Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
325i
Wys³any: 2009-09-16, 20:00   Malowanie trudno dostêpnych zakamarków. Pêdzel?
0
UP DOWN

Witam. Panowie takie szybkie pytanie. W nadkolach mam rant, od wewn±trz, by³ do¶æ pordzewia³y (pistolet do piaskowania nie podchodzi³) wyczyszczone szczotk± na szlifierce. Teraz jak to zabezpieczyæ jak nie podchodzi mi pistolet? Washprimer i akrylowy podk³ad da rade pêdzlem? Czy bêd± jakie¶ problemy? Na to idzie baranek i tu na szczê¶cie mam elastyczn± koñcówkê.

glover
Wys³any: 2009-09-16, 20:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Nie bêdzie problemów, mo¿esz pêdzlem. A ten baranek zamieñ na jaki¶ ¶rodek woskowy np. APP bo jest trwale elastyczny a baran na spód nie sprawdza siê, z up³ywem czasu pêka.

325i
Wys³any: 2009-09-16, 20:48   
0
UP DOWN

Tzn. np. taki gravit z novola bêdzie ¶rednim/z³ym rozwi±zaniem? Bo powiem szczerze, ¿e od oryginalnego zabezpieczenia z zewn±trz niczym siê nie ró¿ni. Wizualnie oczywi¶cie.

hitrus
Wys³any: 2009-09-16, 20:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
sa pomys³y na malowanie kubkiem do do³u devilbiss - worki 3M - kubki :tak:

325i
Wys³any: 2009-09-16, 21:05   
0
UP DOWN

Jakie¶ szczegó³y bym prosi³, teraz ju¿ z ciekawo¶ci bo przed chwil± na³o¿y³em reaktywny. Tam w³a¶ciwie bardzo ciê¿ko czymkolwiek podej¶æ, ¿eby zobaczyæ czy wyczyszczone mam dok³adnie u¿ywa³em lustereczka :) . Pytanie o gravit te¿ aktualne.

hitrus
Wys³any: 2009-09-16, 21:22   
0
UP DOWN

ale http://www.youtube.com/watch?v=OV3V7_ZfAK8 reaktywny to na rdze chyba sie nie k³adzie!?co do systemu ,,kubkiem do do³u,,to

hitrus
Wys³any: 2009-09-16, 21:30   
0
UP DOWN

http://www.youtube.com/wa...feature=related

to moze sie przydac

325i
Wys³any: 2009-09-16, 21:31   
0
UP DOWN

No oczyw¶cie, ¿e siê nie k³adzie :) ja nidzie nie napisa³em, ¿e malowa³em na rdzê. Ogl±dn±³em ten filmik i niestety, nie ma opcji, ¿eby tam wcisn±æ cokolwiek wiêkszego ni¿ pêdzel, po prostu siê nic nie "z³amie".

hitrus
Wys³any: 2009-09-16, 21:40   
0
UP DOWN

pedzel to tez instrument ,,lakierniczy,, a jaki wydajny 99% na elemencie!

325i
Wys³any: 2009-09-16, 21:44   
0
UP DOWN

Ok, teraz jeszcze temat koñcowego zabezpieczenia. Znalaz³em ten preparat na bazie wosku z APP i teraz proszê niech kto¶ mi wyja¶ni czym on siê ró¿ni od Novolowego gravita, który w opisie ma: Oparty jest na ¿ywicach syntetycznych, nie zawiera asfaltów i bitumów, mo¿e byæ pokrywany dowolnymi lakierami akrylowymi. Wystêpuje równie¿ w opakowaniu aerozolowym. Koszt ¿aden, ale chcia³bym wiedzieæ co lepsze. Pozdrawiam :)

DrCruel
Wys³any: 2009-09-16, 23:50   
0
UP DOWN

Tak jak napisa³ glover, baranki s± ma³o elastyczne w porównaniu do produktów bitumicznych a zw³aszcza woskowych i mog± pêkaæ od uderzeñ kamieni. Niektóre tanie bitumiczne w których jest ma³o kauczuków tez mog± pêkaæ. Ich sukces polega na tym ¿e ³adnie kryj± na czarno i wygl±da to nie¼le ale nijak ma siê to do markowych ¶rodków bitumicznych.

325i napisa³/a:
Znalaz³em ten preparat na bazie wosku z APP i teraz proszê niech kto¶ mi wyja¶ni czym on siê ró¿ni od Novolowego gravita

Czym siê ró¿ni to juz zosta³o wyja¶nione ale sprawd¼ czy znalaz³e¶ ten co trzeba:

http://www.app.com.pl/fil...0501,050502.pdf

325i
Wys³any: 2009-09-17, 01:09   
0
UP DOWN

Zrobi³em przegl±d tego co mo¿na kupiæ i dochodzê do wniosku, ¿e ludzie na wszystko co jest do jakiegokolwiek zabezpieczania mówi± baranek. Ró¿nice to baza: bitumiczna, woskowa, tworzywa syntetyczne i kauczuk. Teraz móg³by mi kto¶ wyja¶niæ czemu jest tyle rodzajów? Z tego co wyczyta³em to ten na bazie kauczuku s³u¿y do dolnych partii drzwi, pasa przedniego itd., ten na bazie wosku to tak jak piszecie, ¿e do nadkoli i ogólnie spodu auta, a ten na bazie bitumicznej? Mi zawsze bitumiczna baza kojarzy³a siê z bitexem i skorup± pod któr± jest masa rdzy.

edit:

Wurth, wchodzê w katalog, s± dwa baranki na bazie tworzyw i kauczuku, dwie karty techniczne i ani s³owa o ró¿nicach-jutro dzwonie, choæ gdzie¶ s³ysza³em, ¿e baranki dla wurtha robi novol, wiêc mo¿e ró¿ni± siê tym, ¿e jedne s± gruboziarniste a drugie drobno. Znalaz³em ró¿nice ^^ jeden jest 1kg a drugi 1000ml.

przemo1972 
Wys³any: 2009-09-17, 12:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: SC
Cytat:
Znalaz³em ró¿nice ^^ jeden jest 1kg a drugi 1000ml.

Czyli tego 1 kg bedzie ok.0,8 litra :tak:

325i
Wys³any: 2009-09-17, 22:46   
0
UP DOWN

Panowie dobry artyku³:

http://w114-115.org.pl/fo...ticle.php?aid=5

pepi 
Wys³any: 2009-09-18, 20:18   
0
UP DOWN

Sk±d: krzczonów
no mesie fajnie ruda szamie te po 90 roku :spoko: ale artyku³ ok :roll: tylko wychodzi na to co siê leje w plofile to nadarmo jest w takim razie ?????

325i
Wys³any: 2009-09-20, 01:41   
0
UP DOWN

No z tego co tam im wysz³o w Auto Bildzie to wiêkszo¶æ ¶rodków jest do niczego, ale na szczê¶cie Terotex i ten do profili, i baranek s± dostêpne u nas bez problemu. Jako ciekawostka dodam, ¿e sprzedawane s± tak¿e w ASO BMW.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: