Autor |
Wiadomo¶æ |
|
macmart
|
Wys³any: 2009-07-30, 18:13 Po³o¿enie klaru - pytanie?
|
0
|
|
|
|
witam serdecznie wszystkich forumowiczów na wstêpie.
Mam pytanie odno¶nie po³o¿enia lakieru bezbarwnego, konkretnie na przednim b³otniku w pewnym miejscu odprys³ mi lakier. Ubytek zosta³ przygotowany do malowania, bazê mam zamiar po³o¿yæ na uszkodzonym miejscu z cieniowaniem na boki ¿eby zlewa³o siê to z pozosta³± czê¶ci± b³otnika, a co z klarem??? mam zamiar malowaæ ca³y b³otnik bo z przej¶ciem w tym wypadku wolê nie eksperymentowaæ, i tutaj mam swoje pytanie: jak przygotowuje t± pozosta³± czê¶æ b³otnika pod sam klar? muszê równie¿ jako¶ j± matowaæ ? czy jak to mam zrobiæ? proszê o pomoc |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2009-07-30, 18:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Pozosta³± czê¶æ zmatowaæ papierem 1200-1500. |
|
|
macmart
|
Wys³any: 2009-07-31, 17:46
|
0
|
|
|
|
dziêki Homer S.
a czy jak zmatuje papierem 1500 i po³o¿ê na to klar nie utracê koloru? oraz czy nie bêdzie znaæ ¶ladów po matowaniu?
dodam ¿e kolor to granatowy metalik oraz ze matowanie bêdzie robione na klocku |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-07-31, 18:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
Ja bym Ci poleca³ zmatowaæ reszte ³otnika rêcznie papierekiem wodnym 1200.
Straci po³ysk wiadomo, ale po na³o¿eniu klaru spowrotem go odzyska.
A kolor utracisz jak siê przetrzesz przez bezbarwny (który ju¿ tam jest) i to tylko ten bezbarwny masz delikatnie zmatowaæ. |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2009-07-31, 18:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Oczywi¶cie papier wodny ma siê rozumieæ i raczej nie na klocku a ,,z rêki,, .Uwaga na ranty .Dobrym sposobem kontrolowania procesu matowania jest co jaki¶ czas ¶cieranie wody do sucha w miejscu matowania za pomoc± wycieraczki samochodowej .W ten sposób kontrolujemy czy dana powierzchnia jest ju¿ matowa czy jeszcze wymaga dopracowania.Ja u¿ywam raczej 1500 szczególnie do jasnych metalików a do granatu zupe³nie wystarczy 1200 i po po³o¿eniu lakieru ¿adnych rys nie bêdzie widaæ. |
|
|
macmart
|
Wys³any: 2009-07-31, 21:10
|
0
|
|
|
|
dziêki wielkie wszystkim za pomoc
pozdrawiam |
|
|
|
|
!pawel!
|
Wys³any: 2009-07-31, 23:21
|
0
|
|
|
|
... a co my¶licie o szarym scotchu z past± matuj±ca, ja tak matuje, szybko i skutecznie, papierek 1500 owszem ale tylko w miejscu cieniowania klaru, akurat tutaj to nie wystêpuje. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-08-01, 08:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
!pawel! napisa³/a: | ... a co my¶licie o szarym scotchu z past± matuj±ca, ja tak matuje, szybko i skutecznie, papierek 1500 owszem ale tylko w miejscu cieniowania klaru, akurat tutaj to nie wystêpuje. |
To jest najlepsze wyjscie. Mozna tez czerwon± MIRKA. Robi³em tak toyotke srebrn± i wysz³o ideales. Zero rys. Ale pasta 3M ta bia³a a nie brazowa. |
_________________ Bart
|
|
|
|