Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
lucaszz
Wysłany: 2007-01-30, 20:30   Potrzebna Pomoc Auto po lekkim dachowaniu!
0
UP DOWN

Witam
Kolega mia³ dachowanie i chce narazie doprowadzic samochód do stanu u¿ywalnosci a dopiero póŸniej wizualnie. Podstawa to otworzyÌ maske a utrudniaj¹ to nadkola które ponachodzi³y troszke na maske i j¹ blokuj¹. Jak je poodginaÌ ¿eby nie rysowac maski bo jest prawie nieuszkodzona. Na foto dok³adnie widac o co chodzi
Druga sprawa to wybita maÂła szyba w sÂłupku tylnym. Czy da siĂŞ jÂą wymienic w warunkach garaÂżowych bez specjalnych narzĂŞdzi i umiejĂŞtnoÂści? JeÂśli tak to jak to zrobic?
ps. czy opÂłaca siĂŞ robic to auto? Ile to moÂże kosztowaĂŚ? foty sÂą sÂłabej jakosci wiec je wypisze:
- pognieciony i porysowany dach
- mocno powgniatane przednie nadkola
-ogniska korozji na nadkolach i drzwiach
- wszystkie 4 drzwi i tylna klapa uszkodzone w okolicach ³¹czenia z dachem
-wgnieciony jeden prĂłg
-wybita tylna szyba ze sÂłupka
-brak szkÂła w przednim reflektorze

Prosze o szybkÂą odpowiedz bo czas leci i kolega nie ma czym jezdzic do pracy
pozdro!!

Czy waszym zdaniem opÂłaca siĂŞ to robiĂŚ?

OgĂłlnie wszystkie elementy blacharksie (poza klapka wlewu paliwa ) sÂą do malowania, zrobienia zaprawki po rdzy lub wpyÂłki. Czy caÂła zabawa jest opÂłacalna? Wiadomo Âże konkretnÂą sume mozna podac po dokÂładnych oglĂŞdzinach ale podajcie chociaz orientacyjnÂą cenĂŞ.

Foty:

gcienki
Wysłany: 2007-01-30, 21:48   
0
UP DOWN

witam.
wszystko to zalezy co dalej z tym autem. Wydaje mi siĂŞ ze jezeli kolega bedzie jescze jezdzil tym autem to trzeba robic. Koszty zalezÂą od tego co chcecie robic czym robic jakich materialow uzyc. to wszystko trzeba sprecyzowaĂŚ co i czym chce sie robic a potem robic kosztorys

robak85
Wysłany: 2007-01-31, 01:04   
0
UP DOWN

witam
ten kolega od nieszczĂŞsnego tico to ja :P juÂż zdÂąrzyÂłem sie zarejestrowaĂŚ

wiĂŞc sprawa wyglÂąda tak, Âże mam zamiar jak najszybciej usprawniĂŚ auto, czyli :
- poprostowac troche nadkola i otworzyc maske (jak to zrobic? wejsc do kanaÂłu i przez komore silnika drewnianÂą kantĂłwkÂą od spodu prĂłbowaĂŚ naprostowaĂŚ ??)
- wstawic tylnÂą szybe (jak to siĂŞ robi? pierwszy raz mam z czyms takim do czynienia)

to czy auto zostanie pomalowane i wyklepane zaleÂży od ceny jakÂą zaÂśpiewa mi lakiernik :wink: okaÂże siĂŞ za jakiÂś czas

gcienki
Wysłany: 2007-02-01, 20:45   
0
UP DOWN

z tego co widze proponuje raczej wymienic bÂłotnik na nowy ale nie wiem bo zdjecie jest sÂłabe. Nadkola nie sÂą drogimi elementami. trudno powiedzieĂŚ jak wyglÂąda maska to tez jest niedrogi element. Co do maski co twoim zdaniem uniemozliwia jej otwarcie bo tak jest mi trudno cokolwiek powiedzieĂŚ. Co do szyby jak jest montowana tzn wklejana czy uszczelka

[ Dodano: 2007-02-01, 21:03 ]
Nowe nadkole koszt 130-150 z³ u¿ywane nawet 45 z³ maska troche wêcej bo 150-250 z³. Ale myœle ze na kit wyda³ byœ wiêcej a od szpachli tiko wazy³o by conajmniej 5 kg wiêcej. myœle ze klepanie i szpachlowanie jest w tym przypadku nieop³acalne. Co do szyby jeœli jest wklejana to pozosta³oœÌ starej usun¹Ì miejsce ³¹czenia szyby z karoserj¹ wyczyœcici do go³ego metalu i odt³uœciÌ ( np zmywacz silikonowy ) Nastêpnie w sklepach mo¿na zakupiœ klej do szyb np Boll na pistolet do silikonu oraz œrodek gruntyj¹cy równie¿ Boll pod klej do szyb samochodowych. miejsce wczeœniej wyczyszczone nak³adasz œrodek gruntuj¹cy i mo¿esz zaj¹Ì siê szyb¹ tj wyczeœcic odt³uœcic. Po odczekaniu na srodrk gruntuj¹cy na³o¿ warstwe kleju do szyb a nastêpnie ³ap szybe w rêce i pruboj ja wstawiÌ prosto. po po³ozeniu szyby masz jak¹œ minute aby j¹ jeszcze dobrze ustawiÌ potem nie oderwiesz jej. klej zasycha w pe³ni po ok 12 godz. juêli siê zdecydujesz na wymiane elementów to bie¿ ³om w swoje rêce i czyù swoj¹ powinnoœÌ. Naprawde myœle ze tak bêdzie najlepiej. Ale jeœli nie to pomyœlimy dalej.
JESLI CHCESZ TO ROBIC SAMEMU MYSLE ZE 1000 ZÂŁ CI STARCZY

robak85
Wysłany: 2007-02-16, 23:27   
0
UP DOWN

ok, dziĂŞki za odpowiedz

autko byÂło u lakiernika - ma juÂż troche poprostowany i podmalowany dach i wgniecenie pod wybitÂą szybÂą i narazie tak jezdzi
najtaùszy lakiernik chcia³ za robote (wgniecenia, rdza i nowy lakier na ca³e auto) 1700 z³ wiêc jest to po³owa ceny auta - w tym momencie jest to nieop³acalne i prawdopodobnie na wiosne spróbuje go sam pomalowaÌ :wink: troche siê boje zw³aszcza ¿e jest to metalik co wi¹¿e sie z cen¹ a ja nie mam doœwiadczenia :roll:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu