Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
dooku 
Wys³any: 2009-09-17, 19:21   GTI 1,4 Trans-Tech
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: £ód¼
mam problem z tym pistoletem, a dokladniej z aplikacja wszystkich jasnych sreber,nawet tych ciemnych.wychodza mi ciagle takie male centki ,chmurki.
mozna by stawiac na rozcienczalnik,lub kiepska baze ale pozyczylem SJ 3000 i polozylem to samo srebro OP 157 lux,zero chmur i ogona na koncu tez zgubilem.
probowalem dzisiaj na mniejszy cisnieniu , nawet ostatnia warstwe wykurzylem na 1,4 at dla testu z mala iloscia materialu tak jak do wody i nadal wychodzi gepard ;P

jest opcja albo zainwestowac i kupic sate a moze dokupic dysze w zestawie do HVLP moze to bedzie ladnie kladlo bazy?
czekam na opinie
pozD
a i jeszcze jedno na barometrze pod pistolem takim chinskim sa dwie skale .
http://moto.allegro.pl/it...d_pistolet.html
dokladnie taki i na ktora skale porawnie nalezy patrzec :help:

Greg
Wys³any: 2009-09-17, 20:00   Re: GTI 1,4 Trans-Tech
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
dooku napisa³/a:
mam problem z tym pistoletem, a dokladniej z aplikacja wszystkich jasnych sreber,nawet tych ciemnych.wychodza mi ciagle takie male centki ,chmurki.
mozna by stawiac na rozcienczalnik,lub kiepska baze ale pozyczylem SJ 3000 i polozylem to samo srebro OP 157 lux,zero chmur i ogona na koncu tez zgubilem.
probowalem dzisiaj na mniejszy cisnieniu , nawet ostatnia warstwe wykurzylem na 1,4 at dla testu z mala iloscia materialu tak jak do wody i nadal wychodzi gepard ;P

jest opcja albo zainwestowac i kupic sate a moze dokupic dysze w zestawie do HVLP moze to bedzie ladnie kladlo bazy?
czekam na opinie
pozD
a i jeszcze jedno na barometrze pod pistolem takim chinskim sa dwie skale .
http://moto.allegro.pl/it...d_pistolet.html
dokladnie taki i na ktora skale porawnie nalezy patrzec :help:

co do reduktora- patrz tam gdzie sa jedno¶ci- to s± bary a te dziesi±tki to psi- g³ównie u¿ywane w UK ;)

co do pistola- mam Gti-ka ale z dysz± 1,3 i nie mam problemu z chmurami zupelnie na srebrze :D baza dobrze rozrobiona, ci¶nienie zazwyczaj 2-2,2 bara - zale¿y od odcienia ¿eby wej¶æ jak najbli¿ej w kolor. dodaje dwie fotki z astry jak mi to wychodzi. Moim zdaniem co¶ masz ¼le wyregulowane ;) ja nie mam rozkrêconego na pe³n± miot³e tylko odrobine mniej bo równiej rozk³ada ziarno ;)

IMG_3568.JPG
Plik ¶ci±gniêto 162 raz(y) 473.4 KB

IMG_3567.JPG
Plik ¶ci±gniêto 208 raz(y) 602.6 KB

dooku 
Wys³any: 2009-09-17, 20:10   
0
UP DOWN

moze problem jest w ilosci materialu?
jak masz ustawiniona ilosci pzry tych 2 barach i jak nakladasz baze?
raczej tylko kurzysz czy na spod dajesz wylana a pozniej ostatnia wykurzasz?

Greg
Wys³any: 2009-09-17, 21:03   
0
UP DOWN

mo¿liwe ¿e w ilo¶ci- sam testowa³em i ustawia³em swojego gti gdzie¶ gdzie nie widaæ - pod mask±, komora itp. Materia³ na pewno nie mam rozkrêcony na full!! to wiem na pewno. Zrób takie co¶. pod³±cz na sucho pistol. wci¶nij cyngiel i odkrêæ materia³ na full- trzymaj ca³y czas wci¶niêty i delikatnie przykrêcaj a¿ poczujesz opór na cynglu. pu¶æ cyngiel i skrêæ okolo 1 obrotu- ile dok³adnie to musisz wyczuæ ale co¶ ko³o tego. jak bede mia³ swój w rece to Ci dok³adnie napisze ile ja mam. Co do aplikacji- rozrabiam baze 1:70% rozpucha (baza debber) jest to prawie woda ale dobrze kryje jeszcze. jade dosyæ szybko przez element z zak³adkami na poprzednie poci±gniêcie ok 1/4 i robie wylan± zupe³nie. praktycznie sie ¶wieci. czekam a¿ odparuje 1 warstwa i lece drug± tak samo (ca³o¶ciówka) . przy cieniowaniu oczywi¶cie troche trzeba kombinowaæ ale to chyba wiesz ;)

dooku 
Wys³any: 2009-09-17, 22:07   
0
UP DOWN

wlasnie.teraz lakieruje nexa-autocolor i te bazy sa naprawde geste i tu moze byc przyczyna.kolega tez mi mowil ze pod srebra powinna byc woda ze z miarki do mieszania powinno od razu kapac a nie lac sie najpierw strumykien::P
jutro bede sprawdzal sodam wiecej rozpuchy.
ale u mnie to ja widze czy beda chmurki bo zaraz po aplikacji zostaja ciemniejsze miejsca bawet na jeszcze mokrej bazie.

Greg
Wys³any: 2009-09-17, 22:56   
0
UP DOWN

a jaki rozcieñczalnik dodajesz ??

dooku 
Wys³any: 2009-09-18, 07:23   
0
UP DOWN

quick line standard.
ale jak lakierowalem sata to bylo git.

Greg
Wys³any: 2009-09-23, 20:04   
0
UP DOWN

dooku sprawdzi³em mojego pistola- mam skrêcone równo 1,5 obrotu od maxa na iglicy ;) Próbowa³e¶ co¶ ustawiaæ, testowaæ ??

dooku 
Wys³any: 2009-09-23, 20:35   
0
UP DOWN

audi a4 maska ala gepard:/
porazka .
ale juz chyba wiem w czym byl problem,kolega lakierowal tym pistolem i nie zauwazylem i skrecil doplyw powietrza w pistolecie ,niby kawalek ale jak go rozkerecile to cisnienie na manometrze spadlo z 2 do 1 :sciana:
czyli mozliwe ze zle cisnienie i zle robijal farbe.jutro jakies mondeo bedzie ale K5 ciema granatowa perla to go sprawdze.

Greg
Wys³any: 2009-09-23, 21:48   
0
UP DOWN

no dok³adnie!! w tym pistolecie strasznie czu³e jest pokrêt³o od "miot³y". Jak masz ustawion± ju¿ ilo¶æ farby to potem ustawiasz szeroko¶æ strumienia i wtedy dopiero pod pistoletem ci¶nienie ;) ja zawsze zanim zaczne lakierowaæ patrze przy wci¶niêtym cynglu czy ma byc tyle i chce i raz naciskam na sek ¿eby sprawdziæ czy strumieñ jest ok :spoko: Aha. nie wiem jak u ciebie ale ja mam ustawione te znaczki na pokrêt³ach w lewo ( tak jakby by³a 9 godzina na zegarku) i wtedy mam idealny strumieñ.

obcy_69
Wys³any: 2009-11-28, 00:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
dooku...co do gestosci farby, to ja zawsze mierze na kubek forda..i wtedy masz pewnosc..Np. w STANDOX proporcja baza - rozpuch to 2-1....jednak ciemne bazy potrzebuja niekiedy nawet i 80-90 % rozpuszczalnika by wyszla odpowiednia lepkosc..

devilbiss
Wys³any: 2009-12-08, 21:11   
0
UP DOWN

rozpylacz transtech dziala w technologii LVLP - jest to rozpylacz do akryli i klaru. Mozna nim tez klasc zwykla baze. na metaliku beda wychodzic chmury - to normalne... do bazy potrzebujesz rozpylacz 105 lub 115 hvlp pozdrawiam

baqo 
Wys³any: 2009-12-08, 22:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
devilbiss napisa³/a:
rozpylacz transtech dziala w technologii LVLP
a do wody to siê w jaki¶ sposób nadaje? konwencj± lakierowa³em ,i nie mia³em zbytnio problemów z chmurkami . cromaxa wolê nak³adaæ sat± wsb ni¿ gti 110 .lakier bezbarwny z kolei RP kiem

dooku 
Wys³any: 2009-12-08, 23:01   
0
UP DOWN

gti juz tez cwiczylem i jest git.
problem tkwil w ilosci materialu i cisnieniu.
jasnych kolorow nie mozna wykurzac tym pistolem tylko przylac, baza musi byc nakladana mokra a nie odkurz.ciemne to juz spoko idzie wszystko ,
pozd.
a wlasnie np. w Autocolor 1:1 bazy jasne sa za geste wiec lepiej dodac wiecej rozcienczalnika niz stamdardoeo ,latwiej wtedy je wylac.

devilbiss
Wys³any: 2009-12-09, 08:17   
0
UP DOWN

teoretycznie do wody jest rozpylacz 115 w starym GTI... ale niema zasady bo to zalezy od lakiernika i jego umiejetnosci analizowania jak pistolet rozpyla i regulacji materialu i cisnienia... moj kolega rozpylaczem Transtech czyli 110 kladzie wszystko!!!!!!!! a ja nie potrafie metalika polozyc 110tk±... zaraz jakas chmura wyskakuje... zreszta nie dziewie sie gdyz ona nie jest do tego tylko to akryli i lakieru bezbarwnego

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: