Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-07, 18:32   TEST KOMPRESORA ExPo 2 tÂłoki, 50L, 2,2 KW - TEST
+1
UP DOWN

Witam
Dzisiaj przetestowaÂłem takÂą sprĂŞÂżareczkĂŞ
ExPo dwutÂłokowy, 50 L, 2,2 KW

NapiĂŞcie zasilania 230V - 50HZ
Maksymalne ciÂśnienie - 8 BAR
Moc silnika - 3KM
2 TÂłoki
WydajnoœÌ 356 l/min (ssanie)
WydajnoœÌ 296 l/min (wyjœcie)

Filmik prezentujÂący w jakim czasie nabija on butlĂŞ 50 L do 7,5 Bara

http://www.youtube.com/watch?v=q0tBEOXKU2E

Czili licz¹c ze wzoru to mamy tak¹ wydajnoœÌ:
50 L x 7,5 bara = 375 L
375 L / 95 s = 3,95 l/sek
3,95 l/sek x 60 sek = 237 l/min

237 L/min to chyba nie jest Âźle jak na kompresor za 830 zÂł wraz z wysyÂłkÂą i 2 letniÂą gwarancjÂą.

Co do jakoœci to nie ma rewelacji. Na pocz¹tku wszystkie œrubki, wtyczki, z³¹czki trzeba podokrêcaÌ.
S³abo jakoœciowo kranik, który znajduje siê obok jednej szybko³¹czki.
Z pistolecikiem fobo lux z dyszÂą 2,0 daje rade, powoli dobija do butli podczas gdy wciÂśniĂŞty jest spust.
Z pistolecikiem Star Evo V2 LVLP juÂż troche sÂłabiej, powoli opada ciÂśnienie (na 2,5 bar), ale na dobrych kilka minut wiatru jest w odpowiedniej iloÂści podczas trzymania spustu.

baqo 
Wysłany: 2009-07-07, 21:21   
+1
UP DOWN

Nurglepl napisał/a:
Dzisiaj przetestowaÂłem takÂą sprĂŞÂżareczkĂŞ
pare balonĂłw napompuje :D

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-08, 08:14   
0
UP DOWN

Wiadomo, na caÂły bok auta nie starczy, ale na elementy jest OK
Jak na amatorkĂŞ SUPER.

bogdanxx
Wysłany: 2009-07-08, 15:42   
0
UP DOWN

posiadam tez ten kompresor pierwsze co wywal ten badziewny reduktor on ma taki maÂły przepÂływ powietrza ze tragedia

wywali³em ten reduktor zapoda³em szybkoz³¹czke i na œcianie mam odwadniacz z reduktorem i ciœnienie jest przynajmniej stabilne a ni spada z 6 do 2 atm podczas g³upiego pompowania ko³a :d

zobaczymy jak bedzie z ÂżywotnoÂściÂą tego sprzĂŞtu silnik sie nie grzeje ale cylindry masakra:d

aha ja przestawiÂłem na regulacji w biaÂłej puszcze ze mi bije do 8 atm niestety nie da siĂŞ zrobiĂŚ Âżeby odpalaÂł przy 6.5 atm wtedy by byÂło znacznie lepiej

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-08, 16:02   
0
UP DOWN

Za jakiÌ czas mam zamiar podpi¹Ì dodatkow¹ butlê 60 l (z LPG). Tam wstawiê reduktor wraz z odwadniaczem
http://allegro.pl/item666...kompresora.html
MAR REDUKTOR POWIETRZA 1/2" do kompresora

Ale czy maÂło daje powietrza ?, mi wystarczy Âże na evo daje 2,5 bar stabilnie.
Podczas regulacji miaÂłem przez chwilĂŞ gdy krĂŞciÂłem coÂś koÂło 5 bar, ale nie zwracaÂłem wtedy na to uwagi, a teraz nie mogĂŞ sprawdziĂŚ, bo do garaÂżu nie chce mi siĂŞ jechaĂŚ :p

A jak to ustawi³eœ ¿e bije do 8 ? Ma³¹ instrukcjê mogê dostaÌ?

bogdanxx
Wysłany: 2009-07-08, 16:07   
0
UP DOWN

jedynym mankamentem jest to ze ten kompresor nie ma korka w butli ¿eby siê podpi¹Ì bezpoœrednio

rególacja jest pod bia³a przykrywk¹ odkrêcasz jedn¹ œrubkê ,œci¹gasz i pod spodem jest na œrubie centralnej + - zapodasz pó³ obrotu na + i bêdzie 8 atm

do 8 atm bije 110 sekund wÂłaÂśnie zmierzyÂłem do 7.5 atm tak jak u ciebie

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-08, 16:13   
0
UP DOWN

No dok³adnie. Ale mi to w sumie nie bêdzie przeszkadza³o gdy pod³¹czê drug¹ butlê :)

Ale te¿ mo¿na zrobiÌ sobie samemu otworek, wspawaÌ rurkê z gwintem 1/2, wstawiÌ szybkoz³¹czkê :) . Ja tam mo¿e zrobiê. Tylko muszê poczytaÌ warunki gwaracnji :) . W koùcu nie robie nic z silnikiem, czy kompresorem, tylko w butli dorabiam wejœcie :)

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-02-09, 21:48   
0
UP DOWN

Jak wspawasz to gwarancje tracisz.
Starczy powietrza do kazdego hp i rp.
Widzisz ze jesli pomaÂłu wzrasta mimo nacisnietego spustu w pistolecie to jak ma nie starczyc? ? ?
Jedyne co bym wymieniÂł to reduktor lub go wyeliminowaÂł i na scianie zawiesiÂł odwadniacz z dobrym reduktorem.

gorzalinek
Wysłany: 2010-04-21, 13:32   
0
UP DOWN

Ja wlasnie zrobilem test na ustawionym na 8 bar zaworze i nadmuchal mi w 96 sekund cala butle wiec wychodzi ze ma 250 l na minute jak na taka butle i kompresor 230 v to naprawde fajna zabawka :)

[ Dodano: 2010-04-22, 20:22 ]
Ten reduktor ktory jest orginalny to 1/2 cala czy 1/4 bo chcialem zamowic drugi i nie wiem

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-08-03, 16:30   
0
UP DOWN

gorzalinek,
Jesli chodzi o niewydajny reduktor, to jesli wymiana ma zwi¹zek z tym kryterium, to odkrêc szybkoz³¹czkê i zobacz jaki ma ona ograniczony przep³yw.
Ja mam expo 110 litrow 3 fazy i saty nie chciaÂło uciÂągnÂąc. Takie spadki byÂły i po walce z instalacjÂą wyszÂło ze dalej cos nie tak.
Wiec odkreci³em szybkoz³¹czkê i jak ten otworek zobaczy³em to œmiech.
Wymien na normalny przekrĂłj i spadkĂłw nie bedzie.
No chyba ze osprzet jest jeszcze gorszy niz w moim expo.
No i jesli chodzi o zachwalanie ich to ja jestem niespokojny podczas lakierowania sata hvlp 420 l/min i maszynkÂą rupesa scorpio 360 l/min.
RobiĂŞ przerwy, sprawdzam czy sie nie przegrzewa itd
Wydajnosc mojej ostatnio byÂła tylko 360 l/min a miaÂła byc napewno 420 l/min.
Lekki kibel jesli sie nie dotrze i wydajnosc nie wskoczy powyzej 400 l/min.
Osprzet badziewie.
Wszystko do dokrecenia, uszczelki na gÂłowicy juz wymieniaÂłem bo sie przedmuchaÂła, wszystkie Âśruby od cylindrĂłw dokrecaÂłem bo prawie rekÂą z nasadkÂą bys odkreciÂł tak jak i sruby od gÂłowic - tez masakrycznie luÂźne.
Olej juz leci spod pierwszego cylindra, ale dokreciÂłem i moze bedzie oki.
Presostat najlepiej do wymiany na taki aby regulowalny byÂł zakres zaÂł wyÂł przy dobijaniu.

No có¿, nie pos³ucha³em Jacklacka i Baqo i kupi³em to badziewie.

Ale powiedzmy ze teraz jest oki, pomalowaÂłem pare autek i widac dociera siĂŞ.

Jedno co mogĂŞ powiedziec ze zaworki sÂą bezawaryjne (pÂłaskie grube pÂłytki stalowe) a wykonanie gÂłowiczki i cylindrĂłw jest takie ze bez tej wydmuchanej uszczelki tez sprezarka po jej skreceniu bez uszczelki aluminiowej dziaÂłaÂła normalnie.
Dorobienie nie wchodzi w gre bo ona musi byc bardzo cienka a gruba powoduje brak sprezania ze wzgledu na nieprawidÂłowÂą prace i ustawienie tych pÂłytek zaworkĂłw.

ReasumujÂąc.
Sprezarka nie do spokojnego malowania, ale dla majsterkowicza.
Po dokÂładnym przeglÂądzie i dokreceniu jest szansa na jakÂąs bezawaryjnÂą pracĂŞ.
Zamiast wydac 1800 zl i sie pieprzyc to lepiej doÂłozyc drugie tyle i miec profeske w miare stabilnÂą jakosc i prace.
Dobre sprezarki zaczynaja sie w granicach 3700-4300 zl z baniakiem 160-200 itrow i wydajnosciÂą praktyczna 415 l/min.

Ale tu wybiegam w przyszÂłosc troche bo tematem byÂła jakosc expo 50 litrow.
Jednak chce ostrzezenia innych przed pochopnym zakupem wiekszego expo skÂłoniÂła mnie do napisania tego postu.

Nurglepl 
Wysłany: 2010-08-03, 17:45   
0
UP DOWN

Lackdoctor, wszystko siĂŞ zgadza, ale dla amatora, co lakieruje kilka aut w ciÂągu roku to wystarczy. CiÂśnienie stabilne. Ale wiadomo nie do profesjonalnego warsztatu. Bo jak by miaÂła pracowaĂŚ codziennie po kilka godzin to by padÂła.
WiĂŞc to trzeba braĂŚ pod uwagĂŞ.

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-08-03, 18:00   
0
UP DOWN

Nurglepl napisał/a:
Bo jak by miaÂła pracowaĂŚ codziennie po kilka godzin to by padÂła.

Z moimi ilosciami to ona chodzi kilka godzin ale w tygodniu.
Mimo to sypaÂła siĂŞ i nie dawaÂła odpowiedniej ilosci luftu.
Do profesjonalnego uÂżytku mowy niema o takiej sprezarce.

obcy_69
Wysłany: 2010-08-03, 19:18   
0
UP DOWN

A moj kompresor od wozu pancernego- SKOTA chyba....smiga juz 20 rok i nic nie wskazuje ze sie zakasla w najblizszym czasie. Jesli chodzi o wydajnosc to nigdy nie probowalem sprawdzac..ale mysle, ze jest duza ...gdyz podczas lakierowania czesto sie wylacza. Baniak 120 litrow..

jacenty 741
Wysłany: 2010-08-04, 04:43   
0
UP DOWN

obcy_69 napisał/a:
wozu pancernego- SKOTA
transportera opancerzonego,to tak poza konkursem ;P

jaÂśko
Wysłany: 2012-07-23, 21:39   sprĂŞÂżarka expo
0
UP DOWN

Witam wszystkich serdecznie
Od paru godzin usiad³em na spokojnie i przeszuka³em ró¿ne fora odnoœnie zakupu nowej sprê¿areczki, gdy¿ Matrix którego posaiadam od 3 lat s³u¿yl mi jedynie do pompowania kó³ 24l/210l/min/8bar wiec z parametrów sza³u nie ma teraz postanowi³em zakupiÌ parê narzêdzi pneumatycznych i potrzebuje coœ zdecydowanie lepszego, na tym forum zachwalacie bardzo firmê EXPO znalaz³em t¹ stronkê i nie wiem czy to jeszcze ta sama firma czy to coœ innego czy w ogole ta firma jest jeszcze godna uwagi gdy¿ posty sa sprzed 2 lat
sprê¿arka zale¿y mi maksymalnie na 50l/8bar no i cena do 900 zl i wydajnoœÌ oczywiœcie najwa¿niejsza posiadam jeszcze zbiornik 24 l i mam narazie pod³¹czony pod tego Matrixa oczywiscie chcia³bym ten zbiornik wykorzystac do nowej sprezarki
Prosze o podpowiedz i uwagi

scarab
Wysłany: 2012-10-04, 20:10   
0
UP DOWN

Przepraszam jeœli zadajê g³upie pytania, ale kupi³em Expo i mam wra¿enie, ¿e jego wydajnoœÌ jest raczej niska :/ Nabija butlê do 8atm w 128s, co daje jeœli dobrze liczê oko³o 187L/min :/ Wg sprzedawcy Expo 50L ma teraz silnik 4KM wiêc teoretycznie powinien byÌ wydajniejszy ni¿ stary, z zewn¹trz wygl¹da on ju¿ nieco inaczej ni¿ starszy model z filmiku wy¿ej oraz z fotek na stronie. G³upie pytanie - czy wydajnoœÌ nale¿y mierzyÌ na zakrêconym reduktorze przy kompresorze? Jest szansa ¿e jego wydajnoœÌ wzroœnie jak kompresor siê rozkrêci/dotrze?

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-10-04, 20:54   
0
UP DOWN

scarab napisał/a:
Jest szansa ¿e jego wydajnoœÌ wzroœnie jak kompresor siê rozkrêci/dotrze?

Tak, ale szaÂłu nie bĂŞdzie.

scarab
Wysłany: 2012-10-04, 20:57   
0
UP DOWN

Co zatem moÂże byĂŚ przyczynÂą tak niskiej wydajnoÂści w moim egzemplarzu? Co sprawdziĂŚ, na co zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ?

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-10-04, 21:06   
0
UP DOWN

scarab napisał/a:
Co zatem moÂże byĂŚ przyczynÂą tak niskiej wydajnoÂści w moim egzemplarzu?

Nic.
One tak majÂą.
A sprzedawcy czarujÂą i podajÂą wydajnoÂści, ale to raczej zapotrzebowanie, czyli ssanie.
Ja od siebie radze kaÂżdemu nie obeznanemu w temacie aby zawsze odejmowaÂł 1/3 tego co podaje sprzedawca lub instrukcja.
Lub teÂż inaczej.
1kW mocy silnika to 120 l/min.
2kW to 240 l/min.
3kW - 360 l/min.... tak ja mam na swojej sprĂŞÂżarce.
MoÂżna tez mieĂŚ z 3kW nawet 440-460 l/min, ale to juÂż tylko profi sprzet.
Takie uproszczenie, ale oddajÂące stosunek mocy pobranej (elektrycznej) do mocy oddanej - w postaci sprĂŞÂżonego powietrza.
Bo sprĂŞÂżone powietrze to teÂż energia, wiĂŞc w czary typu coÂś z niczego,,, nie ma szans.

scarab
Wysłany: 2012-10-04, 21:25   
0
UP DOWN

Jasne ¿e nie liczy³em ¿e bêdzie trzyma³ wartoœci podawane przez sprzedawcê, zak³ada³em raczej porównywalne z obliczanymi przez kolegów z forum, tym bardziej ¿e silnik niby mocniejszy (w co szczerze mówi¹c nie wierzê), tymczasem wychodzi na to ¿e mój ma wydajnoœÌ mniejsz¹ o 50L/min ni¿ egzemplarze forumowiczów :/ Nie mówi¹c ju¿ o tym, ¿e teoretyczne mia³ mieÌ 430L/min, 3KW wiêc wydajnoœci producenta nie ma nawet po³owy, a przeliczaj¹c moc te¿ wychodzi jakby mia³ de facto 1.5KW :/

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-10-05, 09:50   
0
UP DOWN

scarab, Czy rozmawiaÂłeÂś z sprzedawcÂą o tym Âże twĂłj kompresor nie ma katalogowej wydajnoÂści :?: JeÂżeli tak, to co on na to :?:

scarab
Wysłany: 2012-10-05, 10:42   
0
UP DOWN

Sprzedawca twierdzi ¿e to normalne ¿e nabija od 0 do pe³na ponad 2 minuty, ¿e wa¿na jest szybkoœÌ dobijania :x:
Na pewno dobrze sprawdzam wydajnoœÌ? Czy mo¿e lepiej zakrêciÌ reduktor na kompresorze, odpi¹Ì w¹¿ i wtedy mierzyÌ? (teraz zakrêca³em na wê¿u przed pistoletem)

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-10-05, 12:39   
0
UP DOWN

scarab napisał/a:
¿e wa¿na jest szybkoœÌ dobijania

No to co za problem sprawdziĂŚ ile ma wydajnoÂści na dobijaniu.
Zauwa¿ ¿e dobijanie to ju¿ praca pod obci¹¿eniem, wiêc wydajnoœÌ mo¿e byÌ jeszcze mniejsza.

Normalny producent zawsze podaje wydajnoœÌ pod obci¹¿eniem, czyli z regu³y przy 7 atm.

bravo22 
Wysłany: 2012-10-07, 17:49   
0
UP DOWN

scarab napisał/a:
Przepraszam jeœli zadajê g³upie pytania, ale kupi³em Expo i mam wra¿enie, ¿e jego wydajnoœÌ jest raczej niska :/ Nabija butlê do 8atm w 128s, co daje jeœli dobrze liczê oko³o 187L/min :/ Wg sprzedawcy Expo 50L ma teraz silnik 4KM wiêc teoretycznie powinien byÌ wydajniejszy ni¿ stary, z zewn¹trz wygl¹da on ju¿ nieco inaczej ni¿ starszy model z filmiku wy¿ej oraz z fotek na stronie. G³upie pytanie - czy wydajnoœÌ nale¿y mierzyÌ na zakrêconym reduktorze przy kompresorze? Jest szansa ¿e jego wydajnoœÌ wzroœnie jak kompresor siê rozkrêci/dotrze?

To mój pierwszy post i wszystkich gor¹co chcê PrzywitaÌ, ja te¿ jestem posiadaczem Expo 50L 2T od chyba 4dni ;) i narazie zd¹¿y³em posk³adaÌ wszystko do kupy, oczywiœcie wywali³em ten reduktorek o którym mowa na pocz¹tku posta ,a wracaj¹c do kompresora po przeczytaniu twojego problemu dzisiaj sprawdzi³em t¹ ca³¹ wydajnoœÌ umnie i wygl¹da to tak:
-umnie kompresor pompuje 3m wĂŞÂża reduktor-odwadniacz na Âścianie YATO 1/2 i kolejne 10m wĂŞÂża (wiĂŞc nie tylko butle)

-kompresor wedÂług wskazaĂą na manometrze bije do 7,8bar x50l=390l

testy powtarzane po 2-razy

1 wersja to zaÂłoÂżone filterki na gÂłowicach (usuniĂŞte tylko te maÂłe rurki w Âśrodku)
-od 0 do 7,8 nabija w 1,47min (107sec)

7,8x50=390
390:107=3,64L/sec
3,64x60sec=219L/min

2 wersja to caÂłkowicie zdemontowane filterki z gÂłowic
-od 0 do 7,8 nabija w 1,33min (93sec)

7,8x50=390
390:93=4,19L/sec
4.19x60sec=251L/min

a wiĂŞc w obu przypadkach mĂłj kompresor przekroczyÂł wyraÂźnie 200L/min
i wydaje mi siê ¿e je¿eli u ciebie maxymalna wydajnoœÌ to oko³o 180L/min to chyba masz faktycznie uszkodzony kompresor zaznacze ¿e mója sztuka nie jest dotarta uruchomiony by³ mo¿e 15 razy .

MoÂże komuÂś siĂŞ przyda , moje wyliczenia ,oczywiÂście zalecam przed pierwszym uruchomieniem podokrĂŞcaĂŚ wszystkie Âśruby i nakrĂŞtki

Pozdrawiam

scarab
Wysłany: 2012-10-07, 19:55   
0
UP DOWN

Ja mam nadal fabryczny reduktor i zaÂłoÂżone filterki.
Obliczasz swoj¹ wydajnoœÌ zaczynaj¹c od ca³kowicie opró¿nionej butli?
Ja robiê to tak, ¿e opró¿niam butlê zaworem obok fabrycznego reduktora, zakrêcam reduktor tak ¿eby nie puszcza³ powietrza do wê¿a i w ¿aden sposób kompresor nie chce nabiÌ butli szybciej ni¿ w 2 minuty :/
Dzisiaj zrobi³em jeszcze test na dobijanie - nabi³em butlê do pe³na, zacz¹³em spuszczaÌ za pomoc¹ zaworu przy reduktorze i w momencie gdy kompresor siê za³¹czy³ (by³o to przy 5atm) odpali³em stoper oczywiœcie jednoczeœnie zamykaj¹c zawór. Dobi³ butlê w 35s. Wychodzi wiêc:
3x50=150
150/35=4,29
4,29x60=257L/min
Czyli caÂłkiem nieÂźle. Dobrze liczĂŞ?
Tylko czemu wiĂŞc od 0 nabija tak wolno...

bravo22 
Wysłany: 2012-10-07, 20:53   
0
UP DOWN

scarab napisał/a:
Ja mam nadal fabryczny reduktor i zaÂłoÂżone filterki.
Obliczasz swoj¹ wydajnoœÌ zaczynaj¹c od ca³kowicie opró¿nionej butli?
Ja robiê to tak, ¿e opró¿niam butlê zaworem obok fabrycznego reduktora, zakrêcam reduktor tak ¿eby nie puszcza³ powietrza do wê¿a i w ¿aden sposób kompresor nie chce nabiÌ butli szybciej ni¿ w 2 minuty :/
Dzisiaj zrobi³em jeszcze test na dobijanie - nabi³em butlê do pe³na, zacz¹³em spuszczaÌ za pomoc¹ zaworu przy reduktorze i w momencie gdy kompresor siê za³¹czy³ (by³o to przy 5atm) odpali³em stoper oczywiœcie jednoczeœnie zamykaj¹c zawór. Dobi³ butlê w 35s. Wychodzi wiêc:
3x50=150
150/35=4,29
4,29x60=257L/min
Czyli caÂłkiem nieÂźle. Dobrze liczĂŞ?
Tylko czemu wiĂŞc od 0 nabija tak wolno...

Tak butla spuszczona do 0 tak jak pisaÂłem wyÂżej jeszcze podpiĂŞte jakieÂś 13m wĂŞÂża i redoktor-odwadniacz na Âścianie , umnie chyba jeÂżeli dobrze pamiĂŞtam dobijaÂło w okolicach 30paru sekund wiĂŞc podobnie ( jutro sprawdze dokÂładnie)
co do pompowania od 0 to wywal te filterki (odkrêÌ od g³owic w ca³oœci) na próbê i zwróÌ uwagê na ten zaworek przy trójniku który w pierwszej fazie pompowania przepuszcza powietrze
Pozdrawiam

ps zdiĂŞcie poglÂądowe chodzi o zaworek a ,nie caÂły kompresor

zaworek.jpg
Plik ściągnięto 809 raz(y) 95.98 KB

scarab
Wysłany: 2012-10-07, 20:57   
0
UP DOWN

No wÂłaÂśnie od poczÂątku zastanawia mnie ten zaworek, do czego w ogĂłle on sÂłuÂży?
Czas który podajesz mierzysz od samego w³¹czenia kompresora czy dopiero od momentu jak zamknie siê zaworek?

bravo22 
Wysłany: 2012-10-08, 18:54   
0
UP DOWN

scarab napisał/a:
No wÂłaÂśnie od poczÂątku zastanawia mnie ten zaworek, do czego w ogĂłle on sÂłuÂży?
Czas który podajesz mierzysz od samego w³¹czenia kompresora czy dopiero od momentu jak zamknie siê zaworek?

Witam ,czas mierze od w³¹czenia kompresora który jest pusty a, jeœli chodzi o dobijanie to umnie w³¹cza siê w okolicach 5bar i wy³ancza siê w okolicy 7,8bar i mój czas to oko³o 27sec ale to raczej bym nie porównywa³ bo to kiedy siê w³¹czy i wy³¹czy mo¿e byÌ bardzo ró¿ne w naszych kompresorkach , a je¿eli chodzi o zaworek to nie zastanawia³em siê nad tym bo kompresor pracuje w przedziale oko³o 5 bar do 8bar wiêc i tak jest zamkniêty
Powodzenia z tym modelem

ps a jeÂżeli mjaÂłbym liczyĂŚ dobijanie to
2,8bar x50 = 140L
140:27sec=5,1l/sec
5,1x60sec=306l/min

wiêc czy liczymy od pustej czy na dobijaniu to i tak nasze kompresory ró¿ni¹ siê znacznie wydajnoœci¹
Fajnie gdyby jeszcze ktoÂś zmierzyÂł czas Âładowania na pustej butli

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-10-08, 19:00   
0
UP DOWN

Nurglepl napisał/a:
Filmik prezentujÂący w jakim czasie nabija on butlĂŞ 50 L do 7,5 Bara

co wy wiecie o testowaniu... hehehe.
http://www.youtube.com/watch?v=6goxnmk0jGE

dav91 
Wysłany: 2012-10-10, 17:08   
0
UP DOWN

z tego filmiku najbardziej czapka mi siĂŞ podoba i germany pod napisem eurotec jakoÂś tak nie pasuje :)

robi
Wysłany: 2012-10-11, 11:57   
0
UP DOWN

Dzisiaj z ciekawoÂści teÂż zrobiÂłem test swojego 11-letniego kompresora Fiac Dieefe AB 1250-500
i od 0 do 10 at nabija w 5,16 a od 7 do 10 w 1,24 czyli przy dobijaniu ma lepsz¹ wydajnoœÌ
a zawsze myÂślaÂłem Âże przy dobijaniu mu ciĂŞÂżej.

aruÂś
Wysłany: 2015-06-28, 11:59   
0
UP DOWN

Witam
Jakim olejem zalewacie ten kompresor?
5W50 samochodowy czy sprĂŞÂżarkowy?

Przemek 
Wysłany: 2015-06-28, 18:39   
0
UP DOWN
Przemek