Autor |
Wiadomo¶æ |
|
pocz±tkuj±cy
|
Wys³any: 2009-09-08, 23:37 prosze o pomoc ....
|
0
|
|
|
|
tw .. wiec zaczne od tego ze te forum jest poprostu ekstra nie sadzi³em ze znajde cos takiego w necie...... jak w temacie jestem poczatkujacy a chcia³em sie dowiedziec na ten temet duzo zanim zaczne cos robic ... a wiec drodzy fachowcy pare pytañ :
1. czy po pomaluwaniu autka ( baza) czekac a¿ lakier wyschnie zmatowic go papierkiem 2000 na mokro i potem bezbarwny ? czy po bazie odrazu bezbarwny bo slysza³em rózne opinie !
2 . jak poszuka numer lakieru w samchodzie tzn: np ; mam fiata uno czerwony ale jaki to jest numer lakieru s³ysza³em ze na tabliczce pod mask± ale co? tam ma pisa lakier nr?
3. czy przed po³o¿enie szpachli trzeba jaki¶ preparat na rdze jak tak to co ?
narazie tyle i denerwujcie sie tak g³upimi pytaniami ale naprawde chcialbym to wiedzie bo jestem zielony pozdro |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-09-08, 23:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
1 i 3. Nic papierem nie robisz. Musisz poprawnie przygotowaæ do bazy, czyli na oczyszczona rdze dajesz reaktywny > akrylowy > baza > klar.
Na akrylowy dajesz szpachel, wygladzasz na sucho, poprawiasz akrylowy na szpachlu i wygladzasz na mokro papierkiem 500 > 1000. Do srebnego lepiej drobniejszym. Na to k³adziesz bazê, czekasz do wyschniecia (15 min, a¿ bêdzie matowe) i dajesz klar |
|
|
|
|
pocz±tkuj±cy
|
Wys³any: 2009-09-09, 00:19
|
0
|
|
|
|
dzieki nurglepl .. co¶ zaczynam jarzyc..
chcialem jeszcze na temat podk³adu czy moge uzywac podkladu np jasny szary do wszystkich kolorów lakieru ? np ; jesli dam podk³ad w kolorze szarym do czrnego samochodu ? i czy podklad np; akrylowy moge po³o¿ycz do do czarnego metaliku samochodu ?
ah .. i dlaczego na bezbarwny sie mówi'' KLAR'' |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2009-09-09, 06:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Podk³ad ma swoje odcienie widmowe,od bia³ego po czarny,pod srabro dajesz jasno szary,pod czarny-czarny lub najciemniejszy z dostêpnych.Mo¿esz daæ szary pod czarny kolor,ale jest s³absze krycie i mo¿e byæ potrzeba polo¿enia wiêkszej ilo¶ci bazy.KLAR od klarowny,przejrzysty. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-09-09, 07:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Cytat: | . jak poszuka numer lakieru w samchodzie tzn: np ; mam fiata uno czerwony ale jaki to jest numer lakieru s³ysza³em ze na tabliczce pod mask± ale co? tam ma pisa lakier nr? | z ty³u na klapie od wewn±trz. co do twoich pytañ polecam lekturê forum ,bo faktycznie s± banalne. |
|
|
|