Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
tomek82
Wys³any: 2009-07-31, 20:45   BAZA WODNA dupont
0
UP DOWN

koledzy chcialem was zapytac o lakierowanie baz± wodn± duponta bo wzi±³em mieszalnik na na próbe do warsztatu, lakierowalem narazie 2 auta ale strasznie dlugo schodzi z ta baz±. Lakier bezbarwny 3800 tez strasznie grubo sie wylewa. Mam pro¶be koledzy dorad¼cie czy brac ten mieszalnik czy robic dalej konwenci± bo mam podpisac umowe za tydzien .pracuje w kabinie nowa zakupiona niedawno pistolet devilbiss gti pro ale koles z duponta zaleca mi sate 3000 digital .doradcie jesli mo¿ecie,
i pracujecie na duponcie jakie s± zalety jakie wady? przedstawiciel jak ka¿dy zachwala ze najlepsze!!!! Ju¿ sam nie wiem co o tym my¶leæ czy pchaæ siê w to czy nie proszê o wasze opinie bêdê wdziêczny Pozdrawiam!

lukas
Wys³any: 2009-07-31, 21:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Z ka¿d± wod± d³u¿ej schodzi ni¿ z konwencj± a DP i tak nale¿y do tych szybszych systemów. Niestety wg opinii wiêkszo¶ci u¿ytkowników kolorystyka w porównaniu do ich konwencjonalnego Centari sprawia k³opoty ale i tak trzeba siê liczyæ z cieniowaniem jak przy ka¿dej wodzie. Zu¿ycie te¿ nie jest rewelacyjne choæ krycie jest dobre. Wynika to z potrzeby wolniejszego prowadzenia pistoletu. Cieniowanie nie sprawia jaki¶ szczególnych k³opotów. Tak samo jest z poprawkami.

baqo 
Wys³any: 2009-08-01, 06:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
tomek82,
Cytat:
lakierowalem narazie 2 auta ale strasznie dlugo schodzi z ta baz±.
a mo¿esz napisaæ co d³ugo schodzi?

mebArth 
Wys³any: 2009-08-01, 08:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
D³ugo schodzi schniecie zapewne... Ja pracuje na wodzie DP i nie narzekam. Owszem...bez trbek venturiego to idzie sie pochlastaæ ale jak ³adnie przygrzejesz i podmuchasz to idzie znie¶æ. Z ka¿d± wod± idzie d³u¿ej malowanie czy to Dp czy Standox czy Autocolor.
Zostaw mieszalnik DP... ale licz siê z kosztami. To nie tania zabawka. Teraz mam bryndze w robocie i mia³em tylko 4 auta w 2 tygodnie... musieli¶my kupiæ pigmentów za 2800z³ ¿eby je pomalowac. A na toyotke srebrn± pos¿³a prawie ca³a puszka ziarna za 700z³. jedno malowanie.

Piotr112
Wys³any: 2009-08-02, 13:04   
0
UP DOWN

cze¶æ mam cromaxa ponad 2 lata , nie op³aca mi siê go zmieniaæ ale gdybym mia³ wybór to wzi±³bym co¶ rozpuszczalnikowego bo nie wiadomo czy znowu nie przesun± terminu
wady wody
1 d³u¿ej schnie(jak pada na dworze to i z dysz± venturiego d³ugo shcodzi
2du¿o wiêksze zu¿ycie
3przy niektórych kolorach trzeba daæ grubo przy kantach ryzyko zacieku ( i spróbuj to zatrzeæ papierem )
4trzeba idealnie odt³uszczaæ
5kolory wcale tak idealnie nie pasuj±
6w lecie jak jest upa³ to te¿ tragedia(przy srebrach chmury)
7jak umieszasz to w puszce nie widac koloru - tylko natrysk

przemo1972 
Wys³any: 2009-08-02, 16:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: SC
Piotr112 napisa³/a:
przy niektórych kolorach trzeba daæ grubo przy kantach ryzyko zacieku ( i spróbuj to zatrzeæ papierem )

To baza wodna , wiec lepiej jej nie "trzec na wode".Sprobuj "wycinac baty"urzywajac np.srodka do odtluszczania. :idea:

przemo1972 
Wys³any: 2009-08-02, 17:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: SC
Piotr112 napisa³/a:
kolory wcale tak idealnie nie pasuj±

Tu cytat z "Warsztat"nr.2(9)2008:
"...problemy wynikajace z kolorystyka wymieszanych kolorow.Jest to jeden z najwiekszych klopotow lakiernika po wprowadzeniu LZO.Ujawnia sie to szczegolnie w spotkaniu z perlowymi lakierami metalicznymi.Obecna na rynku paleta kolorow i ich odcieni nie tylko nie pokrywa zapotrzebowania, ale przede wszystkim czesto rozni sie od rzeczywistosci.Wiele z nich po naniesieniu rozni sie od probki bedacej na "listku", ktore i tak nie sa zbyt szczesliwie dobrane""Czesc serwisow sama "kolekcjonuje"wlasne probki i tworzy je podczas aplikacji probnej, co pozwala w pewnym stopniu zmierzyc sie z tym samym odcieniem w przyszlosci"...
No coz, my tylko lakierujemy...Dodam ze problem nie dotyczy tylko Du Ponta,Standox chyba przoduje... :/

gola 
Wys³any: 2009-08-03, 00:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Piotr112 napisa³/a:
1 d³u¿ej schnie(jak pada na dworze to i z dysz± venturiego d³ugo shcodzi

jak lakierujesz w kabinie to nie masz takiego problemu
Piotr112 napisa³/a:
2du¿o wiêksze zu¿ycie

stwierdzil bym ze nawet o niebo mniejsze w porownaniu do konwencji
Piotr112 napisa³/a:
3przy niektórych kolorach trzeba daæ grubo przy kantach ryzyko zacieku ( i spróbuj to zatrzeæ papierem )

pod takie kolory stosuje sie VS dedykowany do koloru i po problemie
Piotr112 napisa³/a:
4trzeba idealnie odt³uszczaæ

niestety,trzeba sie przylozyc ;) i ekstrakcyjna nie porzadzisz :D
Piotr112 napisa³/a:

nie ma idealnych systemow
Piotr112 napisa³/a:
6w lecie jak jest upa³ to te¿ tragedia(przy srebrach chmury)

na konwencji,nawet na wolnym rozcienczalniku jak jest upal na zewnatrz to jest lipa
Piotr112 napisa³/a:
7jak umieszasz to w puszce nie widac koloru - tylko natrysk

zgadzam sie tylko z tym,ale to nie tylko Cromax ;)

mebArth 
Wys³any: 2009-08-04, 08:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Cytat:

Dlatego siê cieniuje a coraz wiecej pere³ek je¼dzi.
Standoxa cienioowa³em, Lechlera cieniuje. PPG nei cieniowa³em ale ch³opaki 2 dni robili kolor z natryskami. Niestey jzu nie ma PPG tam gdzie pracowa³em kiedy¶.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: