Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 20:07   SCHODZI LAKIER BEZBARWNY - DLACZEGO?
0
UP DOWN

Witam wszystkich.jestem amatorem stad moje pytanie.tydzien temu malowalem koledze zderzaki i lusterka kolor srebrny(baza wodna autocolor).dzisia zauwazylem ze ze zderzaka schodzi sam lakier!!dlaczego?gdzie lezy przyczyna?z gory dziekuje za pomoc!!!

lukasz509
Wys³any: 2009-08-16, 20:12   
0
UP DOWN

a da³e¶ podk³ad zwiekszaj±cy przyczepno¶æ???znaczy podk³ad na plastik???

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 20:19   
0
UP DOWN

nie poniewaz zderzak i lusterka byly juz wczesniej w kolorze met srebro.zaszpachlowalem miejsca otarte,potem podklad tam gdzie byly szpachlowane i na mokro recznie najpierw 800 a potem 1200 cale elementy potem woda baza autocolor i lakier autocolor 2:1

lukasz509
Wys³any: 2009-08-16, 20:20   
0
UP DOWN

a w tych miejscach gdzie by³o przetarte pwoinno sie daæ ten podk³±d do plastików zrobi³ê¶ to???

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 20:24   
0
UP DOWN

nie nie zrobilem tego.tylko sek w tym ze schodzi w miejscu gdzie nie bylo szpachli tylko na wymatowanym elemencie zasikanym baza wodna

lukasz509
Wys³any: 2009-08-16, 20:26   
0
UP DOWN

to morze dzieje ci sie tak jak mi raz ¿e po³o¿y³em lakier na lakier zmatwiony i tez mi odlazi³ zrobi³em od nowa i by³o git i do dzi¶ nie wiem w czym to by³ problem lepiej neich sie fachowcy wypowiedz± pozdro

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 20:28   
0
UP DOWN

ok .poczekam w takim razie na inne sugestie specow:) dzieki lukaszu za szybka odpowiedz i pozdro:)

lukasz509
Wys³any: 2009-08-16, 20:30   
0
UP DOWN

spoko po to jest to forum zeby sobie pomagaæ:)wiem ze nie zbyt pomog³em ale fachowcy an tym forum napewno znajom przyczyne i ci odpowiedz± pozdro :spoko:

lukasz509
Wys³any: 2009-08-16, 20:33   
0
UP DOWN

a ze tak spytam schodzi ci tylko bezbarwny????morze przedawkowa³e¶ z utwardzaczem???

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 20:37   
0
UP DOWN

tak tylko bezbarwny.i tylko ze zderzaka.nie wydaje mi sie bo robilem na kubku 2:1

glover
Wys³any: 2009-08-16, 20:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
A jak d³ugo suszy³e¶ tê bazê wodn±? Jakie warstwy nak³ada³e¶: suche, mokre, grube, jakie czasy pomiêdzy warstwami. Bez takich informacji nikt nie zgadnie. Brak gruntu na tworzywa nie by³ problemem.

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 21:06   
0
UP DOWN

bazy poszlo okolo 4-5 warstw(gdzie podklad) okolo 3 gdzie bylo tylko matowane.sikalem cienkie bo wiadomo woda:) takze suszenie miedzy warstwami suszarka okolo 15min a na koncowym siknieciu 10min suszenie suszarka i okolo 30 min element byl zostawiony sam sobie.

baqo 
Wys³any: 2009-08-16, 21:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
tentegoten napisa³/a:
.dzisia zauwazylem ze ze zderzaka schodzi sam lakier!
po tygodniu??? :shock: shock. jaki lakier mia³e¶?

glover
Wys³any: 2009-08-16, 21:11   
0
UP DOWN

Mo¿e faktycznie to kwestia klaru bo suszenie dosyæ d³ugie ale przy takiej ilo¶ci warstw to mog³o byæ te¿ problemem. Ka¿da warstwa by³a matowa przed nak³adaniem kolejnej?

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 21:13   
0
UP DOWN

autocolor numeru akurat nie pamietam.powiedz mi jak mozesz (bo zderzak i tak byl do poprawki:) co moge zrobic z ta rzecza : na ow zderzaku (srebrny metalik) w miejscach gdzie bylo sikniete podkladem(obawiam sie ze niezbyt dobrym) wyszly mi cienie na bazie.co zrobic by wyjsc z tego tematu?wystarczy przematowac dokladnie 1200 na mokro i zasikac baza ciemniejsze miejsca(cienie) - czy ponowna baza je pokryje? a potem lakier?

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 21:15   
0
UP DOWN

tak byla matowa.masz moze gg byloby lepiej i szybciej mi ten temat zalatwic:)

glover
Wys³any: 2009-08-16, 21:16   
0
UP DOWN

tentegoten napisa³/a:
na ow zderzaku (srebrny metalik) w miejscach gdzie bylo sikniete podkladem(obawiam sie ze niezbyt dobrym) wyszly mi cienie na bazie.co zrobic by wyjsc z tego tematu?

Wysz³y ci cienie na bazie czy przebija podk³ad spod bazy? Bo jak to drugie to trochê dziwne przy takiej ilo¶ci warstw bazy wodnej. One zazwyczaj kryj± na dwa razy.

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 21:20   
0
UP DOWN

i wlasnie tu jest problem bo wydaje mi sie zepokryte raczej bankowo jest ale odcien w tych miejscach jest ciemniejszy przynajmniej o 2 tony.mam na to koncepcje taka - czy jak zmatuje 1200 calosc i zasikam raz jeszcze baza caly zderzaqk to te cienie znikna?

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 21:22   
0
UP DOWN

a podklad byl chyba totalnie beznadziejny bo w szprayu halfordsa i tu chyba jest z nim problem:) - tak mi sie wydaje

Ryba 
Wys³any: 2009-08-16, 21:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: Radomsko
Ja te z diz¶ mai³êm jajsona :sciana: Chcia³êm wypolerowac zderzak, który malwoany by³ w czwartek. Zmatowa³em sobie trochê (2500 na mokro), ¿eby zobaczyæ jak wygl±da po polerce (próba) i na rogu przy polerowaniu zebra³o mi c±³y lakier wraz z baz± do podk³adu :nie: No po prstu lakier odfrun±³ z ruchem g±bki - s± jeszcze ¶lady tego jak siê odrywa³ (koliste). Na reszcie zderzkaa ) problemu. Ale siê wkurzy³em, teraz tzreba bêdzie cieniowac róg :roll:

A mówili kurde "niedzielna praca w G ÓWNO siê obraca !!"

glover
Wys³any: 2009-08-16, 21:24   
0
UP DOWN

Cienie mo¿e i znikn± to zale¿y od twoich umiejêtno¶ci i znajomosci tej konkretnej bazy ale ja i tak bym nie ryzykowa³ na schodz±cy klar ³adowaæ kolejnych warstw. Lepiej to zedrzyj do starego klaru, zapodk³aduj podk³adem mokro na mokro, przetrzyj w³óknin± i jeszcze raz baza po ca³osci.

glover
Wys³any: 2009-08-16, 21:27   
0
UP DOWN

tentegoten napisa³/a:
a podklad byl chyba totalnie beznadziejny bo w szprayu halfordsa i tu chyba jest z nim problem:) - tak mi sie wydaje

No to teraz ch³opie sobie nawa¿y³e¶ :nie: Jak bêdziesz chcia³ to podk³adowaæ normalnym akrylowym 2K to mo¿e ci siê zwa¿yæ. Zdzieraj do starego klaru :!:

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 21:27   
0
UP DOWN

czyli 240 na mokro raz jeszcze caly zderzak potem 400 podklad na calosc nastepnie 400 i 800 na mokro i dopiero baza ?ok?

glover
Wys³any: 2009-08-16, 21:31   
0
UP DOWN

Jak nie masz maszynki to tak, z tym, ¿e jak ju¿ zapodk³adujesz to nie P400 tylko samym P800. Kup w mieszalni jakis dobry podk³ad który siê ³adnie rozleje, ¿eby nie namêczyæ siê.

tentegoten
Wys³any: 2009-08-16, 21:35   
0
UP DOWN

wielkie dzieki glover!!!za rade!! we srode uderze w temat !jakby co to dam ci znac:) bo problemem sa u mnie podklady(emigracja).maja jakis dziwny podklad ktorego nazwe napisze ci jutro (moze bedziesz wiedzial co to za ustrojstwo).raz jeszcze dzieki!!!

pepi 
Wys³any: 2009-08-19, 21:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: krzczonów
wez myjk± cisnieniow± zobacz ja ostatnio ca³y zderzak ³adnie obra³em z lakieru mniej pracy by³o

michalk66
Wys³any: 2009-08-30, 22:16   
0
UP DOWN

witam,

mia³em dzi¶ podobn± przygodê, po lakierowaniu tylniej klapy (zmatowi³em 800 sta³y lakier - akryl, po³o¿y³em bazê - sch³a oko³o 48H, i bezbarwny na to). Dzi¶, 48H po schniêciu bezbarwnego zauwa¿y³em ¿e ko³o jednego rogu schodzi mi bezbarwny (nie przy samym rogu - oko³o 5cm od krawêdzi). Co mo¿e byæ tego powodem, i w jaki sposób mo¿na to naprawiæ nie lakieruj±c ca³ego elementu? Mo¿na zjechaæ czê¶æ gdzie odpada lakier 800 kieniuj±c krawêdzie z lakierem, na³o¿yæ na to bazê i bezbarwny??

Nurglepl 
Wys³any: 2009-08-31, 05:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
Baza nie powinna schn±æ 48 h. Powiniene¶ to przykryæ lakierem wcze¶niej. Najlepiej w ci±gu pierwszej godziny po po³o¿eniu bazy. Wiêc mo¿liwe ¿e baza by³a za bardzo przeschniêta, albo na powierzchni zebra³ siê kurz i na to lakierowa³e¶.

lukas
Wys³any: 2009-08-31, 08:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
No dok³adnie. Przesuszy³e¶ bazê i raczej nie ma co liczyæ ¿e bezbarwny bêdzie siê jej trzyma³. Naprawa miejsc gdzie schodzi klar jest nieop³acalna bo i tak musisz przelecieæ ca³± klapê klarem wiêc mo¿esz jedynie oszczêdziæ na bazie ale co to za oszczêdno¶æ w porównaniu z tzw. "¶wiêtym spokojem" jak to mówi± w reklamie... bezcenne ;)

Pomy¶l co siê mo¿e staæ jak pojedziesz na myjkê :x:

lolejko
Wys³any: 2011-09-26, 12:25   
0
UP DOWN

Mam tez podobny problem, to ju¿ drugie auto w którym schodzi klar. W jednym po 2tyg na myjce klar zszed³ z ca³ego auta. a teraz ze zderzakaschodzi na innym. Co jest grane??? Bazy na pewno nie przrzesuszam, bo maluje bezbrwnym praktycznie prawie na mokro. U¿ywam zawsze tego samego bezbarwnego Duponta i do niego rozpuch dedykowany.
Jakie moga byæ przyczyny???/ Ju¿ mnie wkur......w bierze

gugun 
Wys³any: 2011-09-26, 12:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
lolejko napisa³/a:
aluje bezbrwnym praktycznie prawie na mokro.
tu masz odpowiedz,baza musi dobrze odparowac przed bezbarwnym...2 uzywaj rowniez bazy duponta i bazowego tej samej firmy...

lolejko
Wys³any: 2011-09-26, 13:24   
0
UP DOWN

Mo¿e siê ¼le wyrazi³em, wiadomo, ¿e na mokr± bazê nie maluje. Gdzie¶ oko³o godziny schnie. Bazy niestety Sikkensa stosuje, bo u nas w miescinie nie ma duponta. Podej¿ewam mieszalnie, bo znajomy tez ma podobny problem przy malowaniu lakierami z tej mieszalni. Buda w zimê nie ogrzewana, przemro¿one walaj± siê puszki po pod³odze.
Muszê w innym mie¶cie kupiæ na próbê chyba lakier i spróbowaæ.

gugun 
Wys³any: 2011-09-26, 13:26   
0
UP DOWN

to kup baze z duponta albo zmien lakier....skoro lakier nie ma przyczepnosci do bazy to albo wina bazy albo lakieru,co tu duzo gadac zmienic jedno,nie pomoze to zmienic drugie...

lolejko
Wys³any: 2011-09-26, 13:35   
0
UP DOWN

No co¶ pokombinowac musze te¿ z lakierami, ale czy a¿ taka by siê dzia³o gdyby innego producenta by³a baza i lakier? Zawsze tymi lakierami malowa³em nawet swoje auta i do dzisiaj nic siê nie dzieje. A ostatnio co¶ siê rypie.

gugun 
Wys³any: 2011-09-26, 14:55   
0
UP DOWN

rozne cyrki czasem wychodza...ostatnio mowa byla na forum o podkladzie app ktorego baza sie nie 3mala i odlazilo wszystko...tobie mysle ze zmiana bazy na duponta pomoze a jak nie to zmien lakier na inny

lolejko
Wys³any: 2011-09-27, 07:03   
0
UP DOWN

A móg³by kto¶ napisac jakie mo¿liwe sa przyczyny od³a¿enia lakieru???
Chyba ¿e gdzie¶ jest jaka¶ instrukcja, to prosi³bym o linka.

senior
Wys³any: 2011-09-27, 07:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
G³ówna przyczyna jest zawsze jedna = brak ³±czenia chemicznego pomiêdzy baz± a klarem. Bo praktycznie tylko w taki sposób ³±cz± siê ze sob± te dwa produkty.
W Twoim przypadku przesuszenie jak widaæ odpada wiêc pozostaj± ju¿ tylko niekompatybilne materia³y.
Klar? - Jaki to klar? Wiem ¿e bodaj¿e 3550 potrafi³ siê ³uszczyæ i nikt mi znany ju¿ nim nie robi. Ani nie robi, ani nie ma go ju¿ w znanych mi sklepach - nie wiem czy jest nadal produkowany ale go nie ma.
Je¶li klar to DP 3750S to nikomu z odpowiedniej bazy siê nie ³uszczy³. £uszczy³ sie natomiast z baz RM-a i tam wrêcz powinien bo obydwa te produkty nie graj± ze sob± w jednej dru¿ynie. A czy z Sikensa mo¿e schodziæ tego nie wiem {i pytanie czy to na pewno Sikens i jaki? ;) }
Jaki to klar dok³adnie?

lolejko
Wys³any: 2011-09-27, 09:17   
0
UP DOWN

Dupont DX1044 i 3750S te¿ zszed³.
Bazy ponoæ Autobase Plus MM choæ nie jestem pewien ju¿ tej mieszalni co on wlewa.

gugun 
Wys³any: 2011-09-27, 09:22   
0
UP DOWN

skoro nie masz mozliwosci zakpu bazy duponta to zmien bezbarwny na inny....jesli chcesz duponta to o innym symbolu,jesli dalej bedzie problem to zmien firme...ost.slyszalem ze bezbarwny debera tez schodzil komus z baz innych firm wiec cos w tym jest...

lolejko
Wys³any: 2011-09-27, 09:28   
0
UP DOWN

No w³asnie nie ma gdzie u nas kupiæ innych lakierów, bo aby jedna mieszalnia w ¶miesznej budce, co w zimie ma -10 i siedzi w kufajce. A lakier siê mro¿±. Chyba przez sklepy internetowe trzeba bêdzie zamawiaæ bezbarwne, ale co z bazami zrobiê to nie wiem. Hardcore normalnie.

gugun 
Wys³any: 2011-09-27, 09:33   
0
UP DOWN

we wiekszosci mieszalni w zime lakiery sa narazone na niskie temp,chociaz by w nocy jak zazwyczaj w piecu nikt nie pali...zacznij od zmiany lakieru na inna firme i to powinno rozwiazac problem..dupont ma to do siebie ze jest dobry ale bywa bardzo kaprysny glownie w garazowych warunkach...sam nim lakierowalem kiedys i zrezygnowalem z niego

senior
Wys³any: 2011-09-27, 15:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Akurat do tych dwóch lakierów nie mam ¿adnych zastrze¿eñ bo nawet na obydwu pracujê.
W tym przypadku nie musi to byæ wina ani lakieru ani bazy. Nie musi to byæ ich wina bo po prostu do siebie nie pasuj±.
Na pewno nic siê nie dzieje z nimi na bazach DP C6000, IVAT, Deber, Profix a na tym co masz mo¿e i tak.
Albo zmieñ bazy, albo we¼ do tych co masz klary dedykowane

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: