakieru, szpachli.....
|
0
|
|
|
|
Witam,
Ostatnio wszed³em w posiadanie/zupe³nie przypadkowo/ samochodu, który zawsze mi siê podoba³ ale wymaga trochê pracy...
Jako, ¿e s± wakacje i mam trochê wolnego czasu zacz±³em przy nim grzebaæ, naprawiaæ, odkrêcaæ(tu sobie daje radê) i stwierdzi³em,¿e trochê go od¶wie¿ê...i tu pytanie do Was:
- jak usun±æ stary lakier - wiertara, szlifierka?? - chemia i piaskowanie raczej odpada
-jakie ¶cierniwo - papier ¶cierny P....???, szczotki druciane - jakie??
i itp....
nie wiem jak to wyjdzie, ale chcia³bym to zrobic samemu ewentualnie z koleg±, wiêc za wszystkie podpowiedzi, wskazówki z góry dziêki.
ps:dodam tylko,¿e auto ma w miare ¶wierzy lakier , ale jest tak pomalowane, zaszpachlowane, ¿e zrobiê to napewno lepiej...(a przynajmniej chce spróbowaæ)
pozdrawiam. |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-07-02, 18:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
W jakim celu chcesz usuwaæ lakier ?
W miejscach gdzie wychodzi rdza, albo s± jakie¶ b±ble to szczotka druciana na fleksa lub wiertarkê.
A w miejscach gdzie jest ³adna blach to tylko zmatowaæ papierkiem ¶ciernym i na taki zmatowany nak³adaæ lakier. No chyba ¿e zmiana koloru, to mo¿na daæ podk³ad.
Jak gdzie¶ musisz nak³adaæ szpachel to szlifierka oscylacyjna z papierkiem powiedzmy 800 a zmatowaæ wodnym, ja matuje 900 wodn±. |
|
|
|
|
liczi
|
Wys³any: 2009-07-02, 18:25
|
0
|
|
|
|
chce usun±æ bo jest brzydko pomalowany (tu ja¶niej , tam ciemniej), ma nadkola zrobione z tworzywa sztucznego zaszpachlowane w b³otniki, widoczne s± miejsca gdzie widaæ inny(chyba oryginalny) lakier a w³a¶nie chce go zbi¿yæ do orygina³u
jaki do ¶cierania najlepiej papier za³ozyæ na wiertarkê???
a kolor, owszem chce zmieniæ z niebieskiego na bia³y. |
|
|
|
|
liczi
|
Wys³any: 2009-07-02, 18:49
|
0
|
|
|
|
no pro¶ba jest!!! - jutro chce zacz±æ ( a nie mam neta 24H ) |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-07-02, 19:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
No to jak s± takie cuda, to tylko wiertarka albo fleks ze szczotk± drucian±. I jechaæ do blachy tam gdzie jest ten szpachel nawalony, aby uzyskaæ jaki¶ profil.
No chyba ¿e jest pogiête, wiêc lepiej bêdzie kupiæ nowe elementy (znaczy siê z rozbiórki, takie elementy jak b³otniki.
Co do papieru na wiertarce to kiepsko to widzê.
Szlifierka oscylacyjna mysi byæ i nie ma bata. 40 z³ w tesco, no chyba ¿e co¶ lepszego chcesz to bym poleca³ mimo¶rodow± metabo (okr±g³a tarcza) ok 300 z³. Ja jestem z niej bardzo zadowolony. |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2009-07-02, 21:40
|
0
|
|
|