Autor |
Wiadomość |
 |
ronin
|
Wysłany: 2009-07-27, 19:24 jaki komplet do lakierowania
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2009-07-27, 22:00
|
0
|
|
|
|
SprĂŞÂżarka jeszcze moÂże byĂŚ. Ale 2 elementy lakierowane za jednym razem odpadajÂą. Max 1 element, czekasz i nastĂŞpny itd.
Pistolet wybra³eœ niestety HVLP, pewnie sugerowa³eœ siê tym ¿e niskociœnieniowy, i tu jest b³¹d. Bo potrzebuje ma³e ciœnienie ale sporo powietrza. HP bêdzie lapszy, a najlepszy by³ by LVLP.
Ten reduktor i filtr to jest raczej na ÂścianĂŞ, a nie pod pistilet. Ale w biedzie moÂże byĂŚ. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-07-27, 22:17
|
0
|
|
|

|
Nurglepl napisał/a: | SprĂŞÂżarka jeszcze moÂże byĂŚ.ociÂśnieniowy, i tu jest b³¹d. Bo potrzebuje maÂłe ciÂśnienie ale sporo powietrza. HP bĂŞdzie lapszy, a najlepszy byÂł by LVLP.Ten reduktor i filtr to jest raczej na ÂścianĂŞ, a nie pod pistilet. Ale w biedzie moÂże byĂŚ. |
Popieram,jeÂśli chodzi o prawdziwy LVLP/nie oszukany/ |
|
|
|
 |
ronin
|
Wysłany: 2009-07-27, 22:47
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-07-27, 23:26
|
0
|
|
|

|
To jest pistolet do zaprawek.Trudno Ci bedzie pomalowac tym maly element,nie mowiac o calym nadwoziu Moze zajrzyj do tematu:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2460
Co do dyszy-najlepiej 1,3mm.
Co do odwadniacza-nie znajdziesz raczej czegos dobrego i taniego, ten z twojego linku po 60 godzinach jest bezuzyteczny co sprzedawca wyraznie podaje |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-07-27, 23:35
|
0
|
|
|

|
[quote="ronin"]to pistolet wybiore LVLP jakis 200-300zÂł np taki:rniczy_devilbiss.html[/url][/quote
Nie patrzyÂłem na TwĂłj link,ale z gĂłry nie polecam dyszy 1,2/ciut maÂła/,na pewno 1,3 lub 1,4/Do LVLP polecam 1,4/.PoniewaÂż dopiero uczysz siĂŞ,to dla Ciebie bĂŞdzie pistolet uniwersalny.Wymaga regulacji ciÂśnienia do bazy,do klaru,do podkÂładu m/m i iloÂści i gĂŞstoÂści mieszanki,Jak to wyczujesz dasz sobie radĂŞ z z innyni .TrochĂŞ to potrwa ,ale bĂŞdziesz zadowolony,jak siĂŞ nauczysz,z efektĂłw.Na luzieSATA i IWATA |
|
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2009-07-27, 23:38
|
0
|
|
|
|
ronin napisał/a: | najpierw zaczne od sprzetu a potem zaczne czytac o technice nakladania |
To jak zaczniesz czytaĂŚ, a juÂż kupisz to bĂŞdziesz ÂżaÂłowaÂł Âże kupiÂłeÂś taki, a nie o 100 zÂł czy 200 zÂł droÂższy.
Jak chcesz mieĂŚ dobry efekt to musisz kupiĂŚ dobry sprzĂŞt, mowa tu o pistolecie i filtrach, przewodach, reduktorach. SprĂŞÂżarka jeszcze da rade, ale na lakierowanie elementami i to przy mocnym mĂŞczeniu jej. |
|
|
|
 |
ronin
|
Wysłany: 2009-07-28, 08:46
|
0
|
|
|
|
jestem poczatkujacy wiec moze w przyszlosci moze wiele bede pytal:) a teraz chce was zaskoczyc takim pytaniem moze glupie ale chce wiedziec
wybieram gun star LVLP V2 i do tego sprezarke 50l, jak ona moze nie dawac rady na wiecej elementow jak dla guna zalecane ciÂśnienie pracy: 1,7 bar a w butli bedzie minimum 6bar i zacznie ja pompowac do 8bar? |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-07-28, 10:29
|
0
|
|
|

|
ronin napisał/a: | jestem poczatkujacy wiec moze w przyszlosci moze wiele bede pytal:) a teraz chce was zaskoczyc takim pytaniem moze glupie ale chce wiedziec
wybieram gun star LVLP V2 i do tego sprezarke 50l, jak ona moze nie dawac rady na wiecej elementow jak dla guna zalecane ciÂśnienie pracy: 1,7 bar a w butli bedzie minimum 6bar i zacznie ja pompowac do 8bar? |
Na kompresorze ustaw 4 bary,a przed pist,zainstaluj w kolejnoœci odwadniacz,reduktor ciœnienia,na którym ustawisz sobie te 1,7 bara,/które zapewne bêdzie za niskie ,bo niektórzy producenci zani¿aj¹ tê wartoœÌ / |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-07-28, 13:06
|
0
|
|
|

|
ronin napisał/a: | jak ona moze nie dawac rady na wiecej elementow jak dla guna zalecane ciÂśnienie pracy: 1,7 bar a w butli bedzie minimum 6bar i zacznie ja pompowac do 8bar? |
Cisnienie to jedno a pobor powietrza to drugie.To tak samo jak z pradem-np.napiecie 220v, natezenie pradu np.3Ampery.Jezeli pistolet ma duzy pobor to automatycznie cisnienie bedzie spadac szybciej,nie? |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2009-07-28, 19:38
|
0
|
|
|
|
Ja posiadam tego guna Star Evo-t v2. To Âże jest zalecane ciÂśnienie 1,7 to co z tego. Baze musisz nakÂładaĂŚ na ciÂśnieniu 2.0 a klar na 2,5 bo inaczej siĂŞ nie rozleje Âładnie i bĂŞdzie baran.
Taka sprĂŞÂżareczka do tego guna bĂŞdzie ok.
Na takiej sprĂŞÂżareczce lakierowaÂłem felgi i dawaÂła radĂŞ, ale wiadomo Âże przy felgach to co chwile siĂŞ wciska i puszcza spust, a w tym czasie sprĂŞÂżareczka nadrabia straty.
A co do ciÂśnienia a zuÂżycia powietrza. To moÂżna to inaczej wytÂłumaczyĂŚ.
Dmuchnij w rurkê, przyk³adowo s³omkê i zdmuchnij kartkê ze sto³u, bez problemu, a dmuchnij w rurê o œrednicy z 30 cm, nie da rady zdmuchn¹Ì tej samej kartki.
A dlaczego ?, bo za maÂłe ciÂśnienie, chociaÂż tak samo dmuchasz. |
|
|
|
 |
ronin
|
Wysłany: 2009-07-28, 22:17
|
0
|
|
|
|
wiec musi byc odpowiednia srdnica weza gdzies na forum przeczytalem ze powinna wynosic 10mm o ile dobrze pamietam, na allegro zas wymiary sa podane ,,ÂŚrednica wĂŞÂża: 8x12 mm'' 8mm wewnatrz, 12 na zewnatrz dobrze mysle :?:szukac takiej z 10mm?
co do reduktora to takie elektroniczne sa dobre czy preferujecie z zegarem mechanicznym(nie wiem jak to nazwac ):
http://allegro.pl/item677...frowym_r14.html |
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2009-07-29, 06:40
|
0
|
|
|
|
Ja bym Ci polecaÂł taki reduktorek
http://allegro.pl/item695...star_delux.html
Reduktor Star deLux ciÂśnienia pod pistolet
Jest on o wiele lepszy niÂż te tanie. Stabilniej trzyma ciÂśnienie no i jest solidniejszy. Ale teÂż kosztuje wiĂŞcej. PrĂŞdzej posiadaÂłem taki za 26 zÂł i teÂż nie narzekaÂłem.
Jak jest podane 8x12 to znaczy ze w Âśrodku 8 a na zewnÂątrz ma 12.
W castoramie kupisz tanio, bo na allegro jest drogi. |
|
|
|
 |
drevan
|
Wysłany: 2009-07-29, 13:04
|
0
|
|