Autor |
Wiadomość |
 |
michalk66
|
Wysłany: 2009-07-14, 22:46 kolejnoœÌ i zasada nakÂładania kolejnych warstw
|
+1
|
|
|
|
witam,
od godziny przeglÂądam forum i juÂż mam mĂŞtlik w gÂłowie. PozwĂłlcie Âże zadam nastĂŞpujÂące pytania:
1. czy bezpoÂśrednio na wyczyszczonÂą z rdzy blachĂŞ (do biaÂłego) moÂżna nakÂładaĂŚ tylko podkÂład akrylowy wypeÂłniajÂący (bez reakcyjnego czy teÂż epoksydowego).?
2. po wyschniĂŞciu podkÂładu, a przed kÂładzeniem bazy podkÂład naleÂży oszlifowaĂŚ (zmatowiĂŚ) na mokro papierem ok.800-1000?
3. czy mo¿na k³aœÌ podk³ad bezpoœrednio na star¹ bazê (oczywiœcie wczeœniej zmatowion¹), czy nale¿y star¹ bazê zedrzeÌ a¿ do podk³adu przed k³adzeniem nowego gruntu?
4. czy na bazê mo¿na k³aœÌ bezpoœrednio klar, czy nale¿y j¹ wczeœniej zmatowiÌ?
z gĂłry dziĂŞki za pomoĂŚ, bo juÂż mam mĂŞtlik w gÂłowie i nic nie wiem :( |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-07-14, 23:10
|
0
|
|
|
|
michalk66 napisał/a: | 1. czy bezpoÂśrednio na wyczyszczonÂą z rdzy blachĂŞ (do biaÂłego) moÂżna nakÂładaĂŚ tylko podkÂład akrylowy wypeÂłniajÂący | moÂżna ,ale zmniejsza siĂŞ zabezpieczenie antykorozyjne michalk66 napisał/a: | 2. po wyschniĂŞciu podkÂładu, a przed kÂładzeniem bazy podkÂład naleÂży oszlifowaĂŚ (zmatowiĂŚ) na mokro papierem ok.800-1000? | moÂżesz zacz¹Ì i 400-600 ,ale koĂącowa gradacja to P 1000 michalk66 napisał/a: | czy moÂżna kÂłaœÌ podkÂład bezpoÂśrednio na starÂą bazĂŞ | chodzi ci o przeszlify czy o powierzchniĂŞ w bazie? michalk66 napisał/a: | 4. czy na bazĂŞ moÂżna kÂłaœÌ bezpoÂśrednio klar, czy naleÂży jÂą wczeÂśniej zmatowiĂŚ? | nie moÂżna tylko trzeba. Âżadnych matowaĂą baz!!! moÂżna zmatowaĂŚ,ale dane miejsce trzeba pokryĂŚ na nowo bazÂą i wtedy lakier . bez matowania. baza ma tylko byĂŚ sucha. michalk66 napisał/a: | z gĂłry dziĂŞki za pomoĂŚ, | nie ma za co . pestka |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-07-14, 23:15 Re: kolejnoœÌ i zasada nakÂładania kolejnych warstw
|
0
|
|
|
|
michalk66 napisał/a: | witam,
od godziny przeglÂądam forum i juÂż mam mĂŞtlik w gÂłowie. PozwĂłlcie Âże zadam nastĂŞpujÂące pytania:
1. czy bezpoÂśrednio na wyczyszczonÂą z rdzy blachĂŞ (do biaÂłego) moÂżna nakÂładaĂŚ tylko podkÂład akrylowy wypeÂłniajÂący (bez reakcyjnego czy teÂż epoksydowego).?
2. po wyschniĂŞciu podkÂładu, a przed kÂładzeniem bazy podkÂład naleÂży oszlifowaĂŚ (zmatowiĂŚ) na mokro papierem ok.800-1000?
3. czy mo¿na k³aœÌ podk³ad bezpoœrednio na star¹ bazê (oczywiœcie wczeœniej zmatowion¹), czy nale¿y star¹ bazê zedrzeÌ a¿ do podk³adu przed k³adzeniem nowego gruntu?
z gĂłry dziĂŞki za pomoĂŚ, bo juÂż mam mĂŞtlik w gÂłowie i nic nie wiem :( |
ad1. nie!!! najpierw podk³ad reaktywny, po wyschniêciu szlif w³óknin¹ czerwon¹ i na to podk³ad akrylowy
ad2. tak, podkÂład naleÂży wyszlifowaĂŚ 800, a potem koĂączÂąc na 1000-1200
ad3. mo¿na k³aœÌ podk³ad na uprzednio zmatowion¹ bazê (ma to na celu odizolowanie starej bazy od nowej i unikniêciu powstawania "obwódek"
ad4. oczywiÂście, Âże tak!bazy nigdy siĂŞ nie matuje przed uprzednim poÂłoÂżeniu lakieru bezbarwnego, naleÂży jedynie przetrzeĂŚ jÂą ÂścierczkÂą antystatycznÂą |
|
 |
michalk66
|
Wysłany: 2009-07-14, 23:15
|
0
|
|
|
|
Cytat: | michalk66 napisaÂł/a:
czy mo¿na k³aœÌ podk³ad bezpoœrednio na star¹ bazê
chodzi ci o przeszlify czy o powierzchniĂŞ w bazie? |
chodzi mi o to, czy mo¿na k³aœÌ grunt na stary lakier (oczywiœcie zmatowiony) bez zdzierania go do podk³adu |
|
|
|
 |
michalk66
|
Wysłany: 2009-07-14, 23:17
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-07-14, 23:17
|
0
|
|
|
|
Cytat: | michalk66 napisaÂł/a:
1. czy bezpoÂśrednio na wyczyszczonÂą z rdzy blachĂŞ (do biaÂłego) moÂżna nakÂładaĂŚ tylko podkÂład akrylowy wypeÂłniajÂący
moÂżna ,ale zmniejsza siĂŞ zabezpieczenie antykorozyjne
michalk66 napisaÂł/a:
mo¿esz zacz¹Ì i 400-600 ,ale koùcowa gradacja to P 1000
michalk66 napisaÂł/a:
czy mo¿na k³aœÌ podk³ad bezpoœrednio na star¹ bazê
chodzi ci o przeszlify czy o powierzchniĂŞ w bazie?
michalk66 napisaÂł/a:
nie moÂżna tylko trzeba. Âżadnych matowaĂą baz!!! moÂżna zmatowaĂŚ,ale dane miejsce trzeba pokryĂŚ na nowo bazÂą i wtedy lakier . bez matowania. baza ma tylko byĂŚ sucha.
michalk66 napisaÂł/a:
z gĂłry dziĂŞki za pomoĂŚ,
nie ma za co . pestka |
o kurde ale wolno pisze he he, ubiegÂłeÂś mnie ostro :P patrzyÂłem na posta i jak odpisywaÂłem to nie byÂło odpowiedzi |
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-07-14, 23:28
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | ubiegÂłeÂś mnie ostro :P patrzyÂłem na posta i jak odpisywaÂłem to nie byÂło odpowiedzi | z dwĂłch postĂłw wiĂŞcej wyciÂągnie michalk66 napisał/a: | czy moÂżna kÂłaœÌ grunt na stary lakie | moÂżna ,ale jak usuniesz do blachy i poÂłoÂżysz wszystkie podkÂłady na nowo,wtedy pewnoœÌ Âże ci nie wyjdÂą mapki |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2009-07-14, 23:54
|
0
|
|
|

|
Reaktywnego np. z Novola nie szlifujesz przed nakÂładaniem akrylowego. SprawdÂź w karcie technicznej swojego podkÂładu bo widzĂŞ, Âże w zaleÂżnoÂści od producenta jest inna technika. |
|
|
|
 |
michalk66
|
Wysłany: 2009-07-15, 10:04
|
0
|
|
|
|
odnoÂśnie punktu 3: widzĂŞ z odpowiedzi, Âże co szkoÂła to inna technika |
|
|
|
 |
bogdanxx
|
Wysłany: 2009-07-15, 12:05
|
0
|
|
|
|
to i ja sie jeszcze przy³¹cze skoro jest "przekrój warstw"
goÂła blacha > podkÂład reaktywny > szpachla ?? > podkÂład akrylowy > szpachla ? > podkÂład akrylowy > baza > bezbarwny
w ktĂłrym miejscu siĂŞ najlepiej wbiĂŚ ze szpachlÂą ???? bezpoÂśrednio na reaktywny czy lepiej pomiĂŞdzy dwoma warstwami podkÂładu akrylowego? |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2009-07-15, 12:16
|
0
|
|
|

|
nie mozna k³aœÌ kitu na reaktywny |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-07-15, 12:47
|
0
|
|
|
|
bogdanxx napisał/a: | goÂła blacha > podkÂład reaktywny > podkÂład akrylowy > szpachla ? > reaktywny na przetarcia do blachy>podkÂład akrylowy > baza > bezbarwny |
|
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-07-15, 15:38
|
0
|
|
|

|
michalk66 napisał/a: | czy moÂżna kÂłaœÌ podkÂład bezpoÂśrednio na starÂą bazĂŞ |
Nie tylko mo¿na.Na przeszlifach jest to konieczniœÌ. |
|
|
|
 |
tytoos
|
Wysłany: 2013-02-25, 13:00
|
0
|
|
|
|
PodepnĂŞ siĂŞ pod temat, bo akurat siĂŞ zbliÂża moment, ze bĂŞdĂŞ potrzebowaÂł takiej wiedzy
Remont syrenki - w plachach zdarcie starego lakieru do goÂłej blachy. ogĂłlnie mechanicznie beĂŞ ÂściÂągÂłaÂł szlifierkÂą, a w miejscach trĂłdniejszych chce wypiaskowaĂŚ we wÂłasnym zakresie.
Jaki mam problem - gÂłownie czas, tzn. zakÂładam prace z doskoku, moze uda sie codziennie wygospodarowac ze 2 godz, a moze nie codziennei, zatem chcĂŞ to robiĂŚ w ten sposĂłb, Âże Âździeram ile dam radĂŞ czasowo w dany dzieĂą, a na koniec przeczyÂściĂŚ, odtÂłuÂściĂŚ i pokryĂŚ podkÂładem fragment zrobiony.
Przy kolejnym podejœciu wiadomo, ¿e bêdê musia³ brzeg raz jeszcze zedrzeÌ do blachy, ¿eby mieÌ 100% pewnoœci, ¿e ca³oœÌ bêdzie oczyszczona
Ten pierwszy podkÂład zakÂładam, zĂŞ bĂŞdzie to reakktywny ale kÂładziony albo pedzlem, albo jeÂżeli sÂą dostĂŞpne, to jakiÂś spray - jaki wybraĂŚ, Âżeby byÂło OK??
Po oczyszczeniu i pokryciu caÂłego autka podkÂładem reaktywnym, zajmĂŞ siĂŞ blacharkÂą. OczywiÂście nowe elementy i spawy bĂŞdÂą przeczyszczone i rĂłwnieÂż pokryte takim podkÂładem reaktywnym.
jak juÂż wyÂżej wyczytaÂłem kolejny etap to podkÂład akrylowy (lub epoksydowy) i na niego dopiero szpachla.
Po szpachli na przetarcia reaktywny, akrylowy, baza i klar.
Czy widzicie jakieœ b³êdy w moim podejœciu?
Wiem, ¿e czy podk³ad akrylowy czy epoksydowy zale¿y od tego jaki lakier na koniec bêdzie, alt o tym jeszce muszê doczytaÌ. Zak³adam, ze pierwsze prace czyli szlifowanie, i blacharka zajmie mi tyle czasu, ze spokojnie bêdê juz móg³ podj¹Ì decyzjê odnoœnie rodzaju lakieru i podk³adu |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-02-25, 17:25
|
0
|
|
|

|
JeÂśli bĂŞdziesz takÂże piaskowaÂł elementy to proponuje zamiast tego podkÂładu reaktywnego i akrylowego zastosowaĂŚ podkÂład epoksydowy do zabezpieczenia oczyszczonej blachy oraz jako podÂłoÂże do szpachlĂłwki A ,i nie zrywaj caÂłkowicie pokrycia lakieru na tym aucie |
|
|
|
 |
tytoos
|
Wysłany: 2013-02-25, 20:08
|
0
|
|
|
|
Faktycznie zastanawia³em siê nad epoksydowym i po dalszej lekturze ró¿nych forum, zacz¹³em siê przekonywaÌ do w³aœnie tego rozwi¹zania.
Autko jest z pocz¹tku lat 80-si¹tych, od d³u¿szego czasu stoi pod chmurk¹, wiêc wolê ca³oœÌ do go³ej blachy zrobiÌ, ni¿ za pó³ roku tego ¿a³owaÌ... |
|
|
|
 |
okoĂą
|
Wysłany: 2013-02-25, 21:03
|
0
|
|
|
|
PĂŞdzlem zrobisz tylko gorzej niÂż jest ale to tylko moje zdanie... TeÂż bym nie zrywaÂł tylko bym zmatowaÂł a do blachy tam gdzie rdza np piaskarkÂą tylko uwaÂżaj Âżeby ci siĂŞ brzuchy od piasku nie porobiÂły |
|
|
|