Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-16, 08:42
Autor Wiadomość
bart
Wysłany: 2007-12-01, 12:23   ceny lakierĂłw wodnych
0
UP DOWN

Witam.Mam pytanie odnoÂśnie lakierĂłw wodorozcieĂączalnych a dokÂładniej ich cen w poszczegĂłlnych systemach i warunkĂłw umĂłw z dostawcami .PotrzebujĂŞ zrobiĂŚ maÂłe rozeznanie i ewentualnie wybraĂŚ coÂś odpowiedniego dla siebie.Pozdrawiam.

rbfm 
Wysłany: 2007-12-01, 12:25   
0
UP DOWN

ale w jakim sensie? chcesz miec swoj mieszalnik? moze po prostu uderzaj do producentow?

bart
Wysłany: 2007-12-01, 12:52   
0
UP DOWN

bart, Przechodzê na wodê i chce zrobiÌ porównanie poszczególnych systemów na podstawie doœwiadczeù ich u¿ytkowników, bo jak wiadomo producent ka¿dy badziew bêdzie zachwala³ z czym wielokrotnie mia³em do czynienia. Mia³em u siebie ju¿ kilka ró¿nych systemów konwencjonalnych ale teraz czas na wodê.Niedawno robili u mnie pokaz wody mobihela ale nie podoba³o mi siê.Strasznie d³ugo schnie a cieniowanie to koszmar.Czekam teraz na pokaz nexa autocolor ale w miêdzyczasie chcê poznaÌ ceny i warunki innych dostawców

rbfm 
Wysłany: 2007-12-01, 12:55   
0
UP DOWN

zainteresuj sie pokazem produktow firmy novol. jesli chodzi o stosunek cena/jakosc to beda wg mnie bezkonkurencyjni.

baqo 
Wysłany: 2007-12-01, 16:07   
0
UP DOWN

TO ILE NIBY ¯E TEN NOVOL MA KOSZTOWAÆ?

rbfm 
Wysłany: 2007-12-01, 16:07   
0
UP DOWN

juz o tym pisalem w kilku watkach

kaczmi 
Wysłany: 2007-12-01, 16:43   
0
UP DOWN

Witam,
Dawno mnie nie by³o(zapracowany jestem) wiadomo jak w tym fachu jest.....wiêc napisze kilka s³ów na ten tema, obok mojej mijscowoœci znajduj¹ siê 5 mieszalnie lakierów a by³o ich chyba 8
1-RM/glasurit
2-STANDOX
3-SPIES HECKER
4-DUPOINT
5-PPG
wszyscu prakycznie na mojej okolicy malujÂą juÂż tylko wodnymi lakierami,te mieszalnie funkcjonujÂą od minimum 5 lat, odbyÂłem szkolenia z technikami ze wszystkich firm z powyÂższej listy czyli 5, podkreÂślam prawdziwe szkolenie na wyjazdach nawet zagranicznych ja w przypadku RM a nie jakisz pseudo szkoleĂą typu "przyjechaÂł technik i u kolegi w garaÂżu pomalowaÂł bÂłotnik"bo tak siĂŞ kilka osĂłb wypowiadaÂło
ByÂło ich osiem zostaÂło 5 bo:

UpadÂły
Novol,Profix i jakiœ tam wynalazek, Profix upad³ dlatego ¿e jak wprowadzili wodny mieszalnik to ich farbami ponoœ niedaa³o siê wogóle malowaÌ syf jakiœ i tyle a ich bazy rozcieùczalnimkowe po zaaplikowaniu swieci³y jak akryl i nie chcia³ schn¹Ì :D
Nowol upad³ to ju¿ wiadomo dla czego chyba ka¿dy kto siê zna to wie ¿e to jes syf,ich jakoœÌ szpachli nadajê siê tylko na ³ódki i czo³gi a niekiedy paszowozy ;) farby wodne by³y drogie,bardzo s³abo kryj¹ce, mia³y tragiczny czas odparowania i wymaga³y tylko wybranej grupy klaraków bo pod innymi potrafi³y siê zwarzyÌ.
Powoli upada PPG rĂłwnieÂż z powodu cen,krycia,i tych innych czynnikĂłw tak wiĂŞc
czo³ówka pierwszych 4 siê utrzymuje a z nich najlepiej
Ich farby sÂą dobrze kryjÂące we wszystkich przypadkach,majÂą dobre czasy odparowania,a ich ceny sÂą ze sobÂą wyrĂłwnane. Tak wiĂŞc polecam tÂą czwĂłrka, z niej sam najwiĂŞcej koÂżystam z RM i standoÂź gdzie w Rm setka gotowego rfu klasyfikuje siĂŞ w przedziale ok 23-25 zÂł a setkÂą niekiedy przy bardzo dobrze przygotowanym elemencie i dobrze podkoloryzowanym podkÂładzie moÂżna nieraz nawet i 2 Âśredniej wielkoÂści bÂłotniki pomalowaĂŚ w przypadku standoxa wyjdzie ok 120 mll gotowej mieszanki ale za to cena bĂŞdzie trosze mniejsza i siĂŞ wyrĂłwna,standox potrzebuje mniejszej dyszy wiĂŞc ma mmniej wypyÂłu a Rm bdb kryje.........wolnÂą chwilÂą coÂś dopowiem o spies i duponcie....

maras 
Wysłany: 2007-12-01, 16:48   
0
UP DOWN

kaczmi_company napisał/a:
a ich bazy rozcieùczalnimkowe po zaaplikowaniu swieci³y jak akryl i nie chcia³ schn¹Ì :D
Nowol upad³ to ju¿ wiadomo dla czego chyba ka¿dy kto siê zna to wie ¿e to jes syf,ich jakoœÌ szpachli nadajê siê tylko na ³ódki i czo³gi a niekiedy paszowozy ;)

gruba przesada.... :roll:

marikk 
Wysłany: 2007-12-01, 16:50   
0
UP DOWN

Co do szpachlu z novola to sie zgadzam a zwÂłaszcza uni gĂłwno jakich maÂło

kaczmi 
Wysłany: 2007-12-01, 16:50   
0
UP DOWN

spiez checer rĂłwnieÂż dobrze kryje , jest wydajny i szybko schnie ale jak u nas jest drogi jak i dupoint, wiĂŞc majÂą w porĂłwnaniu z rm i standoxem maÂło klientĂłw ale za to bradzo szybko dorabiajÂą farby i bardzo dobrze wchodzÂą ich kolory no ale cena....

JeÂśli ktoÂś ma inne zdanie na ten temat to proszĂŞ o wypowiedÂż tylo o wypowiedÂź kogoÂś kto ma na ten temat pojĂŞcie i szkoliÂł siĂŞ z minimum 2 firmami aby mieĂŚ jakieÂś porĂłwnanie a nie ktoÂś kto byÂł na 1 pseudo szkoleniu i bĂŞdzie tutaj usiÂłowaÂł nas przekrzyczeĂŚ bo jest strasznie zafascynowany np novolem....................;)

[ Dodano: 2007-12-01, 16:53 ]
Maras jeÂśli CiĂŞ uraziÂłem to sory ,sam nie praktykowaÂłem profixa ale z wypowiedzi kolegĂłw lakiernikĂłw to wywnioskowaÂłem,wiadomo kwestia przyzwyczajenie i poznania produktu...

baqo 
Wysłany: 2007-12-01, 16:59   
0
UP DOWN

A ILE KACZMI MUSISZ DAÆ U SIEBIE ZA DU PONT-a? bo za novola ceny siê nie dowiem?

kaczmi 
Wysłany: 2007-12-01, 17:05   
0
UP DOWN

Bago jutro odpowiem bo siĂŞ dopytam a z tego co pamiĂŞtam to oni liczÂą oddzielnie za rozcieĂą i za kolor ale chyba wychodzi coÂś ok 30 zÂł za 100 mll

baqo 
Wysłany: 2007-12-01, 17:16   
0
UP DOWN

baqo A NIE BAGO :lol: CO MASZ NA MY¦LI ROZCIEÑ I KOLOR, MO¯E PER£A,METAL I KOLOR ,CENY MIXÓW S¡ ZRÓ¯NICOWANE, ALE JE¦LI CHODZI O WODÊ I ¦REDNI KOLOR T0 DOWALAJ¡ ZDROWO DO CENY.

maras 
Wysłany: 2007-12-01, 18:59   
0
UP DOWN

kaczmi_company, nie no co ty,niczym mnie nie urazi³eœ :grin: Jak juz kiedyœ pisa³em, ja z zawodu lakiernikiem nie jestem, uczy³em siê sam, ale w³aœnie uczy³em siê g³ównie na tych materia³ach + jeszcze APP(wiadomo, app najdro¿sze). Z dro¿szych marek to jeszcze sikkens. Uni z novola faktycznie jest nie ciekawe, zreszt¹ ja w ogóle nie u¿ywam uni ¿adnego producenta, wolê softy. Natomiast bazy rozp. z Profixa mnie przekona³y, dodatkowo kosztuj¹ 90z³/l

rbfm 
Wysłany: 2007-12-01, 20:06   
0
UP DOWN

rozumiem ze text o kims kto odbyl 1 szkolenie to aluzja do mnie. ok niech ci bedzie. ale zapewniam cie ze nie "przyjechaÂł technik i u kolegi w garaÂżu pomalowaÂł bÂłotnik"

ale chwila... mowisz ze novol padl. tu jest dyskusja o lakierach wodnych. novol nie mogl pasc z tego powodu poniewaz nie mial do tej pory w ofercie lakierow wodnych.

co do szpachli to gruba przesada. praktycznie od zawsze uzywam ich szpachli i nigdy mni enie zawiodla. byc moze dlatego ze nie uzywam wymienionej przez kogos szpachli uni. wiadomo, co do wszystkiego to do dupy. napisz moze czemu ta szpachla jest taka niedobra, moze rzeczywiscie nie powinienem jej uzywac, moze polecisz cos lepszego.
dziwne, bo odkad uzywam, a bedzie juz kilka lat, to nigdy mi nic nie odpadlo, nie popekalo, nie 'siadlo'. myslisz ze powinienem tez uwazac ze te szpachle to syf? a moze sie nie znam, gdybym sie znal, to by mi pekala i siadala i wtedy moglbym pisac ze to syf :)

nie wiem czy wiecie ale jest od jakiegos czasu w sprzedazy wyzszej jakosci szpachla o nazwie spectral. w zasadzie przestalem uzywac tych zwyklych i kupuje tylko spectral.

kaczmi 
Wysłany: 2007-12-01, 20:50   
0
UP DOWN

Nie to nie byÂła aluzja do Ciebie wiĂŞc Âźle to odebraÂłe

[ Dodano: 2007-12-01, 21:10 ]
³eœ, chodzi³o mi o to bo ju¿ jeden kolage jakiœ czas temu na si³e zachwala³jakiejœ tam firmy lakiery bo nie sprubowa³ innych firm,odby³ z tej firmy szkolenia i klapki na oczy i ona jest najmondrzejszy i jego farby najlepsze co do szpachli novola to wiele osób twierdzi ¿e s¹ kiepskie,proponujê zakupiÌ szpachel np goldcara co jes odpowiednikiem cenowym,zobaczysz ró¿nice w
obrĂłbce,
czasu schniĂŞcia i polimeryzacji
wypeÂłnienia,
nakÂładania,
itp, a tak wogóle to nie mia³eœ przypadku ¿e dosta³e¿œ szpachel novola i okaza³ siê skawalony bo takie przypadki by³y i to sporymi seriami,by³y te¿ takie ¿e szpachel by³a ca³y czas jaby niedoschniêta,produkty zwraca³em do sklepu a oni je odsy³ali,to wina lipnej produkcji wiêc poziom tej szpachli nie tylko ja oceniam na bardzo kiepski,zdarza³y siê w neij poprostu jakieœ "zacierki" gródki, po obróbce zostawa³y dzióry w szpachli,wyp³ukiw³a siê, z innymi szpachlami w tej cfenie nie mia³em nigdy takiego problemu,stosujê serie gold cara oraz optimy, z novola ca³kowice zrezygnowa³em co do upadku tej mieszalni to przyczyn¹ by³y w³aœnie takie produkty,jak najbardziej powsta³ tam spectral wave , ale tylko na pocz¹tku brali jego wode, schne³a d³ugo i by³a niewydajna i s³abokryj¹ca, mimo ¿e aplikowa³o siê j¹ mokro namokro to niekiedy nie pokry³a..... porównaj czas i iloœÌ zu¿ytej farby np do sandoxa lub rm....robiliœcie testy na wadze ????? bo my sprawdzaliœmy na szkoleniach wszytkie produkty, do uzyskanie odpowiedniego efektu zawsze najgorzej wychodzi³ novol o te 10 % warstwa mokro namokro schnêla d³u¿ej ni¿ w przypadku innych firm lekka odparowanie, mokra......nie gniewaj siuê ale ja nie usi³ujê Ci na z³oœÌ gadaÌ tylko wyra¿am swoj¹ opiniê (praktykowan¹) co do szpachli to jeœli stosujesz j¹ od kilku lat to po w³aœnie kilku latach mo¿esz zobaczyÌ jej efekty,zrób auto technologi¹ lepszych szpachi i novola i porównaj po 2 latach(kolega pisa³ na ten temat jakiœ czas temu w innych postach)

[ Dodano: 2007-12-01, 21:13 ]
takÂże polecam szpachle 3M aaa stosujĂŞ je na wyÂższej klasy auta, sÂą drogie ale coÂś za coÂś

rbfm 
Wysłany: 2007-12-01, 21:19   
0
UP DOWN

co do zepsutych szpachli, to zdarzylo mi sie ale bylo to spowodowane przterminowaniem. mamy tu taki jeden sprytny sklep, ktory non stop wciska ludziom przeterminowane materialy. teraz jak kupuje szpachle, to patrze na date prod i nie biore starszych jak pol roku. oczywiscie po otwarciu zawsze mieszam ja, bo zdarza sie ze zywica sie wytraci. nigdy nie mialem problemu z szpachalmi novolu, podobnie jak wielu innych lakiernikow z okolicy. a skoro bylo ok to nie musialem sprawdzac innych. gdyby cos bylo nie tak to zapewniam cie ze przestal bym tego uzywac.
co do szpachli gold car to znowu wyczytalem na tym forum ze jest do dupy, zreszta jak wiekszosc ich materialow. ne sprawdzalem bo nie mam potrzeby. jak do tej pory jestem zadowolony z calej gamy produktow novol. chodzi mi o walory techniczne, inna sprawa to pasowalnosc kolorow lakierow. chemicznie sa wg mnie ok i nigdy nie zrobily mi zadnych niespodzianek.

co do krycia spectral wave to mam calkiem inne odczucia w zakresie krycia.
nie sprawdzalem innych firm, bo do tej pory nie mialem takiej potrzeby. zreszta w poblizu nie bylo mieszalni ktora sprzedawala wode. pewnie niedlugo poznam zalety i wady wszystkich systemow i wtedy wybiore sobie to co mi bedzie odpowiadalo. podkreslam, ze do tej pory nie zauwazylem zadnych powaznych wad spectral wave, ale to pewnie wyjdzie w praktyce.

[ Dodano: 2007-12-01, 21:23 ]
dodam jeszcze moja refleksje nt novolu ogolnie. materialy przez nich sprzedawane stworzone sa przez polskich lakiernikow i dla polskich lakiernikow pracujacych w poslkich realiach. zadna inna firma na swiecie nie zna naszych realiow tak jak oni. chodzi mi glownie o rzeczy typu brak kabin, garazowe warunki. oni to biora pod uwage przy tworzeniu produktow. dla mnie to plus, nie wiem co ty o tym sadzisz?

J1MmY
Wysłany: 2007-12-01, 22:54   
0
UP DOWN

Witam
Przez przypadek trafilem na te forum szukajac jakichs info o pistoletach i zaciekawil mnie ten temat.

Jesli chodzi o "wode" i firme to odradzam RM (beznadziejne mixowanie i cieniowanie)
polecam firme NEXA AutoColor od kilku miesiecy maluje lakierami tej firmy w Anglii i maluje mi sie nimi dobrze, cieniowanie "woda"jest tak proste jak konwencjonalnymi lakierami, ai mixowanie jest proste jesli kolor nam nie "siada"

To tak z mojej strony :razz: moze sie rozkrece na tym forum

Amiggo 
Wysłany: 2007-12-01, 23:27   
0
UP DOWN

J1MmY napisał/a:
jesli kolor nam nie "siada"

Co znaczy kolor siada?

lukas
Wysłany: 2007-12-02, 00:49   
0
UP DOWN

kaczmi_company zazwyczaj nie wdajĂŞ siĂŞ w takie dyskusje ale tym razem nie wytrzymaÂłem :evil:
Piszesz o ludziach co to niby byli "na jednym szkoleniu" i juÂż siĂŞ czujÂą fachurami i polecajÂą tylko produkt z tego szkolenia a sam wyglÂądasz mi na czÂłowieka, ktĂłremu wyprano mĂłzg na sekciarskich szkoleniach w RM-ie w dodatku zagranicznym o ktĂłrym sam piszesz. Dlatego ja siĂŞ nie dziwiĂŞ, Âże bredzisz jak potÂłuczony.

Przecie¿ wszyscy wiedz¹, ³¹cznie z ludŸmi z RM-a ¿e ich woda jest najgorsza na rynku !!! W³aœciwie to ju¿ siê do tego przyznaj¹ otwarcie i sami proponuj¹ przechodzenie klientom na Glasurita aby konkurencja ich nie przejê³a. Docelowo w³aœnie stara woda Glasurita ma byÌ obrendowana RM-em a Glasurit dosta³ now¹ (od BASF-a bo s¹ w jednej grupie).
A Ty czÂłowieku idziesz w zaparte i dalej prĂłbujesz udowadniaĂŚ coÂś co jest tylko wbitÂą do mĂłzgu reguÂłkÂą ze szkolenia w dodatku zagranicznego. ZejdÂź na ziemiĂŞ i pogĂłdÂź sie z tym, Âże RM to szajs zrobiony na Âżywicach starych generacji.

Ciekawe dlaczego jeden z wiêkszych dystrybutorów RM-a w Polsce, poza oczywiœcie samym CSV zrezygnowa³ z dystrybucji i podpisa³ umowê z Du Pontem. Ano dlatego, ¿e nie by³o szansy utrzymaÌ wszystkich klientów przy RM-ie. I powiem ci, ¿e jak w³aœnie ten dystrybutor zacz¹³ wymieniaÌ mieszalniki RM-a na wodê Du Ponta to CSV nawet niezareagowa³. Myœlisz, ¿e gdyby wiedzieli ¿e mog¹ powalczyÌ z Du Pontem to by tego nie zrobili? Nawet nie kiwneli palcem by ratowaÌ tych klientów a by³o o co walczyÌ bo o ok 40 mieszalni.

[ Dodano: 2007-12-02, 01:07 ]
no nie mogĂŞ wytrzymaĂŚ dalej :evil:

baqo pyta:

baqo napisał/a:
A ILE KACZMI MUSISZ DAÆ U SIEBIE ZA DU PONT-a? bo za novola ceny siê nie dowiem?

odpowiada:

z tego co pamiĂŞtam to oni liczÂą oddzielnie za rozcieĂą i za kolor ale chyba wychodzi coÂś ok 30 zÂł za 100 mll

Jak nie wiesz to nie pisz! W ten sposĂłb udowadniasz, Âże jesteÂś dyletantem.
Do wody Du Ponta nie idzie rozcieĂączalnik!

[ Dodano: 2007-12-02, 01:42 ]
he he he juÂż wiem dlaczego kaczmi_company jest taki zachwycony RM-em :mrgreen: bo trzeba chwaliĂŚ to co siĂŞ ma u siebie w warsztacie.

w tym temacie jest wypowiedÂź kaczmi

http://lakierowanko.info/...&highlight=#977

no ja wÂłaÂśnie jade do szczecina teraz w niedziele na 5 dni na szkolenia tego typu do CAR SYSTEMU oÂśrodka szkoleniowego (SZCZECIN)co do szkoleĂą to tylko mogÂą braĂŚ przepisowo w tym pracownicy ale ja sobie Âłatwie poprzez sklep ktĂłry mi mieszalnie lakierĂłw wstawia RM,musisz udaĂŚ siĂŞ do mieszalni CSV i popytaĂŚ ale wiem Âże juÂż siĂŞ nie zaÂłapiesz,moÂże na nastĂŞpne,co do woj mazowieckiego to jak juÂż mi wstawiÂą mieszalnie i sklep to bĂŞdzie organizowane u mnie szkolenie ale dopiero z czasem

hmm... a podobno szkolenia organizowane w warsztatach sÂą do dupy :roll:

ech... jednak sekta, to sekta... fifka to juÂż dawno powiedziaÂł na starym forum

J1MmY
Wysłany: 2007-12-02, 09:35   
0
UP DOWN

Amiggo napisał/a:
Co znaczy kolor siada?

To znaczy jesli kolor pasuje na kreche to siada

Jesli nie wiesz jaks sie maluje na kreche to Ci powiem ze np. malujesz caly blotnik i nie cieniujesz

Amiggo 
Wysłany: 2007-12-02, 10:46   
0
UP DOWN

Nie no taki tĂŞpy to nie jestem. :mrgreen: Tylko nie spotkaÂłem siĂŞ jeszcze z takim okreÂśleniem. DziĂŞki za wyjaÂśnienie. :wink:

tomek_gorzĂłw
Wysłany: 2007-12-02, 18:23   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:

Czytam Twoje posty i widzê, ¿e jesteœ zmienny jak chor¹giewka. Z Twoich wypowiedzi wynika, ¿e ju¿ nie masz PALINALA. Zachwalasz ostatnio Dupointa. Ja pracujê na Palinalu, wczeœniej mia³em Dupointa. Dzisiaj ¿a³ujê, ¿e za d³ugo na nim pracowa³em.Sam zobaczysz dlaczego. W koùcu bêdziesz mia³ porównanie. Palinal jest tani, choÌ ma³o znany ale jakoœÌ jest rewelacyjna. Mam go od dwóch lat. Od roku jadê na wodzie i nie narzekam.
Porównuj¹c Palinala z Novolem to wykazujesz ma³¹ wiedzê na temat lakierowania. Ale nie przejmuj siê, mo¿e siê nauczysz. :lol:

baqo 
Wysłany: 2007-12-02, 21:09   
0
UP DOWN

JESTE¦ W B£ÊDZIE :!: POWIEDZ CO¦ O HYDROPALU I CROMAXIE :!: A O NOVOLU NIC NIE S£YSZA£EM,TYLKO ZDJÊCIE POJEMNIKÓW WIDZIA£EM,I NAPEWNO BYM SIÊ NIE ZAMIENI£ Z PALINALEM,A MAM I PALINALA I DUPONTA .JEST NA CZYM PRACOWAÆ :grin:

[ Dodano: 2007-12-02, 21:13 ]
A O CENY PYTAM BO SAM SPRZEDAJÊ,TO TE¯ CHYBA MO¯NA ROBIÆ?

glover
Wysłany: 2007-12-03, 11:31   
0
UP DOWN

z novola ca³kowice zrezygnowa³em co do upadku tej mieszalni to przyczyn¹ by³y w³aœnie takie produkty,jak najbardziej powsta³ tam spectral wave , ale tylko na pocz¹tku brali jego wode, schne³a d³ugo i by³a niewydajna i s³abokryj¹ca, mimo ¿e aplikowa³o siê j¹ mokro namokro to niekiedy nie pokry³a..... porównaj czas i iloœÌ zu¿ytej farby np do sandoxa lub rm....robiliœcie testy na wadze ????? bo my sprawdzaliœmy na szkoleniach wszytkie produkty, do uzyskanie odpowiedniego efektu zawsze najgorzej wychodzi³ novol o te 10 % warstwa mokro namokro schnêla d³u¿ej ni¿ w przypadku innych firm lekka odparowanie, mokra......nie gniewaj siuê ale ja nie usi³ujê Ci na z³oœÌ gadaÌ tylko wyra¿am swoj¹ opiniê (praktykowan¹)

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy i z zaciekawieniem czytam stare tematy, ale ten temat trochĂŞ mnie zaniepokoiÂł bo zastanawiam siĂŞ nad wziĂŞciem mieszalnika wodnego novola. Informacje ktĂłre miaÂłem dotychczas byÂły caÂłkiem obiecujÂące a ostatnio tu na forum ktoÂś pisaÂł o swoich pozytywnych wraÂżeniach ze szkolenia spectrala wodnego aÂż tu nagle takie kwiatki. WiĂŞc dzisiaj sprawdzaÂłem u przedstawiciela i jest to niemoÂżliwe Âże w mieÂście gdzie mieszka kolega kaczmi_company funkcjonowaÂł i juÂż zostaÂł zdemontowany mieszalnik spectral wave bo montaÂże zaczeÂły siĂŞ nie dalej jak 2 tygodnie temu. Podobno byÂło kilka szt. wczeÂśniej rozstawionych w celach testowych ale napewno Âżaden z nich nie staÂł w PÂłocku gdzie mieszka kaczmi a przynajmniej tak podaje w swoim profilu.

Podej¿ewam, ¿e ten demonta¿ to by³ ale spectrala rozpuszczalnikowego, wiêc dziwiê siê jak kolega móg³ robiÌ próby na wodzie novolowskiej. Dla mnie to jest próba oszkalowania konkurencji nieprawdziwymi informacjami tym bardziej ¿e kolega kaczmi wypowiada siê tak autorytarnie o szpachlówkach novola, ¿e niby takie beznadziejne a podej¿ewam, ¿e s¹ to informacje zas³yszane na szkoleniu RM. Z racji na m³ody wiek kolegi kaczmi (21 lat) nie s¹dzê ¿e s¹ to jego w³asne kilkuletnie doœwiadczenia. Ja przynajmniej sprzedajê z powodzeniem szpachlówki novola a zdarza mi siê postawiÌ na pó³ce inne taùsze produkty i po kilku próbach lakiernicy spowrotem wracaj¹ do novola. A co do szpachli uni to opinie o niej s¹ ró¿ne ale ja zauwa¿y³em ¿e narzekaj¹ na ni¹ ci co obrabiaj¹ rêcznie a ci co robi¹ maszyn¹ wol¹ j¹ bo nie jest za miêkka i lepiej siê szlifierkê prowadzi. U mnie najlepie sprzedaje siê uni plus i spectral soft inne trochê teraz przystopowa³y po ostatniej podwy¿ce cen.

rbfm 
Wysłany: 2007-12-03, 13:24   
0
UP DOWN

glover napisał/a:
WiĂŞc dzisiaj sprawdzaÂłem u przedstawiciela i jest to niemoÂżliwe Âże w mieÂście gdzie mieszka kolega kaczmi_company funkcjonowaÂł i juÂż zostaÂł zdemontowany mieszalnik spectral wave bo montaÂże zaczeÂły siĂŞ nie dalej jak 2 tygodnie temu.

dokladnie ! tez mnie to zdziwilo.
generalnie - jestem zadowolony z calej gamy produktow noviol, i nie mialem jeszcze okazji aby na cos narzekac. w dodatku ceny maja bardzo ptrzyzwoite.

na temat Rm sie nie wypowiem aczkolwiek mam swoje negatywne zdanie.

maras 
Wysłany: 2007-12-03, 17:15   
0
UP DOWN

Fakt, grudki w novolu czasem mi sie zdarzaÂły, wÂłasnie w uni, ale czasem teÂż w alu, ale ogĂłlnie teÂż jestem zadowolony. Dzisiaj zakupiÂłem spectral soft i novakryl vhs, bĂŞdĂŞ testowaÂł :mrgreen: I tu pytanie do Ciebie,rbfm,bo wiem,Âże uzywasz vhs-a, w kartach technicznych podajÂą,Âże jest utwardzacz szybki i standardowy, na moim nic nie jest napisane, podejrzewam,ze jest to standardowy(art nr.35611), nie wiesz, czy szybki jest jakoÂś oznaczony? Pytam, bo chce dodaĂŚ przyspieszacza. Sorry za OT :wink:

Wysłany: 2007-12-03, 18:21   
0
UP DOWN
MTGarage.

MoÂżna go stosowaĂŚ z:
-utw h 5110 standart i szybki
-przysp do wyrobĂłw akrylowych plus 750

szybkiego utw. nie mozna stosowac z przyspieszaczem!

szybki i wolny majÂą takie smao oznaczenie-5110. Jedynie rĂłzniÂą siĂŞ przyrostkami "szybki" oraz "wolny" :wink:

Bodzio 
Wysłany: 2007-12-03, 18:23   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Co do szpachli, to z tego co wiem wszyscy w okolicy u mnie Gold Cara u¿ywaj¹, nie wiem kto to produkuje, ale (takie ¿ó³te opakowanie, chyba light, lub soft) jest super, nawet na zderzaki itp, bez specjalnych dodatków. A gwarancja na 2 lata w jednym warsztacie chyba do czegoœ zobowi¹zuje, a reklamacji nie widzia³em tam...

maras 
Wysłany: 2007-12-03, 20:02   
0
UP DOWN

online napisał/a:

To wÂłaÂśnie wiem, dlatego zaleÂżaÂło mi na ustaleniu, jaki wÂłaÂściwie mam, oczywiÂście H5110, bez Âżadnych przyrostkĂłw na puszcze, wiĂŞc chyba to bĂŞdzie standard. DziĂŞki!!

Wysłany: 2007-12-03, 21:43   
0
UP DOWN
MTGarage.

DokÂładnie, masz standart. Szybki jest oznaczony sÂłowem "szybki". pzdr :wink:

rbfm 
Wysłany: 2007-12-03, 21:48   
0
UP DOWN

maras napisał/a:
online napisał/a:

To wÂłaÂśnie wiem, dlatego zaleÂżaÂło mi na ustaleniu, jaki wÂłaÂściwie mam, oczywiÂście H5110, bez Âżadnych przyrostkĂłw na puszcze, wiĂŞc chyba to bĂŞdzie standard. DziĂŞki!!

jest standard oraz szybki. oba maja oznaczenie h5110. roznia sie tylko przedostania cyferka w numerze artykulu. standard ma przykladowo 35611 a szybki ma 35621
przy czym ja nie uzywam szybkiego. przy 20st roznica w suchosc dotykowej to 2,5h do 4h, natomiast twardosc calkowita to 5 dni do 7 dni. czy nie ma jakichs znaczacych przyspieszen. natomiast przy 60st roznica jest doslownie zadna(10 min na suchosci dotykowej, twardosc calkowita taka sama)

co do przyspieszacza to musi to byc produkt plus750

maras 
Wysłany: 2007-12-03, 22:11   
0
UP DOWN

Wielkie dziĂŞki online, rbfm!!

azok
Wysłany: 2007-12-08, 01:35   
0
UP DOWN

Ja mam wode Duponta i cena w zaleÂżnoÂści od koloru zaczyna siĂŞ od 160zÂł a koĂączy na 300

baqo 
Wysłany: 2007-12-08, 14:38   
0
UP DOWN

Cytat:
Ja mam wode Duponta i cena w zaleÂżnoÂści od koloru zaczyna siĂŞ od 160zÂł a koĂączy na 300
na pó³ce w sklepie.

kaczmi 
Wysłany: 2007-12-08, 16:53   
0
UP DOWN

Odp do LUKASA, Lukas mo¿e i przyzwyczi³em siê do Rm.. ale nie usu³owa³em nikomu wmówiÌ ¿e to oni maj¹ najlepsz¹ wode,pisa³em o 3 dla mnie najlepszych firmach i powiem Ci tak¹ informacje ¿e po przemyœleniach i wielu wielu wyliczeniach jak i rozmów z przedstawicielami tych 3 firm wybra³em mieszalnik i produkty STANDOXA a podej¿ewam ¿e jabym mia³ "pranie mózgu jak to uj¹³eœ" to bym z Rm zosta³.........

baqo 
Wysłany: 2007-12-08, 18:09   
0
UP DOWN

Cytat:
Ja mam wode Duponta
WITAJ W KLUBIE :wink:

lukas
Wysłany: 2007-12-08, 19:28   
0
UP DOWN

Odp do LUKASA, Lukas mo¿e i przyzwyczi³em siê do Rm.. ale nie usu³owa³em nikomu wmówiÌ ¿e to oni maj¹ najlepsz¹ wode,pisa³em o 3 dla mnie najlepszych firmach i powiem Ci tak¹ informacje ¿e po przemyœleniach i wielu wielu wyliczeniach jak i rozmów z przedstawicielami tych 3 firm wybra³em mieszalnik i produkty STANDOXA a podej¿ewam ¿e jabym mia³ "pranie mózgu jak to uj¹³eœ" to bym z Rm zosta³.........

No dobra, przepraszam za "pranie..." zareagowaÂłem zbyt gwaÂłtownie ale czasami to forum potrafi czÂłowieka tak nakrĂŞciĂŚ, Âże.... (patrz sÂąsiedni wÂątek: przygotowanie do malowania).

azok
Wysłany: 2007-12-09, 17:29   
0
UP DOWN

DziĂŞki baqo za powitanie, a co do cen Duponta to podaÂłem cene dla klienta

baqo 
Wysłany: 2007-12-09, 21:32   
0
UP DOWN

Cytat:
podaÂłem cene dla klienta
aaa... TO TAK GDZIEÂŚ WYGLÂĄDA :wink:

Bodzio 
Wysłany: 2007-12-09, 21:42   
0
UP DOWN
--B_C_G--

baqo, Niestety nie potrzebujĂŞ na razie tego koloru. ChcĂŞ tylko nr bo zanim bĂŞdĂŞ malowaÂł to minie jeszcze sporo czasu, a mieszalnie to mam w pobliÂżu wiĂŞc mogĂŞ mieĂŚ od rĂŞki przed samym malowaniem. Tak wiĂŞc byÂłbym wdziĂŞczny za nr fiszki itp :)

gregory73
Wysłany: 2007-12-10, 12:53   
0
UP DOWN

Witam,

Chcia³bym ustosunkowaÌ siê do wypowiedzi kaczmi_kompany. Chodzi o jakoœÌ lakierów wodnych.
Nie bedĂŞ siĂŞ wypowiadaÂł na temat Novola bo nie znam jeszcze ich lakierĂłw wodnych a Ty lepiej nie wypowiadaj sie na temat lakierĂłw wodnych PROFIXA bo widaĂŚ, Âże nie masz o tym pojĂŞcia. Tych lakierĂłw nie ma jeszcze w Polsce na rynku wiec skÂąd takie opinie?
Ja mam ju¿ z nimi do czynienia i mogê Ciê zapewniÌ ¿e jakoœÌ "wody" PROFIX-a jest bardzo dobra.
MogĂŞ podaĂŚ kilka bardzo dobrych cech:
- bardzo szybko schnie i nie kula siĂŞ przy szlifowaniu jak chcemy coÂś poprawiĂŚ (inne firmy nawet po dwoch dniach majÂą jeszcze gumowÂą baze). Czyli jeÂżeli coÂś wpadÂło to praktycznie po kilku minutach od naloÂżenia osatniej warstwy moÂżna spokojnie zmatowaĂŚ i naÂłoÂżyĂŚ poprawkĂŞ
- bardzo dobre krycie (wystarczÂą dwie warstwy, dla sreber jeszcze trzecia wypruszona dla odzwierciedlenia koloru)
- bardzo dobrze widaĂŚ kolor na listwie (jak chcemy coÂś skorygowaĂŚ) - nie ma efektu zmlecznienia na listwie jak np w PPG
- baza jest bardzo odporna i trudno jÂą zarysowaĂŚ przed naloÂżeniem lakieru bezbarwnego.

Co do bazy rocienczalnikowej, to pewnie te¿ nie mia³eœ z ni¹ do czynienia bo gdybyœ mia³ to nie pisa³ byœ bzdur ¿e baza sie nie swieci i nie chce schn¹Ì....no chyba, ¿e dodajesz do bazy wyrobów karbomidowych

Pozdrawiam

DrCruel
Wysłany: 2007-12-11, 09:26   
0
UP DOWN

Temat niby o cenach wody a jakoÂś cen nie widaĂŚ, tylko polemika :roll:

W zwiÂązku z tym ja zacznĂŞ :razz: interesuje mnie cena wody Glasurita.
Jaka jest na pó³ce w sklepie lub je¿eli ktoœ ma bardziej szczegó³owe dane to chêtnie :roll:

baqo 
Wysłany: 2007-12-11, 12:37   
0
UP DOWN

Cytat:

W zwiÂązku z tym ja zacznĂŞ interesuje mnie cena wody Glasurita.
Jaka jest na pó³ce w sklepie lub je¿eli ktoœ ma bardziej szczegó³owe dane to chêtnie
I JESZCZE PPG ,AUTO-COLOR,SIKKENS,STANDOX ,SPIES- HECKER,LESONAL,PALINAL :smile:

bart
Wysłany: 2007-12-11, 15:07   
0
UP DOWN

widzĂŞ Âże nikt mi nie odpowiedziaÂł na pytanie bo chÂłopaki zeszli na inne "tematy" .Znam ceny lakierĂłw z autocoloru i mobihela.WyglÂąda to tak:Ceny netto za 1l.Autocolor-baza perÂła 190-240 zÂł,baza uni 180zÂł,aluminium 240zÂł,xirallic 580zÂł.Mobihel helios-baza uni i aluminium 120zÂł,perÂła 180zÂł,xirallic 300zÂł.JeÂśli znacie ceny innych systemĂłw to proszĂŞ o ich podanie na forum.

baqo 
Wysłany: 2007-12-11, 15:15   
0
UP DOWN

bart to ceny firmowe?czy sklep?

lukas
Wysłany: 2007-12-11, 20:50   
0
UP DOWN

Ja kilka dni temu sprawdzaÂłem glasurita.

Cena w mieszalni brutto (dla staÂłych klientĂłw rabat -5%)

baza (wszystkie kolory solidowe i metaliki) 400 zÂł za litr
do tego idzie woda w proporcji 2:1 w cenie 36 zÂł za litr

czyli kpl to 418 zÂł za 1,5 litra co daje 278 zÂł za litr mieszanki gotowej do natrysku

Na perÂły nie znam ceny.

MAJSTER
[Usunięty]
Wysłany: 2007-12-11, 21:27   

JA ZNAM CENY LAKIERĂłW WODNYCH DEBEER DO 180PLN BRUTTO DLA LAKIERNIKA
LESONAL DO 200 PLN DLA LAKIERNIKA BRUTTO
NOVOL DO 230 PLN DLA LAKIERNIKA BRUTTO

baqo 
Wysłany: 2007-12-11, 21:43   
0
UP DOWN

Cytat:

JA ZNAM CENY LAKIERĂłW WODNYCH DEBEER DO 180PLN BRUTTO DLA LAKIERNIKA
LESONAL DO 200 PLN DLA LAKIERNIKA BRUTTO
NOVOL DO 230 PLN DLA LAKIERNIKA BRUTTO
DLA LAKIERNIKA,TO CO TO ZNACZY?CENY W SKLEPIE? TAK :?:

glover
Wysłany: 2007-12-11, 22:27   
0
UP DOWN

Majster jak podajesz "do" tzn. Âże to sÂą maksymalne ceny za perÂły? A od jakiej ceny zaczyna siĂŞ novol?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu